Αρωματοθεραπεία

Σύντομο ιστορικό
Ο άνθρωπος ανακάλυψε τις ιδιότητες των φυτών από πολύ νωρίς. Έτσι, χρήση αρωματικών και αιθέριων ελαίων συναντάμε σε διάφορους πολιτισμούς ανά τους αιώνες κι αυτό φαίνεται στα διάφορα μυροδοχεία που έχουν ανακαλυφθεί κατά καιρούς.
Οι αρχαίοι Κινέζοι ήξεραν καλά τα μυστικά της αρωματοθεραπείας και όπως φαίνεται, ήταν οι πρώτοι που μελέτησαν τις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών γύρω στα 4.500 π.Χ. και ήδη, από το 3.000 π.Χ. συνόδευαν τις παραδοσιακές θεραπείες του βελονισμού και του μασάζ με τη χρήση αρωμάτων. Η πρώτη όμως καταγραφή των τεχνικών της αρωματοθεραπείας έγινε σε πάπυρους από τους Αιγύπτιους.
Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν κι αυτοί ασχοληθεί διεξοδικά με τις αρωματικές ιδιότητες των φυτών.
Επίσης, στην Ινδία, χρησιμοποιούν μέχρι και σήμερα στην παραδοσιακή ολιστική ιατρική τις ιδιότητες των αρωμάτων για τη θεραπεία παθήσεων ή τη γενική αναζωογόνηση.
Κατά τα σκοτεινά χρόνια του Μεσαίωνα, αυτή η αρχαία τεχνική της αρωματοθεραπείας εγκαταλείφθηκε για να επιστρέψει δριμύτερη κατά τη διάρκεια των δύο Παγκόσμιων Πολέμων όπου χρησιμοποιήθηκε για την περίθαλψη τραυματιών.
Παρ’ όλα αυτά, ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1920 από τον Γάλλο χημικό Gatterfose, ο οποίος ερευνούσε τις θεραπευτικές ιδιότητες των ελαίων.
Φτάνοντας στις μέρες μας, παρατηρούμε μια γενική στροφή προς το φυσικό τρόπο ζωής και τις εναλλακτικές μεθόδους θεραπείας, κάτι που ευνοεί την καλύτερη ποιότητα ζωής.

Pages: 1 2 3 4 5 6
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

13 + 12 =