Κέλτικο και Νεο-Κέλτικο Ωροσκόπιο PDF Εκτύπωση E-mail
Η Τέχνη των Σοφών - Μαντεία
Συντάχθηκε απο τον/την Νεφέλη & Lithos   
Ευρετήριο Άρθρου
Κέλτικο και Νεο-Κέλτικο Ωροσκόπιο
Ζώδια Κέλτικου Ωροσκοπίου
Νέο-Κέλτικο Ωροσκόπιο
Ζώδια Νεο-Κέλτικου Ωροσκοπίου
Πηγές και άρθρα
Όλες οι Σελίδες

Κελτικο Ωροσκοπιο
Το κυρίως πρόβλημα με τις επιστήμες που ανέπτυξαν οι Κέλτες (μεταξύ των οποίων φυσικά και η αστρονομία και αστρολογία), είναι ότι έχει χαθεί μεγάλο (το μεγαλύτερο) μέρος πληροφοριών, αφ’ ενός λόγω καταστροφών και κυνηγητού των σοφών Κελτών -δηλαδή των Δρυίδων- , αφ’ ετέρου λόγω της συνήθειας των Δρυίδων να μην καταγράφουν τις γνώσεις τους, παρά να τις μεταδίδουν προφορικά.
Από τα λίγα ευρήματα που διασώθηκαν, αλλά και γραπτές μαρτυρίες κυρίως Ελλήνων και Ρωμαίων, γνωρίζουμε με σιγουριά ότι οι Κέλτες ανέπτυξαν, μεταξύ άλλων, αστρονομία. Καμία όμως από τις πηγές μας και ευρήματα δεν μπορούν να μας ενημερώσουν ξεκάθαρα για την Κέλτικη αστρονομία και κατ’ επέκταση αστρολογία. Με ελάχιστα στοιχεία, παλεύουμε να ανακαλύψουμε την έκταση των γνώσεών τους. Οι ερευνητές του είδους διαφωνούν σε πολλά θέματα, αλλά -ευτυχώς για μας- υπάρχουν κάποια θέματα στα οποία συμφωνούν όλοι. Μερικά απ’ αυτά –που μας ενδιαφέρουν για το θέμα μας- είναι τα:

~ Ακολουθούσαν σεληνιακό ημερολόγιο, όχι ηλιακό. Το έτος το χώριζαν σε 13 μήνες, όχι 12 (έχουμε 13 φεγγάρια το έτος). Κάθε μήνας ξεκινούσε από κενή σελήνη και έληγε πάλι σε κενή σελήνη. Το νέο έτος ξεκινούσε με το τέλος των εορτασμών του Samhain (31 Οκτωβρίου), ώστε το Bealtaine (1 Μαίου) να είναι στο κέντρο του έτους.

~ Ο ζωδιακός τους κύκλος αποτελούνταν από 13 ζώδια, έκαστο να κυβερνά 27 ή 28 μέρες (όσες και οι μέρες για έναν πλήρη σεληνιακό κύκλο δηλαδή). Προσθέτοντάς τα όλα μαζί, έχουμε ένα πλήρες σεληνιακό έτος. Πράγμα που συμφωνεί με το ημερολόγιο των Κελτών.

Έτσι, ο ζωδιακός τους κύκλος είχε ως εξής: