Τα Ταρώ

tarrotΤα Ταρώ είναι σίγουρα μια από τις πλέον διαδεδομένες μεθόδους μαντείας. Πολλά έχουν γραφτεί για αυτές τις κάρτες, αλλά σωστά, άλλα όχι και τόσο σωστά και άλλα πέρα για πέρα δημιουργήματα της φαντασίας των ανθρώπων. Οι ιστορικοί που έχουν ασχοληθεί με την ιστορία των Ταρώ, αλλά και οι άνθρωποι που απλά ενδιαφέρθηκαν για αυτά, έχουν τελικά καταλήξει σε μερικά συμπεράσματα:

Το μυστήριο και ο θαυμασμός που αγκαλιάζουν τα Ταρώ, δημιούργησαν τον μύθο ότι προέρχονται από την Αίγυπτο, την Κίνα, την Ινδία και άλλες χώρες που επίσης καλύπτονται με ένα πέπλο μυστηρίου. Τα Ταρώ όμως εμφανίζονται για πρώτη φορά στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα στην Βόρεια Ιταλία στις αρχές του 15ου αιώνα. Δεν αποκλείεται να ήρθαν από αλλού μιας και το εμπόριο της Ιταλίας φτάνει μέχρι τα βάθη της Ασίας εκείνη την εποχή, αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα Ταρώ δεν είναι Ιταλικά. Οι πρώτες κάρτες Ταρώ εμφανίζονται με περίτεχνα σχέδια Ιταλών ευγενών της εποχής.

Συνηθίζεται επίσης να ότι τα Ταρώ ήρθαν στην Ευρώπη με τους τσιγγάνους. Δεν έχουμε όμως καμία απόδειξη χρησιμοποίησης των Ταρώ από τους τσιγγάνους πριν από τον 20ο αιώνα. Πριν από αυτό, οι μόνες καταγεγραμμένες μέθοδοι μαντείας των τσιγγάνων είναι η χειρομαντεία και η απλή τράπουλα.

Η λέξη «Ταρώ» είναι επίσης Ιταλική. Αρχικά οι κάρτες ονομάστηκαν «carte da trionfi» που σημαίνει «κάρτες των θριάμβων». 100 χρόνια μετά την πρώτη τους εμφάνιση, αλλάζουν όνομα σε «tarocchi» που είναι ένα λογοπαίγνιο του «carte da trionfi» και χρησιμοποιήθηκε για να τις ξεχωρίσουν από ένα παιχνίδι με απλή τράπουλα που παίζονταν εκείνη την εποχή και που επίσης λέγονταν «θρίαμβοι». Η Γερμανική προφορά του «tarocchi» είναι «tarock» και η Γαλλική «tarot». Η συσχέτιση επίσης που γίνεται των Ταρώ με το Εβραϊκό αλφάβητο, εμφανίζεται για πρώτη φορά το 1781 σε μια πραγματεία του Conte de Mellet στην Le Monde Primitif και όχι όπως έχει επικρατήσει ότι πρώτος ήταν ο Eliphas Levi, ο οποίος αναφέρει το ίδιο πολύ αργότερα, το 1850. Εάν τα Ταρώ πραγματικά συσχετίζονται με το εβραϊκό αλφάβητο δεν αποκλείεται, αλλά οι αποδείξεις γι αυτό στηρίζονται σε σαθρές βάσεις.

Η απλή τράπουλα λέγεται ότι επηρεάστηκε από τα Ταρώ στην δημιουργία της, «καταργώντας» όμως την Μεγάλη Αρκάνα, εκτός από τον Τρελό (Joker). Η απλή τράπουλα όμως παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ευρώπη περίπου 50 χρόνια πριν από τα Ταρώ και προέρχεται από το Ισλάμ. Αρχικά εμφανίζεται να διαχωρίζονται οι κάρτες της τράπουλας σε σχέδια με κούπες, σπαθιά, νομίσματα και ράβδους (μπαστούνια), και πολύ αργότερα πήραν τα σχήματα που τώρα γνωρίζουμε (καρδιά, τριφύλλι, ρόμβος, φτυάρι) αλλά διατήρησαν τις αρχικές ονομασίες, με εξαίρεση τα «νομίσματα» που έγιναν «καρό». Η αρχική τράπουλα αποτελούνταν επίσης από 4 Βασιλιάδες και 8 αντρικές φιγούρες ιπποτών, αλλά όχι Τρελό. Μάλλον λοιπόν δεν επηρεάστηκε η τράπουλα από τα Ταρώ, αλλά τα Ταρώ από την τράπουλα.

Η Μεγάλη Αρκάνα των Ταρώ είναι εμφανώς επηρεασμένη από την ευρωπαϊκή αναγεννησιακή ιεραρχία (Αυτοκράτορ, Αυτοκράτειρα, Ιεροφάντης, Μάγος, Τρελός κλπ.), από ευρωπαϊκά επιτεύγματα (το Άρμα), από την αστρολογία (Ήλιος, Σελήνη, Άστρο) αλλά και από τις ευρωπαϊκές θρησκευτικές φοβίες (ο Διάβολος). Οι εικονογραφήσεις επίσης για αυτές τις φιγούρες είναι πέρα για πέρα ευρωπαϊκές.

Η δομή των Ταρώ
Τα Ταρώ αποτελούνται από 78 κάρτες εκ των οποίων οι 22 αναπαριστούν φιγούρες χωρίς αρίθμηση και ονομάζονται Μεγάλη Αρκάνα. Οι φιγούρες της Μεγάλης Αρκάνας διατηρούν μια συγκεκριμένη σειρά και είναι οι εξής: Ο Τρελλός, Ο Μάγος, Η Ιέρεια, Η Αυτοκράτειρα, Ο Αυτοκράτορ, Ο Ιεροφάντης, Οι Εραστές, Το Άρμα, Η Δύναμη, Ο Ερημίτης, Ο Τροχός, Η Δικαιοσύνη, Ο Κρεμασμένος, Ο Θάνατος, Η Εγκράτεια, Ο Διάβολος, Ο Πύργος, Το Άστρο, Η Σελήνη, Ο Ήλιος, Η Κρίση, Ο Κόσμος.

Οι υπόλοιπες 56 κάρτες διαχωρίζονται ισάριθμα σε 14 Κούπες, 14 Σπαθιά, 14 Μπαστούνια και 14 Καρώ (ή Πεντάλφες) όπου παραδοσιακά αναπαριστούνται μονάχα τα ανάλογα σχέδια στον ανάλογο αριθμό (από τον Άσσο μέχρι το 10) και περιέχουν επίσης Βασιλιά, Βασίλισσα, Ιππότη και Βαλέ (ή Υπηρέτη). Αυτές οι 56 κάρτες ονομάζονται Μικρή Αρκάνα. Η Μεγάλη Αρκάνα θεωρείται το κυρίως «διάβασμα» και η Μικρή λειτουργεί σαν βοηθητική. Επίσης, ιστορικά αναφέρεται ότι η Μικρή Αρκάνα προστέθηκε αργότερα στα Ταρώ και οι παραδοσιακές κάρτες δεν την περιέχουν. Πολλοί είναι αυτοί που δεν την χρησιμοποιούν, είναι όμως σίγουρα ένα επιπρόσθετο βοήθημα που δίνει κάποιες λεπτομέρειες που η Μεγάλη Αρκάνα ίσως να μην μπορεί να δώσει.

Πως χρησιμοποιούνται τα Ταρώ
«Ο καλός μάντης μπορεί να διαβάσει και λευκές κάρτες» – αγνώστου
Επιλογή των Ταρώ: Πλέον στο εμπόριο μπορούμε να βρούμε μια πληθώρα από Ταρώ με διάφορα σχέδια, επηρεασμένα από διάφορα θέματα. Κυκλοφορούν κάρτες επηρεασμένες καλλιτεχνικά από το Δωδεκάθεο, από την Κέλτικη παράδοση, από την Σαμανική παράδοση, κάρτες με αερικά, με δράκους, ακόμα και με λουλούδια. Όποιος επιθυμεί να μάθει τα Ταρώ, θα ήταν καλό αρχικά να επιλέξει τα παραδοσιακά Ταρώ (τα αναγεννησιακά σχέδια) και όταν εξοικειωθεί με την ερμηνεία και την χρήση τους να προμηθευτεί αυτά που ταιριάζουν στην ιδιοσυγκρασία του και όχι αυτά που απλά του φαίνονται όμορφα.

Χρήση των Ταρώ
Σχεδόν όλα τα Ταρώ του εμπορίου συνοδεύονται από ένα μικρό βιβλιαράκι με ερμηνείες των καρτών και κάποιες βασικές μεθόδους χρησιμοποίησής τους. Για τον νέο χαρτομάντη, είναι προτεινόμενο προτού ξεκινήσει να κάνει κάποια δοκιμαστικά «διαβάσματα» να παρατηρήσει μια-μια τις κάρτες προσεκτικά και μαζί με την βοήθεια του βιβλίου να «γνωρίζει» τις κάρτες. Θα παρατηρήσει ότι κανένα από τα σχέδια της κάθε κάρτας δεν είναι τυχαία μα ότι όλα κάτι συμβολίζουν. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την μνημόνευση της ερμηνείας της κάθε κάρτας, μα και για να κατανοηθεί το μήνυμά τους.

Συμβαίνει μερικές φορές -ακόμα και σε έμπειρους χαρτομάντες- η ερμηνεία κάποιας κάρτας σε μια συγκεκριμένη θέση και για ένα συγκεκριμένο άτομο, να μην συμβαδίζει με την διαίσθηση του μάντη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, πάντα να προτιμάς την ερμηνεία που υποδεικνύει η διαίσθησή σου. Τα Ταρώ -όπως άλλωστε και όλα τα μέσα μαντικής- δεν είναι τίποτε άλλο παρά βοηθήματα της διαίσθηση. Βοηθά να συγκεντρωθείς σε ένα συγκεκριμένο θέμα και να αφήσεις την διόρασή σου ελεύθερη. Δεν είναι τα Ταρώ που έχουν την μαντική δύναμη, μα εσύ ο ίδιος. Γι αυτό και παρατηρούμε καμιά φορά ανθρώπους που μόλις έμαθαν τα Ταρώ να μπορούν να δώσουν ένα εντυπωσιακά έγκυρο «διάβασμα» και άλλους που γνωρίζουν τα Ταρώ χρόνια να μην έχουν τόσο εντυπωσιακά αποτελέσματα. Αυτό φυσικά δεν είναι ο κανόνας, μιας και σε γενικές γραμμές, με την πείρα επέρχεται και η επιτυχία. Εάν όμως δεν συνειδητοποιήσει ο μαθητευόμενος μάντης από την αρχή τον πραγματικό ρόλο των Ταρώ (ή του οποιουδήποτε άλλου μέσου μαντείας) είναι μάλλον απίθανο να καταφέρει ποτέ να δει στο μέλλον με επιτυχία.

Προετοιμασία και φύλαξη των Ταρώ
Συχνά ακούμε για κάποιες προετοιμασίες που γίνονται των Ταρώ και κάποιους συγκεκριμένους τρόπους φύλαξής τους. Το πιο συνηθισμένο είναι να αφεθούν 3 νύχτες στο φως της Σελήνης (το τριήμερο της Πανσέληνου), να μην τα δει το φως του Ήλιου, να καθαγιαστούν και στην συνέχεια να φυλάσσονται σε μαύρο ή μοβ μετάξι και σε σκοτεινό μέρος. Δεν έχω καμία αντίρρηση σε αυτό, αρκεί να μην θεωρηθεί ότι αυτό είναι που τους δίνει δύναμη! Επαναλαμβάνω και πάλι ότι η δύναμη είναι ο άνθρωπος και ΟΧΙ οι κάρτες! Πολλοί αισθάνονται την ανάγκη να κάνουν κάποιες προετοιμασίες για τα Ταρώ τους και κυρίως αυτό βοηθά στο να συνειδητοποιήσουμε ότι όποτε ανοίγουμε και χρησιμοποιούμε τα Ταρώ, κάνουμε κάτι ξεχωριστό και όχι κοινό, κάτι που απαιτεί σεβασμό και προσοχή. Εάν όμως μπορούμε να επιδείξουμε τον ίδιο σεβασμό και χωρίς τις προετοιμασίες, τότε οι προετοιμασίες είναι περιττές.

Με βάση πάντα την προσωπική μου γνώμη, το μόνο στο οποίο θα πρέπει να επιδείξει προσοχή ο χαρτομάντης είναι να μην χρησιμοποιηθούν τα Ταρώ του από άλλους εκτός από τον ίδιο. Έτσι, διατηρείται το ενεργειακό (αλλά και συναισθηματικό) «δέσιμο» του κατόχου με το εργαλείο του και δεν επηρεάζεται από την ενέργεια άλλων.

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

15 + 1 =