Μύθοι για τα Άνθη, τα Φυτά και τα Δέντρα

Υάκινθος – Ζουμπούλι

~Ελληνικός μύθος~


Giovanni Battista Tiepolo - The Death of HyacinthΖούσε κάποτε στη Σπάρτη ένα όμορφο παλικάρι που τον έλεγαν Υάκινθο. Ήταν τόσο όμορφος που τον αγαπούσαν και τον λάτρευαν Θεοί και άνθρωποι. Ο ίδιος ο Απόλλωνας τον ερωτεύτηκε και περνούσαν πολύ χρόνο μαζί.

Μια μέρα ο Απόλλωνας κι ο Υάκινθος μπήκαν στο στάδιο της πόλης μαζί για να αγωνιστούν στη δισκοβολία.

Όμως, ένας άλλος θεός παρακολουθούσε τη σκηνή από ψηλά αθέατος. Ήταν ο Ζέφυρος. Πριν από τον Απόλλωνα είχε φιλίες με τον Υάκινθο και τώρα που το παλικάρι είχε σταματήσει να κάνει παρέα μαζί του, αυτός είχε θυμώσει.

Ζήλευε τρομερά τον Απόλλωνα και ήθελε να εκδικηθεί τον Υάκινθο γιατί πίστευε πως τον περιφρονούσε. Την ημέρα εκείνη κατέστρωσε ένα σχέδιο και αποφάσισε να πραγματοποιήσει την εκδίκησή του.1

Σε μια στιγμή, καθώς ο Απόλλωνας πήρε μερικές στροφές και τίναξε το δίσκο, ο Ζέφυρος μπήκε στη μέση, φύσηξε δυνατά και ο δίσκος άλλαξε πορεία. Χτύπησε πάνω σε ένα βράχο και μετά χτύπησε με δύναμη τον ανύποπτο Υάκινθο στο κεφάλι.

Μια παραλλαγή του μύθου αναφέρει ότι ο Απόλλωνας έριξε το δίσκο κι ο Υάκινθος προσπάθησε να τον πιάσει για να εντυπωσιάσει το θεό. Δεν τα κατάφερε όμως κι ο δίσκος τον χτύπησε στο κεφάλι.

Ο άτυχος νέος έπεσε αμέσως νεκρός. Για να μη διεκδικήσει ο Άδης το νεκρό παλικάρι, ο Απόλλωνας τον μεταμόρφωσε σε λουλούδι. Τα δάκρυα του θεού που έπεσαν στα πέταλα του λουλουδιού σχημάτισαν τη θρηνητική κραυγή «αι».

Το λουλούδι αυτού του μύθου έχει ταυτιστεί με διάφορα λουλούδια και μάλλον δεν πρόκειται γι’ αυτό που ονομάζουμε εμείς σήμερα Υάκινθο. 2


Πηγές:

1. «Οι μύθοι των λουλουδιών», εκδόσεις Στρατίκη,1991, σελ. 8-10.
2. http://en.wikipedia.org/wiki/Hyacinth_%28mythology%29

 

Pages: 1 2 3 4 5
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × two =