Wicca

Μικρό Λεξικό Ορολογιών

Ως μια θρησκεία που «γεννήθηκε» στην Αγγλία, το Wicca βρίθει από ορολογίες και εκφράσεις που είναι ουσιαστικά ιδιωματισμοί της αγγλικής γλώσσας που συνήθως δεν μπορούν να μεταφραστούν επακριβώς. Με την εξάπλωσή του σε όλο τον κόσμο, οι ορολογίες αυτές αρχίζουν σιγά-σιγά να προσαρμόζονται στην κάθε γλώσσα, μα πολλές από αυτές εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται αυτούσιες στα Αγγλικά.

Skyclad – Ιδιωματισμός που δύσκολα μεταφράζεται, σε ελεύθερη μετάφραση: «ντυμένοι με ουρανό», αλλά πολύ απλά σημαίνει «γυμνοί».

Coven (ακριβής μετάφραση: «σύναξη Μαγισσών») – Ομάδα Μαγισσών/Μάγων που ο αριθμός ποικίλει και ο ελάχιστος είναι 3. Ανάλογα την παράδοση, υπάρχει κάποια βασική ιεραρχία ανάμεσα στα μέλη ή διαχωρίζονται απλά σε μαθητευόμενους και μυημένους. Κάθε Coven έχει απαραίτητα μια Αρχιέρεια και Αρχιερέα που συνήθως είναι και οι ιδρυτές. Παραδοσιακά το ιδανικό Coven αποτελείται από 13 γυναίκες που συμβολίζουν τα 13 φεγγάρια που ολοκληρώνουν ένα έτος. Ο ελληνικός ορισμός αυτής της λέξης είναι «αδελφότητα» ή «μυστικιστικό τάγμα».

Αξίωμα του Coven – Το σημείο συνάντησης της ομάδας. Πολλές από τις Γουικανές ομάδες δεν έχουν κάποιο συγκεκριμένο σημείο συνάντησης, ούτε κάποιο μόνιμο κτίσμα ειδικά για αυτόν το λόγο. Το δόγμα της θρησκείας απορρίπτει την έννοια του ναού ως κτίσμα μα αξιώνει ως ναό τον τόπο όπου τα μέλη θα συναντηθούν για τελετουργίες, όπου κι αν είναι αυτός.

Rede – ο Θείος Νόμος.

Τα Σάμπατ – Οι 8 μεγάλες εορτές των Wicca.

Τα Έσμπατ – Τακτική εβδομαδιαία συνάντηση αδελφότητας. Παλαιότερα ήταν μηνιαία, κάθε Πανσέληνο ή Νέα Σελήνη.

Τα Χρόνια της Φωτιάς – Αναφορά στα χρόνια του Μεσαίωνα όπου όσοι εξασκούσαν την Τέχνη της Μαγείας θανατώνονταν στην πυρά, το περίφημο δηλαδή «Κυνήγι των Μαγισσών».

Ο Νόμος Επιστροφής – Ο Νόμος των Τριών (βλ. σχετικό κείμενο)

So Mote It Be (ελεύθερη μετάφραση: «ας είναι έτσι») – Φράση με την οποία «κλείνουν» όλες οι μαγικές εργασίες και τελετές. Ισάξιο του «Αμήν» για την Χριστιανική θρησκεία.

Blessed Be (ευλογημένος/η να ‘σαι) και Merry Meet (χαρούμενη αντάμωση) – Καλωσόρισμα.

Merry Part until Merry Meet again (χαρούμενος χωρισμός μέχρι να ξανανταμωθούμε) – Αποχαιρετισμός που συνήθως λεκτικά περιορίζεται στο «merry part» (για συντομία).

Το «Άρμεγμα της Σελήνης» – Αρχαίος χαρακτηρισμός της Σεληνιακής τελετής που εξακολουθεί να χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα. Στην αρχαιότητα και τον Μεσαίωνα, εξ’ αιτίας αυτού ακριβώς του χαρακτηρισμού, βγήκε η φήμη πως οι Μάγισσες κατεβάζουν το φεγγάρι και το αρμέγουν σαν αγελάδα μια φορά το μήνα, γι αυτό και εκείνη την ημέρα δεν έχουμε φεγγάρι.

Άκασα – Το πέμπτο μυστικιστικό στοιχείο που ολοκληρώνει τα άλλα τέσσερα, δηλαδή την γη, την φωτιά, τον αέρα και το νερό. Κοινά γνωστό ως Πνεύμα, ή Αιθερικό ή Πνευματικό.

Ανιμισμός –  Η πνευματιστική πίστη ότι όλα είναι φύση, τόσο τα έμψυχα όσο και τα άψυχα, ότι όλα διαθέτουν τόσο ψυχή όσο και σώμα (ύλη).

Αθέμε – Το τελετουργικό μαυρομάνικο δίκοπο μαχαίρι. Για τους Wicca, χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για την δημιουργία κύκλου και για την κατεύθυνση ενέργειας.

Τα Θεμελιώδη Άκρα – Τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

Τα Θεμελιώδη Σημεία – Τα αστρολογικά ζώδια που αντιπροσωπεύουν τα τέσσερα Στοιχεία, δηλαδή: Κριός-Φωτιά, Καρκίνος-Νερό, Παρθένος-Αέρας, Αιγόκερως-Γη

Ο Κύλικας ή το Ναματερό (Αγγ. – Chalice) – η Γουικανή ονομασία του δισκοπότηρου ή της τελετουργικής κούπας, σύμβολο του στοιχείου του νερού.

Ο Κώνος της Δύναμης – Η δύναμη που συγκεντρώνεται και κατευθύνεται από ομάδα Μαγισσών μέσα σε μαγικό κύκλο. Πήρε το όνομά της λόγω του συνηθισμένου οραματισμού της δύναμης προτού απελευθερωθεί, ως κώνος ή πυραμίδα, με άκρα του τις Μάγισσες και σημείο συνάντησης πάνω από το κέντρο του κύκλου.

Ενέργεια του Κογιότ – Αναφορά σε δυνάμεις που προτίθενται να εξαπατήσουν, είτε αυτές προέρχονται από άνθρωπο είτε από αερικό. Πήρε το όνομά της από τον Σαμανικό Θεό Κογιότ.

Deosil – η δεξιόστροφη φορά.

Widdershins– η αριστερόστροφη φορά.

Familiar, ελληνικά «ο Οικείος» – Συνήθως  είναι το κατοικίδιο (κατά κανόνα γάτα) της Μάγισσας που έχει εκπαιδευτεί ώστε να βοηθά στις μαγικές της εργασίες.

Το Πενταπλό Φιλί – Τελετουργικό καλωσόρισμα και ένδειξη σεβασμού σε αυτόν που δίδεται. Συνηθίζεται μετά την μύηση να δίδεται στον νέο-μυημένο (νεοφώτιστο), και στις μεγάλες τελετουργίες να το δίνει ο Αρχιερέας στην Αρχιέρεια. Όπως το ορίζει και το όνομά του, είναι το σύνολο 5 φιλιών: στα πόδια, στα γόνατα, στον αφαλό, στα στήθη, στα χείλη.

Η Μέγιστη Τελετή – Η τρίτη και τελευταία μύηση στα ανώτατα επίπεδα της Γνώσης (όπου δίδεται και ο τίτλος «Αρχιέρεια/Αρχιερέας»). Η Τελετή είναι καθαρά σεξουαλική, που όμως συνηθίζεται να μην γίνεται κυριολεκτικά αλλά συμβολικά.

Handfasting, ελληνικά «Σφράγισμα Χεριών» – Η γαμήλια τελετή.

Η Παλαιά Θρησκεία – Άλλη ονομασία για το Wicca.

Paganing ή Wiccaning – Η παρουσίαση βρέφους στους Θεούς. Αν και ελληνικά μπορούμε να το πούμε «βάπτιση», η τελετή διαφέρει πολύ από την γνωστή μας Χριστιανική βάπτιση. Το βρέφος δεν βαπτίζεται Wicca, αλλά επικαλείται μονάχα η προστασία των Θεών για το βρέφος, μέχρι να μεγαλώσει και να αποφασίσει μόνο του την θρησκεία του.

Η Πεντάγραμμος – Άλλη ονομασία της Πεντάλφας.

Warlock – Ονομάζονται οι προδότες του Θείου Νόμου, κυρίως αυτοί που ξεκίνησαν από το Wicca και αργότερα μυήθηκαν οικειοθελώς στις Σκοτεινές Τέχνες. Ένας καθόλου τιμητικός τίτλος.

Το Λευκό Μαχαίρι – Δίκοπο συνήθως μαχαίρι με λευκή λαβή που χρησιμοποιείται για το σκάλισμα κεριών καθώς και των άλλων εργαλείων.

Acolyte – ο μαθητευόμενος.

Άκα – Ο ασημένιος «ομφάλιος λώρος» που συνδέει το φυσικό σώμα με το αστρικό.

Άνιμους – Όρος που προέρχεται από την ψυχολογία και πιο συγκεκριμένα από τον ψυχολόγο C. G. Jung. Το Άνιμους είναι η αρσενική πλευρά της γυναίκας και η θηλυκή του άντρα.

Αντακαράνα – Αυτό που ενώνει το συνειδητό με το υποσυνείδητο.

Το Αστρικό Φώς – Άλλη ονομασία της Αύρας.

Αστρική Προβολή – Το Αστρικό Ταξίδι.

Άβαταρ – Με βάση την μετενσάρκωση, φωτισμένες ψυχές που επιλέγουν αντί να ενσωματωθούν με το Σύμπαν να ξαναζήσουν για να διδάξουν. Πιστεύεται πως τέτοιες ψυχές υπήρξαν -μεταξύ άλλων- ο Ιησούς και ο Βούδας.

Εορτές Φωτιάς ή Balefire ή Bonefire – Αναφορά στις μεγάλες τελετές που προέρχονται από την Κέλτικη αρχαία θρησκεία.

Δέσιμο – Η πράξη με Μαγεία που καθιστά κάποιον ανίκανο να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις του. Μια μάλλον αρκετά διαδεδομένη πρακτική μεταξύ μαγικών αντιπάλων. Όταν ο στόχος είναι πνεύμα, το «δέσιμο» σημαίνει εξορκισμός.

Broom Closet (ντουλάπα της σκούπας) – ιδιωματισμός που θέλει να προσδιορίσει τους Γουίκα που, λόγω της κοινωνικής προκατάληψης απέναντι στην Μαγεία, προτιμούν να μην μιλούν για τα πιστεύω τους. Ολόκληρη η έκφραση: «I’m staying in the Broom Closet» («παραμένω στην ντουλάπα της σκούπας», προτιμώ δηλαδή να μην μιλάω για τα πιστεύω μου).

Σιτηρά & Ζύθος (Cakes & Ale) – Μετά από κάθε μεγάλη τελετή, μοιράζονται στους παρευρισκόμενους μικρά ψωμάκια (ή κέικ) και κρασί ή χυμός. Τα ψωμάκια ή τα κέικ έχουν προετοιμαστεί ειδικά γι’ αυτόν τον σκοπό. Ο Ζύθος παραδοσιακά είναι το κρασί (παρόλο που σημαίνει «μπύρα»), αλλά πολλοί είναι εκείνοι που προτιμούν τον μηλίτη ή τον χυμό σταφυλιών.

Το Γήινο Πεδίο – Το φυσικό (υλικό) πεδίο.

Γηραιά (Γηραιός) ή Πρεσβυτέρα (Πρεσβύτερος) – Τιμητικός τίτλος για ανθρώπους που έχουν αναγνωριστεί ως σοφοί, έμπειροι και άξιοι πνευματικοί καθοδηγητές (διδάσκαλοι).

Το Εξάγραμμο – Το αστέρι του Δαβίδ για την Εβραϊκή θρησκεία που όμως για τους Wicca λαμβάνει διαφορετική σημασία, ως η ένωση του αρσενικού με το θηλυκό, της φωτιάς με το νερό. Καλείται και «το Αστέρι του Σύμπαντος».

Επωδή – Τα λόγια που λέγονται κατά την διάρκεια γητείας.

Ο Πράσινος Άνθρωπος – Κατά τον Μεσαίωνα ήταν αναφορά στο καλό πνεύμα που προστατεύει τα δάση, σήμερα χρησιμοποιείται ως άλλο ένα όνομα για τον Θεό. Απεικονίζεται ως ένα αντρικό πρόσωπο καλυμμένο με φύλλα.

Καλένδες – Η Ρωμαιο-Γουικανή εορτή του Νέου Έτους. Είναι ελληνική λέξη από την οποία και προήλθε η αγγλική «calendar» (ημερολόγιο).

Λύχνοι Φωτός – Τα κεριά που χρησιμοποιούνται για γητείες.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.You can leave a response, or trackback from your own site.
2 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 + 5 =