ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο – Εισαγωγή

christandzodiac   Εάν θέλουμε πραγματικά να κατανοήσουμε τη βαθύτερη σοφία της οποιαδήποτε θρησκείας ή φιλοσοφίας, θα πρέπει πρώτα να αποδεχτούμε ότι κάθε ιδέα και επιφοίτηση δεν είναι παρά ένα κομματάκι ενός τεράστιου παζλ.


   Επί χιλιετίες ο άνθρωπος, απ’ άκρη σ’ άκρη της υφηλίου, σκέπτεται, προβληματίζεται, αναρωτιέται, αναλύει, διαλογίζεται και προσπαθεί ν’ απαντήσει, στοχεύοντας να κατανοήσει και συνεπώς να κατακτήσει τη βαθύτερη και ταυτόχρονα υψηλότερη γνώση, τη λεγόμενη ‘Θεία Σοφία’. Άλλοτε στρέφεται στην Επιστήμη για απαντήσεις, άλλοτε στη θρησκεία, άλλοτε στη φιλοσοφία και άλλοτε στον δικό του εσωτερικό κόσμο. Το λεγόμενο όμως ‘Θείο Σχέδιο’ και η Σοφία της Δημιουργίας του σύμπαντος δεν μπορεί να περιοριστεί σ’ ένα μονάχα σημείο -στην Επιστήμη, τη φιλοσοφία, τη θρησκεία ή τον εσωτερισμό. Αυτά, είναι μονάχα κομματάκια της μεγαλύτερης εικόνας, η οποία εκδηλώνεται παντού και μέσα από τα πάντα, διότι είναι τα πάντα. Είναι λοιπόν άστοχο να περιοριζόμαστε μονάχα σ’ ένα σημείο γι’ απαντήσεις, διότι είναι σα να κοιτάζουμε μονάχα ένα κομματάκι του παζλ ισχυριζόμενοι ότι αυτό είναι ολόκληρη η εικόνα…

   Ας γίνει κατανοητό ότι όπως πολλά εδάφια των Ευαγγελίων δεν μπορούν να εξηγηθούν με την λογική αλλά εξηγούνται με τα αστρονομικά φαινόμενα, έτσι και κάποια άλλα εδάφια αδυνατεί να τα εξηγήσει η Αστρονομία ή η Αστρολογία. Άλλα πάλι εδάφια είναι ανεξήγητα και με τους δύο αυτούς τρόπους. Ο λόγος είναι απλά διότι τα Ευαγγέλια είναι γραμμένα έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνουν πολλά επίπεδα, όπως ακριβώς γράφονταν όλα τα ιερά κείμενα της αρχαιότητας. Κάθε επίπεδο κρατά το δικό του δίδαγμα και κανένα επίπεδο δεν ακυρώνει το άλλο, μα συνυπάρχουν όλα και αλληλοσυμπληρώνονται. Ας μην ξεχνάμε ότι για πολλούς αιώνες τα ιερά κείμενα χρησίμευαν και ως διδακτικά βιβλία για τα παιδιά και τους έφηβους. Φανταστείτε: ένα μονάχα βιβλίο για να διδάξει ηλικίες από πέντε ετών έως και είκοσι ετών. Είναι λογικό να είναι γραμμένο με τρόπο τέτοιο ώστε να μπορεί να διδάξει κάτι νέο σε κάθε ηλικία, χωρίς να μπερδεύει. Φυσική, Αστρονομία, Θεραπευτική, Αριθμητική, Ιστορία, Νόμοι, Φιλοσοφία και φυσικά τα θρησκευτικά θέματα σε όλα τους τα επίπεδα, διδάσκονταν από ένα μονάχα βιβλίο. Εντυπωσιακό, φυσικά. Γι’ αυτό άλλωστε όλα τα αρχαία ιερά κείμενα έχουν τόσο μεγάλο ενδιαφέρον, όσες φορές κι αν τα διαβάσει κανείς. Πάντα θ’ ανακαλύπτει κάτι νέο που δεν είχε προσέξει.

   Δυστυχώς για τον Χριστιανισμό, η γνώση της διδασκαλίας της Καινής Διαθήκης σε πολλαπλά επίπεδα ξεχάστηκε. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν βρίσκονται όλ’ αυτά τα επίπεδα καταγεγραμμένα στις σελίδες της, για όποιον θέλει να τ’ αναζητήσει. Είναι πραγματικά κρίμα να περιοριζόμαστε μονάχα στην επιφάνεια, όταν υπάρχουν τόσοι θαυμάσιοι κόσμοι στο βάθος.

   Τα Ευαγγέλια και η Αποκάλυψη δεν γράφτηκαν από τυχαίους ανθρώπους που απλά κατέγραφαν ότι θυμούνταν ή είχαν ακούσει. Γράφτηκαν από ανθρώπους σπουδασμένους και πνευματικούς, άριστους γνώστες των ιερών Μυστηρίων, των επιστημών και της φιλοσοφίας. Διαβάζοντας τα γραπτά τους απερίσκεπτα και ανάλαφρα, επιμένοντας ότι μονάχα μια ερμηνεία έχουν -αυτή τη συνοπτική που εύκολα διακρίνεται από τον καθένα, είναι σα να τους προσβάλλουμε και να αδιαφορούμε για την εκπληκτική εργασία, μελέτη και αριστουργηματική τέχνη με την οποία υφάνθηκαν τόσες επιστήμες στην πολύπλοκη συγγραφή αυτών των κειμένων.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

sixteen − seven =