Η Τέχνη των Σοφών
Φαινόμενο «Πόλτεργκαϊστ» - Η μεταφυσική εκδήλωση του… άγχους PDF Εκτύπωση E-mail
Η Τέχνη των Σοφών - Εσωτερισμός
Συντάχθηκε απο τον/την Νεφέλη   

poltergeist

Η λέξη «πόλτεργκαϊστ» είναι γερμανική και που σημαίνει «φασιαριόζικο πνεύμα» ή «θορυβώδες πνεύμα». «Πόλτερ» σημαίνει «κάνω θόρυβο χτυπώντας πράγματα», και «γκάϊστ» σημαίνει «φάντασμα/πνεύμα».  Ο όρος έχει επικρατήσει να χρησιμοποιείται για να περιγράψει «αόρατο πνεύμα που υλοποιείται και μετακινεί άψυχα αντικείμενα» και οι γενικές αναφορές σε πόλτεργκαϊστ αφορούν γδούπους, χτυπήματα, άκουσμα βημάτων, ταρακούνημα κρεβατιών, ανοιγόκλεισμα φώτων και μετακίνηση αντικειμένων και επίπλων, χωρίς φανερή λογική εξήγηση. Σε κάποιες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί έως και αιωρήσεις ανθρώπων ή αντικειμένων. Σε ιδιαίτερα σπάνιες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί πόλτεργκαϊστ που επικοινωνούσαν λεκτικά.

Η έρευνα του φαινομένου «πόλτεργκαϊστ» μέχρι πρόσφατα περιορίζονταν στον χώρο της παραψυχολογίας. Όμως, οι νεότερες μελέτες και πειράματα, δείχνουν να υπάρχει σύνδεση του φαινομένου «πόλτεργκαϊστ» με το φαινόμενο της ψυχοκίνησης. Κι έτσι, τα πολτεργκαϊστ μπορούν να πάρουν μια διάσταση λιγότερο μεταφυσική και περισσότερο… φυσική.

 
Νευροθεολογία - Αναζητώντας τον Θεό μέσα στον ανθρώπινο εγκέφαλο PDF Εκτύπωση E-mail
Η Τέχνη των Σοφών - Επιστήμες
Συντάχθηκε απο τον/την Νεφέλη   

neurotheology   «Έχει ο άνθρωπος θρησκευτικό συναίσθημα επειδή υπάρχει Θεός ή μήπως υπάρχει Θεός επειδή ό άνθρωπος έχει θρησκευτικό συναίσθημα;». Ο γρίφος αυτός είναι παλιός, γνωστός, και τείνει να καταντήσει κουραστικός με το τόσο συχνά που χρησιμοποιείται, χωρίς να λαμβάνει απάντηση.

   Τώρα, με τον νεότερο κλάδο της επιστήμης εν ονόματι «Νευροθεολογία», άλλος ένας σχετικός γρίφος μπαίνει στο παιχνίδι, λες και ο πρώτος δεν ήταν αρκετός: «Ο Θεός δημιούργησε τον άνθρωπο ή ο εγκέφαλος του ανθρώπου δημιουργεί τον Θεό; Μα επιτέλους, ποιος δημιούργησε ποιον;». Η φημισμένη δημοσιογράφος επιστημονικών ερευνών Sharon Begley, υποστηρίζει ότι «η επιστήμη, παρά τις επιτυχίες της στην γκρίζα ύλη του εγκεφάλου μας, δεν θα απαντήσει ποτέ στο μεγαλύτερο ερώτημα όλων: είναι η δικτύωση του εγκεφάλου μας που δημιουργεί τον Θεό ή ο Θεός δημιούργησε την δικτύωση του εγκεφάλου;». Ποια είναι όμως αυτή η Νευροθεολογία που ήρθε για να μας μπερδέψει ακόμα περισσότερο;

 

 
Η ιστορία της έκφρασης «Hocus Pocus» PDF Εκτύπωση E-mail
Η Τέχνη των Σοφών - Αναδρομές
Συντάχθηκε απο τον/την Νεφέλη   

HocusPocus   Αν και δεν το συνηθίζουμε στην ελληνική γλώσσα, σίγουρα όλοι μας θα έχει τύχει ν’ακούσουμε αυτήν την αστεία έκφραση «Hocus Pocus», που υπονοεί την «φτηνή» πρακτική Μαγεία. Ας μην ξεχνάμε και την γνωστή ομώνυμη ταινία, που τα κανάλια ποτέ δεν ξεχνούν να παίξουν κάθε Απόκριες. Από πού προέρχεται όμως; Ποια η ιστορία της;

   Φαινομενικά είναι λατινικής προέλευσης, αλλά η πρώτη αναφορά στην έκφραση «Hocus Pocus», γίνεται στις αρχές του 17ου αιώνα. Σύμφωνα με το αγγλικό λεξικό της Οξφόρδης, αποδίδεται σ’έναν θεατρικό μάγο/ταχυδακτυλουργό, που το καλλιτεχνικό του όνομα ήταν Hocus Pocus. Αναφέρεται ότι χρησιμοποιούσε αύτη τη φράση, ως μέρος ενός ψευτολατινικού ξορκιού που είχε σκαρώσει για την παράστασή του: «hocus pocus, tontus talontus, vade jubeo celeriter». Ουσιαστικά, πρόκειται για ασυναρτησίες που απλά ακούγονται σαν λατινικά.

 

 
Άγγελοι PDF Εκτύπωση E-mail
Η Τέχνη των Σοφών - Φιλοσοφία & Θρησκεία
Συντάχθηκε απο τον/την Χρήστος Ζ. Κώνστας   

AngelΠερί Αγγέλων λοιπόν... «Αγγελολογία» όπως λένε:

Σημ. Η έννοια «Άγγελος» έχει συνδεθεί στενά με τις Βιβλικές θρησκείες. Έτσι για να μελετηθεί από «τις πηγές» η προσφυγή σε Βιβλικά κείμενα είναι μονόδρομος και αυτά χρησιμοποιώ ως βάση.

Τι είναι οι Άγγελοι
   Άγγελος = απεσταλμένος ή/και αγγελιοφόρος – κάποιος δηλαδή που μεταφέρει μήνυμα από κάποιους/κάπου σε κάποιους άλλους/κάπου αλλού. Η λέξη προέρχεται μάλλον από το «άγω» το οποίο σημαίνει «παίρνω και κουβαλώ» αλλά σημαίνει επίσης και «τραγουδώ» (βλπ. και «απαγγελία»).  Έτσι, ετυμολογικά και γλωσσολογικά πρόκειται για απεσταλμένους που ανακοινώνουν ή/και πηγαίνουν και εκτελούν το θέλημα εκείνων που τους έστειλαν. Κάτι σαν «παιδιά για όλες τις δουλειές».

 

 
Δημιουργία Βασικού Μαγικού Κύκλου PDF Εκτύπωση E-mail
Η Τέχνη των Σοφών - Πρακτική
Συντάχθηκε απο τον/την Νεφέλη   

circlecasting   Σίγουρα όλοι θα έχετε ακούσει για τον λεγόμενο «μαγικό κύκλο» που δημιουργείται πριν από οποιαδήποτε μαγική εργασία ή τελετή. Ο μαγικός κύκλος δεν είναι τίποτε άλλο παρά ο εξαγνισμός, καθαγιασμός και «σφράγισμα» ενός χώρου ώστε να είναι κατάλληλος για την εργασία αλλά και για να μπορέσει να παρέχει προστασία στον εξασκών από ανεπιθύμητες παρουσίες που ίσως να εμφανιστούν κατά την διάρκεια της εργασίας.

 

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 1 από 9