Παρασκευή και 13

Είπα να γράψω δυο λογάκια για όλη την παραφιλολογία που κουβαλά αυτή η ημερομηνία, καθώς και τις πρωταρχικές αιτίες που οδήγησαν σταδιακά στην ανάπτυξή της.
Όλος ο κόσμος λοιπόν θεωρεί αυτή την ημερομηνία εξαιρετικά γρουσούζικη, όλα τα κακά της οικουμένης πάνω της τα έχουνε φορτώσει. Κινηματογραφικά έργα έχουν γυριστεί (τρόμου, συνήθως) ιοί επιτίθενται στα μηχανήματα και ορισμένοι άνθρωποι έχουνε λέει αναπτύξει φοβία, που σε ξένα sites την βρήκα ως parasekvikaidekatriaphobia!!! Τι να πω, μάλλον τους ακούγεται πιο εξωτικό έτσι…
Από πού όμως αναπτύχθηκε όλη αυτή η παράνοια?

Υπάρχουν μύθοι και παραδόσεις ακόμη και για την προέλευση…λένε λοιπόν πως ο κατακλυσμός του Νώε έγινε Παρασκευή, το κομφούζιο στον Πύργο της Βαβέλ έγινε Παρασκευή, η Εύα έδωσες το μήλο στον Αδάμ Παρασκευή, και άλλα τέτοια χαριτωμένα…

Στους Νορδικούς μύθους υπάρχει μια αφήγηση για μια γιορτή των θεών στη Βαλχάλα, όπου κατέφθασε ακάλεστος ο “ζημιάρης” Loki ως 13ος θεός και τους τα έκανε ολίγον από θάλασσα οδηγώντας δυο άλλους θεούς στην αλληλοκαταστροφή και τη Γη στο σκοτάδι και το θρήνο.
Στα αγγλικά η Παρασκευή είναι Friday και σε όλες τις βόρειες γλώσσες με germanic ρίζες είναι παρόμοια (πχ Vrijdag ολλανδικά). Από πού αυτή η ονομασία? Από τη Νορδική θεά του γάμου Frigg ή Frigga, που αργότερα μπερδεύτηκε και με τη Freya, θεά του έρωτα. Όταν οι Βόρειες και γερμανικές φυλές με διάφορους τρόπους εκχριστιανίστηκαν, η Freya “εξορίστηκε” στα βουνά ως μάγισσα. Πιστευόταν λοιπόν ότι κάθε εβδομάδα στη μέρα της μαζεύονταν 12 μάγισσες με τον Διάβολο και το γιόρταζαν (τα γνωστά μας Sabbats), το όλον 13 λοιπόν.

Πέρα από τους μύθους βέβαια και τις λαϊκές παραδόσεις, υπάρχουν και τα ιστορικά γεγονότα.
Στις 13 Οκτώβρη του 1307, ημέρα Παρασκευή, ανοίχθηκε σε όλες τις Ευρωπαϊκές Αυλές από τους ηγεμόνες, μια ταυτόσημη προς όλους επιστολή, σταλμένη από τον Πάπα Βονιφάτιο VIII, η οποία καταφερόταν κατά των Ναϊτών Ιπποτών. Συνεπεία αυτού, στη Γαλλία με διαταγές του βασιλιά Φιλίπου IV του Ωραίου, συνελήφθη ο Μέγας Μάγιστρος του Τάγματος Jaques de Molay, και άλλοι 60 υψηλόβαθμοι ιππότες του τάγματος. Σε όλη την Ευρώπη εκείνη τη μέρα, χιλιάδες Ναΐτες συνελήφθησαν, βασανίστηκαν και θανατώθηκαν, προφανώς επειδή είχαν αποκτήσει μεγάλη δύναμη και πλούτη, και δεν συμφωνούσαν με την επίσημη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και τον Πάπα.
Εξαιτίας αυτής της σφαγής λοιπόν, αυτή η μέρα θεωρήθηκε έκτοτε από τους οπαδούς των Ναϊτών, και όλους τους φίλα σε αυτούς προσκείμενους εξαιρετικά σατανική και γρουσούζικη μέρα.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × 4 =