Αιγυπτιακές Θεότητες

Ρα – Θεός του φωτός, του ήλιου. Αναπαριστάται ως ένας άντρας με κεφάλι γερακιού. Την ημέρα βρίσκεται στον κόσμο των ζωντανών και την νύχτα στον κόσμο των νεκρών όπου και παίρνει το κεφάλι κριαριού.

Αμούν ή Αμόν – Θεός της δημιουργίας. Αναπαριστάται ως κριάρι, με μια κόμπρα κουλουριασμένη στο κεφάλι του, κρατώντας μαστίγιο και συχνά εμφανίζεται να κάθεται σε θρόνο.

Όρος – Θεός του φωτός και εκδικητής του κακού. Αναπαριστάται ως άντρας με κεφάλι γερακιού, έχοντας ως το ένα μάτι το φεγγάρι και το άλλο τον ήλιο. Άλλοτε πάλι, αναπαριστάται ως ένα νεαρό αγόρι να κάθεται στην ράχη ενός κροκόδειλου.

Ίσις – Η μητέρα Θεά. Σχετίζεται με την γονιμότητα, το φεγγάρι, την μαγεία και την νεκρανάσταση. Αναπαριστάται να κάθεται σε θρόνο και συχνά κρατά το βρέφος Όρο στην αγκαλιά της.

Όσιρις – Θεός της γονιμότητας και της νεκρανάστασης. Αναπαριστάται ως μια μούμια με κεφάλι ζωντανού άντρα.

Άνουβις – Θεός των νεκρών. Αναπαριστάται ως άντρας με κεφάλι τσακαλιού, συχνά και ολόκληρος ως τσακάλι.

Μπαστέτ ή Μπάστ – Θεά του ήλιου και της απόλαυσης. Αναπαριστάται ως γυναίκα με κεφάλι γάτας, κρατά κρόταλα και φορά βραχιόλι διακοσμημένο με ένα κεφάλι λιονταριού.

Γκέμπ – Θεός της γης. Αναπαριστάται ως ένας μελαψός άντρας με μια χήνα στο κεφάλι. Συχνά, εμφανίζεται ξαπλωμένος στα πόδια της Θεάς των ουρανών Νούτ.

Χαθόρ – Θεά της αγάπης, της ομορφιάς και της απόλαυσης. Αναπαριστάται ως μια νέα γυναίκα με κέρατα αγελάδας και κρατώντας κρόταλα. Συχνά, εμφανίζεται ολόκληρη ως αγελάδα.

Νούτ – Θεά των ουρανών. Αναπαριστάται ως μια νεαρή όμορφη γυναίκα, γυμνή με τα αστέρια να λάμπουν μέσα από το κορμί της.

Πτα – Θεός της δημιουργίας, κυβερνήτης του κόσμου των νεκρών. Αναπαριστάται ως μια μούμια με ξυρισμένο κεφάλι ή ως νάνος.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × two =