Η πρακτική της Ανθομαντείας είναι σίγουρα η πλέον όμορφη πρακτική και με πολλές παραλλαγές. Για χιλιάδες χρόνια τα λουλούδια θαυμάζονταν από τους ανθρώπους και συνδέονταν με τις τοπικές μυθολογίες, παραδόσεις, δοξασίες, δεισιδαιμονίες και προλήψεις. Το να δημιουργηθούν συστήματα μαντείας με τη βοήθεια λουλουδιών, ήταν φυσικά θέμα χρόνου. Πράγματι, δημιουργήθηκαν πολλά συστήματα, πολλοί μέθοδοι, και συνεχίζουν να δημιουργούνται κι άλλοι με τα χρόνια.
Η πλέον διαδεδομένη βέβαια, είναι η πασίγνωστη μέθοδος με τις μαργαρίτες που οι ερωτευμένοι τις ρωτάνε «μ’ αγαπά, δεν μ’ αγαπά» τραβώντας ένα-ένα τα πέταλα.
Στις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες, τα παλαιότερα χρόνια, οι νεαρές κοπέλες συνήθιζαν να κλείνουν τα μάτια τους και να πιάνουν με το χέρι τους μαργαρίτες. Μετά ανοίγανε τα μάτια τους και μετρούσαν πόσες μαργαρίτες έπιασαν. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχούσε στο σε πόσα χρόνια θα παντρευτούν.
Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, φυσάνε απαλά τα πέταλα του άνθους του αγριοραδικιού, κι όσα πέταλα απομείνουν τόσα είναι τα χρόνια μέχρι να συναντήσουν την «αδελφή ψυχή» τους στην αγάπη.
Η Ανθομαντεία στηρίζεται στην πολύ απλή πίστη του ότι τα άνθη, με τη μεγάλη ποικιλία τους, τα διάφορα χρώματά τους και την ομορφιά τους που τραβάνε την προσοχή των ανθρώπων, μπορούν να μεταφέρουν μηνύματα από τους Θεούς στους ανθρώπους και το ανάποδο. Επίσης, έχοντας τις ρίζες τους στο χώμα, μπορούν να μεταφέρουν μηνύματα από τους νεκρούς στους ζωντανούς. Έτσι, άρχισαν να πλάθονται οι πάμπολλες μέθοδοι μαντείας με λουλούδια.
Η αρχαιότερη ίσως μέθοδος, είναι αυτή που γίνονταν με την παρατήρηση των λουλουδιών που φύτρωναν μόνα τους στον κήπο του ενδιαφερόμενου. Ο μάντης τα παρατηρούσε και κατέληγε σε πρόγνωση. Μια λίγο διαφορετική πρακτική, ήταν αυτή όπου ο μάντης μελετούσε τα λουλούδια και φυτά που μεγάλωναν στο σπίτι του ενδιαφερόμενου με τη δική του φροντίδα. Από το χρώμα, την ανάπτυξη του φυλλώματος και τον αριθμό των μπουμπουκιών του φυτού, ο μάντης έδινε πρόγνωση για το σύντομο μέλλον.
Μια πολύ απλή μέθοδος για ερωτήσεις που μπορούν ν’ απαντηθούν με ένα απλό «ναι» ή «όχι», είναι με δύο Γαρύφαλλα, το ένα μονόχρωμο και το άλλο δίχρωμο. Ο ενδιαφερόμενος βάζει και τα δύο άνθη σ’ ένα αδιαφανές δοχείο, έτσι που να μην μπορεί να τα δει. Κρατά το δοχείο στα χέρια του και κάνει την ερώτησή του. Μετά, βάζει μέσα στο δοχείο το χέρι του και διαλέγει ένα από τα δύο άνθη. Αν πιάσει το μονόχρωμο, η απάντηση είναι «ναι». Αν πιάσει το δίχρωμο, η απάντηση είναι «όχι».
Μια άλλη απλή μέθοδος απαιτεί 7 ή 12 διαφορετικά άνθη με διαφορετικό μήνυμα το καθένα. Στο χώμα χαράσσεται ένας κύκλος με διάμετρο 7 ή 12 εκατοστά, αντίστοιχα με τον αριθμό των λουλουδιών. Ο ενδιαφερόμενος στέκεται όρθιος μπροστά στον κύκλο κρατώντας τα άνθη στις χούφτες του. Κλείνει τα μάτια και αφήνει τα άνθη να πέσουν πάνω στον κύκλο. Μετά, ερμηνεύονται μονάχα τα άνθη που βρίσκονται μέσα στον κύκλο ή πάνω στα όριά του, προσέχοντας αφ’ενός το εάν έχουν μείνει με το άνθος επάνω (όρθια) ή κάτω (ανάποδα), και σε σχέση με τα γύρω άνθη.
Πριν εκτελέσετε αυτή τη μέθοδο μαντείας, αρχικά διαλέξτε 7 ή 12 άνθη από τα παρακάτω αναφερόμενα, φροντίζοντας να είναι 7 ή 12 διαφορετικά μηνύματα:
Αγριμονιά – Ευγνωμοσύνη. Ανάποδα: Αχαριστία
Στην αρχαία Ελλάδα θεωρούνταν ένα από τα ιερά άνθη του Θεού Δία και οι Αγγλοσάξωνες πίστευαν ότι μπορούσε να προστατεύσει από το κακό, τα στοιχειά και άλλες κακόβουλες οντότητες.
Αζαλέα – Εύθραυστο ερωτικό πάθος. Ανάποδα: ερωτική ψυχρότητα.
Ακακία – Αγάπη κρυφή. Ανάποδα: Αγάπη που θα φανερωθεί.
Αμαρυλλίς – Περηφάνια. Ανάποδα: Ντροπή.
Ανεμώνη – Αγάπη ασίγαστη. Ανάποδα: Αγάπη που εύκολα θα ξεχαστεί.
Στην αρχαία ελληνική μυθολογία η ανεμώνη συνδυάστηκε με τη Θεά Αφροδίτη και τα δάκρυά της καθώς θρηνούσε τον θάνατο του αγαπημένου της Άδωνη.
Αστύρ (ο «σταυρός») – Τρυφερή αγάπη. Ανάποδα: Αδιαφορία.
Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, ο Αστύρ ξεπήδησε από τα δάκρυα της Θεάς του νυχτερινού ουρανού Αστρέας, που λυπόταν επειδή δεν έβλεπε «αστέρια» στη γη.
Ασφόδελος – Σεβασμός. Ανάποδα: Αναισθησία, αδιαφορία.
Αχίλλεια («Χιλιόφυλλος», «Χιλιολούλουδο») – Υγεία. Ανάποδα: Αρρώστεια.
Οι αρχαίοι Κέλτες ιερείς, οι Δρυίδες, χρησιμοποιούσαν την Αχίλλεια για να προβλέψουν τον καιρό.
Βιολέτα λευκή – Προσπάθεια ευτυχίας. Ανάποδα: δυστυχία.
Βιολέτα μπλε – Πίστη παντοτινή. Ανάποδα: Απιστία.
Γαρδένια – Αγάπη κρυφή. Ανάποδα: Αγάπη που θα φανερωθεί.
Γαρύφαλλο κίτρινο – Απόρριψη. Ανάποδα: Αποδοχή.
Γαρύφαλλο κόκκινο – Θαυμασμός. Ανάποδα: Αδιαφορία.
Γαρύφαλλο λευκό – Αγάπη αγνή, αθωότητα. Ανάποδα: Αγάπη αμαρτωλή, μοιχεία.
Γαρύφαλλο μωβ – Αστάθεια, μεταβολή. Ανάποδα: Σταθερότητα.
Γαρύφαλλο ροζ – «Δεν θα σε ξεχάσω ποτέ». Ανάποδα: Λησμονιά.
Γεράνι – Προτίμηση. Ανάποδα: επιθετικότητα, εχθρότητα.
Γιασεμί – Φιλικότητα και χρήμα. Ανάποδα: εχθρότητα και φτώχεια.
Γλαδιόλα – Έρωτας κεραυνοβόλος. Ανάποδα: Μοναξιά.
Ηλιοτρόπιο – Πίστη. Ανάποδα: Απιστία.
Ιβίσκος – Ομορφιά λεπτεπίλεπτη. Ανάποδα: Ομορφιά εφήμερη.
Ίρις – Πίστη, ελπίδα, σοφία, αρετή. Επίσης μπορεί να σημαίνει και ευχάριστη είδηση. Ανάποδα: Κακός οιωνός.
Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, η Ίρις ήταν η Θεά του Ουράνιου Τόξου και Αγγελιοφόρος των Θεών.
Κάκτος (το άνθος) – Καρτερία, θέρμη. Ανάποδα: Λυσμονιά.
Καμέλια – Θαυμασμός, τελειότητα. Ανάποδα: Αδιαφορία, ασημότητα.
Καμπανούλα – Ευγνωμοσύνη. Ανάποδα: Αχαριστεία.
Κρινάκι – Γλυκύτητα, ταπεινότητα. Ανάποδα: Αλαζονεία, ματαιοδοξία.
Κρίνος λευκός – Παρθενία, αγνότητα, υπεροχή. Ανάποδα: Πονηριά, μοχθηρότητα, κακία.
Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, υπήρξε ιερό άνθος της Θεάς Ήρας, Θεά όλων των Θεών και Μητέρα των Ανθρώπων. Το άνθος αυτό ξεφύτρωσε από σταγόνες από το γάλα του στήθους της.
Κρόκος («Ζαφορά») – Έρωτας θερμός ή βαθειά φιλία. Ανάποδα: προδοσία.
Το άνθος του Κρόκου λέγεται ότι ξεφύτρωσε από το αίμα του νεαρού Κρόκου, όταν αυτός σκοτώθηκε από λάθος του καλού του φίλου Θεού Ερμή.
Κυκλάμινο – Απόρριψη, αποχαιρετισμός. Ανάποδα: Αντάμωση, επανασύνδεση.
Μανόλια – Ομορφιά, αγάπη για τη φύση. Ανάποδα: Εγωκεντρισμός.
Μαργαρίτα – Αθωότητα, αγνότητα. Ανάποδα: Πονηριά.
Μπιγκόνια – Πρόσεχε! Μήνυμα κινδύνου. Ανάποδα: Ο κίνδυνος θα αποτραπεί.
Νάρκισσος – Εγωκεντρισμός. Ανάποδα: Αλτρουισμός.
Στην ελληνική μυθολογία ο Νάρκισσος ήταν ένας πολύ όμορφος νέος που η νύμφη Ηχώ καταράστηκε να ερωτευτεί τον καθρέφτισμά του, επειδή την αρνήθηκε. Πράγματι, ο Νάρκισσος έμεινε έκθαμβος να κοιτά το καθρέφτισμά του στο νερό διαρκώς, μέχρι που οι Θεοί φοβήθηκαν ότι τελικά θα πεθάνει από ασιτία. Γι’ αυτό, τον μεταμόρφωσαν σε λουλούδι.
Ντάλια – Κομψότητα, αξιοπρέπεια. Ανάποδα: Ντροπή.
Ορτανσία – Ψυχρότητα, σκληροκαρδία. Ανάποδα: Θέρμη, καλοσύνη.
Ορχιδέα – Αγάπη, ομορφιά. Ανάποδα: Αγάπη ανεκπλήρωτη.
Παιωνία – Έρωτας και γονιμότητα. Ανάποδα: Ψυχρότητα και στειρότητα.
Πανσές – Σκέψεις αγάπης. Ανάποδα: Αδιαφορία.
Παπαρούνα κόκκινη – Ευχαρίστηση, ηδονή. Ανάποδα: πόνος.
Πετούνια – Οργή, ανησυχία. Ανάποδα: Γαλήνη, ειρήνη.
Πικροδάφνη – Προσοχή, προειδοποίηση. Ανάποδα: Ο κίνδυνος θα ξεπεραστεί.
Πριμούλα – Νεανικότητα, αγάπη νεανική. Ανάποδα: Κούραση, μοναξιά.
Οι αρχαίοι Νορβηγοί θεωρούσαν αυτό το λουλούδι ιερό για την Θεά Φρέγια, την Θεά του Έρωτα και της Ομορφιάς.
Τριαντάφυλλο κίτρινο – Φιλία. Ανάποδα: Ζήλεια, εχθρότητα.
Τριαντάφυλλο κόκκινο – Αγάπη, πάθος. Ανάποδα: Ερωτική προδοσία.
Τριαντάφυλλο λευκό – Αγάπη παντοτινή, αγνή. Ανάποδα: προδοσία, μοιχεία.
Τριαντάφυλλο ροζ – Τέλεια ευτυχία. Ανάποδα: Δυστυχία.
Χρυσάνθεμο κίτρινο – Αγάπη περιορισμένη, κρυφή, απαγορευμένη. Ανάποδα: Γάμος.
Χρυσάνθεμο κόκκινο – Αγάπη. Ανάποδα: Χωρισμός.
Χρυσάνθεμο λευκό – Αλήθεια. Ανάποδα: Υποκρισία, ψέματα.
Εναλλακτική μέθοδος αυτής, είναι η αποξήρανση ανθών της επιλογής σας και κατόπιν η πλαστικοποίησή τους σε 12 ξεχωριστές κάρτες. Αυτές οι κάρτες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν όπως κάθε άλλη μαντική τράπουλα, με ριξίματα της επιλογής σας. Μια καλή επιλογή είναι το ρίξιμο του ζωδιακού κύκλου.
Ας σημειωθεί ότι το 1995, οι Alex Ukolov και Karen Mahony, δημιούργησαν μια σειρά από κάρτες μαντείας, σαν αυτές των Ταρώ, βασιζόμενοι στο βιβλίο του JJ Grandville «Προσωποποιήσεις των Λουλουδιών» (Les Fleurs Animees) που είχε εκδοθεί το 1847. Την σειρά αυτή ονόμασαν «Μαντείο των Λουλουδιών» και προσέφεραν στο κοινό μαζί με επεξηγηματικό-ερμηνευτικό βιβλίο. Οι ερμηνείες των λουλουδιών βασίζονται αποκλειστικά στην Βικτωριανή «Ανθογραφία» δηλαδή «Γλώσσα των Λουλουδιών» όπου κάθε λουλούδι έχει ταυτιστεί μ’ ένα μήνυμα.
Ολόκληρη η «Λουλουδοτράπουλα» αποτελείται από σαράντα κάρτες, που η επιρροή από τις κλασσικές κάρτες Ταρώ είναι ολοφάνερη. Επίσης, οι κάρτες των Λουλουδιών ρίχνονται με τα ίδια συστήματα των Ταρώ. Η μέθοδος πάντως είναι αρκετά ενδιαφέρουσα και φαίνεται να έχει κερδίσει τη προσοχή του δυτικού κόσμου.
Μετά τις «Προσωποποιήσεις των Λουλουδιών», έχουν δημιουργηθεί πάμπολλες κάρτες Ταρώ, βασισμένες στα λουλούδια.
Ανθογραφία
«Ανθογραφία» ονομάζουμε την συμβολική γλώσσα που έχει δημιουργηθεί για τα λουλούδια. Δηλαδή, σε κάθε άνθος έχει δοθεί ένα συναίσθημα-μήνυμα και έχει ταυτιστεί μ’αυτό. Πρόκειται για γλώσσα που κομμάτι της παραμένει ζωντανό μέχρι σήμερα και είναι ευρέως γνωστό, όπως για παράδειγμα: ποιος δεν γνωρίζει ότι τα κόκκινα τριαντάφυλλα σημαίνουν αγάπη και έρωτα;
Η γλώσσα αυτή είναι αρχαία και παγκόσμια. Έχει διασωθεί μέσα από την μυθολογία, την λαογραφία, τα έθιμα και τα γραπτά των αρχαιότερων λαών του πλανήτη μας. «Πρωταγωνιστές» στην δημιουργία αυτής της γλώσσας, υπήρξαν κυρίως οι Κινέζοι, οι Έλληνες και οι Αιγύπτιοι. Κατά την Βικτωριανή εποχή της Αγγλίας, δηλαδή το 1800, η Ανθογραφία υπήρξε ιδιαίτερα αγαπητή από το κοινό και έγινε «της μόδας». Πολύ συχνά οι άνθρωποι τότε ανταλλάσανε μηνύματα όχι γραπτά, αλλά με μπουκέτα λουλουδιών, που καθένα του έδινε το δικό του μήνυμα. Μάλιστα, είχε εξελιχθεί τόσο πολύ η πολυπλοκότητα της Ανθογραφίας, που ακόμα και η κορδέλα που έδενε τα λουλούδια, ο αριθμός τους μέχρι και ο τρόπος που δένονταν μεταξύ τους, μετέφεραν το δικό τους μήνυμα.
Σήμερα, έχει μάλλον ξεχαστεί η Γλώσσα των Λουλουδιών σε όλη της την έκταση. Παραμένει όμως ζωντανή η Γλώσσα των Τριαντάφυλλων και λίγο-πολύ όλοι την γνωρίζουμε:
- Το Λευκό Τριαντάφυλλο συμβολίζει αθωότητα και αγνότητα. Είναι το ιδανικό άνθος για να προσφερθεί από πατέρα στην κόρη του, για να συμβολίσει την αγνή, αθώα και άδολη αγάπη του. Μπορεί επίσης να προσφερθεί από γιό στην μητέρα του, αλλά και μεταξύ αδελφιών.
- Το Ροζ Τριαντάφυλλο συμβολίζει ευγένεια, τρυφερή αγάπη και χαρά.
- Το Κίτρινο Τριαντάφυλλο συμβολίζει την φιλία. Είναι το ιδανικό άνθος για να προσφερθεί μεταξύ φίλων, ιδίου ή διαφορετικού φύλου.
- Το Πορτοκαλί Τριαντάφυλλο συμβολίζει ενθουσιασμό, έξαψη και ανυπομονησία.
- Το Λιλά Τριαντάφυλλο συμβολίζει τον κεραυνοβόλο έρωτα.
- Το Κόκκινο Τριαντάφυλλο συμβολίζει τον έρωτα και το πάθος. Προφανώς είναι η ιδανική επιλογή μεταξύ εραστών.
- Τέλος, το πολύ Σκούρο Κόκκινο Τριαντάφυλλο συμβολίζει θρήνο.
Φυσικά, τα μηνύματα που αναγράφονται και πιο πάνω στην ενότητα της Ανθομαντείας, προέρχονται από την Γλώσσα των Λουλουδιών.
Leave a Reply