Διαφορά μεταξύ Γητείας και Τελετής

Αν και η Τέχνη της Μαγείας δεν περιορίζεται στις Τελετές και τις Γητείες, σίγουρα αυτές οι δύο πρακτικές αποτελούν ένα μεγάλο -και ενδιαφέρον- κομμάτι της. Παρόλο που έχει επικρατήσει να χρησιμοποιούμε αυτούς τους δύο λεκτικούς όρους ως ταυτόσημους, δεν είναι καθόλου το ίδιο πράγμα αλλά δύο τελείως διαφορετικές πρακτικές που η κάθε μία εξυπηρετεί και άλλους σκοπούς.

Η ΓΗΤΕΙΑ είναι η πράξη κατά την οποία ενδυναμώνουμε ή μεταλλάσσουμε την ψυχοσωματική μας κατάσταση εκμεταλλευόμενοι την ζωτική μας ενέργεια. Αυτό γίνεται κυρίως με διαλογισμό και λόγια που βοηθούν στην αυτοσυγκέντρωση και συνήθως χρησιμοποιούνται και κεριά, κρύσταλλοι, βότανα, αρωματικά λιβάνια και άλλα βοηθητικά αντικείμενα τα οποία επίσης εξυπηρετούν τον σκοπό της αυτοσυγκέντρωσης.
Η Γητεία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν μια πολύ άμεση προσέγγιση του σκοπού, μιας και εργαζόμαστε απόλυτα μονάχοι χωρίς την βοήθεια άλλων προσώπων (αν και μπορούν να γίνουν και ομαδικές) και χωρίς την επικάλεση ή αναζήτηση βοήθειας από Θεότητες και πνεύματα.
Η Γητεία επίσης είναι μια μάλλον «πρόχειρη» και όχι χρονοβόρα εργασία, ή μπορεί να γίνει τέτοια. Λέγοντας «πρόχειρη» δεν εννοώ ότι δεν δίδεται προσοχή, αλλά ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερες προετοιμασίες και χρόνο. Μερικές γητείες μπορούν να εκτελεστούν ακόμα και μέσα σε ελάχιστα λεπτά και γενικότερα ο χρόνος εκτέλεσης μιας γητείας δεν ξεπερνά την ώρα ή ακόμα και το μισάωρο.

ΟΙ ΤΕΛΕΤΕΣ είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις Θεότητες και με την θρησκεία. Συνήθως εκτελούνται με σκοπό την αναζήτηση βοήθειας, καθοδήγησης ή αναγνώρισης από τις Θεότητες, ή απλά για να Τις τιμήσουμε. Οι Τελετές γίνονται πάντα με τις αρμόζουσες τιμές και προετοιμασίες, συμπεριλαμβάνουν πολλά αντικείμενα, τα περισσότερα καθαρά συμβολικά και όχι άμεσα λειτουργικά. Σε αντίθεση με τις Γητείες, οι Τελετές εκτελούνται κατά κανόνα από ομάδες όπου τηρείται κάποια έστω και βασική ιεραρχία στην κατανομή των εργασιών της εκτέλεσής της (Αρχιερείς, Ιερείς, Ιεροφάντες κλπ), αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι λάθος το να εκτελεστούν και από ένα μονάχα άτομο. Η χρονική τους διάρκεια είναι μεγάλη, ξεκινώντας από τον ελάχιστο χρόνο της 1 ώρας και φτάνοντας μερικές φορές μέχρι και ολόκληρη μέρα. (Κάποιες πολύ ειδικές Τελετουργίες μπορεί να διαρκέσουν και παραπάνω από 1, 2, 3… ημέρες).

Συνοψίζοντας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Γητεία είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε καθημερινά και παραπάνω από μια φορά την ημέρα, ενώ η Τελετή είναι κάτι ξεχωριστό που δεν γίνεται κάθε μέρα. Η Γητεία εκτελείται -κατά κανόνα- για να εξυπηρετήσει και να ικανοποιήσει καθημερινές, κοινωνικές και υλικές μας ανάγκες (οικονομικά, επαγγελματικά, συναισθηματικά κλπ), ενώ η Τελετή για να εξυπηρετήσει και να ικανοποιήσει πνευματικές και θρησκευτικές μας ανάγκες (θρησκευτικές εορτές, γάμος, βάπτιση, μύηση κλπ). Αυτό φυσικά είναι ένας πολύ γενικός διαχωρισμός μιας και η γητείες μπορούν να εκτελεστούν για πνευματικούς λόγους όπως και οι Τελετές για κοινωνικούς λόγους.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × 5 =