Παραδοσιακές Γητειές

Οι γητείες και τα ξόρκια είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στα χωρία, από την αρχαιότητα ακόμα. Υπάρχουν χιλιάδες γητείες και ξόρκια που δεν καταγράφηκαν ποτέ σε χαρτί, ή καταγράφτηκαν μονάχα λίγα από αυτά. Εξακολουθούν όμως να είναι ακόμα και σήμερα πολύ «ζωντανά» και να μεταφέρονται από τους γεροντότερους στους νεότερους. Όσοι από εσάς ζουν στην επαρχία, σίγουρα θα συμφωνήσουν μαζί μου πάνω σε αυτό.
Τις γητείες και τα ξόρκια αυτά, τα διακρίνει η απλότητα στην εκτέλεση, που είναι αυτή όμως που τα κάνει τόσο αποτελεσματικά. Όπως συχνά αναφέρω, η μαγεία όσο πιο απλή είναι, τόσο πιο αποτελεσματική γίνεται.
Εδώ βρίσκεται μια μικρή συλλογή από τέτοιες παραδοσιακές γητείες και ξόρκια, που έχω συλλέξει από βιβλία και από αυτά που μου έχουν πει οι γιαγιάδες μου.
Παρακαλώ τους αναγνώστες να με ενημερώσουν εάν γνωρίζουν κι άλλα.

Για προστασία από κατάρες, δαιμόνια και εχθρούς
– Λίγο φρέσκο τριφύλλι μουσκεμένο σε ξύδι και ραντισμένο στις 4 γωνίες του κάθε δωματίου του σπιτιού, προστατεύει το σπίτι από τα δαιμόνια.
– Αποξηραμένη Ματζουράνα κρεμασμένη σε τούλι πάνω από την κεντρική πόρτα του σπιτιού, προστατεύει όλους τους ενοίκους από τις κατάρες.
– Καίμε λίγο αποξηραμένο αγριόχορτο στο τζάκι τους σπιτιού και λέμε δυνατά το όνομα του ανθρώπου που θέλει να μας βλάψει, για να ελευθερωθούμε από την δύναμή του.
– Λίγα φύλλα Ιτιάς στις γωνίες του σπιτιού, προστατεύουν το σπίτι από τις κατάρες.
– Βάζουμε λίγα άνθη Βελανιδιάς κάτω από το κατώφλι μας για να αποφύγουμε τις ανεπιθύμητες επισκέψεις.
– Εάν μας έχουν κλέψει κάτι, βάζουμε Ηλιοτρόπια μαζεμένα τον Αύγουστο κάτω από το μαξιλάρι μας, και στον ύπνο μας θα δούμε τον κλέφτη.
– Γράφουμε το όνομά μας με κόκκινο μελάνι σε φύλλο λεμονιάς και το έχουμε πάντα πάνω μας για να μας προστατέψει από εχθρούς.
– Για να διώξουμε τα δαιμόνια από ένα σπίτι, ραίνουμε τις γωνιές του με φρέσκια Αγγελική λέγοντας: «Πνεύματα του κακού, Φύγετε μακριά μου! Μόνο πνεύματα του καλού, θέλω κοντά μου».
– Για να προστατέψουμε ένα σπίτι από τις κατάρες, ανακατεύουμε λίγα φύλλα καρότου με αλάτι και τα σκορπίζουμε μέσα στο σπίτι.

Για καλή τύχη, υγεία και χρήματα
– Ρίχνουμε λίγα ροδοπέταλα φρέσκα ή φρέσκα μπουμπούκια στο τζάκι του σπιτιού για να έχουμε καλή τύχη.
– Λίγα φύλλα αποξηραμένα Πηγουνιάς στην τσάντα ή το πορτοφόλι, προστατεύουν από την κακή τύχη.
– Λίγο φρέσκο Τριφύλλι σε ένα μικρό σακουλάκι από κόκκινη φανέλα φέρνει καλή τύχη.
– Το  Άλφα-άλφα σε ένα ντουλάπι του σπιτιού, προστατεύει την οικογένεια από την φτώχεια.
– Ένα φρέσκο ροζ Γαρύφαλλο πάνω μας, φέρνει καλή τύχη και καλή υγεία.
– Αφήνουμε έναν κρύσταλλο για 3 νύχτες στο φως του φεγγαριού και μετά το τυλίγουμε σε κίτρινο ύφασμα. Το κρύβουμε σε ένα σίγουρο μέρος του σπιτιού για να φέρει καλή τύχη στο σπίτι.
– Βρέχουμε τα πόδια μας κάθε βράδυ πριν κοιμηθούμε με ανθόνερο, για να μπορούμε να βρίσκουμε θησαυρούς ή λεφτά στη γη.
– Ένα κομματάκι από Μήλο του Μάη αποξηραμένο, προστατεύει τον κάτοχο από την φτώχεια.
– Όταν κάνουμε αγιασμό σε σπίτι ή σε μαγαζί, ρίχνουμε στο λιβάνι και λίγα αποξηραμένα φύλλα Μέντας για να προσελκύσουμε χρήματα. 
– Ρίχνουμε λίγο φρέσκο Βασιλικό σε νερό, ανακατεύουμε δεξιόστροφα απαγγέλλοντας το «Πάτερ Υμών» και μετά ραντίζουμε στο σπίτι ή το μαγαζί μας για να καλή τύχη και χρήματα.
– Για να «αυγατίσουν» τα λεφτά, τα φυλάμε σε κουτάκι από ξύλο κέδρου.

Για έρωτα

– Λίγοι Ηλιόσποροι ή Κους-κους στο νερό του μπάνιου, κάνει τον λουόμενο ακαταμάχητο.
– Λίγες Μαργαρίτες στο νερό του μπάνιου, κάνει τον λουόμενο να εμπνέει τον σεβασμό και τον θαυμασμό όλων. – Για να επιστρέψει ο άπιστος σύζυγος, τυλίγουμε σε ένα κομμάτι καλαμιού ένα χαρτί με γραμμένο το όνομά του. Το ρίχνουμε στην φωτιά λέγοντας: «Χαρά μην τον έβρει πουθενά, αν δε γυρίσει σε μένα ξανά».
– Η γυναίκα φορά λίγη αποξηραμένη Δάφνη για να εξασφαλίσει μια μακροχρόνια και ευτυχισμένη σχέση.
– Για να βρει η γυναίκα έναν καλό σύζυγο, ραίνει τις γωνίες του σπιτιού της με φρέσκια Ματζουράνα και φροντίζει να την ανανεώνει πριν μαραθεί.
– Για να προκαλέσουμε τον έρωτα σε κάποιον, του προσφέρουμε ένα μικρό πουγκάκι με αποξηραμένο Δυόσμο.
– Κρατάμε λίγα γαρύφαλλα σφιχτά στη χούφτα μας καθώς σκεφτόμαστε το πρόσωπο που θέλουμε. Λέγεται ότι το πρόσωπο αυτό, θα κάνει ότι του ζητήσουμε.

Για να συμφιλιωθεί ένα ζευγάρι
– Λίγα φρέσκα φύλλα Μανόλιας κάτω από το στρώμα του ζευγαριού, αναθερμαίνει την ψυχρή ερωτική ζωή του.
– Λίγες φρέσκιες Βιολέτες στις γωνίες του σπιτιού του ζευγαριού, συμφιλιώνουν το τσακωμένο ζευγάρι.
– Ένα μπουκέτο από Σάπφειρους στο σαλόνι του σπιτιού, ευνοεί την γαλήνη ανάμεσα στο ζευγάρι.
– Χωρίζουμε μια ρίζα Αδάμ & Εύας στην μέση, δίνουμε το ένα μισό στον άντρα και το άλλο στην γυναίκα. Όσο το έχουν στην κατοχή τους, τίποτα δεν μπορεί να τους χωρίσει.
– Φτιάχνουμε 2 μικρά σακουλάκια από κόκκινη φανέλα, τα γεμίζουμε με Μοσχοκάρφια και τα περνάμε σε δερμάτινο λουρί. Δίνουμε το ένα στον άντρα και το άλλο στην γυναίκα. Όσο τα φορούν, θα υπάρχει πάντα γαλήνη μεταξύ τους.
– Για να σταματήσουν οι οικογενειακοί καβγάδες, ραίνουμε λίγα άνθη σταριού στο σπίτι. 

Για να αληθέψουν ευχές

– Καίμε μερικά αποξηραμένα φύλλα Δάφνης στην κρεβατοκάμαρά μας, και πριν περάσουν 7 μέρες, όλα τα όνειρα θα αληθέψουν.
– Βάζουμε λίγη Λεβάντα κάτω από το μαξιλάρι μας πριν κοιμηθούμε και σκεφτόμαστε την επιθυμία μας. Εάν ονειρευτούμε κάτι σχετικό, τότε η επιθυμία θα αληθέψει.
– Γράφουμε αυτό που επιθυμούμε σε ένα κομμάτι χαρτί, το τυλίγουμε καλά μαζί με λίγη Παιονία και το σφραγίζουμε με κόκκινο κερί. Το κρύβουμε κάπου στο σπίτι λέγοντας: «Χάρισέ μου σήμερα μιαν ευχή, μια μεγάλη ευχή, μια μικρή ευχή, μια λεπτούλα ευχή, μια τεράστια ευχή. Μιαν ευχή από δω, μιαν ευχή από κει, γρήγορα παντού να μεγαλώνει, χάρισέ μου την ευχή για να χαρώ». Κάθε 3 ημέρες μεταφέρουμε το φυλαχτό αλλού μέσα στο σπίτι, επαναλαμβάνοντας το ξόρκι. Όταν η επιθυμία αληθέψει, το καίμε.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 − two =