Αφρικανικές Θεότητες

Μπούκου – Δημιουργός των πάντων ακόμα και των άλλων Θεών, κυβερνήτης των ουρανών. Συχνά αναφέρονται σε αυτόν και ως γυναίκα.

Νάναν Μπούκλου – Για μερικές αφρικανικές φυλές είναι το Υπέρτατο Ον, αρσενικό και θηλυκό μαζί, προστάτης επίσης των βοτάνων και φαρμάκων.

Νγιάμε – Για μερικές αφρικανικές φυλές, ο κυβερνήτης Θεός, αρσενικό και θηλυκό μαζί, Θεός του ήλιου και Θεά του φεγγαριού. Δημιουργός των ουρανών, της γης και του κόσμου των νεκρών.

Λέζα ή Μουλουνγού – Ο Υπέρτατος Θεός, κυβερνήτης των ουρανών, των ανέμων και των βροχών.

Τσούτ Γκοάμπ – Θεός της βροχής και μέγας μάγος. Λατρεύεται με τις πρώτες αχτίδες της ανατολής και οι άνθρωποι ορκίζονται στο όνομά του.

Νγκάι – Δημιουργός Θεός. Με την γέννηση κάθε ανθρώπου, στέλνει ένα πνεύμα-προστάτη για να προστατέψει από κινδύνους και όταν πεθάνει, να τον μεταφέρει στον κόσμο των νεκρών. Οι κακοί άνθρωποι μεταφέρονται στην βαθιά έρημο ενώ οι καλοί σε μια πλούσια περιοχή, γόνιμη και γεμάτη αγελάδες.

Ντούι ή Τσούι – Θεός της δημιουργίας. Όταν πλάθονταν ο κόσμος, ο Ντούι έπαιρνε την μορφή και άλλου άνθους ή φυτού κάθε μέρα, μέχρι που τα δημιούργησε όλα.

Ανανάσι – Θεός της δημιουργίας, έξυπνος, πονηρός και απατεωνάκος αλλά συμπαθής. Αναπαριστάται ως αράχνη.

Ανγιέουο – Ο Μέγας Βοσκός που βγαίνει για να θαυμάσει την βροχή. Το ουράνιο τόξο είναι η προσωποποίησή του.

Ντάν ή Νταν Πέτρο – Το φίδι με τα χρώματα του ουράνιου τόξου που περιβάλλει την γη. Αναπαριστάται να έχει την ουρά του στο στόμα του ως σύμβολο ολότητας και ένωσης.

Εσού – Ο πονηρός Θεός, αγγελιοφόρος των Θεών. Μπορεί να αλλάζει μορφή σε ότι θέλει και να φαίνεται ταυτόχρονα μικρός και μεγάλος. Μπερδεύει τους άντρες και τους τρελαίνει.

Γκουνάμπ – Θεός των Νεκρών και δημιουργός του ουράνιου τόξου.

Γκούα – Θεός των σιδεράδων, των γεωργών και κυβερνήτης του κεραυνού.

Κιμπουκά – Θεός του πολέμου.

Μαουού & Λισά – Ο Μαουού είναι ο Θεός του Φεγγαριού και η Λισά του ήλιου.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

four − one =