Σαμανικό Ωροσκόπιο

Ο Σαμανικός ζωδιακός κύκλος χωρίζεται σε 12 ζώδια τα οποία ονομάζονται «Τοτέμ». Όπως και με το Δυτικό Ωροσκόπιο, εναλλάσσονται με τους Σεληνιακούς μήνες, έτσι, όλα μαζί συμπληρώνουν ένα πλήρες έτος. Παραθέτω τα Τοτέμ μαζί με μια μικρή περίληψη των χαρακτηριστικών τους:

Το Γεράκι   21 Μαρτίου – 19 Απριλίου   Η Εποχή της Αφύπνισης
Απολαμβάνει την στιγμή, είναι ενθουσιώδης, φιλόδοξο, ανυπόμονο, ζωηρό, ενεργητικό, παρορμητικό. Λατρεύει οτιδήποτε καινούργιο, αλλά χάνει το ενδιαφέρον του γρήγορα για χάρη κάτι άλλου που του τράβηξε την προσοχή. Θα πρέπει να μάθει να «πατά στην γη» και να είναι υπομονετικό.

Ο Κάστορας   20 Απριλίου – 20 Μαΐου   Η Εποχή της Ανάπτυξης
Οργανωτικό, εργατικό, επίμονο, έξυπνο, δημιουργικό, τρυφερό, κτητικό. Δυσκολεύεται να πάρει γρήγορες αποφάσεις και έχει την τάση να θεωρεί τα πάντα μόνιμα. Θα πρέπει να προσέξει την αυστηρότητα και την εκδικητικότητα που το διακρίνει προς όσους του αντιτίθενται. Θα πρέπει επίσης να μάθει ότι πολλά πράγματα είναι προσωρινά και πρέπει να τα «αφήνει να φεύγουν».

Το Ελάφι   21 Μαΐου – 20 Ιουνίου   Η Εποχή της Ανθοφορίας
Κυκλοθυμικό, ζωηρό, ευαίσθητο, διαισθητικό, επινοητικό, περίεργο, αγαπά οτιδήποτε καινούργιο. Η διάθεσή του μπορεί να αλλάξει εντυπωσιακά μέσα σε λίγα λεπτά. Είναι πολύ κοινωνικό και αγαπά να βρίσκεται σε ζεστό και φιλικό περιβάλλον. Θα πρέπει να μάθει να είναι συνεπής, πειθαρχημένο και συγκεντρωμένο.

Ο Δρυοκολάπτης   21 Ιουνίου – 21 Ιουλίου   Η Εποχή των Μακρών Ημερών
Αλτρουιστής, κτητικός, ευαίσθητος, συναισθηματικός, ευάλωτος, πληγώνεται και απογοητεύεται εύκολα. Αν και ιδιαίτερα τρυφερός και ζεστός με τους δικούς του ανθρώπους, δεν αποκλείεται να παρουσιάζεται ψυχρός και απόμακρος με τους ξένους. Θα πρέπει να μάθει ότι το παρελθόν πρέπει να μένει στο παρελθόν, να μάθει να απελευθερώνεται από τις αναμνήσεις.

Ο Σολομός   22 Ιουλίου – 21 Αυγούστου   Η Εποχή της Ωρίμανσης
Ενεργητικός, ενθουσιώδης, αισιόδοξος, ανταγωνιστικός, παρορμητικός, έχει τρομερή αυτοπεποίθηση η οποία όμως μπορεί να γίνει και έπαρση. Παρόλο που εμφανίζεται αυτάρκης, έχει μεγάλη ανάγκη από αγάπη και τρυφερότητα. Θα πρέπει να μάθει να ελέγχει τα παρορμητικά του συναισθήματα.

Η Αρκούδα   22 Αυγούστου – 21 Σεπτεμβρίου   Η Εποχή της Συγκομιδής
Δυνατή, αυτάρκης, προσεκτική, λεπτολόγος, πρακτική, φιλόδοξη, παρατηρητική. Πριν κάνει το οτιδήποτε θα το σκεφτεί πρώτα πολύ καλά και δεν ενθουσιάζεται ιδιαίτερα με τις αλλαγές. Αν και πολύ προσγειωμένη, οι φιλοδοξίες της ίσως να βρίσκονται στα σύννεφα. Θα πρέπει να μάθει ότι μερικές φορές είναι καλλίτερα να αφήνει τα πράγματα να κυλήσουν από μόνα τους χωρίς την δική της επέμβαση.

Το Κοράκι   22 Σεπτεμβρίου – 22 Οκτωβρίου   Η Εποχή που πέφτουν τα φύλλα
Κοινωνικό, με έντονο αίσθημα ομαδικότητας, οργανωτικό, ανεξάρτητο, απεχθάνεται τις τριβές, τους ανταγωνισμούς και τις αποφάσεις που παίρνονται υπό πίεση. Είναι ευτυχισμένο σε ένα περιβάλλον γαλήνιο και παλεύει γι αυτό. Θα πρέπει να ανακαλύψει την εσωτερική του δύναμη και σοφία.

Το Φίδι   23 Οκτωβρίου – 22 Νοεμβρίου   Η Εποχή του Παγετού
Προσαρμοστικό, δυνατό, ικανό, ανθεκτικό, ανανεώνεται συχνά και εύκολα. Έχει την εκπληκτική ικανότητα να βγάζει τα καλλίτερα αποτελέσματα και στις πιο αντίξοες καταστάσεις. Θα πρέπει να μάθει να μην είναι ανυπόμονο μιας και αυτό το οδηγεί σε ακραία συναισθήματα και αντιδράσεις.

Η Κουκουβάγια   23 Νοεμβρίου – 21 Δεκεμβρίου   Η Εποχή των Μακρών Νυχτών
Περίεργη, μοναχική, επινοητική, προσαρμοστική, παρορμητική, λατρεύει τις προκλήσεις. Αποζητά την ζεστασιά και την ασφάλεια που θα της προσφέρουν οι λίγοι και στενοί της φίλοι και απεχθάνεται τους περιορισμούς. Θα πρέπει να μάθει να είναι πιο διορατική και πιο φιλεύσπλαχνη.

Η Χήνα   22 Δεκεμβρίου – 19 Ιανουαρίου   Η Εποχή της Ανανέωσης
Παρορμητική, διορατική, ιδεαλίστρια, όταν θέσει έναν στόχο, δύσκολα παρεκκλίνει από αυτόν. Δεν της αρέσει να αφήνει δουλειές στην μέση κι έτσι ότι αναλάβει θα το εκπληρώσει. Σε συνδυασμό με την τελειομανία που την διακρίνει, την καθιστά ικανή να φέρει σε πέρας ακόμα και τις πιο απαιτητικές εργασίες με μεγάλη επιτυχία. Θα πρέπει να μάθει να είναι αυτάρκης.

Η Ενυδρίδα   20 Ιανουαρίου – 18 Φεβρουαρίου   Η Εποχή του Καθαρισμού
Τακτική, καθαρή, εργατική, κοινωνική, επινοητική, λατρεύει τις αλλαγές και μεταρρυθμίσεις αλλά εκνευρίζεται με τους ανασταλτικούς κανόνες. Έχει την τάση να αναλαμβάνει πολλές δεσμεύσεις. Το μυαλό της λειτουργεί συνέχεια με γρήγορους ρυθμούς και οι ιδέες της είναι πάμπολλες, αλλά μερικές φορές δεν είναι εφαρμόσιμες. Θα πρέπει να μάθει να ζει με βάση τα δικά της θέλω και όχι των άλλων.

Ο Λύκος   19 Φεβρουαρίου – 20 Μαρτίου   Η Εποχή των Σφοδρών Ανέμων
Ευαίσθητος, διαισθητικός, φιλεύσπλαχνος, συμπονετικός, δημιουργικός, ευάλωτος και μερικές φορές εύπιστος σε θέματα που του προκαλούν έντονη συναισθηματική φόρτιση. Έχει τρομερή ικανότητα να καταλαβαίνει τις προθέσεις των άλλων όσο καλά κι αν προσπαθούν να τις κρύψουν. Θα πρέπει να μάθει να περιορίζει τις απαιτήσεις που έχουν οι άλλοι από αυτόν ώστε να μπορέσει να απελευθερωθεί και να εκπληρώσει τις φιλοδοξίες του.

(Τα στοιχεία πάρθηκαν από το βιβλίο του Κέννεθ Μέντοους «Εκεί που πετούν οι Αετοί» – εκδόσεις Πύρινος Κόσμος)

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

four × 4 =