Δυτική αστρολογία

«Κάποτε πίστευαν πως αν θέλεις να ταξιδέψεις πέρα από τα όρια του ορατού και να λάβεις μυστική γνώση θα πρέπει να βρεις τους δώδεκα φύλακες που προστατεύουν τις πύλες του ουρανού. Αυτοί θα σου βάλουν δοκιμασίες για να δουν αν είσαι άξιος να λάβεις την γνώση τους. Ο πρώτος θα δοκιμάσει την θέληση σου, ο δεύτερος την υπομονή σου, ο τρίτος την ευφυΐα σου, ο τέταρτος την στοργή σου, ο πέμπτος την αυτοεκτίμηση σου, ο έκτος την μεθοδικότητα σου, ο έβδομος το ήθος σου, ο όγδοος την επιμονή σου, ο ένατος την σοφία σου, ο δέκατος την πειθαρχία σου, ο ενδέκατος την αλληλεγγύη σου και ο δωδέκατος την φαντασία σου. Αν σε βρουν άξιο θα σου χαρίσουν τα μυστικά τους.»

Σύντομη ιστορία της αστρολογίας…

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους και τους μελετητές του θέματος, τα πρώτα ευρήματα για την παρατήρηση των άστρων και την χρήση της αστρολογίας ανάγονται περίπου το 700-650 π.Χ. στην περιοχή και στον πολιτισμό που σήμερα αποκαλούμε Βαβυλώνα. Ο πολιτισμός αυτός «έπλασε» τους πρώτους αστερισμούς και απέδωσε ονόματα και χαρακτηριστικά στους γνωστούς τότε πλανήτες σύμφωνα με την θρησκεία του. Εξέχουσα θέση κρατούσε και τότε ο Ήλιος και η Σελήνη.

 

Στον Ελλαδικό χώρο την εποχή του Ομήρου οι πλανήτες δεν είχαν εξαρχής τα ονόματα των αρχαίων θεών. Αντίθετα τους είχαν αποδώσει ονόματα που σχετίζονταν με τα χαρακτηριστικά τους όπως Εωσφόρος, Έσπερος, Πυρόεις, Στίλβων, Φαίνων, Υπερίων, Μήνη κτλ. Μετά τις Αλεξανδρινές κατακτήσεις, η αστρολογία εξαπλώθηκε πέρα από την περιοχή της Βαβυλώνας και κυρίως στην περιοχή της Ελλάδας και της Αιγύπτου. Εκείνη την περίοδο ιδρύθηκαν και οι πρώτες επίσημες και οργανωμένες σχολές αστρολογίας στην Αλεξάνδρεια και στην Κω.

Με την είσοδο της αστρολογίας στον Ελλαδικό και Αιγυπτιακό πολιτισμό, η αρχαία αυτή τέχνη εμφάνισε τα πρώτα βήματα προόδου και βελτίωσης. Τότε ήταν που έκανε την πρώτη του εμφάνιση ο πρώτος αστρολογικός οίκος(ωροσκόπος). Η μελέτη των άστρων άρχισε να εισχωρεί σιγά-σιγά και στο θρησκευτικό, αλλά και στο φιλοσοφικό ρεύμα της εποχής εκείνης, προσπαθώντας να δώσει απαντήσεις σε υπαρξιακά ερωτήματα, όπως αυτό της θέσης του ανθρώπου μέσα στο σύμπαν-κόσμο.

Τον 4ο αιώνα μ.χ έγινε και η αλλαγή των ονομάτων των πλανητών στην περιοχή της νοτιοανατολικής και κεντρικής Ευρώπης και στην συνέχεια έγιναν κοινός αποδεκτά σε ευρύτερη κλίμακα μέχρι και σήμερα. Τα ονόματα των πλανητών αυτήν την φορά πήραν τα ονόματα τους από την Ελληνική και Ρωμαϊκή παράδοση.

Εκείνη την περίοδο εμφανιστήκαν και τα πρώτα σημάδια απέχθειας για την αρχαία τέχνη της αστρολογίας. Κυρίως στον Ρωμαϊκό πολιτισμό οι αστρολόγοι τιμωρούνταν και έπρεπε να υποστούν πολλούς ελέγχους εγκυρότητας. Ήταν αναγκασμένοι να τηρούν αρχείο των προβλέψεων τους ώστε να μπορούν οι αρχές να τους ελέγξουν. Σε περίπτωση που οι προβλέψεις των αστρολόγων ήταν ψευδείς, τους τιμωρούσαν με εξορία.

Το μεγαλύτερο πλήγμα στην ιστορία της αστρολογίας έγινε την περίοδο του μεσαίωνα. Εκείνη την σκοτεινή εποχή οτιδήποτε δεν ήταν αποδεκτό από την εκκλησία χαρακτηρίζονταν ως σατανικό και έπρεπε καταστραφεί. Οι αστρολόγοι θανατώνονταν και τα βιβλία τους ρίχνονταν στην πυρά για να εξορκιστεί το κακό.

Κατά την περίοδο της αναγέννησης έγινε και η μεγάλη αλλαγή. Οποιαδήποτε γνώση κατείχε ο άνθρωπος έπρεπε να επανεξεταστεί. Το ίδιο έγινε και με την αστρολογία. Μεγάλοι άνθρωποι του πνεύματος όπως ο Nicolaus Copernicus επηρέασαν το σύστημα της αστρολογίας αλλάζοντάς το ριζικά. Τότε ήταν που το κέντρο του ηλιακού μας συστήματος έδωσε την κυριαρχία του στον ήλιο. Το 1608 ανακαλύφθηκε το τηλεσκόπιο, το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα να μελετήσουμε τα όρια του ηλιακού μας συστήματος πέρα από ότι ήταν ορατό με γυμνό μάτι.

Οι συνεχείς τεχνολογικές και αστρονομικές ανακαλύψεις που ακολούθησαν είχαν σαν αποτέλεσμα να προστεθούν τρεις νέοι πλανήτες στον μικρό μας ηλιακό σύστημα. Οι πλανήτες αυτοί ήταν ο Ουρανός, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1781 από τον Ουίλιαμ Χέρσελ, ο Ποσειδώνας, ο οποίος ανακαλύφθηκε του 1846 από τον Γιόχαν Γκότφριντ Γκάλε και John Couch Adams και τέλος ο Πλούτωνας, που ανακαλύφθηκε το 1930 από τον Κλάιντ Τόμπω και τους συνεργάτες του.

Συνοψίζοντας, μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι η αστρολογία πέρασε από πολλές και σημαντικές αλλαγές. Εξαιτίας όλων αυτών των αλλαγών έχει θεωρηθεί ως μία επιστήμη που συνεχώς εξελίσσεται αλλά και σαν ψευδό-επιστήμη από τους αστρονόμους.

Εγκυρότητα της αστρολογίας….

Η αστρολογία πολλές φορές έχει προσπαθήσει να αποδείξει με μαθηματική ακρίβεια την εγκυρότητά της. Όλες οι προσπάθειες της όμως στέφθηκαν με απόλυτη αποτυχία. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, η αστρολογία να μην θεωρείται έγκυρη επιστήμη όπως η σημερινή αστρονομία.

Η επιστήμη της αστρονομίας προσπαθώντας να ερευνήσει την εγκυρότητα της αρχαίας τέχνη της αστρολογίας χρησιμοποίησε στατιστικές και επιστημονικές μεθόδους καταλήγοντας στα εξής συμπεράσματα:

  • Τα φωτεινά άστρα που δημιουργούν τους αστερισμούς δεν έχουν όλα την ίδια απόσταση από την γη. Κάποια βρίσκονται έτη φωτός πιο μακριά από τα άλλα.
  • Τα άστρα των αστερισμών δεν είναι στάσιμα αλλά η θέση τους στον ουράνιο θόλο συνεχώς μεταβάλλεται με πολύ αργό ρυθμό. Σε 1 εκατομμύριο χρόνια οι αστερισμοί θα είναι «αγνώριστοι».
  • Η επίδραση των μακρινών πλανητών είναι ασθενέστερη σε σχέση με έναν άνθρωπο που βρίσκεται δίπλα μας.
  • Η μετάπτωση του άξονα της γης εκτός από την αλλαγή των εποχών έχει αλλάξει και τις ημερομηνίες που ο ήλιος εισέρχεται στα ζώδια.

Η επιστήμη της αστρολογίας έγινε αντικείμενο μελέτης διάφορων ψυχολόγων και κοινωνιολόγων από τους οποίους δέχτηκε οξύτατη κριτική. Σύμφωνα με διάφορες έρευνες και μελέτες που έγιναν, κατέληξαν στα εξής συμπεράσματα:

  • Ο κάθε αστρολόγος έχει θεσπίσει ένα δικό του σύστημα ουράνιων και πλανητικών αρχών. Οπότε παρατηρούνται σημαντικές διαφορές στις αναλύσεις τους. Έτσι χαρακτηρίζεται περισσότερο σαν τέχνη παρά σαν επιστήμη.
  • Υπάρχει μεγάλη διαφορά στην προσωπικότητα ανθρώπων με παρόμοιο αστρολογικό χάρτη (πχ. δίδυμα). Υπάρχουν πολλές ομοιότητες στην προσωπικότητα πολλών ανθρώπων, όπου οι αστρολογικοί τους χάρτες δεν παρουσιάζουν κανένα κοινό σημείο.

Σύμφωνα με τα παραπάνω η αστρολογία θα έπρεπε να ήταν πλέον μία ανάμνηση. Αντίθετα όμως, υπάρχει ακόμα και σήμερα και είναι εντονότερη από ποτέ. Έχει πολλούς σύμμαχους και υποστηρικτές που ισχυρίζονται ότι κάποια μέρα θα αποδειχθεί η εγκυρότητά της. Αν ρωτήσεις σήμερα κάποιον που αποδέχεται την αστρολογία «ισχύει;», η πιο πιθανή απάντηση που θα πάρεις θα είναι ότι «εμπειρικά, ναι, ισχύει».

Εισαγωγικά για την Αστρολογία και τα ζώδια……

Προτού ξεκινήσουμε την αναζήτησή μας θα ήταν χρήσιμο να αναφέρουμε κάποια γενικά αλλά βασικά πράγματα για την αστρολογία. Αρχικά, θα πρέπει να απαντήσουμε στο ερώτημα: ‘Τι είναι αστρολογία;’Είναι επιστήμη;Είναι μία μέθοδος πρόβλεψης του μέλλοντος; Είναι μία τέχνη του εσωτερισμού για την καλύτερη κατανόηση της ανθρώπινης ύπαρξης;

Ουσιαστικά είναι ο συνδυασμός όλων των παραπάνω, αλλά αν θέλουμε να δώσουμε έναν πιο ολοκληρωμένο ορισμό θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι «η επιστήμη-τέχνη που μελετάει την κίνηση των πλανητών και άλλων ουράνιων σωμάτων, ώστε να γίνει αντιληπτή η επιρροή τους πάνω στον άνθρωπο και τη φύση γενικότερα».

Η σημερινή επιστήμη της αστρολογίας διαχωρίζεται σε πολλούς κλάδους. Από τους πιο γνωστούς είναι οι παρακάτω:

  • Η γενέθλια ανάλυση-ωροσκόπιο. Είναι η εύρεση και η μελέτη των θέσεων των πλανητών και άλλων ουράνιων σωμάτων τη στιγμή της γέννησης κάποιου, με σκοπό να δημιουργηθεί ο αστρολογικός χάρτης ενός ατόμου και να κατανοήσουμε τις διάφορες επιρροές που θα δέχεται από αυτούς κατά τη διάρκεια της ζωής του.
  • Συναστρία. Μέθοδος της αστρολογίας που δείχνει τη «χημεία» που μπορεί να υπάρξει ανάμεσα σε δύο άτομα, αναλύοντας ταυτόχρονα τους δύο αστρολογικούς χάρτες.
  • Καρμική αστρολογία. Συνήθως γίνεται παράλληλα με τη γενέθλια ανάλυση γιατί χρησιμοποιούν τα ίδια στοιχεία. Σκοπός της είναι να γίνουν αντιληπτές οι επιρροές που δέχεται ένα άτομο από το κάρμα και να πάρει πληροφορίες σχετικά με τον σκοπό και το μάθημα της ζωής του.
  • Ωριαία αστρολογία. Είναι μία μέθοδος της αστρολογίας που δίνει απάντηση σε ένα συγκεκριμένο ερώτημα που έχει διατυπωθεί, αναλύοντας τον αστρολογικό χάρτη του ουρανού τη στιγμή που δημιουργήθηκε η ερώτηση.
  • Ηλιακή αστρολογία. Είναι η αστρολογία που γράφουν τα Μ.Μ.Ε. και μελετούν τα αστρολογικά φαινόμενα και τη γενική επίδραση που έχουν πάνω στα δώδεκα ζώδια.
  • Εσωτερική αστρολογία. Τεχνικές του εσωτερισμού που κάνουν χρήση διάφορων αστρολογικών δεδομένων και «δυνάμεων», με σκοπό τη βελτίωση της ανθρώπινης προσωπικότητας.

Δυτική Αστρολογία

 

Η κύρια ασχολία της αστρολογίας, όπως είπαμε και παραπάνω, είναι η μελέτη των άστρων. Η μελέτη των άστρων γίνεται με κέντρο παρατήρησης τη γη και όχι τον ήλιο. Παρατηρούμε δηλαδή τις κινήσεις των πλανητών όπως διαγράφονται από τη γη. Όλοι οι πλανήτες πραγματοποιούν την κίνησή τους μέσω της διαδρομής που ονομάζεται εκλειπτική. Η διαδρομή αυτή, είναι η πορεία που φαίνεται να πραγματοποιεί ο ήλιος σε σχέση με τα «ακίνητα» άστρα που βρίσκονται στο προσκήνιο. Πολλά από τα άστρα που υπάρχουν στην διαδρομή του ήλιου σχηματίζουν τους γνωστούς 12 αστερισμούς (ζώδια).

 

 

Οι δώδεκα αστερισμοί δημιουργούν έναν κύκλο που τον ονομάζουμε ζωδιακό κύκλο. Κάθε ζώδιο καταλαμβάνει 30 μοίρες στον ζωδιακό κύκλο. Έτσι έχουμε 12ζώδια*30ο=360ο.

Η αρχή του κύκλου για την αστρολογία ξεκινάει με την εαρινή ισημερία στις 21 Μαρτίου περίπου. Τότε είναι που ο ήλιος εισέρχεται στο ζώδιο του Κριού και έτσι γίνεται το πρώτο ζώδιο του κύκλου. Τα επόμενα ζώδια στην σειρά είναι: Ταύρος, Δίδυμοι, Καρκίνος, Λέων, Παρθένος, Ζυγός, Σκορπιός, Τοξότης, Αιγόκερως, Υδροχόος και Ιχθύες.

Τα 12 ζώδια μπορούμε να τα χωρίσουμε σε κατηγορίες. Έτσι έχουμε:

  • με βάση το στοιχείο:

Ζώδια της φωτιάς

~Κριός

~Λέων

~Τοξότης

Ζώδια της γης

~Ταύρος

~Παρθένος

~Αιγόκερως

Ζώδια του αέρα

~Δίδυμοι

~Ζυγός

~Υδροχόος

Ζώδια του νερού

~Καρκίνος

~Σκορπιός

~Ιχθύες

Τα ζώδια της φωτιάς χαρακτηρίζονται από ηγετικές ικανότητες, δημιουργικότητα, αυθορμητισμό, πάθος, γενναιοδωρία, αυταρχισμό, προκλητικότητα, ανυπομονησία.

Τα ζώδια της γης χαρακτηρίζονται από υπομονή, ρεαλισμό, ικανότητα μορφοποίησης, πρακτικότητα, εργασιομανία, υλιστικές τάσεις.

Τα ζώδια του αέρα χαρακτηρίζονται από εξυπνάδα, ευστροφία, επικοινωνιακές ικανότητες, προσαρμοστικότητα, αστάθεια, φλυαρία, έλλειψη συγκέντρωσης.

Τα ζώδια του νερού χαρακτηρίζονται από έντονα συναισθήματα, διαίσθηση, ρομαντισμό, τάσεις εξάρτησης, ευαισθησία, έλλειψη πρακτικότητας.

  • Με βάση τον σταυρό του ζωδιακού στον οποίο ανήκουν έχουμε:

Ζώδια του παρορμητικού σταυρού

~Κριός

~Καρκίνος

~Ζυγός

~Αιγόκερως

Ζώδια του σταθερού σταυρού

~Ταύρος

~Λέων

~Σκορπιός

~Υδροχόος

Ζώδια του μεταβλητού σταυρού

~Δίδυμοι

~Παρθένος

~Τοξότης

~Ιχθύες

Η ανάλυσή τους είναι πολύ απλή και εύκολα κατανοητή. Για παράδειγμα τα παρορμητικά ζώδια πράττουν χωρίς δεύτερη σκέψη και είναι γεμάτα αυθορμητισμό. Τα σταθερά ζώδια του ζωδιακού είναι αυτά που δεν είναι εύκολο να κόψουν συνήθειες της καθημερινότητας και δεν προτίθενται για αλλαγές. Τέλος, τα μεταβλητά ζώδια λειτουργούν σαν τους χαμαιλέοντες, προσαρμόζονται αμέσως στα νέα δεδομένα με μεγάλη ευκολία.

Ο παραπάνω διαχωρισμός των ζωδίων σε αυτές τις κατηγορίες έχει άμεση σχέση με την πορεία του ήλιου κατά την διάρκεια του ημερολογιακού έτους. Οι ημερομηνίες που ο ήλιος εισέρχεται στα ζώδια του παρορμητικού σταυρού είναι στα ηλιοστάσια και τις ισημερίες, έτσι συνδέονται με τη νέα αρχή. Στη συνέχεια, μέσα από τα ζώδια του σταθερού σταυρού, έχουμε την αρχή των παρορμητικών ζωδίων να ακμάζει. Τέλος, όταν ο ήλιος βρίσκεται σε ένα από τα μεταβλητά ζώδια, δηλώνει τον ερχομό της νέας εποχής και της αλλαγής, καθώς και την πτώση της ακμάζουσας αρχής.

  • Με βάση τη φύση τους σε αρσενικά και θηλυκά ή ενεργητικά και παθητικά, έχουμε τον εξής διαχωρισμό:

Ζώδιο

Φύση

~Κριός

αρσενικό

ενεργητικό

~Ταύρος

θηλυκό

παθητικό

~Δίδυμοι

αρσενικό

ενεργητικό

~Καρκίνος

θηλυκό

παθητικό

~Λέων

αρσενικό

ενεργητικό

~Παρθένος

θηλυκό

παθητικό

~Ζυγός

αρσενικό

ενεργητικό

~Σκορπιός

θηλυκό

παθητικό

~Τοξότης

αρσενικό

ενεργητικό

~Αιγόκερως

θηλυκό

παθητικό

~Υδροχόος

αρσενικό

ενεργητικό

~Ιχθύες

θηλυκό

παθητικό

Γενικά για τον διαχωρισμό αυτό ισχύει ότι τα ζώδια της φωτιάς και του αέρα έχουν αρσενική ή ενεργητική φύση. Ενώ τα ζώδια της γης και του νερού έχουν θηλυκή ή παθητική φύση.

Η διαφορά παρατηρείται στο τρόπο που τα ζώδια φανερώνουν τις δυνάμεις τους. Τα αρσενικά ζώδια έχουν μία εξωτερική εκδήλωση των δυνάμεών τους. Ενώ τα θηλυκά ζώδια λειτουργούν περισσότερο εσωτερικά.


Ζώδια και χαρακτηριστικά…

 

Σύμφωνα με όσα είπαμε μέχρι τώρα για τα ζώδια, για τα στοιχεία τους και την φύση τους, μπορούμε πλέον να αποδώσουμε κάποιους χαρακτηρισμούς, αλλά και να προσθέσουμε επιπλέον στοιχεία για την καλύτερη κατανόησή τους.

Αναφέραμε παραπάνω ότι η αρχή του έτους για την αστρολογία είναι η εαρινή ισημερία. Στις 21 Μαρτίου πραγματοποιεί ο Ήλιος την είσοδο του στο ζώδιο του Κριού και το κάνει το πρώτο ζώδιο του ζωδιακού κύκλου. Με αυτό το ζώδιο θα ξεκινήσουμε και εμείς.

Παρακάτω ακολουθεί η ανάλυση των ζωδίων όσον αφορά τα χαρακτηριστικά τους, αλλά και το πώς χρωματίζονται οι πλανήτες που εισέρχονται σε αυτά.

* Καθώς διαβάζετε τα χαρακτηριστικά που προσδίδουν τα ζώδια στους ανθρώπους, είναι σίγουρο ότι θα διαφωνήσετε με μερικά από αυτά. Δικαίως όμως θα διαφωνήσετε. Τα χαρακτηριστικά που προκύπτουν προέρχονται από το κεφάλαιο της αστρολογίας που οι αστρολόγοι αποκαλούν ηλιακή αστρολογία. Είναι τα χαρακτηριστικά που παίρνουμε από τον Ήλιο στο ζώδιό μας. Είναι λάθος να χωρίζουμε τους ανθρώπους σε 12 μόνο κατηγορίες βασιζόμενοι μόνο στα ζώδια (Ήλιο). Υπάρχουν και άλλοι πλανήτες, οίκοι και όψεις που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας.

Κριός

altΣύμφωνα με την Ελληνική παράδοση, ο αστερισμός του Κριού αναπαριστά το χρυσόμαλλο δέρας. Ο Κριός σαν το πρώτο ζώδιο του κύκλου μπορεί να χαρακτηρισθεί και ως το νεογνό του κύκλου. Για την ακρίβεια ο τίτλος αυτός του ταιριάζει απόλυτα αν αναλογιστεί κανείς τον αυθορμητισμό που έχουν κληρονομήσει οι γεννημένοι στο ζώδιο αυτό. Ανήκει στο στοιχείο της φωτιάς και έχει παρορμητική συμπεριφορά. Σωματικά συνδέεται με το κεφάλι και το πρόσωπο. Άνθρωποι γεννημένοι στο ζώδιο του Κριού έχουν σύμμαχο στη ζωή τον πλανήτη Άρη. Έτσι οι «πολεμιστές» αυτοί χαρακτηρίζονται από οξύτητα, αυθορμητισμό, ζωτικότητα, ευθύτητα, καινοτομία, ανωριμότητα, ανταγωνισμό, εγωισμό, δυναμισμό, ανυπομονησία και αυταρχισμό. Οι πλανήτες που βρίσκονται σε αυτό το ζώδιο έχουν την τάση να εκφράζουν την δύναμη τους με πάρα πολύ δραστικό, δυναμικό και γρήγορο τρόπο, ώστε η επίτευξη των στόχων να φαίνεται παιχνίδι. Από την άλλη μεριά, οι πλανήτες στο ζώδιο του Κριού λειτουργούν με εγωιστικό τρόπο, που πολλές φορές θέτουν ως προτεραιότητα τα προσωπικά οφέλη εις βάρος των άλλων.

Ταύρος

altΚατά την Ελληνική παράδοση, ο αστερισμός του Ταύρου αναπαριστά τον ταύρο που βοήθησε τον Δία να κλέψει την Ευρώπη. Στις 20 Απριλίου ο Ήλιος εισέρχεται στο ζώδιο του ταύρου και παραμένει για τριάντα μέρες. Ο Ταύρος είναι ζώδιο της γης και έχει σταθερό χαρακτήρα. Σωματικά επηρεάζει όλο το σύστημα του λαιμού(φωνητικές χορδές, θυρεοειδής αδένας κτλ.). Συνδέεται με τη γονιμότητα, τα υλικά αγαθά, τα οικονομικά και επαγγελματικά θέματα. Σαν σταθερό ζώδιο απολαμβάνει την καθημερινή ρουτίνα και για τον λόγο αυτό δεν προτίθεται να κάνει αλλαγές. Οι γεννημένοι στο ζώδιο του ταύρου απολαμβάνουν τις χαρές που τους προσφέρει η Αφροδίτη. Οι «καλοπερασάκηδες» αυτοί ευχαριστιούνται με ένα καλό δείπνο και με ένα καλό μασάζ. Τους χαρακτηρίζει η υπομονή, η επιμέλεια, η μαγεία των αισθήσεων, η επιφυλακτικότητα, η σταθερότητα, η απληστία, το πείσμα και οι τάσεις υλισμού. Οι πλανήτες σε αυτό το ζώδιο είναι σχεδόν «ακίνητοι» διότι εκφράζουν τη δύναμή τους με σταθερό, αργό και αποφασιστικό τρόπο και είναι σχεδόν αδύνατο να ξεφύγουν από την πορεία τους. Με αρνητικές όψεις δηλώνουν αδυναμία αλλαγής και συμβιβασμό με φθαρμένες καταστάσεις που πρέπει να είχαν τελειώσει.

Δίδυμοι

altΟ αστερισμός των Κάστωρ και Πολυδεύκη είναι το τρίτο ζώδιο του κύκλου. Ο Ήλιος εισέρχεται στον αστερισμό των Διδύμων στις 21 Μαΐου. Σωματικά συνδέεται με το νευρικό σύστημα, τους πνεύμονες και τα χέρια. Είναι αέρινο ζώδιο και έτσι σχετίζεται με τις ιδέες, τις σκέψεις και τη νόηση. Είναι ένα μεταβλητό ζώδιο και γι’ αυτό αλλάζει συνέχεια γνώμες και τρόπο ζωής. Όσοι γεννήθηκαν υπό την επιρροή τους, έχουν για φίλο τους τον πλανήτη Ερμή. Οι «έφηβοι» του ζωδιακού χαρακτηρίζονται από εξυπνάδα και ευστροφία, είναι ταλέντα επικοινωνίας και γραφής. Επίσης, χαρακτηρίζονται από περιέργεια, νεανικότητα, έλλειψη συγκέντρωσης, επιπολαιότητα, αδιάκοπη και συνεχής σκέψη, αχαριστία και απιστία. Στον διπλό αστερισμό των Κάστωρ και Πολυδεύκη οφείλεται πολλές φορές ο διχασμός της προσωπικότητας των Διδύμων. Οι πλανήτες σε αυτό το ζώδιο παρουσιάζουν μεγάλη ευστροφία, όρεξη για κοινωνικές επαφές και μάθηση. Παρουσιάζουν επίσης αστάθεια και συνεχόμενες αλλαγές στην προσωπική ζωή που στο τέλος προκαλούν σύγχυση.

Καρκίνος

altΜε το ζώδιο του Καρκίνου ολοκληρώνεται η πρώτη τετράδα του ζωδιακού κύκλου. Ο Καρκίνος σύμφωνα με την παράδοση ήταν σύμμαχος της Λερναίας Ύδρας και τον είχε στείλει η Ήρα να τη βοηθήσει στη μάχη της ενάντια στον Ηρακλή. Η είσοδος του Ήλιου στον Καρκίνο γίνεται κατά το θερινό ηλιοστάσιο στις 21 Ιουνίου. Σωματικά συνδέεται με το στομάχι και το ήπαρ. Είναι ζώδιο του νερού και έχει παρορμητική φύση. Συνδέεται έντονα με τα συναισθήματα και την ασφάλεια. Αυτοί που γεννήθηκαν σε αυτό το ζώδιο έχουν τη στοργική μητέρα Σελήνη να τους φροντίζει. Οι «σπιτόγατοι» αυτοί χαρακτηρίζονται από έντονα συναισθήματα, καλή μνήμη, δυνατά ένστικτα (συγκεκριμένα το μητρικό), κυκλοθυμία, ευπάθεια, ευαισθησία, ζήλια και απαισιοδοξία. Είναι εξυπηρετικοί, συμπαθητικοί, αλλά άμα τους πληγώσει κανείς γίνονται εκδικητικοί. Οι πλανήτες σε αυτό το ζώδιο ενδυναμώνουν τα συναισθήματα, δίνοντας έτσι καλά ένστικτα, αλλά και μία συναισθηματική καταπίεση απέναντι στους άλλους. Επηρεάζουν επίσης άμεσα τα σπίτια και τις οικογένειες, ανάλογα με τη φύση του πλανήτη.

Λέων

altΟ βασιλιάς του ζωδιακού ενεργοποιεί τις δυνάμεις του με την είσοδο του ήλιου στο ζώδιο του, που γίνεται στις 23 Ιουλίου. Ο αστερισμός αυτός αναπαριστά το λιοντάρι της Νεμέας. Ο Λέων σωματικά συνδέεται με την καρδιά και την πλάτη. Είναι ζώδιο της φωτιάς και έχει σταθερό χαρακτήρα. Έχει σχέση με την προσωπική προβολή, την ψυχαγωγία και την περηφάνια. Οι γεννημένοι στο ζώδιο αυτό φωτίζονται από τις ιδιότητες του Ήλιου. Οι περήφανοι «βασιλείς» του ζωδιακού χαρακτηρίζονται από δύναμη, ηγετικά προσόντα, αισιοδοξία, ρομαντισμό, περηφάνια, ναρκισσισμό, δογματισμό, δημιουργικότητα, γενναιοδωρία, αξιοπρέπεια, ανωριμότητα και αυταρχισμό. Οι πλανήτες στο ζώδιο του Λέοντα, εξαιτίας του πύρινου και του σταθερού χαρακτήρα του, δρουν άμεσα στην προσωπικότητα του ανθρώπου και συγκεκριμένα στην ηγετική του συμπεριφορά. Όταν οι πλανήτες στον λέοντα είναι επηρεασμένοι αρνητικά, υπάρχουν έντονες τάσεις επίδειξης, ναρκισσισμού και δογματισμού, ενώ όταν είναι επηρεασμένοι θετικά, υπάρχει μία υγιής αγάπη για το σώμα και την εξωτερική εμφάνιση, καθώς και μία παιδική αφέλεια που αγγίζει τον ρομαντισμό.

Παρθένος

altΜε την είσοδο του Ήλιου στον αστερισμό της Παρθένου στις 23 Αυγούστου έρχεται και η αλλαγή της εποχής, που σύμφωνα με την παράδοση την προκαλούσε η Περσεφόνη, από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο. Σωματικά η Παρθένος συνδέεται με το πεπτικό σύστημα και συγκεκριμένα με τα έντερα, τη χολή και το πάγκρεας. Είναι ζώδιο της γης και έχει μεταβλητό χαρακτήρα. Συνδέεται με τον εργασιακό χώρο, την οργάνωση, τη συγκέντρωση και την υγεία του σώματος. Όσοι γεννήθηκαν στον αστερισμό της Παρθένου έχουν για συνάδελφο τον Ερμή. Τους «ακούραστους» αυτούς εργάτες μπορούμε να τους χαρακτηρίσουμε ως μεθοδικούς, λογικούς, οργανωτικούς, επιμελείς, απαιτητικούς, δύσκολους, μίζερους, συντηρητικούς, με έντονη κριτική σκέψη που αγγίζει τα όρια του κουτσομπολιού. Οι πλανήτες σε αυτό το ζώδιο δημιουργούν την τελειομανία στον τομέα που αντιπροσωπεύουν. Με θετικές όψεις οι πλανήτες επηρεάζουν δημιουργικά και οργανωτικά, ενώ με αρνητικές όψεις προκαλούν άγχος και λογοκρισία.

Ζυγός

altΗ φθινοπωρινή ισημερία γίνεται με την είσοδο του Ήλιου στο ζώδιο του ζυγού στις 21 Σεπτεμβρίου. Θεωρείται ότι αναπαριστά τον ζυγό της Δίκης. Είναι το μοναδικό ζώδιο του κύκλου το οποίο αναπαριστά ένα άψυχο αντικείμενο. Ο Ζυγός σωματικά συνδέεται με τα νεφρά. Είναι ζώδιο του αέρα και έχει παρορμητική φύση. Συνδέεται με την ισορροπία, τις καλές τέχνες, την αρμονία, τις ερωτικές σχέσεις, τον γάμο, τη δικαιοσύνη και τις αρχές. Το ζώδιο του ζυγού κυβερνά η Αφροδίτη. Οι «καλλιτέχνες» του ζωδιακού χαρακτηρίζονται από διπλωματία, κοινωνικότητα, πειθώ, αμεροληψία, απάθεια, μνησικακία, επιπολαιότητα, αναποφασιστικότητα. Είναι ρομαντικοί, ιδεαλιστές, αγωνίζονται να φέρουν την ειρήνη και την αρμονία με οποιοδήποτε κόστος. Υποκύπτουν εύκολα σε πειρασμούς, πράγμα που τους κάνει τρωτούς και αντιδραστικούς. Οι πλανήτες σε αυτό το ζώδιο θέτουν σαν πρωταρχικό στόχο την ισορροπία και την αρμονία. Δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τις αρχές και τη δικαιοσύνη και έχουν ταλέντο στις τέχνες.

Σκορπιός

altΣτις 24 Οκτωβρίου ο Ήλιος κάνει την είσοδο του στο ζώδιο του σκορπιού. Αναπαριστά τον Σκορπιό που με εντολή της Άρτεμης σκότωσε τον Ωρίωνα. Το ζώδιο του Σκορπιού σωματικά συνδέεται με τα γεννητικά όργανα. Είναι ζώδιο του νερού και έχει σταθερή φύση. Είναι ένα σκοτεινό ζώδιο που συνδέεται με τα ψυχολογικά τραύματα, τα ανέκφραστα συναισθήματα, τη σεξουαλικότητα, τον έλεγχο και τα απόκρυφα θέματα. Οι «σκοτεινοί ακόλουθοι» του Πλούτωνα χαρακτηρίζονται από πάθος, έντονη μαγνητική ικανότητα, έντονα και βαθιά συναισθήματα, έντονη σεξουαλική όρεξη, αποφασιστικότητα, θέληση, ζήλεια, εξουθενωτικές τάσεις ελέγχου, εκδικητικότητα. Είναι περήφανο ζώδιο που προτιμά την αυτοκαταστροφή από την ήττα. Πολλές φορές όμως η «μάχη» αυτή γίνεται με τον ίδιο του τον εαυτό διότι υπάρχει έντονη καχυποψία και μυστικοπάθεια. Οι πλανήτες σε αυτό το ζώδιο παρουσιάζουν μία αίσθηση απειλής που πολλές φορές είναι αδικαιολόγητη. Φέρνουν στην επιφάνεια τα συναισθήματα που φοβόμαστε και που προσπαθούμε να κρύψουμε και μας προτρέπουν να τα πολεμήσουμε.

Τοξότης

altΗ τρίτη και τελευταία τετράδα του ζωδιακού ξεκινάει με το ζώδιο του Τοξότη. Η τροχιά του Ήλιου περνάει από τον αστερισμό αυτό στις 22 Νοεμβρίου και μέσω αυτού του ζωδίου θα μπούμε στον χειμώνα. Ο αστερισμός αυτός απεικονίζει τον κένταυρο Χείρωνα. Το ζώδιο του τοξότη σωματικά συνδέεται με τους γοφούς και τα οστά της λεκάνης. Είναι ζώδιο της φωτιάς και έχει μεταβλητό χαρακτήρα. Συνδέεται με τη θρησκεία, τα μακρινά ταξίδια, την ανώτατη γνώση, τους ανοιχτούς ορίζοντες και την περιπέτεια. Όσοι γεννήθηκαν σε αυτό το ζώδιο έχουν για πατέρα τους τον Δία. Οι «φιλόσοφοι» του ζωδιακού χαρακτηρίζονται από γενναιοδωρία, ενθουσιασμό, αισιοδοξία, υπερβολή, φλυαρία και απερισκεψία. Είναι ειλικρινείς, τους αρέσουν οι ανοιχτοί ορίζοντες και για αυτό δεν τους αρέσει ο περιορισμός. Είναι λάτρεις της περιπέτειας και των ταξιδιών. Έχουν μία κλίση στον τζόγο και στα τυχερά παιχνίδια και μία ιδιαίτερη εύνοια σε αυτά τα θέματα. Οι πλανήτες σε αυτό ζώδιο φέρνουν όρεξη για τη μάθηση και τη γνώση. Παρουσιάζουν ενδιαφέρον πάνω στα θέματα της θρησκείας, της ωρίμανσης και της διεύρυνσης του πνεύματος, αλλά μεγάλη αστάθεια σε μακροπρόθεσμους στόχους.

Αιγόκερως

altΜαζί με το χειμερινό ηλιοστάσιο ξεκινάει και ο μήνας του Αιγόκερου στις 21 Δεκεμβρίου. Απεικονίζει τον Αιγίπαν ο οποίος είναι γιος του Δία και της Αίγης. Σωματικά ο Αιγόκερως συνδέεται με τα γόνατα, τους μηρούς και επηρεάζει όλα τα οστά του σώματος. Είναι ζώδιο της γης και έχει παρορμητικό χαρακτήρα. Έχει σχέση με την υπόληψη που έχουμε μέσα στην κοινωνία καθώς και την κοινωνική καταξίωση, τις φιλοδοξίες και τους μακροπρόθεσμους στόχους. Οι γεννημένοι στο ζώδιο του αιγόκερου έχουν τον αυταρχικό δάσκαλο Κρόνο πάνω από το κεφάλι τους να τους μαθαίνει για τη ζωή. Οι «φιλόδοξοι» του ζωδιακού χαρακτηρίζονται από σοβαρότητα, σύνεση, κοινοτυπία, αυστηρότητα, παραγωγικότητα, εγωισμό, κυριαρχία, πείσμα, ανασφάλεια. Τους αρέσει η εργασία και θέλουν να φτάσουν ψηλά μέσω του επαγγέλματος που θα επιλέξουν. Γενικά, η φύση τους είναι ψυχρή και ακούν τη λογική τους περισσότερο από τα συναισθήματά τους. Οι πλανήτες σε αυτό το ζώδιο προκαλούν έντονες τάσεις ελέγχου των συναισθημάτων και μεγάλες βλέψεις για καταξίωση. Προικίζουν το άτομο με την αρετή της αυτοπειθαρχίας, αλλά μειώνουν την αυθόρμητη φύση του ανθρώπου.

Υδροχόος

altΣτις 20 Ιανουαρίου ο Ήλιος μπαίνει στον αστερισμό του Υδροχόου, που κατά τα ελληνικά δεδομένα απεικονίζει τον Γανυμήδη, τον οινοχόο του Δία. Σωματικά συνδέεται με τους αστραγάλους και με τις κνήμες. Παρά το πρώτο συνθετικό του ονόματός του, ανήκει στα ζώδια του αέρα και έχει σταθερό χαρακτήρα. Έχει σχέση με τα επιτεύγματα του μέλλοντος, τις κοινωνικές ομάδες, τα κοινά ιδανικά και την επανάσταση. Όσοι γεννήθηκαν στο ζώδιο του υδροχόου έχουν τον Ουρανό για συναγωνιστή. Τους «επαναστάτες» του ζωδιακού τούς χαρακτηρίζει η ανεξαρτησία, η ανεκτικότητα, η πρωτοπορία, τα ανθρωπιστικά τους ενδιαφέροντα και η εκκεντρικότητα. Έχουν απρόβλεπτη και τρελή φύση, είναι φιλικοί, κοινωνικοί και δημιουργούν ευχάριστη ατμόσφαιρα. Γενικά, είναι ανήσυχα και δραστήρια πνεύματα, που έχουν την τάση να επαναστατούν και να ρίχνουν το κατεστημένο. Πολλές φορές είναι υπερβολικοί και δεν ξέρουν πού πρέπει να σταματήσουν. Οι πλανήτες σε αυτό το ζώδιο εμφανίζουν πρωτοπόρες και καινοτόμες ιδέες-αντιλήψεις, αλλά με απρόβλεπτο τρόπο που πολλές φορές γκρεμίζουν τα θεμέλια στην ιδιοσυγκρασία των άλλων.

Ιχθύες

altΤο τελευταίο ζώδιο του κύκλου ενεργοποιείται με την είσοδο του Ήλιου στις 19 Φεβρουαρίου. Απεικονίζουν τα ψάρια που συνόδευαν τον Ποσειδώνα. Οι Ιχθύες σωματικά συνδέονται με τις πατούσες. Είναι ζώδιο του νερού και έχει μεταβλητό χαρακτήρα. Ο αστερισμός αυτός έχει σχέση με τη φαντασία, την ονειροπόληση, τα ψυχικά ταλέντα, τον ρομαντισμό, το μαρτύριο, τη θυσία και τα ήθη. Οι γεννημένοι στο ζώδιο αυτό έχουν τον Ποσειδώνα για συνοδοιπόρο στο δύσκολο μονοπάτι της ζωής. Οι «ονειροπόλοι» του ζωδιακού χαρακτηρίζονται από έντονα συναισθήματα, αλτρουισμό, απαισιοδοξία, δειλία, τεμπελιά και μια έφεση στις τέχνες. Είναι μελαγχολικοί και με μικρή αίσθηση της πραγματικότητας. Είναι ευσπλαχνικοί και συμπάσχουν με τα προβλήματα των άλλων. Πολλές φορές έχουν την αίσθηση ότι υπάρχει το μαρτύριο στις ζωές των ανθρώπων και ότι ο μόνος τρόπος για να εξιλεωθούν από αυτό είναι η αυτοθυσία. Οι πλανήτες σε αυτό το ζώδιο προικίζουν το άτομο με τη δύναμη της φαντασία και των ονείρων, ώστε να τα χρησιμοποιήσουν για ένα καλύτερο αύριο, δίνοντάς τους όμως μια αδυναμία στην πρακτική εφαρμογή τους.

Αστρολογικοί οίκοι

Αστρολογικοί ΟίκοιΈνα πολύ χρήσιμο κεφάλαιο για την καλύτερη κατανόηση ενός ωροσκοπίου είναι οι αστρολογικοί οίκοι. Οι οίκοι αντιπροσωπεύουν διάφορους τομείς της ζωής μας(εργασία, σχέσεις κτλ) και δημιουργούνται με τη διαίρεση της εκλειπτικής σε 12 μέρη. Για να γίνει η διαίρεση της εκλειπτικής θα πρέπει να γνωρίζουμε την ώρα και τον τόπο γέννησης(γεωγραφικό μήκος και πλάτος).

Ανάλογα με το σύστημα που ακολουθεί ο κάθε αστρολόγος, οι οίκοι έχουν και το ανάλογο μήκος. Τα πιο γνωστά συστήματα διαίρεσης των οίκων είναι το Κοχ, το Πλασίντους, το Καμπάνους και το ισομετρικό σύστημα.

Οι 12 αστρολογικοί οίκοι είναι άμεσα συνδεδεμένοι με τα 12 ζώδια. Έτσι ο πρώτος οίκος συνδέεται με τον Κριό, ο δεύτερος με τον Ταύρο κ.ο.κ. Επίσης κάθε οίκος έχει για κυβερνήτη τον πλανήτη που εξουσιάζει το ζώδιό του. Για παράδειγμα, ο Πλούτωνας εξουσιάζει τον Σκορπιό και τον όγδοο οίκο.

Τους 12 οίκους μπορούμε να τους χωρίσουμε σε διάφορες κατηγορίες. Έτσι έχουμε:

  • Τους γωνιακούς(1ος, 4ος, 7ος, και ο 10ος )
  • Τους διαδοχικούς(2ος, 5ος, 8ος και ο 11ος)
  • Τους πτωτικούς(3ος, 6ος, 9ος και ο 12ος)

Οι γωνιακοί οίκοι αντιστοιχούν στα παρορμητικά ζώδιαΑστρολογικοί Οίκοι (Κριός, Καρκίνος, Ζυγός, Αιγόκερως), που με την σειρά τους αντιστοιχούν στα ηλιοστάσια και στις ισημερίες. Αντιπροσωπεύουν σημαντικούς τομείς της ζωής μας όπως: το εγώ, την οικογένεια, τις σχέσεις και τους στόχους-επιτεύγματα.

Οι διαδοχικοί οίκοι, όπως προδίδει και το όνομα τους, είναι αυτοί που διαδέχονται τους γωνιακούς. Αντιστοιχούν στα σταθερά ζώδια του κύκλου(Ταύρος, Λέων, Σκορπιός και Υδροχόος). Έχουν σχέση με την ανάπτυξη και την ενασχόληση με τα θέματα της ύλης, τη δημιουργία, το σεξ και τις κοινωνικές ομάδες.

Τέλος, οι πτωτικοί οίκοι αντιστοιχούν στα μεταβλητά ζώδια(Δίδυμοι, Παρθένος, Τοξότης και Ιχθύες). Αντιπροσωπεύουν το κοντινό μας περιβάλλον, την εργασία, τη γνώση και την απομόνωση.

Τις περισσότερες φορές οι αστρολογικοί οίκοι καταλαμβάνουν μοίρες από δύο ζώδια. Σε τέτοιες περιπτώσεις παρατηρούμε ποιο ζώδιο κατέχει τις περισσότερες μοίρες, αλλά και σε ποιο ζώδιο βρίσκεται η ακμή του οίκου (η αρχή του οίκου). Αυτό δεν σημαίνει ότι το ζώδιο με τις λιγότερες μοίρες δεν μας επηρεάζει. Μας επηρεάζει κανονικά, απλά η δύναμή του δεν είναι εύκολα αντιληπτή.

Ας δούμε τώρα τη σημασία του κάθε οίκου αναλυτικότερα:

1ος Οίκος

Ο πρώτος οίκος είναι ο αστερισμός που βρισκόταν στην ανατολή τη στιγμή της γέννησής μας. Η ακμή του είναι ευρέως γνωστή με την ονομασία ωροσκόπος(ASC). Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και βασικότερα στοιχεία του χαρακτήρα μας. Μέσα από τον 1ο οίκο βλέπουμε τις διαθέσεις μας, το φυσικό σώμα, τη μοναδικότητα και τον τρόπο που εκφράζουμε τον εαυτό μας. Είναι ο οίκος που μας δείχνει τον τρόπο που προωθούμε τον εαυτό μας και το πώς θέλουμε οι άλλοι να μας βλέπουν. Αντιστοιχεί στο ζώδιο του Κριού και κυβερνήτης είναι ο Άρης.

2ος Οίκος

Ο δεύτερος οίκος αντιπροσωπεύει τα οικονομικά θέματα, τα υλικά αγαθά που έχουμε στην κατοχή μας (εκτός της κατοικίας μας), τα έσοδα και τα έξοδα που προέρχονται καθαρά από δικές μας ενέργειες και τη στάση μας απέναντι στο χρήμα. Αντιστοιχεί στο ζώδιο του Ταύρου και κυβερνήτης είναι η Αφροδίτη.

3ος Οίκος

Ο τρίτος οίκος αντικατοπτρίζει το κοντινό μας περιβάλλον και τον τομέα της επικοινωνίας. Έχει σχέση με τα αδέλφια μας, τους συγγενείς, τις προφορικές και γραπτές ικανότητες, την ανάγκη μας για μάθηση, την μέση εκπαίδευση και τα μικρά και κοντινά ταξίδια. Αντιστοιχεί στο ζώδιο των Διδύμων και κυβερνήτης είναι ο Ερμής.

4ος Οίκος

Ο τέταρτος οίκος είναι ο οίκος της οικογένειας. Σχετίζεται με το σπίτι μας (το πατρικό μας), τους γονείς μας, τους οικιακούς προσανατολισμούς και τα ενδιαφέροντα, τα πρώτα και τελευταία χρόνια της ζωής μας, την καταγωγή μας, τις ρίζες μας. Αντιστοιχεί στο ζώδιο του Καρκίνου και κυβερνήτης είναι η Σελήνη. Στην αστρολογία η ακμή αυτού του οίκου ονομάζεται ναδίρ(IC) γιατί είναι το πιο απομακρυσμένο σημείο του ουρανού στο ωροσκόπιό μας.

5ος Οίκος

Ο πέμπτος οίκος φέρνει από το παρελθόν την παιδική μας ηλικία. Συνδέεται με τα παιχνίδια, τις χαρές, τον αθώο ρομαντισμό, τον έρωτα, την αγάπη που παίρνουμε, τις ασχολίες, τα χόμπι και τις πρωτοβουλίες. Αντιστοιχεί στο ζώδιο του Λέοντα και κυβερνήτης είναι ο Ήλιος.

6ος Οίκος

Ο έκτος οίκος αντιστοιχεί στην εργασία και τη σωματική μας υγεία. Μέσα σε αυτόν τον οίκο εμφανίζονται θέματα όπως: το είδος της δουλειάς που προτιμάμε, τη σχέση μας με τους συναδέλφους, τους υπαλλήλους και τους προϊστάμενους, καθώς και προβλήματα υγείας που μπορούν να προκύψουν. Αντιστοιχεί στο ζώδιο της Παρθένου και κυβερνήτης είναι ο Ερμής,

7ος Οίκος

Ο έβδομος οίκος δείχνει τον αστερισμό που βρισκόταν στη δύση τη στιγμή της γέννησής μας. Αν ο πρώτος οίκος δείχνει το εγώ μας, τότε ο έβδομος δείχνει τους άλλους. Είναι ο οίκος των στενών επαφών. Αντιπροσωπεύει τα θέματα του γάμου, τον σύντροφο που επιλέγουμε, τη συνεργασία μας με τρίτους και τα πρόσωπα που συναναστρεφόμαστε συχνά (αγαπημένα και μη). Η ακμή του οίκου αυτού ονομάζεται κατερχόμενο. Αντιστοιχεί στο ζώδιο του Ζυγού και κυβερνήτης είναι η Αφροδίτη.

8ος Οίκος

Ο όγδοος οίκος είναι ο οίκος του απαγορευμένου. Τα πεδία που αντιπροσωπεύει γίνονται αντιληπτά σε πολύ προσωπικές στιγμές. Συνδέεται με τη σεξουαλική πράξη, τα ψυχολογικά τραύματα, τους ανθρώπους που γνωρίζουν τη «γυμνή» μας αλήθεια, τα μυστικά, το χρήμα, τον θάνατο και την αναγέννηση. Αντιστοιχεί στο ζώδιο του Σκορπιού και κυβερνήτης είναι ο Πλούτωνας.

9ος Οίκος

Ο ένατος οίκος είναι ο οίκος της αντίληψης. Συνδέεται με τα πράγματα που μας βοηθούν να ανοίξουμε τους πνευματικούς μας ορίζοντες και να αποκτήσουμε βαθύτερη αντίληψη για τη ζωή. Αντιπροσωπεύει τον τομέα της ανώτερης εκπαίδευσης, τη θρησκεία, τη φιλοσοφία, τα μακρινά ταξίδια, τον νόμο και το νόημα της ζωής. Αντιστοιχεί στο ζώδιο του Τοξότη και κυβερνήτης είναι ο Δίας.

10ος Οίκος

Ο δέκατος οίκος είναι ο οίκος της κοινωνικής καταξίωσης. Είναι το ύψιστο σημείο του ουρανού τη στιγμή της γέννησής μας και η ακμή του οίκου ονομάζεται μεσουράνημα. Αντιπροσωπεύει τις φιλοδοξίες, τη φήμη, τη δόξα, τα επαγγελματικά επιτεύγματα, τη στάση μας απέναντι στην εξουσία, τις προαγωγές και την επαγγελματική επιτυχία. Αντιστοιχεί στο ζώδιο του Αιγόκερου και κυβερνήτης είναι ο Κρόνος.

11ος Οίκος

Ο ενδέκατος οίκος είναι ο οίκος της φιλίας. Συνδέεται με τις προθέσεις που έχουμε απέναντι στους φίλους μας, τα παιδιά εντός και εκτός γάμου, τη σχέση μας με διάφορους οργανισμούς, τα ανθρωπιστικά μας ενδιαφέροντα και την αγάπη που λαμβάνουμε έξω από τις ερωτικές μας σχέσεις. Αντιστοιχεί στο ζώδιο του Υδροχόου και κυβερνήτης είναι ο Ουρανός.

12ος Οίκος

Ο τελευταίος οίκος αν και βρίσκεται κοντά στην ανατολή αντιπροσωπεύει τα κρυφά θέματα που μας βασανίζουν. Είναι συνδεδεμένος με το υποσυνείδητο, τα όνειρα, τα απόκρυφα, την απομόνωση, το κάρμα, τις ψυχικές δυνάμεις και τα βάσανα που έχουμε στη ζωή μας. Αντιστοιχεί στους Ιχθύες και κυβερνήτης είναι ο Ποσειδώνας.

Γενικά για τους οίκους…

Αρχικά, θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι η δύναμη των οίκων ενεργοποιείται πρώτα από τα ζώδια και μετά από τους πλανήτες. Επειδή σε έναν οίκο μπορεί να μην υπάρχουν πλανήτες δεν σημαίνει ότι πρέπει να αδιαφορήσουμε. Αν υπάρχει πλανήτης, δείχνει το πώς χρωματίζεται ο τομέας που αντιπροσωπεύει ο οίκος και πόσες ευκολίες και δυσκολίες θα αντιμετωπίσουμε. Αν δεν υπάρχει, τότε παρατηρούμε σε ποιο/ποια ζώδια βρίσκεται ένας οίκος ώστε να καταλάβουμε ποιες δυνάμεις εισχωρούν στον συγκεκριμένο τομέα της ζωής μας.

Τέλος, η ερμηνεία των οίκων δε σταματά εδώ. Υπάρχει η δυνατότητα γι’ αυτό που αποκαλούν στην αστρολογία «παράγωγοι οίκοι» ή «οίκος μέσα στον οίκο». Τι είναι οι παράγωγοι οίκοι; Είναι επιπρόσθετες ερμηνείες που δίνονται στους οίκους. Για παράδειγμα:

  • Θέλουμε να μάθουμε κάποια πράγματα για την οικογένεια του/της συντρόφου μας (ο οίκος της οικογένειας είναι ο τέταρτος). Ανατρέχουμε στον έβδομο οίκο (οίκος του συντρόφου). Ξεκινώντας από τον έβδομο, μετράμε τέσσερις οίκους και καταλήγουμε στον δέκατο οίκο(οικογένεια του συντρόφου μας) και βλέπουμε τι συμβαίνει εκεί.
  • Αν ο πέμπτος οίκος αντιπροσωπεύει τα παιδιά τότε ο ένατος αντιπροσωπεύει τα παιδιά των παιδιών μας γιατί είναι ο πέμπτος του πέμπτου οίκου.
  • Αν ο δεύτερος οίκος αντιπροσωπεύει την οικονομική μας κατάσταση τότε ο όγδοος αντιπροσωπεύει την οικονομική κατάσταση του συντρόφου μας γιατί είναι ο δεύτερος οίκος του έβδομου.

Με λίγη φαντασία μπορείτε να καταλήξετε σε πάρα πολλούς και χρήσιμους συνδυασμούς.


Οι πλανήτες που κυβερνούν και τα χαρακτηριστικά τους…..

Τους πλανήτες στην αστρολογία τους χωρίζουμε σε δύο κατηγορίες. Στους εσωτερικούς πλανήτες ή αλλιώς προσωπικούς και στους εξωτερικούς πλανήτες ή πλανήτες γενιάς. Οι εσωτερικοί πλανήτες είναι ο Ήλιος, η Σελήνη, ο Ερμής, η Αφροδίτη, ο Άρης, ο Δίας και ο Κρόνος. Οι υπόλοιποι πλανήτες είναι οι εξωτερικοί. Η αρχή τους είναι ο Ουρανός και καταλήγουν στον Πλούτωνα. Οι εξωτερικοί πλανήτες ονομάζονται επίσης και εξωκρόνιοι.

Κυβερνήτης πλανήτης ονομάζεται ο πλανήτης που εξουσιάζει ένα ζώδιο και το χρωματίζει με τις ιδιότητές του. Τα ονόματα των πλανητών προέρχονται από τους ελληνορωμαϊκούς θεούς και λίγο έως πολύ κατέχουν τις αρμοδιότητές τους.

Στην αστρολογία έχουμε 12 ζώδια αλλά οι πλανήτες που κυβερνούν είναι λιγότεροι. Έτσι υπάρχουν ζώδια που μοιράζονται τον κυβερνήτη τους. Αυτό συμβαίνει, επειδή μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακαλυφθεί όλοι οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Αν ανακαλυφθεί κάποιος πλανήτης θα μελετηθεί για να συμπεράνουμε αν θα κατέχει θέση στους κυβερνήτες πλανήτες. Ας μην ξεχνάμε ότι η επιστήμη της αστρολογίας δεν είναι μία επιστήμη στάσιμη αλλά εξελισσόμενη.

Η σημερινή αστρολογία δέχεται τους δέκα ακόλουθους πλανήτες ως κυβερνήτες: Ήλιος, Ερμής, Αφροδίτη, Σελήνη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός, Ποσειδώνας, Πλούτωνας.

Ήλιος

ΉλιοςΣαν κέντρο του ηλιακού μας συστήματος, ο ήλιος στο ωροσκόπιό μας αντιπροσωπεύει το δικό μας κέντρο. Σαν πηγή φωτός είναι ο πλανήτης που «φωτίζει» τα χαρακτηριστικά μας. Με λίγα λόγια είναι η ταυτότητα μας και οι δυνατές και αδύναμες πτυχές του εαυτού μας που είναι άμεσα αντιληπτές από εμάς τους ίδιους αλλά και τους άλλους. Ο ήλιος στο ωροσκόπιό μας είναι το ζώδιό μας καθώς εισέρχεται από όλα τα ζώδια στις γνωστές ημερομηνίες. Πχ από 21 Μαρτίου μέχρι 20 Απριλίου βρίσκεται στον Κριό κοκ. Έχει άμεση σχέση με την προσωπικότητά μας γιατί ενεργοποιεί τα χαρακτηριστικά του ζωδίου μας. Μπορεί να ταυτιστεί με τον πατέρα μας ή να φανερώνει παιδικές εμπειρίες που είχαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς μας και των ηθικών μας αρχών. Συνδέεται με την υγεία του σώματος, την αίσθηση της ταυτότητας, τη δημιουργικότητα, την ατομικότητα και την αξιοπρέπεια. Χρειάζεται ένας χρόνος για να περάσει από όλα τα ζώδια.

Είναι κυβερνήτης του Λέοντα.

Ερμής

     Ερμής Ο Ερμής σύμφωνα με την παράδοση είναι ο θεός της επικοινωνίας και ο αγγελιοφόρος των θεών. Στο ωροσκόπιό μας φανερώνει τον τρόπο που επικοινωνούμε, τις επαφές που έχουμε, τη σχολική μας ηλικία, τα πνευματικά μας ταλέντα και την νοητική μας κατάσταση. Επειδή η θέση του Ερμή στο ηλιακό σύστημα βρίσκεται μπροστά από τη γη, στο ωροσκόπιό μας βρίσκεται πάντα κοντά στον ήλιο (ζώδιό μας). Αν όχι στο ίδιο ζώδιο, τότε στο ένα από τα διπλανά ζώδια. Η επιρροή του είναι πολύ σημαντική διότι χωρίς τη σωστή επικοινωνία δημιουργούνται εντάσεις, παρεξηγήσεις και διαφωνίες. Πιστεύω πως έχετε ακούσει για τις αρνητικές του επιδράσεις όταν βρίσκεται σε ανάδρομη πορεία.

Είναι κυβερνήτης των Διδύμων και της Παρθένου.


Αφροδίτη

ΑφροδίτηΗ θεά του έρωτα και της ομορφιάς πιστεύω πως δε χρειάζεται συστάσεις. Η επιρροή της στο ωροσκόπιό μας αντικατοπτρίζει τα φλερτ, τον μαγνητισμό, τις προτιμήσεις που έχουμε στον έρωτα, τη σχέση μας με τις καλές τέχνες και τις δημιουργικές μας αξίες. Έχει σχέση με κάποια γυναίκα από το στενό μας περιβάλλον που έχει ή είχε επιρροή πάνω μας. Στο ωροσκόπιο ενός άντρα παρουσιάζει τον τύπο της γυναίκας που προτιμά, ενώ στο ωροσκόπιο της γυναίκας, τις γυναικείες φιλίες με τις οποίες συναναστρέφεται. Όπως και ο Ερμής, έτσι και η Αφροδίτη λόγω της θέσης της βρίσκεται πάντα κοντά στον ήλιο (ζώδιό μας) αν όχι στο ίδιο ζώδιο τότε σε ένα από τα δύο ζώδια παραπλεύρως του ζωδίου μας.

Είναι κυβερνήτης του Ταύρου και του Ζυγού.

Σελήνη

     Σελήνη Η μητέρα Σελήνη μαζί με τον πατέρα Ήλιο αποτελούν τα θεμέλια της προσωπικότητάς μας. Αν ο ήλιος αντιπροσωπεύει το συνειδητό μας κομμάτι, τότε η σελήνη αντιπροσωπεύει το ασυνείδητο. Η επιρροή της φέρνει στην επιφάνεια τα συναισθήματα τα οποία σχετίζονται με την ασφάλεια και τη στοργή που παρέχουμε ή δεχόμαστε. Αντανακλά την προσωπικότητα της ίδιας της μητέρας μας και τον ρόλο που έπαιξε στην οικοδόμηση του χαρακτήρα μας. Μια λέξη που τη χαρακτηρίζει είναι η ψυχή, καθώς συνδέεται με το υποσυνείδητο, τα όνειρα, τα ένστικτα, τα συναισθήματα και την ψυχική μας κατάσταση. Η επιρροή της είναι πολύ μεγάλη τόσο στον άνθρωπο όσο και στην φύση, καθώς μπορεί να επηρεάσει όλο τον υδάτινο κόσμο και τον κύκλο της γυναίκας. Η σελήνη κάθε δύο με τρεις ημέρες αλλάζει ζώδιο. Χρειάζεται 29 ½ περίπου ημέρες για να διασχίσει όλο τον ζωδιακό κύκλο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι όψεις που δημιουργεί η Σελήνη με τον Ήλιο. Με τη Νέα Σελήνη, όπου ο Ήλιος και η Σελήνη βρίσκονται στην ίδια μοίρα του ζωδιακού, ευνοούνται τα νέα ξεκινήματα. Με την Πανσέληνο, όπου ο Ήλιος και η Σελήνη βρίσκονται στα απέναντι ζώδια, δημιουργούνται πολλές φορές εντάσεις, αλλά για τις όψεις θα τα δούμε αναλυτικότερα παρακάτω. Ο ήλιος και η σελήνη είναι καλό να αναλύονται παράλληλα διότι αποτελούν τα βασικά αρχέτυπα της συνείδησης και της προσωπικότητάς μας. Φως και σκοτάδι, αρσενικό και θηλυκό, yin και yang.

Είναι κυβερνήτης του Καρκίνου.

Άρης

ΆρηςΤο αρσενικό αρχέτυπο του ωροσκοπίου μας το φανερώνει ο Άρης, ο θεός του πολέμου και των συγκρούσεων. Ο πλανήτης αυτός έχει σχέση με την επιβίωση και τα ένστικτα, συγκεκριμένα τα ζωώδη ένστικτα. Στο ωροσκόπιο μιας γυναίκας φανερώνει τον τύπο του άντρα που προτιμά για τις ερωτικές σχέσεις, ενώ στο ωροσκόπιο ενός άντρα το είδος των φίλων που προτιμά για παρέα. Συνδέεται με τη μυϊκή δύναμη, το σθένος, το κουράγιο, τις συγκρούσεις, τη σεξουαλική πράξη (ως καθαρά βιολογική ανάγκη), τις φασαρίες, τα ατυχήματα και τον τομέα που επενδύουμε την περισσότερη από την ενέργεια μας. Η πύρινη φύση του εκδηλώνεται με εκρήξεις έντονων συναισθημάτων που τις περισσότερες φορές είναι αρνητικές. Ο Άρης διέρχεται από όλα τα ζώδια μέσα σε δύο χρόνια και παραμένει σε κάθε ζώδιο για δύο μήνες περίπου. Και αυτός ο πλανήτης πρέπει να αναλύεται παράλληλα με την Αφροδίτη για καλύτερα συμπεράσματα.

Από το 1930 εξουσιάζει μόνο τον Κριό, παραδοσιακά όμως κυβερνά και τον Σκορπιό.

Δίας

ΔίαςΟ βασιλιάς των θεών στην αστρολογία αντιπροσωπεύει την επέκταση. Η επέκταση αυτή έχει να κάνει με τα θρησκευτικά πιστεύω, την ανώτατη εκπαίδευση, την ύλη, τον πλούτο, τις μεγάλες επιχειρήσεις, τον νόμο (όχι την εξουσία) και τη σχέση μας απέναντι σε αυτόν. Ο Δίας θεωρείται ο πλανήτης που χαρίζει απλόχερα την εύνοια του σαν καλός πατέρας και, σύμφωνα με την αστρολογία, οι λέξεις Δίας και τύχη συνήθως πάνε μαζί. Θεωρείται ένας καλός δάσκαλος για τον άνθρωπο διότι μέσα από αυτόν θα λάβουμε τη σοφία. Σε περιπτώσεις που υπάρχουν άσχημες όψεις με τον Δία, τότε η επέκταση αυτή έρχεται με τρόπο που πολλές φορές είναι δυσάρεστος και παράνομος. Ο Δίας παραμένει σε κάθε ζώδιο για ένα χρόνο περίπου, οπότε επηρεάζει και ατομικά αλλά και μαζικά. Για μία πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο χρειάζονται 12 χρόνια (Εξαιτίας της αργής κίνησης του Δία οι επιρροές του φαίνονται περισσότερο σε μαζικό επίπεδο παρά σε ατομικό. Αυτό ισχύει και για τους παρακάτω πλανήτες.).

Είναι κυβερνήτης του Τοξότη, παραδοσιακά όμως κυβερνά και τους Ιχθύες.

Κρόνος

ΚρόνοςΟ Κρόνος συμβολίζει τον αυταρχικό και σκληρό πατέρα-δάσκαλο. Θεωρείται ο πλανήτης των περιορισμών, των ορίων, του χρόνου, της υπομονή, των δυσκολιών, των σκληρών γεγονότων της ζωής, των προκλήσεων, της ενδυνάμωσης, των ευθυνών, της ωρίμανσης και της πνευματικής ανάπτυξης. Πολλοί τρομάζουν από τις επιρροές αυτού του πλανήτη, αλλά μέσω αυτού θα έρθει η ενδυνάμωση και η αυτοπειθαρχία. Έχει άμεση σχέση με το κάρμα, την εξουσία, τους ηλικιωμένους, τα ακίνητα και τα οστά του σώματος. Ο Κρόνος παραμένει σε κάθε ζώδιο από δύο με δυόμιση χρόνια. Για μία πλήρη περιφορά γύρω από τον ήλιο χρειάζονται 30 χρόνια. Κάθε 30 χρόνια ο Κρόνος βρίσκεται στη γενέθλια θέση του. Τότε είναι που στη ζωή παίρνουμε ένα καλό μάθημα για να απελευθερωθούμε από ό,τι μας περιόριζε.

Είναι κυβερνήτης του Αιγόκερου, παραδοσιακά όμως κυβερνά και τον Υδροχόο.

Ουρανός

ΟυρανόςΑν ο Κρόνος μας περιορίζει και μας οριοθετεί , τότε ο Ουρανός μας βοηθάει να απεγκλωβιστούμε και να επαναστατήσουμε. Είναι η πλανήτης που μας προτρέπει να κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Αντιπροσωπεύει την ειλικρίνεια, την αλήθεια και την αυθεντικότητα που κατέχουμε. Συνδέεται με τις κοινωνικές ομάδες που απαρτίζονται από πολλά άτομα, τις νέες γενιές, τα νέα επιτεύγματα, κυρίως τα τεχνολογικά, και τις επαναστάσεις (σε όλους τους τομείς). Ως πλανήτης της αλλαγής επηρεάζει την αντίληψη μας και αυξάνει την συνείδησή μας. Μπορεί να μένει σε ένα ζώδιο για 7 περίπου χρόνια και του χρειάζονται 84 χρόνια για μια περιφορά γύρω από τον ήλιο. Όσο αργή και να είναι η κίνηση του σε σχέση με τη διάρκεια της ζωής μας, η επιρροή του έρχεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Ανακαλύφθηκε το 1781 και από τότε κυβερνά τον Υδροχόο.

Ποσειδώνας

ΠοσειδώναςΟ Ποσειδώνας στην Ελληνική παράδοση είναι ο θεός της θάλασσας. Στην αστρολογία την κυριαρχία του υδάτινου κόσμου την έχει η Σελήνη. Ο Ποσειδώνας καλείται να παίξει άλλο ρόλο. Συγκεκριμένα έναν ρόλο καθαρά πνευματικό. Αντιπροσωπεύει την σχέση μας με τον θεό, τις ψυχικές δυνάμεις και τα όνειρα (σε μεταφυσικό επίπεδο περισσότερο). Με την επιρροή του Ποσειδώνα τα εγκόσμια καταρρέουν. Η ύλη δεν έχει πλέον σημασία για την ψυχή και ανοίγονται οι δρόμοι προς τον θεό. Ο Ποσειδώνας σχετίζεται επίσης με τις μεγάλες απραγματοποίητες βλέψεις που έχουμε και έτσι μας καταβάλει με το συναίσθημα της απογοήτευσης και του μαρτυρίου. Συνδέεται επίσης με τις ψευδαισθήσεις, τις καταχρήσεις, τις εξαπατήσεις, τα πνευματικά νοσήματα, την απομόνωση. Μένει σε κάθε ζώδιο 14 χρόνια και χρειάζεται 165 χρόνια για μια πλήρη περιφορά.

Ανακαλύφθηκε το 1846 και κυβερνά τους Ιχθύες.

Πλούτωνας

ΠλούτωναςΟ Πλούτωνας είναι ο εξουσιαστής του σκοτεινού κόσμου των νεκρών. Στην αστρολογία ο πλανήτης αυτός εξουσιάζει το δικό μας σκοτεινό κόσμο. Συνδέεται άμεσα με τους φόβους, τα ψυχολογικά τραύματα, τον έλεγχο και τη διαφθορά. Είναι ο πλανήτης της ολικής κατάρρευσης και μεταμόρφωσης, αφού από όποιο ζώδιο διέρχεται θερίζει τη διαφθορά και το άδικο ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο της οικοδόμησης για κάτι καινούργιο και καλύτερο. Η επιρροή που έχει πάνω στη σεξουαλικότητα προέρχεται από τη σύνδεση του με τα τραύματα της παιδικής ηλικίας, με την καταπιεσμένη libido και με τα ανέκφραστα συναισθήματα που κρύβουμε και ερχόμαστε σε επαφή στις πολύ προσωπικές μας στιγμές. Η τροχιά του Πλούτωνα δεν είναι σταθερή. Χρειάζεται 246 χρόνια για μια πλήρη περιφορά γύρω από τον ήλιο και παραμένει σε κάθε ζώδιο από 14 εώς και πάνω από 30 χρόνια.

Ανακαλύφθηκε το 1930 και κυβερνά τον Σκορπιό.

Δεσμοί της Σελήνης

altΟνομάζονται επίσης και νεφελώματα της σελήνης (βόρειο και νότιο), καθώς επίσης και κεφάλι και ουρά του δράκοντα αντίστοιχα. Οι δεσμοί της σελήνης δεν είναι πλανήτες. Είναι απλά σημεία συνάντησης της τροχιάς της γης και της σελήνης. Αυτά τα σημεία είναι ορατά μόνο κατά τη διάρκεια των εκλείψεων. Λόγω του μυστηρίου που προκαλούν, συνδέονται με τις επιρροές που δεχόμαστε από το κάρμα, τις επιρροές από το πεπρωμένο και τις επιρροές από προηγούμενες ζωές. Φανερώνουν τον τομέα της ζωής μας που πρέπει να καλλιεργήσουμε για να ολοκληρωθούμε σαν οντότητες και να αναπτυχθούμε πνευματικά. Το βόρειο νεφέλωμα της σελήνης αντιπροσωπεύει την τωρινή μας ενσάρκωση και τα μαθήματα αυτής της ζωής, ενώ το νότιο νεφέλωμα την προηγούμενη ενσάρκωση μας και τα μαθήματα και τα ταλέντα που αποκομίσαμε. Οι Σεληνιακοί δεσμοί αναλύονται σχολαστικά στην καρμική αστρολογία. Οι δεσμοί της σελήνης βρίσκονται πάντα αντίθετα ο ένας με τον άλλο στον ουράνιο θόλο και η κίνησή τους είναι πάντοτε ανάδρομη. Παραμένουν σε κάθε ζώδιο για ενάμιση χρόνο περίπου και περνάνε από όλα τα ζώδια σε 18 χρόνια.

Δεν κυβερνούν κανένα ζώδιο.

 

Ευμενείς και δυσμενείς θέσεις των πλανητών…

 

Στη δυτική αστρολογία οι πλανήτες δε χαρακτηρίζονται ως θετικοί ή αρνητικοί. Τους προσδίδουμε όμως θετικές και αρνητικές ιδιότητες ανάλογα με τη θέση τους στον ζωδιακό κύκλο.

Ένας πλανήτης λέμε ότι είναι «εν οίκω» όταν η τροχιά του περνάει από το ζώδιο που κυβερνά. Τότε είναι που η μέγιστη δύναμη του εκφράζεται με πάρα πολύ ευνοϊκό τρόπο. Ένας πλανήτης βρίσκεται σε «αδυναμία» όταν η τροχιά του περνάει από το απέναντι ζώδιο το οποίο κυβερνά. Εκεί οι θετικές επιρροές του πλανήτη ατονούν και μεγιστοποιούνται οι αρνητικές. Οι πλανήτες που περνάνε από ένα φιλικό ζώδιο από το οποίο μπορούν να εκφράσουν την δύναμη τους με μεγάλη ευκολία, λέγονται πλανήτες σε «έξαρση». Σε «πτώση» βρίσκονται οι πλανήτες που η τροχιά τους διέρχεται από το απέναντι ζώδιο που βρίσκεται η έξαρση τους. Σε αυτήν τη θέση οι αρνητικές επιρροές ενδυναμώνονται και οι θετικές σβήνουν.

Ακολουθεί ο πίνακας των θέσεων των πλανητών.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΘΕΣΕΩΝ ΠΛΑΝΗΤΩΝ

ΠΛΑΝΗΤΗΣ

ΕΝ ΟΙΚΩ

ΕΞΑΡΣΗ

ΑΔΥΝΑΜΙΑ

ΠΤΩΣΗ

ΗΛΙΟΣ

ΛΕΩΝ

ΚΡΙΟΣ

ΥΔΡΟΧΟΟΣ

ΖΥΓΟΣ

ΕΡΜΗΣ

ΔΙΔΥΜΟΙ

ΠΑΡΘΕΝΟΣ

ΤΟΞΟΤΗΣ

ΙΧΘΥΕΣ

ΑΦΡΟΔΙΤΗ

ΤΑΥΡΟΣ, ΖΥΓΟΣ

ΙΧΘΥΕΣ

ΚΡΙΟΣ

ΠΑΡΘΕΝΟΣ

ΣΕΛΗΝΗ

ΚΑΡΚΙΝΟΣ

ΤΑΥΡΟΣ

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ

ΣΚΟΡΠΙΟΣ

ΑΡΗΣ

ΚΡΙΟΣ

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ

ΖΥΓΟΣ

ΚΑΡΚΙΝΟΣ

ΔΙΑΣ

ΤΟΞΟΤΗΣ

ΚΑΡΚΙΝΟΣ

ΔΙΔΥΜΟΙ

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ

ΚΡΟΝΟΣ

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ

ΖΥΓΟ

ΚΑΡΚΙΝΟ

ΚΡΙΟΣ

ΟΥΡΑΝΟΣ

ΥΔΡΟΧΟΟΣ

ΣΚΟΡΠΙΟΣ

ΛΕΩΝ

ΤΑΥΡΟΣ

ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ

ΙΧΘΥΕΣ

ΛΕΩΝ

ΠΑΡΘΕΝΟΣ

ΥΔΡΟΧΟΟΣ

ΠΛΟΥΤΩΝΑΣ

ΣΚΟΡΠΙΟΣ

ΚΑΡΚΙΝΟΣ

ΤΑΥΡΟΣ

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ

Ανάδρομοι πλανήτες…

ΑνάδρομοιΗ αστρολογία όπως είπαμε και παραπάνω χρησιμοποιεί το γεωκεντρικό σύστημα παρακολούθησης του ουρανού. Εξαιτίας της οπτικής γωνίας που έχουμε και τη διαφορά ανάμεσα στις τροχιές και τις ταχύτητες των πλανητών, μερικές φορές ο πλανήτης προσπερνάει κάποιους και μερικές φορές τον προσπερνάνε αυτοί. Αυτό το φαινόμενο έχει σαν αποτέλεσμα στον ουράνιο θόλο μερικοί πλανήτες να «φαίνονται» ότι πηγαίνουν προς τα πίσω.

Αυτό όμως στην πραγματικότητα δεν ισχύει. Ένας πλανήτης δεν μπορεί ποτέ να αλλάξει την τροχιά του. Απλά έτσι φαίνεται σε εμάς. Το σύμβολο για την αναδρομία είναι το «Rx» και προέρχεται από την αγγλική λέξη Retrogressive.

Είναι πολύ σπάνιο να μην υπάρχουν ανάδρομοι πλανήτες στον ουρανό ή σε κάποιον αστρολογικό χάρτη. Από έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί προέκυψε το συμπέρασμα ότι 9 στους 10 ανθρώπους έχουν τουλάχιστον ένα πλανήτη ανάδρομο. Αρκετά λογικό συμπέρασμα, αν αναλογιστεί κανείς ότι μακρινοί πλανήτες όπως ο Πλούτωνας μένουν για πολλούς μήνες ανάδρομοι.

Σε γενέθλια θέση οι ανάδρομοι πλανήτες παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η καρμική αστρολογία θεωρεί ότι οι ανάδρομοι πλανήτες είναι πολύ σημαντικοί διότι φέρνουν μνήμες από προηγούμενες ζωές. Όταν ένας πλανήτης γίνεται ανάδρομος, τότε και εμείς με την σειρά μας κάνουμε μία εσωτερική αναδρομή που μας οδηγεί σε άγνωστες πτυχές του εαυτού μας.

Όταν υπάρχουν πολλοί ανάδρομοι πλανήτες (και συγκεκριμένα πολλοί εξωτερικοί πλανήτες), τότε μιλάμε για μία «παλιά» και «μεγάλη» ψυχή, που κατά πάσα πιθανότητα δε θα ξαναγεννηθεί.

Για καθημερινά θέματα οι ανάδρομοι πλανήτες έχουν συνδεθεί με τις καθυστερήσεις, τις ακυρώσεις και τις αναβολές (ο κάθε ένας στον τομέα που αντιπροσωπεύει). Επειδή ο ανάδρομος πλανήτης χάνει χρόνο πηγαίνοντας προς τα πίσω, έτσι και εμείς χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο και κόπο για να ανταπεξέλθουμε.

Σε ατομικό επίπεδο οι ανάδρομοι πλανήτες δημιουργούν ένα χάσμα ιδεών και απόψεων. Παρότι οξύμωρο το σχήμα, σε όσους έχουν πολλούς ανάδρομους πλανήτες, οι ιδέες τους και οι πεποιθήσεις τους βρίσκονται πάντα ένα βήμα μπροστά. Υπάρχει όμως πρόβλημα με την εξωτερίκευσή τους και με την αποδοχή τους από το σύνολο της κοινωνίας.

Ας δούμε τώρα τη σημασία του κάθε πλανήτη σε γενέθλια θέση όταν είναι ανάδρομος:

Ερμής: υπάρχει έντονη τάση αυτοκριτικής, έλλειψη συγκέντρωσης και μεγάλο ενδιαφέρον για τη λογοτεχνία.

Αφροδίτη: κυνήγι για οτιδήποτε «λάμπει αλλά δεν είναι χρυσός», αναζήτηση του ιδανικού και τέλειου συντρόφου, ναρκισσισμός.

Άρης: οξύθυμος, μειωμένη αυτοπεποίθηση, εσωτερική διαμάχη, έντονη σεξουαλική όρεξη που λειτουργεί σαν ψυχοθεραπεία.

Δίας: όρεξη για εσωτερική και πνευματική ανάπτυξη, κατάχρηση εξουσίας, εθισμός στον τζόγο και το παράνομο.

Κρόνος: μεγάλη αυτάρκεια, έντονες φοβίες, αδυναμία σωστής διαχείρισης του χρόνου, αυτοπειθαρχία.

Ουρανός: επαναστατικές και πολύ καινοτόμες ιδέες, εφευρετικότητα και τάση για αποξένωση, υπερδραστηριότητα.

Ποσειδώνας: εντύπωση ότι ο θεός είναι οργισμένος και τιμωρεί, καταχρήσεις, πολλά αλτρουιστικά ενδιαφέροντα, έντονη φαντασία.

Πλούτωνας: ατσάλινη θέληση, καταπιεσμένα σεξουαλικά συναισθήματα, ικανότητα μεταμόρφωσης.

Για να καταλήξουμε σε σωστά συμπεράσματα δεν θα πρέπει να βασιστούμε μόνο σε αυτές τις ερμηνείες. Θα πρέπει να εξετάσουμε τα ζώδια στα οποία βρίσκονται οι ανάδρομοι πλανήτες, τους οίκους και τις όψεις που μπορεί να δημιουργούν με κάποιους άλλους πλανήτες.

 

Όψεις των πλανητών….

 Όψεις των πλανητών στην αστρολογία ονομάζουμε τη σχέση που έχουν δύο ή και περισσότεροι πλανήτες μεταξύ τους. Οι όψεις αυτές προκύπτουν από την απόσταση που έχουν οι πλανήτες μεταξύ τους πάνω στην εκλειπτική. Η απόσταση αυτή δεν μετριέται σε χιλιόμετρα, αλλά σε μοίρες. Είναι δηλαδή η γωνία που σχηματίζουν δύο σημεία πάνω στην εκλειπτική και ονομάζεται γωνιώδης απόσταση.

Οι πλανητικές όψεις σχηματίζονται με τη διαίρεση της εκλειπτικής. Για παράδειγμα, αν διαιρέσουμε την εκλειπτική σε δύο τμήματα, παίρνουμε την όψη της αντίθεσης. Επειδή ο ζωδιακός κύκλος έχει 360ο, η αντίθεση έχει 180ο. Αν διαιρέσουμε την εκλειπτική σε τρία μέρη παίρνουμε το τρίγωνο, το οποίο έχει 120ο.

Μία σχέση πλανητών χαρακτηρίζεται σαν τέλεια ή ισχυρή όταν έχουν ακριβώς τη γωνιώδη απόσταση που χρειάζεται. Αν για παράδειγμα δύο πλανήτες έχουν 180ο απόσταση, τότε σχηματίζουν μία ισχυρή αντίθεση. Αν υπάρχει απόκλιση στην απόσταση τους(+,-), τότε πάλι η όψη υφίσταται, απλά η δύναμή της είναι μειωμένη. Η επιτρεπτή απόκλιση που μπορεί να έχουν δύο πλανήτες ονομάζεται ανοχή. Αν η απόκλιση υπερβεί το όριο ανοχής, τότε η όψη δεν υφίσταται.

Οι όψεις δε σχηματίζονται απαραίτητα από δύο πλανήτες, αλλά μπορούν να σχηματιστούν από έναν πλανήτη και κάποιο άλλο ουράνιο σώμα ή ουράνιο σημείο (όπως ο ωροσκόπος, το μεσουράνημα, κάποιος κομήτης κτλ).

Ας δούμε τώρα τις έξης πιο γνωστές και σημαντικές όψεις:

 

Συζυγία   συζυγία

 

ΣυζυγίαΣυζυγία ή σύνοδο έχουμε όταν δύο ή και περισσότεροι πλανήτες βρίσκονται στο ίδιο ζώδιο και συγκεκριμένα στην ίδια μοίρα του ζωδιακού κύκλου. Δηλώνει κατά κάποιο τρόπο την αρμονική ενοποίηση αυτών δυνάμεων. Θεωρείται θετική όψη, διότι φέρνει ένα μεγάλο εύρος στις δεξιότητες των ανθρώπων καθώς και μία μεγάλη έμφαση στις δυνάμεις του ζωδίου και του οίκου όπου πραγματοποιείται αυτή η όψη.

Υπάρχουν βέβαια και συζυγίες που δεν είναι καθόλου ευνοϊκές και έχουν μείνει στην ιστορία για τα πολλά προβλήματα που προκάλεσαν (και θα ξανά προκαλέσουν), όπως η συζυγία Κρόνου και Ουρανού που γίνεται κάθε 91 χρόνια. Τέτοιες όψεις βέβαια επηρεάζουν περισσότερο μαζικά παρά ατομικά.

Η πιο γνωστή σύνοδος είναι αυτή του Ήλιου και της Σελήνης που ονομάζεται νέα Σελήνη και ευνοεί τα νέα ξεκινήματα. Σε γενέθλια θέση υποδηλώνει μία ισχυρή ή ακραία προσωπικότητα (ανάλογα σε πιο ζώδιο γίνεται η σύνοδος).

Η συζυγία των πλανητών γίνεται κατά κανόνα στο ίδιο ζώδιο. Αν όμως ένας πλανήτης βρίσκεται στην τελευταία μοίρα του ζωδίου και κάποιος άλλος στην πρώτη μοίρα του επόμενου, τότε υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα. Δεν υπάρχει μία ξεκάθαρη θέση για το αν η όψη αυτή είναι έγκυρη. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η όψη υφίσταται ενώ κάποιοι διαφωνούν λέγοντας ότι οι πλανήτες μπορεί να βρίσκονται σε κενή πορεία και να μην έχουν δύναμη. Γενικά οι απόψεις διίστανται.

Η ανοχή για την συζυγία είναι από -7ο έως και +7ο

 

Αντίθεση   αντίθεση

ΑντίθεσηΑντίθεση ανάμεσα σε δύο πλανήτες έχουμε όταν έχουν γωνιακή απόσταση 180ο μοίρες. Βρίσκονται δηλαδή απέναντι ο ένας στον άλλον όταν έχουμε μηδενική απόκλιση.

Είναι αρνητική όψη διότι προβάλλει πάνω μας τη σύγκρουση αυτών των πλανητών δημιουργώντας ένα εσωτερικό χάσμα σχεδόν αγεφύρωτο. Φανταστείτε αυτές τις δύο πλανητικές δυνάμεις να μάχονται για το ποια θα υπερισχύσει. Η αντίθεση συνδέεται με τις καθυστερήσεις, τις ανατροπές και τις αναβολές.

Μπορεί η ύπαρξή της να υποδηλώνει προβλήματα, αλλά μπορεί να λειτουργήσει πολύ εποικοδομητικά σε ψυχολογικό επίπεδο. Άνθρωποι με πολλές αντιθέσεις στο ωροσκόπιό τους εξαιτίας του εσωτερικού χάσματος που βιώνουν προσπαθούν να βρουν την αληθινή ισορροπία μέσα τους. Η φύση του χάσματος εξαρτάται από τους πλανήτες και τις θέσεις τους στα ζώδια και τους οίκους.

Ίσως η πιο γνωστή αντίθεση είναι αυτή της πανσέληνου με τον ήλιο και τη σελήνη στα απέναντι ζώδια. Σε γενέθλια θέση δείχνει μία διαμάχη της λογικής και των συναισθημάτων, καθώς και μία αδυναμία ισορρόπησης της αρσενικής και θηλυκής πλευράς του ατόμου. Υπάρχει πρόβλημα στη μετάβαση από το «εγώ» στο «εμείς», όπου το άτομο δεν μπορεί να πάρει μία ξεκάθαρη θέση όταν εμπλέκονται τρίτα άτομα σε μία υπόθεση.

Η αντίθεση κατά κανόνα γίνεται από πλανήτες που βρίσκονται στα απέναντι ζώδια, αλλά όπως και με τις συζυγίες μπορεί να υπάρξουν και εξαιρέσεις.

Η ανοχή και για την αντίθεση είναι από -7ο έως και +7ο

Τρίγωνο   τρίγωνο

Τρίγωνο Τρίγωνο έχουμε ανάμεσα σε δύο πλανήτες που έχουν γωνιακή απόσταση 120ο μοίρες. Όταν έχουμε μηδενική απόκλιση οι πλανήτες αυτή βρίσκονται σε ζώδια του ίδιου στοιχείου. Είναι μία πάρα πολύ θετική όψη, γιατί ευνοεί πολύ την ανάπτυξη και προικίζει το άτομο με μεγάλη «τύχη».

Η ύπαρξη πολλών τέτοιων όψεων σε μία γενέθλια ανάλυση μπορεί να ευνοούν την ανάπτυξη, αλλά μερικές φορές δεν ευνοούν την πνευματική και ψυχολογική ανάπτυξη. Πολλές φορές οι άνθρωποι αυτοί έχουν χαρακτηριστεί ως επιφανειακοί και ρηχοί επειδή βρήκαν τα πράγματα πολύ εύκολα.

Σε περίπτωση που υπάρχουν τρεις πλανήτες που έχουν 120ο απόσταση ο ένας από τον άλλον δημιουργείται το μεγάλο τρίγωνο. Με μηδενική απόκλιση οι πλανήτες αυτοί βρίσκονται σε ζώδια του ίδιου στοιχείου. Άρα μιλάμε για ένα μεγάλο στοιχειακό τρίγωνο (γη, αέρα, νερό, φωτιά). Αυτή η περίπτωση θεωρείται ως μεγάλη εύνοια και «ευλογία» από το συγκεκριμένο στοιχείο της φύσης. Πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη μας τη φύση των πλανητών, όπως και το στοιχείο των ζωδίων όπου γίνεται ένα τρίγωνο για να εξετάσουμε αν υπάρχει υπερβολική επιρροή από μία συγκεκριμένη στοιχειακή ενέργεια. Αν για παράδειγμα δεχόμαστε πολλές επιρροές από τις ενέργειες της γης μπορεί να είμαστε κάπως «αργοί» και υποτονικοί.

Η ανοχή για το τρίγωνο είναι από -6ο έως και +6ο

Τετράγωνο   τετράγωνο

Η όψη του τετραγώνου δημιουργείται από δύο Τετράγωνοπλανήτες που έχουν γωνιώδη απόσταση 90ο. Όπου υπάρχει τετράγωνο υπάρχει δράση και σκέψη που πολλές φορές οδηγούν σε προβλήματα. Συνδέονται έντονα με τις σημαντικές αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε, καθώς και με τις ενέργειες που πρέπει να κάνουμε. Αντικατοπτρίζουν πολλές φορές διάφορα «κολλήματα» που μπορεί να έχουμε αποκτήσει από την παιδική μας ηλικία.

Όταν υπάρχουν τρεις πλανήτες που έχουν γωνιώδη απόσταση 90ο μοίρες ο ένας από τον άλλο, σχηματίζεται ένα «Τ». Αυτές οι δύο όψεις αναλύονται αρχικά σαν δύο τετράγωνα(1ος πλανήτης με τον 2ο και ο 2ος με τον 3ο) και στη συνέχεια αναλύεται και σαν αντίθεση(1ος με τον 3ο).

Όταν πάνω στην εκλειπτική υπάρχουν τέσσερις πλανήτες που έχουν γωνιώδη απόσταση 90ο ο ένας από τον άλλον, τότε αναλύονται αρχικά σαν τέσσερα τετράγωνα(1ος με τον 2ο, ο 2ος με τον 3ο, ο 3ος με τον 4ο και ο 4ος με τον 1ο) και στη συνέχεια σαν δύο αντιθέσεις(1ος με τον 3ο και 2ος με τον 4ο). η σχέση αυτή των τεσσάρων πλανητών ονομάζεται μεγάλο τετράγωνο ή μεγάλος σταυρός.

Όποια περίπτωση και να είναι από τις παραπάνω, πρέπει να λάβουμε υπόψη τα ζώδια στα οποία πραγματοποιείται η όψη αυτή. Επειδή η όψη του τετραγώνου κατά κανόνα γίνεται σε ζώδια που ανήκουν στην ίδια κατηγορία(παρορμητικά, σταθερά και μεταβλητά) προκύπτουν πολλά συμπεράσματα για τη δράση και τις αποφάσεις που θα πάρουμε. Η δράση ενός τετραγώνου στα παρορμητικά ζώδια είναι πολύ γρήγορη, στα σταθερά πολύ αργή και στα μεταβλητά πολύ ασταθής.

Η ανοχή για την όψη του τετραγώνου είναι από -7ο έως και +7ο

Εξάγωνο   εξάγωνο

ΕξάγωνοΗ σχέση δύο πλανητών που έχουν μεταξύ τους γωνιώδη απόσταση 60ο ονομάζεται εξάγωνο. Η όψη αυτή θεωρείται ευνοϊκή διότι φανερώνει πολλές νέες ευκαιρίες. Σε γενέθλια θέση υπαινίσσεται ότι το άτομο έχει την ικανότητα να εκφράζεται δημιουργικά, καθώς επίσης και μία ικανότητα να έλκει νέες και όμορφες καταστάσεις.

Το εξάγωνο κατά κανόνα δημιουργείται σε δύο φιλικά ζώδια που έχουν την ίδια φύση (αρσενικά ή θηλυκά). Με μηδενική απόκλιση, οι πλανήτες που βρίσκονται σε ζώδια του νερού κάνουν εξάγωνα με πλανήτες που βρίσκονται σε ζώδια της γης. Το ίδιο ισχύει και με τους πλανήτες που βρίσκονται σε ζώδια του αέρα και της φωτιάς.

Όπως και στις προηγούμενες όψεις έτσι και εδώ πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τους πλανήτες που παίρνουν μέρος σε ένα εξάγωνο, όπως επίσης τα ζώδια και τους οίκους που βρίσκονται οι πλανήτες που κάνουν το εξάγωνο.

Η ανοχή για την όψη του εξαγώνου είναι από -5ο έως και +5ο

Χιαστί   χιαστί

χιαστίΗ τελευταία από τις σημαντικές όψεις ονομάζεται χιαστί και είναι η όψη που σχηματίζεται από δύο πλανήτες που έχουν γωνιώδη απόσταση 150ο μεταξύ τους. Είναι όψη που συμβολίζει την ένταση και την πίεση και πολλές φορές κάποιο πρόβλημα υγείας. Σε γενέθλια θέση υποδηλώνει την ανάγκη για αλλαγή και την επανεξέταση των πραγμάτων.

Είναι μία πολύ περίεργη όψη διότι τα ζώδια όπου βρίσκονται οι πλανήτες που τη δημιουργούν δεν έχουν τίποτα κοινό μεταξύ τους. Δεν ανήκουν ούτε στο ίδιο στοιχείο, ούτε στον ίδιο σταυρό και δεν έχουν την ίδια φύση. Αυτό κάνει τα πράγματα λίγο δύσκολά. Στο μόνο που μπορούμε να βασιστούμε είναι η φύση των πλανητών και σε ποιους οίκους θα γίνει η όψη χιαστί.

Η ανοχή για την όψη χιαστί είναι από -5ο έως και +5ο

Δευτερεύουσες όψεις….

Εδώ θα δούμε τελείως περιληπτικά τις δευτερεύουσες όψεις και πώς δημιουργούνται:

  • Ημί-εξάγωνο: το μισό του εξαγώνου. Θετική όψη που σχηματίζεται από πλανήτες που έχουν γωνιώδη απόσταση 30ο.
  • Ημί-τετράγωνο: το μισό του τετραγώνου. Αρνητική όψη και σχηματίζεται από πλανήτες που έχουν γωνιώδη απόσταση 45ο.
  • Ενάμιση τετράγωνο. Αρνητική όψη που σχηματίζεται από πλανήτες που έχουν γωνιώδη απόσταση 135ο.
  • Πεντάγωνο: ελαφρός θετική όψη. Σχηματίζεται από πλανήτες που έχουν γωνιώδη απόσταση 72ο.

Το κεφάλαιο των όψεων δε σταματά εδώ. Υπάρχουν και άλλες όψεις λίγο πιο «αφηρημένες» που είναι σχετικά δύσκολο να γίνουν αντιληπτές σε ατομικό επίπεδο.

Γενικά για τις όψεις…

  • Είναι πάρα πολύ σπάνιο να μην υπάρχει ούτε μία αρνητική όψη σε κάποιο ωροσκόπιο.
  • Πάντα το πρώτο που πρέπει να εξετάζουμε σε μία όψη για να οδηγηθούμε σε αληθή συμπεράσματα είναι οι πλανήτες. Μετά τα ζώδια και μετά τους οίκους.
  • Όταν γράφουμε τις όψεις χειρόγραφα, γράφουμε πρώτα τον πιο γρήγορο πλανήτη (με το σύμβολό του), σε ποια μοίρα βρίσκεται και έπειτα το ζώδιο που βρίσκεται. Μετά προσθέτουμε το σύμβολο της όψης και συνεχίζουμε με τα στοιχεία του δεύτερου πλανήτη με την σειρά όπως και με τον πρώτο.

Π.χ          alt

  • Όταν ένας γρήγορος πλανήτης πλησιάζει έναν άλλον, ώστε να κάνουν τέλεια όψη(μηδενική απόκλιση), τότε η όψη ονομάζεται σχηματίζουσα. Όταν απομακρύνεται από έναν πλανήτη, όπου είχαν μία τέλεια όψη, ονομάζεται αποχωρίζουσα.
  • Οι σχηματίζουσες όψεις είναι πιο ισχυρές από τις αποχωρίζουσες,

*οι εικόνες των όψεων είναι από το βιβλίο «The only way to learnAstrology» των MarionD. March και JoanMcEvers. Βλέπε βιβλιογραφία..


Πλανητικές ώρες…

Οι πλανητικές ώρες μπορεί να είναι ένα μικρό κεφάλαιο της αστρολογίας, αλλά είναι πολύ χρήσιμο, εύκολα κατανοητό και με πολλές πρακτικές εφαρμογές. Η δυνατότητα του σωστού προγραμματισμού και του καλού συγχρονισμού ίσως να ήταν η αφορμή να γεννηθεί το σύστημα αυτό. Η εφαρμογή των πλανητικών ωρών είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Μπορεί κάποιος να βρει εύκολα αναφορές στο θέμα αυτό σε αρχαία γριμόρια και βιβλία που περιέχουν «ξεχασμένες» γνώσεις. Γνωστοί αστρονόμοι/-λόγοι από το παρελθόν, όπως ο Κλαύδιος Πτολεμαίος και ο William Lilly, χρησιμοποιούσαν τις πλανητικές ώρες στην καθημερινότητά τους και στις μελέτες τους.

Το σύστημα των πλανητικών ωρών δέχτηκε έντονη κριτική, όχι μόνο από τους δύσπιστους της αστρολογίας, αλλά και από τους ίδιους τους αστρολόγους, χαρακτηρίζοντάς το ως μη επιστημονικό. Παρ’ όλα αυτά το σύστημα αυτό είναι ζωντανό και γνωστό ακόμα και σήμερα και πολλοί είναι αυτοί που το χρησιμοποιούν και επιβεβαιώνουν εμπειρικά την εγκυρότητά του.

Η προέλευσή του πιθανότατα προέρχεται από τους αστρονόμους-αστρολόγους της αρχαίας Βαβυλώνας. Περισσότερες αναφορές όμως για την εφαρμογή τους βρίσκουμε στην αρχαία Αίγυπτο. Οι πολιτισμοί αυτοί χώρισαν την ημέρα και τη νύχτα σε 12 ίσα μέρη γνωρίζοντας την ακριβή ώρα της ανατολής και της δύσης. Έτσι έδωσαν εξουσία στα 7 πρώτα ουράνια σώματα σε κάθε μία ώρα της ημέρας και της νύχτας..

Το σύστημα των πλανητικών ορών κάνει χρήση της Χαλδαϊκής διάταξης των πλανητών και για τον λόγο αυτό χρησιμοποιούνται μόνο οι 7 πρώτοι πλανήτες που κατά το παρελθόν ήταν γνωστοί. Αν προσέξετε το σχήμα, θα παρατηρήσετε ότι η διάταξη των πλανητών δεν είναι τυχαία, αλλά σύμφωνα με την ταχύτητα που διαγράφουν την πορεία τους στον γήινο ουρανό. Ξεκινώντας από την Σελήνη και κινούμενοι αντίθετα από τη φορά του ρολογιού καταλήγουμε στον Κρόνο που είναι ο πιο αργός πλανήτης.

Για να κατανοήσουμε όμως τις πλανητικές ώρες θα πρέπει πρώτα να αναφέρουμε ότι κάθε μέρα έχει έναν πλανήτη ως εξουσιαστή. Αναρωτήθηκε κανείς από πού προέκυψαν τα ονόματα των ημερών (τουλάχιστον σε κάποια άλλη γλώσσα);

Πλανητικές ώρεςΗ Δευτέρα στα αγγλικά ονομάζεται Monday (Moonday), ημέρα της Σελήνης δηλαδή. Η Τρίτη στα γαλλικά ονομάζεται Mardi, ημέρα του Άρη (Marsday). Η Τετάρτη στα γαλλικά ονομάζεται Mercredi (Mercuryday), ημέρα του Ερμή. Η Πέμπτη που στα γαλλικά είναι Jeudi (Jupiterday), είναι ημέρα του Δία. Η Παρασκευή που ήταν αφιερωμένη στη θεά του έρωτα Freya ονομάστηκε Friday. Τα ονόματα του Σαββάτου και της Κυριακής, προέρχονται από το Saturnday και Sunday που είναι ημέρες του Κρόνου και του Ήλιου αντίστοιχα. Έτσι έχουμε:

  • Δευτέρα – Σελήνη
  • Τρίτη – Άρης
  • Τετάρτη – Ερμής
  • Πέμπτη – Δίας
  • Παρασκευή – Αφροδίτη
  • Σάββατο – Κρόνος
  • Κυριακή – Ήλιος

Το δεύτερο που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι κάθε ώρα της ημέρας και της νύχτας έχει και αυτή ένα πλανήτη ως εξουσιαστή που ευνοεί τα θέματα που κυβερνά. Οι ώρες αυτές δεν έχουν απαραίτητα 60’ διάρκεια. Μόνο στις δύο ισημερίες έχουν διάρκεια 60 λεπτών γιατί η ημέρα και η νύχτα διαρκούν το ίδιο. Για τις υπόλοιπες μέρες θα πρέπει να τις υπολογίσουμε. Γενικά όμως οι πλανητικές ώρες της ημέρας κατά τη διάρκεια του χειμώνα έχουν μικρότερη διάρκεια σε αντίθεση με τις πλανητικές ώρες της νύχτας. Το αντίθετο συμβαίνει κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.

Για το υπολογισμό των πλανητικών ωρών θα πρέπει να έχουμε ένα κομπιουτεράκι, την παραπάνω εικόνα και να γνωρίζουμε την ακριβή ώρα ανατολής και δύσης του ήλιου. Ας δώσουμε ένα παράδειγμα.

Παράδειγμα υπολογισμού πλανητικών ωρών:

Ας υποθέσουμε ότι ο ήλιος σήμερα ανατέλλει στις 7:00 και δύει στις 18:00. Αν από την ώρα της δύσης αφαιρέσουμε την ώρα της ανατολής προκύπτει η διάρκεια της ημέρας. 18-7=11. Έντεκα ώρες δηλαδή διαρκεί η ημέρα σήμερα και η νύχτα δεκατρείς. Σύνολο 24 ώρες. Πολλαπλασιάζοντας τις 11 και 13 ώρες με το 60 θα βρούμε την διάρκεια της ημέρας και της νύχτας σε λεπτά. 11*60=660’ και 13*60=780’. Τέλος, τα αποτελέσματα που βρήκαμε τα διαιρούμε με το 12 και έτσι προκύπτει η διάρκεια μίας πλανητικής ώρας. 660/12=55’ και 780/12=65. Έτσι βρήκαμε τη διάρκεια της πλανητικής ώρας κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας.

Το επόμενο βήμα είναι να κατασκευάσουμε τον πίνακα των πλανητικών ωρών. Ας υποθέσουμε τώρα ότι σήμερα είναι Σάββατο (ημέρα Κρόνου). Η πρώτη πλανητική ώρα μετά την ανατολή του ήλιου εξουσιάζεται πάντα από τον πλανήτη που εξουσιάζει την ημέρα. Ανατρέχοντας στην παραπάνω εικόνα αναζητάμε τον Κρόνο, ο οποίος εξουσιάζει την ημέρα και την πρώτη ώρα, και συνεχίζοντας με την φορά του ρολογιού βρίσκουμε και τους υπόλοιπους με τη σειρά που εμφανίζονται στην εικόνα. Άρα σύμφωνα με το παράδειγμα μας έχουμε: από τις 7:00 μέχρι τις 7:55 εξουσιάζει ο Κρόνος. Από τις 7:55 μέχρι τις 8:50 εξουσιάζει ο Δίας κ.ο.κ. Το ίδιο κάνουμε και για τις πλανητικές ώρες της νύχτα αλλάζοντας τη διάρκεια από 55 σε 65 λεπτά.

Έτσι συνοπτικά έχουμε:

ΣΑΒΒΑΤΟ

ΩΡΑ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

ΠΛΑΝΗΤΗΣ

ΗΜΕΡΑ

1

7:00 – 7:55

ΚΡΟΝΟΣ

2

7:55 – 8:50

ΔΙΑΣ

3

8:50 – 9:45

ΑΡΗΣ

12

17:05 – 18:00

ΑΦΡΟΔΙΤΗ

ΝΥΧΤΑ

13

18:00 – 19:05

ΕΡΜΗΣ

14

19:05 – 20:10

ΣΕΛΗΝΗ

15

20:10 – 21:15

ΚΡΟΝΟΣ

16

21:15 – 22:20

ΔΙΑΣ

..

*Υπάρχουν πλέον πολλές ηλεκτρονικές πηγές και προγράμματα αστρολογίας που μπορούν να υπολογίσουν τις πλανητικές ώρες με ακρίβεια δευτερολέπτου για οποιαδήποτε ημέρα του έτους και για οποιοδήποτε γεωγραφικό μήκος και πλάτος. Απλά πιστεύω ότι είναι καλύτερα να γνωρίζουμε και τον τρόπο που υπολογίζονται.

Αφού φτιάξουμε τον πίνακα, μπορούμε πλέον να προγραμματίσουμε την καθημερινότητά μας ώστε να δεχθούμε την εύνοια των πλανητών.

Χρήση των πλανητικών ωρών…

Αφού μάθαμε τον τρόπο υπολογισμού των πλανητικών ωρών, να δούμε τώρα πια θέματα της καθημερινότητας εξουσιάζει η κάθε πλανητική ώρα. 

Ημέρα/ Ώρα Σελήνης: Υπό την επιρροή της Σελήνης είναι καλό να πραγματοποιούνται τα θέματα που έχουν να κάνουν με την οικογένεια και το σπίτι όπως: καθαριότητα του σπιτιού, τα ψώνια της εβδομάδας, να επισκεφτούμε τους γονείς μας, να έρθουμε σε επαφή με γυναίκες κτλ. Επίσης, τις πλανητικές ώρες που κυβερνάει είναι καλό να πραγματοποιούνται ταξίδια και συγκεκριμένα τα ταξίδια στη θάλασσα. Όταν η Σελήνη είναι σε κενή πορεία πρέπει να προσέχουμε, διότι προκαλεί μεγάλη αστάθεια έως και αποτυχία όλων των παραπάνω.

Ημέρα/ Ώρα Άρη: Οι πλανητικές ώρες του Άρη έχουν σχέση με τη μυϊκή δύναμη, τα αποθέματα ενέργειας και την επίτευξη των στόχων. Υπό την επιρροή του Άρη είναι καλό να πραγματοποιούνται θέματα που έχουν να κάνουν με τη γυμναστική, τον αθλητισμό, το σεξ, την αντιμετώπιση των φόβων μας, το σθένος και την αποφασιστικότητα. Επειδή ο Άρης συσχετίζεται με τα ατυχήματα και την επιθετικότητα, πρέπει να προσέχουμε όταν οδηγούμε ή όταν ερχόμαστε σε επαφή με αιχμηρά αντικείμενα, καθώς και τα νεύρα μας όταν συναναστρεφόμαστε με άλλους. Ειδικά όταν είναι σε ανάδρομη πορεία ή δημιουργεί αρνητικές όψεις με άλλους πλανήτες, χρειάζεται διπλή προσοχή.

Ημέρα/ Ώρα Ερμή: Τις ώρες που εξουσιάζει ο πλανήτης Ερμής ευνοούνται τα θέματα που έχουν σχέση με την επικοινωνία, τη μάθηση, τις φιλικές επαφές. Υπό την επιρροή του είναι καλό να πραγματοποιούνται ασχολίες που έχουν σχέση με τις δημόσιες σχέσεις, φιλικές επαφές και συναντήσεις, τις μικρές αγορές, τη μάθηση, την πληροφόρηση, τα μικρά ταξίδια, τη συγγραφή, τις ομιλίες και διαλέξεις. Τις περιόδους που γίνεται ανάδρομος χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια από εμάς ώστε να πετύχουμε αυτά που θέλουμε.

Ημέρα/ Ώρα Δία: Ο πλανήτης Δίας αστρολογικά συμβολίζει την οικονομική και πνευματική επέκταση, καθώς και τα οικονομικά θέματα με τη γενική τους έννοια. Υπό την επιρροή του είναι καλό να ασχοληθούμε με θέματα που σχετίζονται: με την ανώτερη γνώση, τις σπουδές, τα σεμινάρια, τα ταξίδια στο εξωτερικό, τις επενδύσεις, τα δάνεια, τις τράπεζες, τον τζόγο, τις φιλανθρωπικές ενέργειες και τις επαφές με ανώτατα στελέχη. Σε αναδρομία ή με αρνητικές όψεις πρέπει να προσέχουμε τις καταχρήσεις, την παρανομία και τον δόλο.

Ημέρα/ Ώρα Αφροδίτης:O πλανήτης Αφροδίτη σχετίζεται με τον αισθηματικό μας κόσμο και υπό την επιρροή της είναι καλό να εμπλακούμε σε δραστηριότητες που μας αποκαλύπτουν την ανέμελη και χαρούμενη πλευρά της ζωής. Θέματα που έχουν να κάνουν με την εξωτερική μας εμφάνιση, την αγορά διάφορων ειδών καλλωπισμού, την εξωτερίκευση των συναισθημάτων μας και κυρίως των ερωτικών, τον γάμο, την επέτειο, τη σχέση, τον έρωτα, το ραντεβού και τις βραδινές εξόδους είναι προτιμότερο να πραγματοποιούνται σε ώρα Αφροδίτης. Σε αναδρομία ή όταν υπάρχουν αρνητικές όψεις χρειάζεται προσοχή και μεγαλύτερη προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων μας.

Ημέρα/ Ώρα Κρόνου: Στην περιοριστική φύση του Κρόνου μπορούν να βρουν πρόσφορο έδαφος εργασίες που θεωρούνται κατά κανόνα μακροπρόθεσμες.Επίσης, θέματα που έχουν να κάνουν με την αγορά κτηρίων, οικοπέδων (γενικά ότι μπορεί να θεωρηθεί ως ακίνητο), η οργάνωση του Χρόνου μας, οι επισκέψεις σε ηλικιωμένους και σε γηροκομεία είναι προτιμότερο να γίνουν σε ώρα Κρόνου. Επιπλέον, σε αυτήν την πλανητική ώρα εντάσσονται τα θέματα που θεωρούμε ότι χρειάζονται ιδιαίτερη υπομονή και επιμονή, όπως το να κόψουμε μία «κακιά συνήθεια». Η πλανητική ώρα του Κρόνου παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον στον τομέα του εσωτερισμού, αλλά αυτό είναι για άλλο κεφάλαιο. Σε αναδρομία ή όταν υπάρχουν αρνητικές όψεις χρειάζεται προσοχή και μεγαλύτερη προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων μας, αλλά σίγουρα πρέπει να θυμόμαστε ότι ο Κρόνος είναι δάσκαλός μας.

Ημέρα/ Ώρα Ήλιου: Οι πλανητικές ώρες του Ήλιου είναι ώρες χαράς και δημιουργίας. Μέσα στις ώρες του Ήλιου μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με το κοινό, να εκθέσουμε τον εαυτό μας σε δημόσια προβολή και να ασχοληθούμε με τα παιδιά. Επίσης, μπορούμε να ασχοληθούμε με θέματα που θα βελτιώσουν την υγεία μας, την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή μας. Μπορούμε να ασχοληθούμε με θέματα πνευματικά και φιλανθρωπικά. Γενικά θεωρείται πως οτιδήποτε κάνουμε σε ώρες του Ήλιου χρωματίζονται έντονα και θετικά από αυτόν. Όταν ο Ήλιος σχηματίζει αρνητικές όψεις με άλλους πλανήτες πρέπει να δώσουμε προσοχή στη φύση της όψης, καθώς και στα θέματα που εξουσιάζει ο άλλος πλανήτης για να μην προτρέξουμε.

Ἀλλὰ καθὼς βραδιάζει
ἕνα φλάουτο κάπου
ἢ ἕνα ἄστρο συνηγορεῖ
γιὰ ὅλη τὴν ἀνθρωπότητα

Τάσος Λειβαδίτης

Αὐτὸ τὸ ἀστέρι εἶναι γιὰ ὅλους μας


Βιβλιογραφία:

Πηγές από το διαδίκτυο:

Βιβλία:

  • «Αστρολογία, η τέχνη κατάστρωσης ωροσκοπίου», Κάσσα Όλγα, εκδόσεις Ιάμβλιχος, 2003
  • «Το βιβλίο των αστερισμών, ανακαλύψτε τα μυστικά των αστέρων» Κέρροντ Ρόμπιν, εκδόσεις Κοχλίας, 2003
  • «Το κλειδί του ωροσκοπίου σας, Λίο Άλλαν, εκδόσεις Πύρινος Κόσμος
  • «Αστρολογία, η επιστήμη και τα μυστικά της μελέτης των άστρων», Συλλογικό Έργο, εκδόσεις Σκάι, Ιούνιος, 2009
  • «Αστρολογία για αρχάριους, ένας εύκολος οδηγός για την κατανόηση και ερμηνεία του ωροσκοπίου σας», Γούλιαμ Χιούιτ, εκδόσεις Αλκυών, 2004
  • «Μαθήματα σύγχρονης αστρολογίας» τόμος 1ος-2ος-3ος– εκδόσεις 4π.
  • «Astrology through a psychic’s eyes», Sylvia Browne, Hay House, United States of America, October 2000
  • «The only way… To learn astrology, volume one, basic principles», Marion D. March and Joan McEvers, United States of America, October 1993
  • «Το πλήρες βιβλίο των Ταρώ» – Τάκης Τσαρόπουλος & Κασσάνδρα-Μαρία Τσαροπούλου, εκδόσεις Πύρινος Κόσμος, Αθήνα 2003.
  • «7 βιβλία μαγείας» έργο συλλογικό, εκδόσεις Αρχέτυπο,Ιούλιος 2007
  • «Το πλήρες βιβλίο της μαγείας» – Raymond Buckland, εκδόσεις Κονιδάρη, Αθήνα 1991
  • «Το κλειδί του βασιλιά Σολομώντα», Σ. Λίντελ Μακ Γκρέγκορ Μάθερς, εκδόσεις Δίδυμοι, Αθήνα, Φεβρουάριος 1988.
  • «The Golden Dawn: The Original Account of the Teachings, Rites & Ceremonies of the Hermetic Order», Israel Regardie, Llewellyn Publications, 6th edition, September 2002
  • «Modern Magick: Eleven lessons in high magickal arts» Michael Donald Kraig, Llewellyn Publications, 2001
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

one × 1 =