Μάντρα Διαλογισμού

Τα Μάντρα είναι ένα πολύ αποτελεσματικό βοήθημα για να συγκεντρωθείς καλλίτερα και ευκολότερα στον σκοπό σου.
Τα Μάντρα είναι σύντομα στιχάκια ή και μεμονωμένες λέξεις που αντιπροσωπεύουν τον σκοπό του διαλογισμού σου και βοηθούν και στην σωστή αναπνοή. Τα επαναλαμβάνεις αργά και καθαρά, δονώντας την λέξη/λέξεις ώστε να βοηθούν στην αναπνοή.

Για παράδειγμα, το πασίγνωστο «ΟΜ» θα πρέπει να ακούγεται:
ΟΟΟοοοοομμμμμ… ΟΟΟοοοοομμμμμ…
τονίζοντας την αρχή και υποβαθμίζοντας σιγά-σιγά την ένταση της φωνής εκπνέοντας. Ανάμεσα από κάθε ΟΜ, εισπνέεις από την μύτη.
Τα καλλίτερα Μάντρα είναι τα μονολεκτικά, διότι δεν απαιτούν την συνειδητή προσοχή σου. Μιας και ο σκοπός είναι να περάσει το μήνυμα στο υποσυνείδητο και να το «ενεργοποιήσει», είναι καλό το συνειδητό να μην είναι απασχολημένο.
Επίσης, είναι καλό να χρησιμοποιείς Μάντρα δικής σου επινόησης, έτσι ώστε να εναρμονίζονται απόλυτα με τον ψυχισμό σου.
Παραθέτω εδώ μερικά Μάντρα, είτε για να τα χρησιμοποιήσεις είτε για να πάρεις ιδέες:
Το «ΟΜ», που ανέφερα ποιο πάνω πως εκπνέεται. Συμβολίζει το Όλον. Η λέξη «Όλον» μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί με επιτυχία. Εκπνέεται ως: «ΟΟΟολλοοοοοοννν….»
Το «Ομ Σι Βα Για Βα Σι» Δεν μπορεί να μεταφραστεί αυτολεξεί, αλλά ουσιαστικά εκδηλώνει την δυαδικότητα των πραγμάτων και την αλληλεξάρτηση τους. Το «Σι» εκδηλώνει γενικά την αρσενική πλευρά, την ημέρα, τον ήλιο, την ηρεμία, το φως κλπ. Το «Βα» εκδηλώνει την θηλυκή πλευρά, την νύχτα, την σελήνη, την ενέργεια, το σκοτάδι κλπ. Όλο μαζί, θα μπορούσαμε να το μεταφράσουμε ελεύθερα σαν «Όλον που είσαι αρσενικό μέσα στο θηλυκό και θηλυκό στο αρσενικό». Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι η ηχητική έκφραση του σύμβολου του Γιν-Γιάνγκ, αν και οι λέξεις είναι Ινδικές. Εκπνέεται ως: «ΟΟομμΣιιιιΒαααΓιαααΒαααΣιιιι…»
Ένα καλό «ουδέτερο» Μάντρα, είναι τα φωνήεντα, που εκπνέονται ως: «ΑααααΕεεεεΙιιιιΟοοοο…»
Τα ονόματα Θεοτήτων επίσης, μπορούν να γίνουν πολύ καλά Μάντρα και παρέχουν και προστασία! Όποιο κι αν είναι το όνομα της Θεότητας που πιστεύεις, το εκπνέεις σαν συλλαβές. Ας γενικεύσω στην λέξη «Θεός» για να δώσω ένα παράδειγμα που εκπνέεται ως: «ΘΕΕεεοοοοοςςς…»
Σε γενικές γραμμές, «τραβάμε» περισσότερο τα φωνήεντα και συντομεύουμε τα σύμφωνα.
Τα Μάντρα χρησιμοποιούνται κυρίως για διαλογισμό, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σαν κομμάτι γητείας και για αυτόϋπνωση.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fourteen + 17 =