Διαλογισμός

Σε αυτό το άρθρο θα βρεις βασικές οδηγίες και ασκήσεις για διαλογισμό.

Βασικοί Κανόνες:
– Όταν διαλογίζεσαι, θα πρέπει να αγνοήσεις τελείως το σώμα. Αυτό σημαίνει ότι αποζητάς την πλήρη ακινησία, και το αγνοείς όταν «επαναστατεί» με πονάκια, φαγούρες, μουδιάσματα κλπ. Απλά, θα πρέπει να επιτύχεις το να «ξεχάσεις» ότι έχεις υλική υπόσταση. Γι αυτό το λόγο, η επιλογή θέσης διαλογισμού είναι κάτι που δεν θα πρέπει να το πάρεις ελαφρά.
– Η θέση διαλογισμού είναι κάτι πολύ προσωπικό και δεν υπάρχουν σωστές και λάθος θέσεις. Το μόνο που πρέπει να θυμάσαι, είναι ότι όπως κι αν κάθεσαι, η σπονδυλική σου στήλη θα πρέπει να είναι σε ευθεία. Μια πολύ καλή θέση, είναι σε μια καρέκλα με ίσια την πλάτη, τα πόδια να πατούν καλά στο έδαφος και σε ίσα θέση, τα χέρια χαλαρά πάνω στα πόδια με τις παλάμες στερεμένες προς τα πάνω, τα δάχτυλα χαλαρά.
Μια άλλη, πολύ συνηθισμένη, είναι ο λεγόμενος Λωτός. Τα πόδια είναι σταυροπόδι, η πλάτη σε ευθεία και τα χέρια να πέφτουν χαλαρά στα γόνατα με τις παλάμες ανοιχτές και στραμμένες προς τα πάνω.
Όποια θέση όμως κι αν επιλέξεις, θα συμβούλευα να αποφύγεις το να ξαπλώσεις, μιας και έτσι είναι εύκολο να αποκοιμηθείς.
Φρόντισε η θέση που θα επιλέξεις να είναι τέτοια, ώστε να μπορείς να καθίσεις ακίνητος σε αυτήν για αρκετή ώρα.
– Ο ιδανικός χώρος για διαλογισμό είναι κοντά στην φύση, αλλά εάν δεν έχεις αυτήν την επιλογή, φρόντισε να διαλέξεις ένα σημείο ήσυχο όπου δεν θα σε ενοχλήσει κανείς, με όσο το δυνατό καθαρότερο αέρα και με όχι πολύ έντονο φωτισμό. Το φως των κεριών είναι ιδανικό.
– Η απαλή, ρυθμική μουσική βοηθάει πολύ, αρκεί να μην σου αποσπά την προσοχή. Τα αρωματικά λιβανάκια είναι επίσης βοηθήματα, αρκεί να μην δημιουργείται πολύς καπνός στον χώρο και να μην σε ενοχλούν. Προτίμησε τα διακριτικά αρώματα.

Βασικός Διαλογισμός:
Κάθισε στην θέση διαλογισμού της επιλογής σου. Κλείσε τα μάτια σου και πάρε μερικές βαθιές αναπνοές, εισπνέοντας από τη μύτη και εκπνέοντας από το στόμα. Χαλάρωσε και απέβαλε όλες τις σκέψεις καθημερινότητας. Όταν αισθανθείς αρκετά χαλαρός, και καθαρός από τις καθημερινές σκέψεις, άφησε να αναπνέεις κανονικά. Ο σκοπός σε αυτήν την τεχνική δεν είναι να αδειάσεις τελείως το μυαλό σου από σκέψεις, αλλά να επικοινωνήσεις με τον Εσώτερο Εαυτό σου και με το περιβάλλον σου. Απλά άκου το περιβάλλον γύρω σου και άφησε το μυαλό σου να λειτουργήσει συνειρμικά αλλά μόνο με σύμβολα και εικόνες. Μην «κολλάς» σε κάτι με το συνειδητό, απλά άσε το υποσυνείδητο να λειτουργήσει μόνο του. Καλό θα είναι να έχεις ένα ξυπνητήρι δίπλα σου και να το ρυθμίσεις αρχικά στα 5 λεπτά και κάθε φορά που διαλογίζεσαι να αυξάνεις κατά 1 λεπτό. Εάν πιστεύεις ότι μπορείς να επιτύχεις απόλυτη ακινησία χωρίς προβλήματα για παραπάνω από 5 λεπτά, τότε ρύθμισέ το στον χρόνο που πιστεύεις ότι θα «αντέξει» το σώμα σου. Φρόντισε το χτύπημα του ξυπνητηριού να μην είναι πολύ δυνατό ή πολύ οξύ, διότι όταν βρίσκεσαι σε κατάσταση διαλογισμού, οι δυνατοί και οξύς ήχοι σε ξαφνιάζουν δυσάρεστα. Όταν τελειώσεις, σημείωσε σε ένα τετράδιο που θα έχεις για αυτό το σκοπό μονάχα τα όλα όσα είδες, όσα αισθάνθηκες και γενικά κάνε μια λεπτομερή περιγραφή της εμπειρίας.

Τεχνική για επικοινωνία με τις Θεότητες:
Κάθισε στην θέση διαλογισμού της επιλογής σου. Κλείσε τα μάτια σου και πάρε μερικές βαθιές αναπνοές, εισπνέοντας από τη μύτη και εκπνέοντας από το στόμα. Χαλάρωσε και απέβαλε όλες τις σκέψεις καθημερινότητας. Όταν αισθανθείς αρκετά χαλαρός, και καθαρός από τις καθημερινές σκέψεις, άφησε να αναπνέεις κανονικά. Έχοντας ήδη επιλέξει την Θεότητα με την οποία θέλεις να επικοινωνήσεις, οραματίσου Την/Τον να στέκεται μπροστά σου. Οραματίσου μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, από την μορφή μέχρι την δύναμη που Την/Τον περιβάλλει. Όταν αρχίσεις να αισθάνεσαι την παρουσία Της/Του, επικοινώνησε νοητά. Το τι θα Της/Του πεις, είναι δικό σου θέμα, δεν μπορώ να κάνω εγώ υποδείξεις σε αυτό! Έσο όμως σύντομος και λιγόλογος. Εάν πιστεύεις ότι θα σε βοηθήσει, πριν από τον οραματισμό, επαναλάμβανε ένα Μάντρα δικής σου δημιουργίας. Φρόντισε να είναι σύντομο και εύκολο. Μπορεί να είναι και απλά το όνομα της Θεότητας. (βλ. κείμενο Μάντρα Διαλογισμού)
Όταν τελειώσεις, σημείωσε τις εμπειρίες σου, αλλά έχε υπ’ όψη σου ότι αυτές οι εμπειρίες είναι για δική σου γνώση και μόνο! Καλό θα ήταν να μην τις μοιράζεσαι με άλλους, εκτός εάν το θεωρήσεις πρέπον για κάποιο λόγο.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Καλό θα ήταν να έχεις πάρει κάποιες προφυλάξεις προτού διαλογιστείς με σκοπό την επικοινωνία με τις Θεότητες! Η δημιουργία μαγικού κύκλου είναι μια σοφή κίνηση, αλλά το να βρίσκεσαι σε ιερό έδαφος είναι ακόμα καλλίτερο! Αυτά είναι για την αποφυγή παρουσίας κακόβουλων πνευμάτων αντί για Θεότητες.

Τεχνική για επικοινωνία με αγαπημένα νεκρά πρόσωπα:
Εάν επιδιώξεις να επικοινωνήσεις με κάποιο αγαπημένο σου νεκρό πρόσωπο, καλό θα ήταν να μην έχουν πάνω από 3-6 μήνες από την ημέρα του θανάτου. Η τεχνική είναι η ίδια με την τεχνική επικοινωνίας με τις Θεότητες, μονάχα που αντί να οραματιστείς την Θεότητα, οραματίζεσαι το αγαπημένο νεκρό πρόσωπο. Και πάλι ΠΡΟΣΟΧΗ! Να έχεις πάρει προφυλάξεις! Δεν αποκλείεται αντί για τον νεκρό να σε επισκεφτούν κακόβουλα πνεύματα!

Επικοινωνία με τον Προστάτη-Οδηγητή (Σαμανισμός)
Κάθισε στην θέση διαλογισμού της επιλογής σου. Κλείσε τα μάτια σου και πάρε μερικές βαθιές αναπνοές, εισπνέοντας από τη μύτη και εκπνέοντας από το στόμα. Χαλάρωσε και απέβαλε όλες τις σκέψεις καθημερινότητας. Όταν αισθανθείς αρκετά χαλαρός, και καθαρός από τις καθημερινές σκέψεις, άφησε να αναπνέεις κανονικά. Οραματίσου ότι βρίσκεσαι σε ένα δάσος. Μπροστά σου υπάρχει ένα τεράστιο δέντρο που στις ρίζες του έχει ένα άνοιγμα. Προχώρα προς το άνοιγμα και μπες μέσα. Βρίσκεσαι σε ένα μακρύ τούνελ. Προχώρα αργά, παρατηρώντας τα πάντα γύρω σου. Στην άκρη του τούνελ βρίσκεται μια σπηλιά. Όταν φτάσεις εκεί, μην προχωρήσεις μέσα, απλά παρατήρησε το περιβάλλον της σπηλιάς. Θα μοιάζει με απόκοσμο δάσος. Μην αγγίξεις τίποτα!
Την πρώτη, δεύτερη και τρίτη φορά, απλά παρατήρησε την σπηλιά και μετά σημείωσε τα όλα όσα είδες και τα ζώα που συνάντησες. Το ζώο που σου παρουσιάστηκε και τις 3 φορές, είναι ο Προστάτης-Οδηγητής σου. Την τέταρτη φορά, όταν ξαναπαρουσιαστεί, πλησίασέ το και αγκάλιασε το σφιχτά, επιτυγχάνοντας την συνένωση… είσαστε πλέον ένα!
Για να επιστρέψεις στην πραγματικότητα, απλά γύρνα πίσω και ξαναπέρνα από το τούνελ, πίσω στο δάσος. Μόλις «επιστρέψεις», τίμησε τον Προστάτη-Οδηγήτη σου με τον χορό του. (απλά μιμήσου τις κινήσεις του ζώου με ρυθμό).
Όποτε θέλεις να επικοινωνήσεις μαζί του, στάσου πάλι μπροστά από το δέντρο και κάλεσέ τον να βγει έξω. Μετά από κάθε επικοινωνία, τίμησέ τον με το χορό του.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Ο Προστάτης-Οδηγητής σου θα σου πει το όνομά του και δεν είναι απίθανο να σε αποκαλέσει με ένα όνομα, που αν και δεν το έχεις ακούσει ποτέ, το αισθάνεσαι οικείο. Αυτό είναι το πραγματικό σου όνομα στο αστρικό πεδίο (το όνομα της ψυχής σου). Απαγορεύεται αυστηρά να αποκαλύψεις αυτά τα δύο ονόματα (το δικό σου και του Προστάτη-Οδηγητή σου) στον οποιοδήποτε! Θα πρέπει να τα γνωρίζεις μόνο εσύ!

Τεχνική με σκοπό το κενό
Κάθισε στην θέση διαλογισμού της επιλογής σου. Κλείσε τα μάτια σου και πάρε μερικές βαθιές αναπνοές, εισπνέοντας από τη μύτη και εκπνέοντας από το στόμα. Χαλάρωσε και απέβαλε όλες τις σκέψεις καθημερινότητας. Όταν αισθανθείς αρκετά χαλαρός, και καθαρός από τις καθημερινές σκέψεις, άφησε να αναπνέεις κανονικά. Οραματίσου έναν φωτεινό κύκλο να δημιουργείται δεξιόστροφα. Κάθε σκέψη ή/και εικόνα που περνά από το μυαλό σου και θέλεις να αποδιώξεις, «υλοποίησέ» την σε ένα αντικείμενο μέσα στον κύκλο. Εάν πιστεύεις ότι θα σε βοηθήσει, χρησιμοποίησε κάποιο Μάντρα Διαλογισμού. Άρχισε σιγά-σιγά να βγάζεις ένα ένα τα «αντικείμενα» από τον κύκλο μέχρι να μείνει πάλι άδειος. Κανονικά, μέχρι τώρα θα είσαι πλέον σε θέση να σκέφτεσαι μονάχα τον κύκλο. Οραματίσου τον τώρα αργά-αργά να εξαφανίζεται, ξεκινώντας πάλι δεξιόστροφα. Ο σκοπός σου είναι να καταφέρεις να εξαφανίσεις τελείως τον κύκλο, και να κρατήσεις το κενό στο μυαλό σου. Δεν είναι καθόλου εύκολο και μην πιστεύεις ότι θα μπορέσεις να το κρατήσεις για πάνω από μερικά δευτερόλεπτα! Ο νους δεν έχει συνηθίσει να «σταματά» απόλυτα, γι’ αυτό, ακόμα και μόνο 5’’ κενού, είναι επιτυχία! Το Ζεν διδάσκει ότι 5’’ κενού είναι άγγιγμα με το Θείο, τα 10’’ ασπασμός και τα 20’’ εναγκαλισμός…

Καλή επιτυχία!

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

twelve − nine =