ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ, ΘΡΗΣΚΕΙΑ, ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ και ΙΣΤΟΡΙΑ

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ
Κ. Γ. Κουρτίδου
Εκδόσεις ΙΔΕΟΘΕΑΤΡΟΝ

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ
Μπουρκερτ Γουωλτερ
Εκδόσεις ΚΑΡΔΑΜΙΤΣΑ

ΑΡΧΑΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ
H. P. Blavasky
Εκδόσεις ΙΑΜΒΛΙΧΟΣ

ΑΡΧΑΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ, ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΜΑΓΕΙΑ – Ο Εμπεδοκλής και η Πυθαγόρεια Παράδοση
του Peter Kingsley
Εκδόσεις ΑΡΧΕΤΥΠΟ
Σελίδες: 464

Περιγραφή του Εκδότη: Ένα μοναδικό έργο που ρίχνει φως στη ζωή και στο έργο μιας από τις πιο μυστηριώδεις μορφές της ιστορίας, του Εμπεδοκλή. Ο καθηγητής Peter Kingsley, παρουσιάζει για πρώτη φορά σημαντικά στοιχεία που καταδεικνύουν το σημαντικότατο ρόλο του Έλληνα φιλόσοφου στην ανάπτυξη αυτού που ονομάζουμε «Δυτικός Πολιτισμός», αλλά και άγνωστες πτυχές της διδασκαλίας του που μαρτυρούν μια στενή σχέση ανάμεσα στη φιλοσοφία, στη μυστηριακή θρησκεία και στη μαγεία του 5ου π.Χ. αιώνα στη Σικελία.
Επίσης παρουσιάζονται νέα ιστορικά στοιχεία που αποκαλύπτουν μια στενή σχέση του Εμπεδοκλή με του Πυθαγόρειους και στη συνέχεια με τον Πλάτωνα, που καθιστά πιθανή την καταγωγή των πλατωνικών μύθων από τους Πυθαγόρειους. Το πλέον εκπληκτικό όμως είναι η ανάδειξη μιας αδιάσπαστης γραμμής φιλοσοφικής σκέψης και πρακτικής μέσα στο χρόνο, που ξεκινάει από τον Εμπεδοκλή, περνάει στον Πυθαγόρα και στον Πλάτωνα, στη συνέχεια στους σοφούς της Κάτω Αιγύπτου, από εκεί στους Σούφι του Ισλάμ, για να καταλήξει στην Ευρώπη της Αναγέννησης. Πρόκειται για μια διαδρομή γνώσης από το απώτατο παρελθόν μέχρι τις μέρες μας – για την οποία μέχρι πρόσφατα υπήρχαν ελάχιστες ενδείξεις- που αποδεικνύεται σήμερα εξαιρετικά πολύτιμη όσον αφορά την καλύτερη κατανόηση από μέρους μας όχι μόνο της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας, αλλά και του Ερμητισμού, του Σουφισμού και της μυστικής παράδοσης του Μεσαίωνα.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ
M. P. Nilson
Εκδόσεις ΕΣΤΙΑ

ΣΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΜΕΡΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΟΦΙΑΣ
Peter Kingsley
Εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ
Σελίδες: 239

Περιγραφή του Εκδότη: ΠΡΙΝ ΑΠΟ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΙΤΑΛΙΑ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΑΠΟ ΑΡΧΑΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΟΣΟ ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΠΟΥ ΟΙ ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΣΙΩΠΗΣΑΝ… ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΜΥΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟΙ ΩΣΤΕ, ΠΡΙΝ ΑΠΟ 2500 ΧΡΟΝΙΑ, ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΑΝ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΖΟΥΜΕ… Το βιβλίο έχει σαν αφετηρία μερικές εντυπωσιακές ανακαλύψεις που έγιναν πρόσφατα στα ερείπια μιας αρχαίας ελληνικής πόλης της νότιας Ιταλίας. Ξεκινώντας από αυτό το σημείο, αφηγείται μια εκπληκτική ιστορία που αμφισβητεί τα ίδια τα θεμέλια όχι μόνο της σύγχρονης ιστορίας, αλλά και τις πιο βασικές ιδέες μας για το ποιοι είμαστε. Ο αναγνώστης εισέρχεται σε μια πραγματικότητα άλλων συνειδησιακών καταστάσεων, στο συναρπαστικό κόσμο των ανθρώπων που, πάνω από δύο χιλιάδες χρόνια πριν, διαμόρφωσαν τον πολιτισμό στον οποίο ζούμε σήμερα -και βλέπει τις αποδείξεις για μία από τις μεγαλύτερες ακαδημαϊκές συγκαλύψεις όλων των εποχών.
Γραμμένο από έναν από τους πιο διακεκριμένους σύγχρονους ιστορικούς και ειδικούς στον τομέα, αυτό το συναρπαστικό βιβλίο έχει σημαντικές επιπτώσεις που θα φέρουν επανάσταση σε τομείς όπως η ιστορία των θρησκειών, η ιστορία της φιλοσοφίας και ο δυτικός πολιτισμός γενικότερα. Τα Μυστικά Μέρη της Αρχαίας Ελληνικής Σοφίας δεν είναι μυθιστόρημα. Οι ανακαλύψεις, τα ντοκουμέντα, οι άνθρωποι τους οποίους περιγράφει, είναι τόσο πραγματικοί όσο κι εμείς. Αλλά η ιστορία που αφηγείται είναι πολύ πιο παράξενη από κάθε μυθιστόρημα είναι η δική μας ιστορία. “Αφομοιώνοντας όσα λέει αυτό το βιβλίο συναντάς ένα εντελώς νέο όραμα του αρχαίου κόσμου που βρίσκεται στις ρίζες του πολιτισμού μας. Εκεί υπάρχει μια ξεχασμένη παράδοση που έχει τη δύναμη να μεταμορφώσει όλες τις αντιλήψεις μας για τον πολιτισμό μας και τη ζωή μας”. 

ΜΥΣΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΓΟΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Θανάσης Μαργαρίτης
Εκδόσεις ΝΕΑ ΘΕΣΙΣ

ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΥΣΤΕΣ – από τον Ορφέα έως τους Νεοπλατωνικούς
Κούτουλας Διαμαντής
Εκδόσεις ΕΣΟΠΤΡΟΝ
Σελίδες: 340

Περιγραφή του Εκδότη: Οι Αρχαίοι Έλληνες Μύστες, με την εσωτερική τους ενόραση πρωτίστως, αλλά και την φιλοσοφική τους ενατένιση, ήταν εκείνοι που ουσιαστικά διαμόρφωσαν τις μεθόδους πνευματικής τελείωσης και την ιστορική εξέλιξη της παγκόσμιας θεολογικής και μεταφυσικής σκέψης. Ο γνωστός συγγραφέας Διαμαντής Κούτουλας παρουσιάζει μια πρωτοποριακή, διεισδυτική και άρτια τεκμηριωμένη έρευνα, που μας μυεί στο μεγαλείο, τις επιτεύξεις, τη μυστική ζωή και το απαύγασμα της γνώσης των κορυφαίων πνευματικών δασκάλων της Αρχαίας Ελλάδας. Ένα μοναδικό έργο που δεν περιορίζεται απλώς σε μια καταγραφή της βιογραφίας τους, αλλά καλύπτει όλο το εύρος της πνευματικής τους αναζήτησης, των μεθόδων τους, της πορείας και της εξέλιξης των θεολογικών τους ιδεών.

ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΜΥΣΤΕΣ
Σιρέ Εδουάρδου
Εκδόσεις ΙΑΜΒΛΙΧΟΣ
Σελίδες: 496

Περιγραφή του Εκδότη: Ο βίος και η διδασκαλία των Ράμα, Κρίσνα, Ερμή, Μωυσή, Ορφέα, Πυθαγόρα, Πλάτωνα και Ιησού. Το πασίγνωστο και πολυδιαβασμένο έργο για την αρχαία σοφία, που κάνει αλλεπάλληλες εκδόσεις σε όλο τον κόσμο. 

EΛΛΗΝΕΣ «ΜΑΓΟΙ» ΤΟΥ 20ού ΑΙΩΝΑ
Στελίνας Μαργαριτίδου
Εκδόσεις ΑΡΧΕΤΥΠΟ
Σελίδες: 240

Περιγραφή του Εκδότη: Αυτοί οι τρεις άνθρωποι, που είχαν τρεις τελείως διαφορετικές διαδρομές μέσα στο χρόνο, είναι “μάγοι” με τη σημασία που έδιναν σ’ αυτή τη λέξη οι αρχαίοι Ασσύριοι και Βαβυλώνιοι, δηλαδή σοφοί και σεβάσμιοι άνθρωποι. Γύρω από τα ονόματά τους δημιουργήθηκε ένας μύθος, γύρω τους αναπτύχθηκε ένας στενός κύκλος μαθητών που τους ακολουθεί μέχρι και σήμερα στα μονοπάτια της εσωτερικής αναζήτησης. Ποιοι ήταν όμως πραγματικά; Θεραπευτές με μαγικές ιδιότητες, φιλόσοφοι, δάσκαλοι μιας ιδιαίτερης μυστικής παράδοσης; Η Στελίνα Μαργαριτίδου, χρησιμοποιώντας τα όπλα της μυθοπλασίας, κάνει τη διαδρομή μας γοητευτικότερη, χωρίς να στερεί στους αναγνώστες της τα αντικειμενικά και στέρεα στοιχεία της Ιστορίας.

Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΠΥΘΑΓΟΡΑ
Πορφύριου
Εκδόσεις ΠΥΡΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
Σελίδες: 96

Περιγραφή της Μεταφράστριας: Ο νεοπλατωνικός φιλόσοφος Πορφύριος ήταν μαθητής και εκδότης των έργων του Πλωτίνου. Έζησε τον 3o μ.Χ. Ήταν πολυγραφότατος. Ένα από τα σπουδαιότερα έργα του -τα οποία ήταν πολυάριθμα- είναι ο “Πυθαγόρου Βίος”, όπου γίνεται λόγος για τo βίο του Πυθαγόρου από έγκυρες υπάρχουσες κατά την εποχή του συγγραφέως πηγές, τις oπoίες συνέλεξε ο ίδιoς. Ο Πυθαγόρας, κατά τoν Πορφύριο, καταγόταν από τη Σάμo. Γεννήθηκε περίπου τo 575 π.Χ. και πέθανε στo Μεταπόντιo τo 490 π.Χ. Ήταν διάσημoς μαθηματικός, μουσικός, αστρονόμος, θεωρητικός φιλόσοφος, νομοθέτης, παιδαγωγός, ψυχολόγος και σπουδαίος Πoλιτικός που προσπάθησε να συγκεράσει τις δημοκρατικές αρχές με εκείνες της αριστοκρατίας του πνεύματoς. Ταξίδεψε στην Αίγυπτο, στη Συρία και στην Περσία. Ίδρυσε Φιλοσοφική Σχολή, τo πρώτο ίσως Πανεπιστήμιο στoν Κρότωνα της Κάτω Ιταλίας, όπου φοίτησαν πολλοί αξιόλογοι άνδρες και γυναίκες.
Σταυρούλα Λαμπροπούλου

ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΩΝ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΩΝ – ΟΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΕΣ ΤΩΝ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΩΝ
Γκαθρι Κενεθ
Εκδόσεις ΠΥΡΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
Σελίδες: 264

ΜΥΘΟΙ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
Νίκος Κανακάρης
Εκδόσεις ΑΡΧΕΤΥΠΟ
Σελίδες: 448

Περιγραφή του Εκδότη: Πως δημιουργήθηκε το σύμπαν, η Γη, η ζωή και ο άνθρωπος; Ποιος ευθύνεται για το μεγαλειώδες θαύμα της δημιουργίας; Θα μπορούσαμε ίσως να αντιμετωπίσουμε τη δημιουργία του κόσμου ως ένα πείραμα, που έγινε πριν από δισεκατομμύρια χρόνια. Ωστόσο, αυτός που το εκτέλεσε δεν άφησε στοιχεία για το τι ακριβώς έκανε ή ποιο σκοπό εξυπηρετούσε. Έτσι ο άνθρωπος άρχισε να κατασκευάζει μύθους, προσπαθώντας να αφηγηθεί τη δική του εκδοχή για την δημιουργία. Είμαστε πλάσματα φτιαγμένα από το υλικό των ονείρων. Είναι στη μοίρα μας να ονειρευόμαστε. Ο ίδιος ο κόσμος μας δεν είναι παρά ένα ονειρικό παραμύθι. Κι αν προσπαθούσαμε να αφηγηθούμε την ιστορία του, το μόνο που θα μπορούσε να βγει από τα χείλη μας θα ήταν το Παραμύθι του Κόσμου. Αν καταγράφαμε αυτή την ύστατη αφήγηση, θα είχαμε στα χέρια μας αυτό το βιβλίο…

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΙΕΡΟ
Έργο Συλλογικό
Εκδόσεις ΑΡΧΕΤΥΠΟ
Σελίδες : 407

Περιγραφή του Εκδότη: Πέρα από τα όρια της συμβατικής ιστορίας, ένας μεγάλος αριθμός, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, με την αίσθηση του Ιερού. Γυναίκες που έζησαν σε κάθε γωνιά του πλανήτη και σε κάθε εποχή και που, όλες μαζί, αποτελούν τη μυστική, βαθιά, γοητευτική και γεμάτη από κρυφά νοήματα ανθρώπινη αλυσίδα που, με μια σπάνια δύναμη, άγγιξε άγνωστες διαστάσεις της ύπαρξης. Όλες τους έζησαν -και ζουν- στις συνθήκες της εποχής τους. Όλες τους ψυχανεμίστηκαν, μέσα από τις ιδιομορφίες των καιρών τους, τη βαθύτερη, άχρονη διάσταση που διαπερνά τον κόσμο και τους ανθρώπους. Ιέρειες, ποιήτριες, μοναχές, φιλόσοφοι, σύζυγοι αυτοκρατόρων, βασίλισσες, μυημένες στη μαγική γνώση, όλες τους προσπάθησαν να βρουν το δρόμο που οδηγεί στην επαφή με τις Ανώτερες Δυνάμεις.

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΘΕΑΣ
Marija Gimbutas
Εκδόσεις ΑΡΧΕΤΥΠΟ
Σελίδες: 351

Περιγραφή του Εκδότη: Τι υπήρχε πριν από τους πατριαρχικούς πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν στον ευρωπαϊκό χώρο; ποια είναι η προϊστορία της γηραιάς ηπείρου; λίγο πριν από το θάνατο της, η διάσημη ερευνήτρια και καθηγήτρια της ευρωπαϊκής αρχαιολογίας Marija Gimbutas, άνοιξε με το βιβλίο αυτό ένα καινούργιο κεφαλαίο στη σύγχρονη αναζήτηση. Η επιστροφή της μεγάλης θεάς είναι ένα από τα πιο τεκμηριωμένα ταξίδια στις χαμηλές ρίζες του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

ΝΕΟΠΑΓΑΝΙΣΜΟΣ – Η Αναγέννηση της Αρχαίας Θρησκείας
Χαρίκλειας Μήνη
Εκδόσεις ΑΡΧΕΤΥΠΟ
Σελίδες: 368

Περιγραφή του Εκδότη: Ένα μοναδικό βιβλίο με θέμα τον «Νεοπαγανισμό», την ταχύτερα αναπτυσσόμενη σήμερα θρησκεία στη «Δύση». Ένας ολόκληρος κόσμος αναδύεται από το παρελθόν, ξεχασμένες θεότητες και τελετές που συνδέονται με τα μυστικά της Φύσης, άγνωστες δυνάμεις που μοιάζουν να ξυπνούν μετά τον ύπνο πολλών αιώνων. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, παρουσιάζεται μια τόσο εξονυχιστική και καλά ταξινομημένη μελέτη με πλούσια στοιχεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία αλλά και την Ελλάδα καθώς και άλλες χώρες. Με συνέπεια και σοβαρότητα, η συγγραφέας και φιλόλογος Χαρίκλεια Μήνη ρίχνει το άπλετο φως στο πολύπλευρο αυτό φαινόμενο: στην Wicca ή Μαγική τέχνη, στην Γυναικεία και Ανδρική Πνευματικότητα, στον Δρυϊδισμό και στις Κελτικές Παραδόσεις, στη Βορειοευρωπαϊκή Παράδοση, στο σύγχρονο Σαμανισμό, αλλά και στο παρεξηγημένο τοπίο του Ελληνικού Αρχαιολατρικού Ρεύματος, φέροντας στην επιφάνεια άγνωστα στοιχεία μέχρι σήμερα και πληροφορίες. Μια μοναδική και πολύτιμη έρευνα για μια «θρησκεία» που ποιος ξέρει ίσως αλλάξει ολόκληρο τον κόσμο. 

ΙΝΔΙΑΝΙΚΟΙ ΘΡΥΛΟΙ
Μαρίας Μιχαήλ-Δέδε
Εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ
Σελίδες: 108

Περιγραφή του Εκδότη: Ο λευκός άνθρωπος, κατακτώντας την Αμερική, κατέστρεψε με την υπεροψία του το πολιτιστικό υπόβαθρο των ιθαγενών. Πρωτόγονος ίσως αλλά αλλά ρωμαλέος και γεμάτος ηθικές αρετές, αυτός ο λαϊκός πολιτισμός διασώθηκε στους θρύλους και στις παραδόσεις. Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια γνήσια πνευματική τροφή, βοηθώντας τα να επικοινωνήσουν σε άλλο επίπεδο με τους Ινδιάνους, που δεν είναι τόσο άγριοι όσο τους παρουσιάζουν τα καουμπόικα φιλμ.

ΟΦΙΟΛΑΤΡΕΙΑ – Η Λατρεία του Μεγάλου Φιδιού
Χρήστου Ντικμπασάνη
Εκδόσεις ΑΡΧΕΤΥΠΟ
Σελίδες: 304

Περιγραφή του Εκδότη: Η οφιολατρεία είναι μια πιο τις πιο παράξενες και μυστηριώδεις χθόνιες λατρείες που εμφανίστηκαν ποτέ στη Γη. Η καταγωγή της χάνεται στα βάθη της προιστορίας και φτάνει σε μας ως ένας μακρινός απόηχος της εποχής που τα ερπετά κυριαρχούσαν στον πλανήτη μας. Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια συναρπαστική περιήγηση τόσο μέσα στις υγρές και σκοτεινές ζούγκλες, όσο και στους μύθους, τους θρύλους και τις κοσμογονίες λαών και πολιτισμών, αναζητώντας πάντα τα ίχνη του Μεγάλου Φιδιού που μέχρι σήμερα στοιχειώνει τον κόσμο μας.  

Ο ΠΛΗΡΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΜΥΣΤΙΚΙΣΜΟΥ
Φρίκ Τίμοθυ & Γκάντι Πίτερ
Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Περιγραφή του Εκδότη: Η μυστικιστική γνώση είναι μια συγκλονιστική εμπειρία αγάπης και αγαλλίασης. Ο μυστικιστής στρέφει το βλέμμα στην καρδιά του και εκεί ακριβώς συναντά την καρδιά του Θεού, μια πανίσχυρη αγάπη που δεν χρειάζεται τεκμηρίωση με αποδεικτικά στοιχεία. Ο μυστικισμός προσφέρει μια ριζοσπαστική και προσωπική λύση στις δοκιμασίες και στις αντιξοότητες που υπομένουμε όλοι. Προσφέρει την προοπτική μιας νέας ζωής σε έναν νέο κόσμο, όχι αλλάζοντας κάτι, αλλά μεταμορφώνοντας απλώς την αντίληψή μας. Οι μεγάλοι μυστικιστές είναι εξερευνητές αυτού του νέου κόσμου, απ’ όπου επιστρέφουν με ασυνήθιστες ιστορίες που προκαλούν την κοινή λογική και επεκτείνουν τα όρια της φαντασίας μας. Μια εισαγωγή στις μεγαλύτερες μυστικιστικές παραδόσεις του κόσμου: ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ-ΙΟΥΔΑΪΣΜΟ-ΙΣΛΑΜ-ΙΝΔΟΥΙΣΜΟ-ΒΟΥΔΙΣΜΟ-ΤΑΟΪΣΜΟ-ΜΥΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ. 

ΠΡΟΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΙΣΙΔΑΙΜΟΝΙΕΣ
Τάκης Νατσούλης
Εκδόσεις Π. ΧΙΩΤΕΛΗΣ

ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ του ελληνικού λαού (Α’ & Β’ Τόμος)
Ν. Πολίτη
Εκδόσεις: ΓΡΑΜΜΑΤΑ

Περιγραφή του εκδότη: Κάποτε όλοι γνώριζαν ότι ο κόσμος δεν είναι καθόλου απλός. Με ναυλωμένο αμάξι κατάφταναν οι αρρώστιες για να ξεκληρίσουν ολόκληρες συνοικίες, οι άγιοι των εκκλησιών έχαναν με το παραμικρό την ψυχραιμία τους, νεράιδες κυκλοφορούσαν στις γειτονιές και τέρατα στους έρημους βάλτους, οι απελπισμένοι και οι αχάριστοι μαρμάρωναν, και ο καθένας ήξερε πώς να ξορκίσει τα στοιχειά των θησαυρών, τους καλικαντζάρους και τους βρικόλακες. Κάποτε, αυτός ο τόπος μπορούσε να ονειρεύεται. Τα όνειρά του -θρύλοι και παραδόσεις- είναι καταγραμμένα εδώ, απευθείας από το στόμα των απλών ανθρώπων που τα «είδαν με τα μάτια τους» έναν καιρό.

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΖΕΝ
Ουόνγκ Κιού Κιτ
Εκδόσεις ΠΥΡΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ 
Σελίδες: 412

Περιγραφή του Εκδότη: Ο Ουόγκ Κιού Κιτ, εξηγεί τις αρχές και την πρακτική του Ζεν με τέτοια σαφήνεια, που μπορεί να προέρχεται μόνο από μια αληθινή κατανόηση. Παρουσιάζει την ιστορική ανάπτυξη του Ζεν από τις αρχές του στην Ινδία, ως την πλήρη ακμή του στην Κίνα και τη μεταγενέστερη δημοτικότητά του στην Ιαπωνία και το Βιετνάμ, και συνεχίζει για να δείξει ότι το ζεν βρίσκεται στην καρδιά όλων των μεγάλων έργων τέχνης και πολιτισμού, μέσω της έκφρασης της μυστικής ουσίας του ίδιου του πολιτισμού.

ΖΕΝ – Παραδοσιακά Κείμενα
Ντ. Τ. Σουζούκι
Εκδόσεις ΠΥΡΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
Σελίδες : 267

Περιγραφή του Εκδότη: Τα τελευταία χρόνια έχουν γραφεί πολλά γύρω από το Ζεν για τους δυτικούς αναγνώστες. Σε αυτό το συνοπτικό έργο ο Ντ. Τ. Σουζούκι παρουσιάζει μια ανθολογία από τις σπουδαιότερες παραδοσιακές πηγές του Ζεν. Σε αυτό το βιβλίο περιέχονται τα περίφημα Σούτρα ή ομιλίες του Βούδα οι γκάτα ή ύμνοι τα περίπλοκα αινίγματα, γνωστά σαν κοάν και τα Ντάραντι ή επικλήσεις. Περιέχονται ακόμα οι συνομιλίες εμπνευσμένων μοναχών. Μυστικιστικοί διάλογοι σε θέματα μεγάλης σπουδαιότητας. Εκτός από τα κείμενα, τα μεταφρασμένα από τον Αρ. Σουζούκι περιλαμβάνονται και φωτογραφίες αγαλμάτων που βρίσκονται σε ναούς του Ζεν και σχόλια για τη σημασία τους, καθώς και η σειρά των αλληγορικών εικόνων που αποκαλούνται Δέκα Εικόνες Κυνηγιού του Ταύρου.

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΖΕΝ
Μποντχιντχάρμα
Εκδόσεις ΠΥΡΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
Σελίδες: 112

ΒΙΚΤΩΡ ΟΥΓΚΩ – ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ
Επιλογή Κειμένων & Σχόλια από τον John Chambers
Εκδόσεις ΑΡΧΕΤΥΠΟ
Σελίδες: 272

Περιγραφή του Εκδότη: Τη διετία 1853-1855 ο Ουγκώ, ενώ βρισκόταν εξόριστος στο νησί Τζέρσεϋ, είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει σε πολυάριθμες πνευματιστικές συγκεντρώσεις. Από τις μοναδικές αυτές μαρτυρίες, τις οποίες φρόντιζε να καταγράφει ανελλιπώς, ο αναγνώστης μαθαίνει για την ψυχή, για το ρόλο της ζωής και του θανάτου στην αλυσίδα της ζωής και για σωρεία άλλων υπαρξιακών ερωτημάτων που βασανίζουν τον άνθρωπο. Μια συναρπαστική καταγραφή από το χώρο του Πνευματισμού γραμμένη από το χέρι ενός αριστοτέχνη του λόγου.

ΙΗΣΟΥΣ: ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ
Ian Wilson
Εκδόσεις Κονιδάρη

Ο ΙΗΣΟΥΣ ΚΑΙ Η ΧΑΜΕΝΗ ΘΕΑ – Οι μυστικές διδασκαλίες των πρώτων χριστιανών
Timothy Freke & Peter Gandy
εκδόσεις Ενάλιος
Σελίδες: 477

Περιγραφή του Εκδότη: Γιατί οι μυστικές διδασκαλίες των πρώτων γνήσιων Χριστιανών, των Γνωστικών, κατεστάλησαν βιαίως από τη ρωμαϊκή εκκλησία; Διότι σχετίζονταν με τον μύθο της χριστιανικής Θεάς Σοφίας. Διότι παρουσιάζουν τον Ιησού και τη Μαρία Μαγδαληνή ως μυθικές φιγούρες βασισμένες στον παγανιστικό θάνατο και στην ανάσταση του Θεανθρώπου, καθώς και στην πτώση και τη λύτρωση της Θεάς. Διότι δείχνουν ότι η ιστορία των ευαγγελίων είναι απλώς μια κωδικοποιημένη φιλοσοφική αλληγορία η οποία οδηγεί στη Γνώση, στον μυστικό διαφωτισμό… 

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ
Eleine Pagels
Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ
Σελίδες: 256

Περιγραφή του Εκδότη: Το ευαγγέλιο του Θωμά, το 5ο ευαγγέλιο, μέσα από το μικροσκόπιο μιας ειδήμονος του είδους.

ΤΑ ΓΝΩΣΤΙΚΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
Elaine Pagels
Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ
Σελίδες: 272

Περιγραφή του Εκδότη: Το 1945, ένας Αιγύπτιος χωρικός ξέθαψε μέσα από τη λήθη του χρόνου έναν ρολό παπύρους που αποδείχθηκε ότι ήταν τα ευαγγέλια των Γνωστικών, μιας πρωτοχριστιακής σέκτας που κυνηγήθηκε ανηλεώς από την επίσημη Εκκλησία. Τα ευαγγέλια αυτά δίνουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα του Ιησού Χριστού και των διδασκαλιών του απ’ αυτήν που γνωρίζουμε από την Καινή Διαθήκη. “Το Κατά Μαριάμ” , το “Κατά Θωμάν”, το “Κατά Φίλιππον”, το “Πίστις Σοφία”, η “Υπόστασις των Αρχόντων”, το “Ευαγγέλιον των Αιγυπτίων”, και πληθώρα ακόμη γνωστικών ευαγγελίων απαντούν σε ερωτήματα όπως: Πρέπει η Ανάσταση να ερμηνεύεται συμβολικά και όχι κατά γράμμα; Ο Θεός πρέπει να γίνεται αντιληπτός μόνο ως άρρην, ή και ως θήλυ ταυτοχρόνως; Ήταν το μαρτύριο μια αναγκαία μορφή πίστης; Γιατί η ελληνική λέξη “αμαρτία” που σημαίνει κατά κυριολεξία “αποτυχία”, κατέληξε να γίνει σημαία του χριστιανισμού; Οι Γνωστικοί ήρθαν σε έντονη αντιπαράθεση με τους Ορθοδόξους, οι οποίοι βγήκαν νικητές από τη σύγκρουση αυτή, και επέβαλαν το δικό τους δόγμα πίστης, σβήνοντας μετά μανίας κάθε ίχνος της γνωστικής Σοφίας… Τα “Γνωστικά Ευαγγέλια” είναι μια μνημειώδης μελέτη πάνω στις επί αιώνες θαμμένες ρίζες του γνήσιου χριστιανισμού, από μία λαμπρή επιστήμονα παγκοσμίου κύρους. H Πέιτζελς γράφει με το ένστικτο του μυθιστοριογράφου, με την επιδεξιότητα του ακαδημαϊκού, και με τη μοναδική ικανότητα να κάνει καίριες επισημάνσεις, κάτι που λείπει από πολλούς συγγραφείς. Παρουσιάζει τις αρχές του γνωστικισμού με τέλεια διαύγεια… Ο περιεκτικός τρόπος με τον οποίο ξεδιπλώνει μπροστά μας τον κόσμο των Πατέρων της Εκκλησίας είναι πράγματι αξιοθαύμαστος! 

ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ
Φρίκ Τίμοθυ & Γκάντι Πίτερ
Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Περιγραφή του Εκδότη: Χιλιάδες χρόνια πριν την επικράτηση του χριστιανισμού, οι παγανιστές λάτρευαν έναν Υιό Θεού που γεννήθηκε από μία παρθένο στις 25 Δεκεμβρίου μπροστά σε τρεις βοσκούς, μετέτρεψε με τρόπο μαγικό το νερό σε κρασί, κρεμάστηκε επί ξύλου, πέθανε και αναστήθηκε την άνοιξη προσφέροντας το σώμα και το αίμα του ως Θεία Κοινωνία. Αυτός ο αρχέτυπος «χριστός» δεν ήταν άλλος από τον Διονύσιο τον Ζαγρέα. Από τις υπάρχουσες πηγές δεν μπορούν να αντληθούν στοιχεία για την ιστορική ύπαρξη του Ιησού. Τα ελάχιστα που αναφέρονται από τον Φλάβιο Ιώσηπο, αποδείχθηκε πως είναι μεταγενέστερες προσθήκες, δηλαδή χαλκευμένες πληροφορίες. Τα περί άγριων διωγμών των χριστιανών είναι μύθος που δεν επιβεβαιώνεται από τις πηγές, ενώ αντίθετα οι παγανιστές υπέστησαν άγριους διωγμούς από τους φανατικούς χριστιανούς. Πάνω στα ερείπια μεγάλων παγανιστικών ιερών χτίστηκαν λαμπροί χριστιανικοί ναοί τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ρώμη. Οι βίοι μεγάλων παγανιστών σοφών μετατράπηκαν σε βίους αγίων από τους χριστιανούς Πατέρες. Τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους, οι Γνωστικοί χριστιανοί, οι φορείς του παγανισμού, και οι Σχολαστικοί, συγκρούστηκαν σε έναν τιτάνιο αγώνα. Οι Γνωστικοί έχασαν, και η ιστορία γράφεται ως γνωστόν, από τους νικητές. Ωστόσο τα γνωστικά κείμενα που βρέθηκαν πρόσφατα σε μια σπηλιά στο Ναγκ Χαμαντί της Αιγύπτου, αποκαλύπτουν τη μεγαλύτερη συγκάλυψη που έγινε ποτέ στην Ιστορία…

ΚΑΤΑ ΘΩΜΑΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΝ
(Το γνωστικό Ευαγγέλιο του Δίδυμου Ιούδα Θωμά)
Ζαν-Ιβ Λελού
Εκδόσεις: ΕΝΑΛΙΟΣ
Σελίδες: 286

Περιγραφή του εκδότη: To Ευαγγέλιο του Θωμά ανακαλύφθηκε το 1945 στα περίχωρα του Ναγκ Χαμαντί της Αιγύπτου.Είναι μια συλλογή από 114 λογία, δηλαδή ρήσεις που αποδίδονται στον Ζώντα Ιησού.Το ευαγγέλιο αυτό, από τη στιγμή που τίναξε από πάνω του την άμμο που το έκρυβε, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις εκ μέρους των θρησκειολόγων όλου του κόσμου και έγινε αντικείμενο έρευνας των σημαντικότερων ειδικών στον κόσμο.Ωστόσο ο Λόγος του είναι γεμάτος Πνοή κι ας τον σκέπαζε επί τόσους αιώνες η άμμος της ερήμου…Η νέα αυτή μετάφραση από τα κοπτικά και τα ελληνικά, σχολιασμένη με βάση όλα τα άλλα ευαγγέλια, γνωστικά, απόκρυφα και κανονικά, αφιερώνεται σε όλους εκείνους για τους οποίους το Ευαγγέλιο σημαίνει Αγάπη και Γνώση, κάλεσμα στην Ελευθερία.
Ο Ζαν-Ιβ Λελού, ορθόδοξος ιερέας, δόκτωρ φιλοσοφίας, ψυχολογίας, θεολογίας και καθηγητής θρησκειολογίας σε πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής, ένας από τους σημαντικότερους ειδήμονες σε παγκόσμια κλίμακα στο θέμα του γνωστικισμού, μας αποκαλύπτει το φιλοσοφικό βάθος αυτού του σημαντικού ευαγγελίου.

ΚΑΤΑ ΜΑΡΙΑΜ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΝ (Το γνωστικό Ευαγγέλιο της Μαρίας της Μαγδαληνής)
Ζαν-Ιβ Λελού
Εκδόσεις: ΕΝΑΛΙΟΣ
Σελίδες: 272

Περιγραφή του εκδότη: Kαμιά άλλη ίσως μορφή της Kαινής Διαθήκης δεν έχει διχάσει τόσο πολύ τους ακαδημαϊκούς μελετητές, όσο αυτή της Mαρίας της Mαγδαληνής. Ως η πρώτη μάρτυρας της Aνάστασης, η Mαρία θεωρείται από τον Aπόστολο Iωάννη ως η ιδρύτρια του Xριστιανισμού. Σε πολλές θεολογικές μελέτες έχει αποτυπωθεί ως μετανοημένη πόρνη, ως αμαρτωλή η οποία κατατρυχόταν από «επτά δαιμόνια» από τα οποία την απελευθέρωσε η πίστη της στον Iησού. Ωστόσο, η μορφή και ο ρόλος της διαγράφεται εντελώς διαφορετικός στα γνωστικά ευαγγέλια. Tο Kατά Mαριάμ Eυαγγέλιον, ένα από τα σημαντικότερα γνωστικά ευαγγέλια που είδαν σχετικά πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, αποκαλύπτει μια άλλη Mαρία Mαγδαληνή. Tην σύντροφο του Iησού, την μαθήτρια η οποία τον κατάλαβε περισσότερο απ’ όλους τους άλλους μαθητές, την Πρωταπόστολο του. Mέσα από το αποκαλυπτικό αυτό ευαγγέλιο, που το «έθαψε» η επίσημη Eκκλησία επί σχεδόν είκοσι αιώνες, διαφαίνεται ένας άλλος χριστιανισμός, εντελώς διαφορετικός απ’ αυτόν που γνωρίζαμε έως τώρα.

ΚΑΤΑ ΦΙΛΙΠΠΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΝ
Ζαν-Ιβ Λελού
Εκδόσεις: ΕΝΑΛΙΟΣ
Σελίδες: 208

Περιγραφή του εκδότη: Το Κατά Φίλιππον Ευαγγέλιον γραμμένο στην κοπτική γλώσσα βρέθηκε στο Ναγκ Χαμαντί της Αιγύπτου το 1945, σε μια σπηλιά μαζί με πολλά άλλα γνωστικά κείμενα. Είναι ένα γνωστικό ευαγγέλιο του 2ου μετά Χριστόν αιώνα και χρησίμευε στην κατήχηση των μυουμένων. Παρουσιάζεται ως η γνήσια μαρτυρία για τη ζωή και την διδασκαλία του Ιησού του Ναζωραίου. Αποδίδεται σε έναν από τους μαθητές του Ιησού, τον Φίλιππο, ο οποίος μας αποκαλύπτει μια πιο ανθρώπινη πλευρά του διδασκάλου του. Μας παρουσιάζει έναν Ιησού πιο ανοιχτό στις σχέσεις του με τους ανθρώπους και κυρίως με τη Μαρία τη Μαγδαληνή, την «κοινωνό» και σύντροφο του. Υπογραμμίζει τον μυητικό «γάμο» του αρσενικού με το θηλυκό που αποτελεί την επιστροφή στο πρωταρχικό Εν.
Ο Ζαν-Ιβ Λελού, ορθόδοξος ιερέας, δόκτωρ φιλοσοφίας, ψυχολογίας, θεολογίας και καθηγητής θρησκειολογίας σε πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής, ένας από τους σημαντικότερους ειδήμονες σε παγκόσμια κλίμακα στο θέμα του γνωστικισμού, μας αποκαλύπτει το φιλοσοφικό βάθος αυτού του σημαντικού ευαγγελίου.

Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ
Γουίλς Μ. Λόρενς
Εκδόσεις: ΕΝΑΛΙΟΣ
Σελίδες: 488

Περιγραφή του εκδότη: Η Αναζήτηση του ιστορικού Ευαγγελίου, ένα βιβλίο σοφό, τολμηρό και απόλυτα εμπεριστατωμένο, διερευνά σε βάθος τη φύση και την προέλευση του Ευαγγελίου ως λογοτεχνικού είδους. Προσφέρει μια επίκαιρη και προκλητική ανάλυση των ευαγγελίων μέσα στο σαφές και συγκεκριμένο ιστορικό πλαίσιο που υποστηρίζεται ότι έζησε ο Ιησούς. Ερευνά διεξοδικά τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στα Κατά Μάρκον και Κατά Ιωάννη Ευαγγέλια και αποδεικνύει πως τα ευαγγέλια αυτά όχι μόνο είναι ανεξάρτητα το ένα από το άλλο, αλλά και ότι προέρχονται από παλαιότερες προφορικές παραδόσεις απ’ αυτές της εποχής του Ιησού. Παρουσιάζει θεωρίες γύρω από τον Ιησού προγενέστερες της εποχής του, και ερευνά την προέλευση των αφηγήσεων με αντικείμενο την ζωή του. Ο καθηγητής Γουίλς συγκρίνει και διερευνά τις αναλογίες μεταξύ λαϊκών, μυθιστορηματικών βιογραφιών, όπως το άσεμνο και σατυρικό βιβλίο Ο Βίος του Αισώπου (με παραβολικό περιεχόμενο), και των ευαγγελίων, καταλήγοντας σε συγκλονιστικά συμπεράσματα σχετικά με την προέλευση των ευαγγελίων…

ΤΑ ΑΠΟΚΡΥΦΑ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΝΤΑ ΒΙΝΤΣΙ
Νταν Μπερσταιν
Εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Σελίδες: 536

Περιγραφή του Εκδότη: Ο Κώδικας Da Vinci του Νταν Μπράουν αιχμαλώτισε τη φαντασία εκατομμυρίων αναγνωστών και τους ώθησε να στραφούν στην αναζήτηση των πραγματικών γεγονότων, πίσω από τη μυθοπλασία. Ένας από τους αναγνώστες του βιβλίου, ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Νταν Μπερσταιν, διαβάζοντας τον Κώδικα Da Vinci, άρχισε να αναρωτιέται και να γοητεύεται από τα όσα περιγράφονταν στο βιβλίο και ένιωσε την ανάγκη να ψάξει βαθύτερα, πέρα από τη μυθιστορηματική πλοκή. Το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας είναι το βιβλίο του Τα απόκρυφα του κώδικα Ντα Βίντσι, στο οποίο εκτός από το ευρύ φάσμα των επιστημονικών γνώσεων παραθέτει και τις απόψεις γνωστών φιλοσόφων, θεολόγων, επιστημόνων και ιστορικών. Στόχος του είναι μέσα από αυτό το βιβλίο να ανακαλύψει όλα τα μεγάλα μυστήρια της ιστορίας με οδηγό του τον Κώδικα Da Vinci του Νταν Μπράουν.
Το βιβλίο ασχολείται σε βάθος με εκείνα τα θέματα που ανακίνησε ο Κώδικας Da Vinci και ξεσήκωσαν θύελλα. Γνωστοί πανεπιστημιακοί ερευνούν την πραγματική ταυτότητα της Μαρίας Μαγδαληνής, την επιρροή των γυναικών στα τεκταινόμενα εκείνη την εποχή, τη φύση της σχέσης της Μαρίας Μαγδαληνής με τον Ιησού, τις μυστικές κοινωνίες που αναφέρονται στον Κώδικα Da Vinci και πολλά περισσότερα.
Όμως τι είναι αυτό που κάνει το βιβλίο του Νταν Μπερσταιν να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα βιβλία που κυκλοφορούν στην αγορά;
Καταρχάς, οι αποκαλύψεις ξεκινούν από το εξώφυλλό του, όπου το πρώτο μυστικό αποκαλύπτεται. Σε αντίθεση με τις άλλες εκδόσεις, δεν περιορίζεται στη θρησκευτική ανάλυση του βιβλίου του Νταν Μπράουν, αλλά αναλύει τις ιδιαιτερότητες των δογμάτων του χριστιανισμού από την εποχή του Ιησού μέχρι σήμερα.
Η WALL STREET JOURNAL χαρακτήρισε ΤΑ ΑΠΟΚΡΥΦΑ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΝΤΑ ΒΙΝΤΣΙ του ΝΤΑΝ ΜΠΕΡΣΤΑΪΝ ως «το μοναδικό τίτλο που διακρίνεται για την εγκυρότητά του, σε αντίθεση με τα άλλα επεξηγηματικά βιβλία που κυκλοφορούν στην αγορά». Γι’ αυτό το λόγο, το βιβλίο βρίσκεται στις λίστες των best seller των εφημερίδων WALL STREET JOURNAL και NEW YORK TIMES για αρκετούς μήνες.

 

ΟΙ  ΛΙΣΤΕΣ  ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ  ΚΑΙ  ΑΝΑΝΕΩΝΟΝΤΑΙ  ΣΥΧΝΑ

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × 2 =