Βότανα και Παραδόσεις

Αγγελική
Τον Μεσαίωνα, πίστευαν πως αυτό το φυτό ανθίζει στις 8 Μαΐου, την ημέρα του Αρχάγγελου Μιχαήλ, κι έτσι έλαβε το όνομά του μιας και θεωρήθηκε πως είναι το αγαπημένο των Αγγέλων. Συλλέγεται παραδοσιακά όταν η Σελήνη είναι στον Λέων.

Βασιλικός
Στην Ελλάδα υπάρχει πάντα μια γλάστρα Βασιλικού στις εξώπορτες των σπιτιών για να εξασφαλίσει καλή τύχη. Στην Ιταλία υπάρχει η παράδοση να βάζουν ένα γλαστράκι Βασιλικό στο μπαλκόνι ή στην εξώπορτα του σπιτιού, για να δηλώσει πως κάποια από τις κοπέλες του σπιτιού είναι έτοιμη για γάμο. Για τους Ινδουιστές ο Βασιλικός είναι το ιερό φυτό του Βισνού και αφήνεται ένα κλαράκι του μέσα στα ρούχα του νεκρού για να εξασφαλίσει την είσοδό του στον Κόσμο των Νεκρών.  

Γαρύφαλλο
Ήρθε στην Ευρώπη από την Ασία, τον 4ο αιώνα μ.Χ. Μια γλάστρα με γαρύφαλλα κοντά στο σπίτι, πιστεύεται ότι διώχνει τις ασθένειες.

Δεντρολίβανο
Οι Ρωμαίοι κρατούσαν πάντα ένα κλαράκι Δεντρολίβανου κατά την διάρκεια τελετών και θρησκευτικών εορτών, μιας και θεωρείτο πως εξασφαλίζει ευτυχισμένη ζωή και ειρήνη μετά θάνατο. Για τον Χριστιανισμό είναι ιερό φυτό και χρησιμοποιείται για τους αγιασμούς. Μια πανάρχαια θεραπευτική συνταγή ενάντια στην δυσπεψία είναι η εξής: ένα κλαδί Δεντρολίβανο σε 1 λίτρο κρασί, αφήνεται για μερικές ώρες και χορηγείται σε μικρές δόσεις.

Ελιά
Για τους Έλληνες σύμβολο σοφίας και τους Ρωμαίους ειρήνης. Εκείνος που κρατούσε κλαδί Ελιάς κατά την διάρκεια πολέμου, ήταν σύμβολο πως έρχεται για διαπραγματεύσεις ή ακόμα και για να παραδοθεί. Μια πανάρχαια φαρμακευτική συνταγή είναι: χτυπημένο το ασπράδι αυγού με ελαιόλαδο, δημιουργεί καλό κατάπλασμα για καψίματα και τσιμπήματα.

Κανέλλα
Είναι από τα πλέον πιο συχνά αναφερόμενα φυτά στην Βίβλο. Στην Αίγυπτο χρησιμοποιούνταν για την ταρίχευση των νεκρών και στις ανατολικές θρησκείες για εξαγνισμό των ναών.

Κολίανδρος
Εδώ και 3.000 χρόνια, είναι το κυρίαρχο συστατικό για αρώματα και καλλυντικά, καθώς και για ερωτικά φίλτρα. Για την Κινέζικη παράδοση, ο Κολίανδρος εξασφαλίζει αθανασία της ψυχής.

Μάραθο
Οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν ως ορεκτικό λόγω της ιδιότητάς του να βοηθά στην πέψη. Για τον ίδιο λόγο, οι Ρωμαίοι πάντα το πρόσθεταν στις σαλάτες τους. Οι Κινέζοι πιστεύουν πως είναι το αντίδοτο για το δηλητήριο φιδιών. Για την Ευρώπη, ακόμα και σήμερα, πιστεύεται πως αν βάλουμε λίγο Μάραθο στην κλειδαρότρυπα της κρεβατοκάμαράς μας, διώχνει τα δαιμόνια. Είναι επίσης ένα από τα 9 ιερά βότανα τα οποία αν αναμιχθούν, θεραπεύουν τις 9 αιτίες ασθένειας. 

Μπερκιά (Κράταιγος)
Στην αρχαία Ελλάδα, υπήρξε έθιμο οι καλεσμένοι σε γάμους να κρατούν ένα κλαδάκι Μπερκιά για να εξασφαλίσουν την ευτυχία για το νέο ζευγάρι. Στην Ρώμη, ένα κλαδάκι στην κούνια νεογέννητου παρείχε προστασία από κακόβουλα πνεύματα. Κατά τις Σταυροφορίες, ο ιππότης που έφευγε για την μάχη, πρόσφερε ένα κλαδάκι Μπερκιάς με δεμένη μια ροζ κορδέλα πάνω του στην ερωμένη του, για να εξασφαλίσει την επιστροφή του σε εκείνη. Πολλές παραδόσεις της Ευρώπης αναφέρουν πως όταν η Μπερκιά έχει φυτρώσει στις ρίζες Βελανιδιάς ή Φλαμουριάς, τότε εκεί κοντά βρίσκεται το σπίτι κάποιου ξωτικού.

Πιπερόριζα (Ginger)
Κατά την εποχή του Χέοπα στην αρχαία Αίγυπτο, έφτιαχναν ένα είδος «πρόσφορου» με αλεύρι και Πιπερόριζα. Οι Κινέζοι την χρησιμοποιούν μέχρι σήμερα για θεραπεία της δυσπεψίας και της γρίπης. Πιστεύεται επίσης πως εάν έχεις μια Πιπερόριζα στην τσάντα σου, εξασφαλίζεις ευημερία.

Ρόδι
Στην αρχαία Αίγυπτο χρησιμοποιούνταν επί πολλά χρόνια αντί για χρήματα. Για τον Μυστικισμό, θεωρείται πως από το χυμό Ροδιού μπορεί να παραχθεί το πλέον κατάλληλο μελάνι για πρακτικές Μαγείας.

Σκόρδο
Ήρθε στην Ευρώπη από την Ασία, όπου χρησιμοποιούνταν από ιερείς για δύναμη και προστασία κατά την διάρκεια των τελετουργιών τους. Στην αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε πάρα πολύ στην φαρμακευτική και υπήρξε η βάση των περισσότερων φαρμάκων. Στην Σουηδία φτιάχνουν μικρά κολιέ με τα άνθη του σκόρδου και τα φορούν στον λαιμό τους και τον λαιμό των ζώων τους για προστασία από τα Τρόλ (κακόβουλα αερικά). Μια πανάρχαια συνταγή απολυμαντικού πληγών καθώς και παυσίπονου για ρευματισμούς είναι η εξής: 10 σκελίδες σκόρδο καλά χτυπημένο σε 1 λίτρο ξύδι για τουλάχιστον 10 μέρες και το κατάπλασμα είναι έτοιμο.

Τζινσένγκ (Ginseng)
Οι Ρώσοι το χρησιμοποιούσαν μέχρι πρόσφατα για τους αστροναύτες τους, ώστε να αποφεύγθουν οι μολύνσεις κατά την διάρκεια του διαστημικού ταξιδιού. Στην Κίνα χρησιμοποιείται για τονωτικό, ήπιο παυσίπονο καθώς και ηρεμιστικό.

Τσουκνίδα
Στην αρχαιότητα χρησιμοποιούνταν για να φτιάχνουν ένα πολύ δυνατό και ανθεκτικό είδος υφάσματος. Οι Αγγλοσάξονες την χρησιμοποιούσαν ως αντίδοτο δηλητηρίων.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 − one =