Αρωματοθεραπεία

ΠΡΟΣΟΧΗ!
Μην αυξάνετε τις αναλογίες αυθαίρετα καθώς πολλά από αυτά προκαλούν ερεθισμούς.
Για μωρά, πρέπει να μειώσετε τη δοσολογία.
Μην χρησιμοποιείτε ποτέ κατά τον πρώτο χρόνο ζωής των παιδιών και κατά την εγκυμοσύνη.

Εδώ θα πρέπει να προειδοποιήσω πως το δύσκολο της υπόθεσης είναι να βρείτε αγνά και καλής ποιότητας αιθέρια έλαια καθώς στη σήμερον ημέρα που όλα θυσιάζονται στο βωμό του εύκολου κέρδους, το 90% των προϊόντων που διατίθενται στη αγορά, έχουν υποστεί χημική κατεργασία, περιέχουν προσθήκες χημικών ή χειρότερα, είναι παρασκευασμένα εξ ολοκλήρου με χημικό τρόπο. Αυτό γίνεται εξαιτίας της σπανιότητας κάποιον φυτών και ελαίων, που κάπως όμως πρέπει να βρεθούν κι έτσι τα αντικαθιστούν με υποκατάστατα καθώς η επιστήμη πλέον είναι σε θέση να αναλύσει την σύνθεση των συστατικών της φύσης και να αναπαράγει τα χημικά μόρια. Όμως, δεν μπορεί να αναπαράγει την πολυπλοκότητα και τις απειροελάχιστες λεπτομέρειες και αλληλεπιδράσεις της φύσης κι εκεί είναι που κρύβονται οι θεραπευτικές ιδιότητες του κάθε φυτού.
Γι’ αυτό λοιπόν συνιστώ, πριν την αγορά, κάνετε πάντα μια προσεχτική έρευνα στην αγορά για έλαια, αγνά, υψηλής πυκνότητας και αποφεύγετε τα προϊόντα με γενικές και αόριστες προδιαγραφές και φανταχτερές περιγραφές που σας προτρέπουν να αγοράσετε ΑΥΤΟ γιατί είναι το καλύτερο και μπλα, μπλα. Το λάδι, τώρα, που θα χρησιμοποιείτε για την αραίωση, πρέπει να είναι φυσικής προέλευσης και όχι συνθετικής. Παράδειγμα, προτιμήστε το Αμυγδαλέλαιο αντί Παραφινέλαιου κλπ.

Όπως ισχύει για τις περισσότερες καταστάσεις στη ζωή μας, ο καλύτερος τρόπος για να εντρυφήσετε σε κάτι είναι, πρώτον η έρευνα και συλλογή πληροφοριών, μετά η διασταύρωση και τέλος, η προσωπική δοκιμή για εξακρίβωση.

Μη βάζετε ποτέ απευθείας στο δέρμα σας τα έλαια, μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό.
Μη χρησιμοποιείτε έλαια πάνω σε ανοιχτές πληγές!

Πριν την χρήση, διαβάζετε πάντα τις επισημάνσεις που συνοδεύουν τα έλαια της αγοράς.

Τα αιθέρια έλαια μπορεί να είναι τοξικά αν χρησιμοποιηθούν σε μεγάλες δόσεις ή αν χρησιμοποιηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μη χρησιμοποιείτε κανένα έλαιο καθημερινά για περισσότερο από 3 εβδομάδες κάθε φορά. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν αρνητική αντίδραση σε κάποιο συγκεκριμένο έλαιο, οπότε είναι προφανές ότι η χρήση του σε τέτοια περίπτωση πρέπει να διακοπεί. Χρησιμοποιήστε κοινή λογική όταν ασχολείστε με αυτές τις ισχυρές, θεραπευτικές ουσίες. Τα έλαια που πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι: βασιλικού, καμφοράς, αγριοκύμινου, κέδρου, χαμομηλιού, κανέλλας, ιεροβότανου, μάραθου, ύσσωπου, αγριοκυπαρισιού, μαντζουράνας, μύρου, μοσχοκάρυδου, ρίγανης, δυόσμου, φλισκουνιού, δεντρολίβανου, φασκομηλιάς, και θυμαριού.

Στην ομοιοπαθητική δεν χρησιμοποιούμε πιπέρι, ευκάλυπτο, καμφορά και μέντα.
Στα μωρά και στα παιδιά τα έλαια χρησιμοποιούνται αναλόγως με την ηλικία τους.

Μωρά (0-12 μηνών): Χρησιμοποιείστε μια σταγόνα από λεβάντα, ρόδο, χαμομήλι ρωμαϊκό ή μανταρίνι για αρωματισμό του χώρου ή στο μπάνιο και αναμεμιγμένο με 10 ml από λάδι αμυγδάλου ή χοχόμπας για μασάζ.

Νήπια (1-5 ετών): Ενδείκνυνται αιθέρια έλαια που δεν είναι τοξικά ή ερεθιστικά για το δέρμα, όπως: γλυκάνισο, κολίανδρο, λεβάντα, μανταρίνι, νερολί, παλμαρόσα, πορτοκάλι, ρόδο, ροδόξυλο, τεϊόδεντρο, χαμομήλι. Ακόμη, χρησιμοποιήστε 2-3 σταγόνες αιθέριων ελαίων για αρωματισμό του χώρου ή στο μπάνιο και αραιώστε με 10 ml από λάδι αμυγδάλου ή χοχόμπας για μασάζ.

Παιδιά (6-12 ετών): Η προτεινόμενη δοσολογία για τα παιδιά είναι η μισή από αυτή των ενηλίκων.

Τα έλαια που φτιάχνονται από μπαχαρικά, π.χ. μαύρο πιπέρι, κανέλλα, γαρύφαλλο, καθώς και όλα τα έλαια από εσπεριδοειδή, μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα, επομένως μην τα χρησιμοποιείτε παρά μόνο αν είναι πολύ καλά διαλυμένα.



Πηγές:
άρθρο του Ιατρού Γ. Νοτόπουλου, στο περιοδικό «Ανεξήγητο», τεύχος Μαίου 2001
Περιοδικό «Health & Style»
«Φύσεως φαρμακείον», έκδοση BOTANICA

Pages: 1 2 3 4 5 6
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × 1 =