Αρωματοθεραπεία

«Η χρήση των ελαίων, σηματοδοτεί τη βαθιά επαφή του ανθρώπου με τη Μητέρα-Φύση που τον γέννησε κι εξακολουθεί να τον περιβάλλει παρά τις προσπάθειές του να αποκοπεί από αυτή και να “κυριαρχήσει” πάνω της, παραβιάζοντάς την»
Γ. Νοτόπουλος, Ιατρός

Όλοι μας έχουμε ανάψει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή μας ένα αρωματικό κερί κι έχουμε αφεθεί στο άρωμά του για να μας χαλαρώσει. Ελάχιστοι όμως έχουν αναρωτηθεί πως μπορεί μια μυρωδιά και μόνο να επιδράσει ευεργετικά στη διάθεσή μας. Η ιδιότητα αυτή των κεριών βασίζεται στις αρχές της αρωματοθεραπείας.

Αρωματοθεραπεία είναι η χρήση ελαίων που παράγονται από φυτά με θεραπευτικές ιδιότητες (βότανα), με σκοπό τη βελτίωση της σωματικής και ψυχολογικής ευεξίας, τη βελτίωση της διάθεσης και γενικά την εναρμόνιση ψυχής, σώματος και εξωτερικού περιβάλλοντος. Μπορεί να συνδυαστεί με άλλες, εναλλακτικές ή συμβατικές θεραπευτικές μεθόδους θεραπείας καθώς είναι ένα ήπιο και κυρίως φυσικό βοήθημα για την διατήρηση ή την αποκατάσταση της υγείας.

Από ένα αρωματικό φυτό μπορεί να προκύψει, μια ποικιλία αιθέριων ελαίων που προέρχονται από τα διαφορετικά ή και από το ίδιο μέρος του φυτού. Για τη συλλογή αυτών των ελαίων από κάποιο φυτό, είναι πρώτα απαραίτητη η αποξήρανση. Ύστερα, με μεθόδους όπως η απόσταξη, και η εκχύλιση, γίνεται η συλλογή των ελαίων. Οι ουσίες που περιέχονται στα αιθέρια έλαια των φυτών, είναι τόσο δυνατές ώστε έχουν τη δυνατότητα να διαπερνούν (κυρίως με τη μέθοδο του μασάζ) τις στοιβάδες του δέρματός μας, καθώς αποτελούνται από πολύ μικρά μόρια, ή να εισέρχονται στον οργανισμό (όπως με τις εισπνοές) και από εκεί πιθανότατα, μεταφέρονται μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, σε κάθε σημείο του οργανισμού κι έτσι κινητοποιούν τους μηχανισμούς ανανέωσης των κυττάρων, ενώ ταυτόχρονα επιδρούν και στη βαθύτερη ψυχική κατάσταση του ατόμου χάρη στη σχέση μεταξύ της λειτουργίας της όσφρησης και των “οργάνων” των συναισθημάτων.

Η επιστήμη σήμερα, είναι σε θέση να γνωρίζει, μετά από έρευνες και πειράματα, πως κάθε αιθέριο έλαιο περιέχει μέχρι και διακόσες διαφορετικές χημικές ενώσεις. Με τη μέθοδο λοιπόν της αρωματοθεραπέιας, αυτές οι ενώσεις αξιοποιούνται για την βελτίωση της σωματικής και ψυχικής μας ευεξίας. Έτσι λοιπόν, τα αιθέρια έλαια μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του στρες και της έντασης, προσφέρουν αναζωογόνηση, αυξάνουν τη σωματική αντοχή, εξισορροπούν τα συναισθήματα και αυξάνουν τη νοητική διαύγεια δρώντας με απόλυτα φυσικό τρόπο που δεν παραβιάζει τις ανοχές, ούτε διαστρέφει τις ανάγκες του οργανισμού μας.
Προσοχή όμως! Το γεγονός ότι προέρχονται από τη φύση, δε τα καθιστά αυτομάτως και ακίνδυνα! Επειδή πρόκειται για πολύ συμπυκνωμένες ουσίες με υψηλή δραστικότητα στους βιολογικούς ιστούς, μπορεί να προκαλέσουν τοπικές βλάβες και ερεθισμούς αν δεν χρησιμοποιηθούν σωστά. Γι’ αυτό, πρέπει να χρησιμοποιούνται, όπως άλλωστε και όλες οι θεραπευτικές μέθοδοι, σύμφωνα με τους κανόνες μέτρου και κοινής λογικής.

Pages: 1 2 3 4 5 6
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

19 − thirteen =