Αυτογνωσία και Αυτοβελτίωση

Σε αυτό το άρθρο θα βρεις βασικές ασκήσεις για την αυτογνωσία και αυτοβελτίωσή σου.

Γνώρισε το Σώμα σου
Διάλεξε ένα ήσυχο σημείο που δεν θα σε ενοχλήσει κανείς. Πάρε κοντά σου ένα σημειωματάριο και ξάπλωσε κάπου ανάσκελα με το κορμί ίσιο ή κάθισε σε μια καρέκλα με ίσια την πλάτη, τα πόδια να πατούν καλά στο έδαφος και σε ίσα θέση, τα χέρια χαλαρά πάνω στα πόδια με τις παλάμες στερεμένες προς τα πάνω, τα δάχτυλα χαλαρά. Κλείσε τα μάτια σου, πάρε μερικές βαθιές αναπνοές για να χαλαρώσεις. Απεδίωξε όλες τις σκέψεις και «άκου» μονάχα το σώμα σου. Εστίασε την προσοχή σου στο δεξί πέλμα. Πως το αισθάνεσαι; Κούνησε ελαφρά τα δάχτυλα, τέντωσε τα νεύρα και χαλάρωσε πάλι. Τι αισθήματα σου προκλήθηκαν;
Άνοιξε τα μάτια σου και σημείωσε τα αισθήματά σου. Κλείσε πάλι τα μάτια σου και συγκεντρώσου στο αριστερό πέλμα. Επανέλαβε τις κινήσεις και σημείωσε τα συναισθήματα στο σημειωματάριο. Συνέχισε με τον ίδιο τρόπο, ακολουθώντας σειρά από πάνω προς τα κάτω, ως εξής: Δεξί αστράγαλο, αριστερό αστράγαλο, Δεξιά γάμπα, αριστερή γάμπα, δεξί γόνατο, αριστερό γόνατο, δεξί μηρό, αριστερό μηρό, περιφέρεια, κοιλιά, στομάχι, διάφραγμα, θώρακας, δεξιά παλάμη, αριστερή παλάμη, δεξί χέρι, αριστερό χέρι, δεξί μπράτσο, αριστερό μπράτσο, δεξί ώμο, αριστερό ώμο, δεξιά ωμοπλάτη, αριστερή ωμοπλάτη, λαιμός, αυχένας, πρόσωπο, τριχωτό της κεφαλής. Επανέλαβε κάθε εβδομάδα, σημειώνοντας πάντα τα συναισθήματά σου. Δώσε προσοχή στα σημεία όπου τα συναισθήματα δεν ήταν ευχάριστα.

Γνώρισε τον Εαυτό σου
Διάλεξε ένα σημείο που δεν θα σε ενοχλήσει κανείς και πάρε μπροστά σου μια κόλλα χαρτί. Χώρισέ την στα δύο με μια κάθετη γραμμή στην μέση. Στην μια πλευρά, ξεκίνα να καταγράφεις τα προτερήματα σου και στην άλλη τα ελαττώματα. Μην βιάζεσαι, δεν χρειάζεται να τελειώσεις μέσα σε λίγες ώρες ούτε μέσα σε μια ημέρα! Έσο ειλικρινής, μιας και αν δεν είσαι, θα κοροϊδεύεις μονάχα τον εαυτό σου. Όταν ολοκληρώσεις, διάβασε την λίστα σου και ξεκίνα να γράφεις δίπλα από κάθε χαρακτηρισμό γιατί πιστεύεις ότι έχεις αυτό το προτέρημα και γιατί αυτό το ελάττωμα. Και πάλι, έσο ειλικρινής και μην βιάζεσαι… δεν σε κυνηγάει κανείς 🙂
Να συμβουλεύεσαι συχνά αυτήν σου την λίστα, προσθέτοντας καινούργια στοιχεία αν θέλεις. Επίσης, στην καθημερινή σου ζωή προσπάθησε να ενδυναμώνεις τα προτερήματα σου και να εξαλείφεις τα ελαττώματα. Γνωρίζοντας το γιατί έχεις τα ελαττώματα που έχεις, είναι πολύ πιο εύκολο να τα καταρρίψεις!
Καλή επιτυχία!

Γνώρισε τον Εσώτερο Εαυτό σου
Διάλεξε ένα ήσυχο σημείο που δεν θα σε ενοχλήσει κανείς. Πάρε κοντά σου ένα σημειωματάριο και ένα ξυπνητήρι που θα έχεις ρυθμίσει να χτυπήσει στα 5 λεπτά. Ξάπλωσε κάπου ανάσκελα με το κορμί ίσιο ή κάθισε σε μια καρέκλα με ίσια την πλάτη, τα πόδια να πατούν καλά στο έδαφος και σε ίσα θέση, τα χέρια χαλαρά πάνω στα πόδια με τις παλάμες στερεμένες προς τα πάνω, τα δάχτυλα χαλαρά. Κλείσε τα μάτια σου, πάρε μερικές βαθιές αναπνοές για να χαλαρώσεις.
Τώρα, απλά άσε τις σκέψεις να περνούν από το μυαλό σου, χωρίς όμως να τις καθοδηγείς ή να «κολλάς» σε κάποιες από αυτές. Αρχικά, θα περνούν από το μυαλό σου σκέψεις και εικόνες καθημερινότητας, σιγά-σιγά όμως, θα αρχίσουν να περνούν σκέψεις που είχες καιρό να σκεφτείς ή που δεν γνώριζες καν ότι υπάρχουν μέσα σου. Κατά κανόνα, αυτές θα παρουσιάζονται σαν εικόνες ή/και σύμβολα. Μην αφήσεις την λογική σου να τις επηρεάσει σκεπτόμενος «τι είναι αυτό» και «τι είναι εκείνο» απλά άσε τις τα «ρέουν». Είναι πιθανό να σου δημιουργηθούν και κάποια πολύ έντονα συναισθήματα και δεν αποκλείεται να θελήσεις να κλάψεις!
Όταν χτυπήσει το ξυπνητήρι, κατέγραψε τα όσα είδες και αισθάνθηκες με λεπτομέρειες. Αφού το κάνεις αυτό, μετά προσπάθησε να αποσυμβολίσεις τις εικόνες και τα σύμβολα που είδες. Εάν δεν μπορείς, μην απελπίζεσαι! Με συχνή εξάσκηση αυτής της τεχνικής, σιγά-σιγά τα πράγματα θα γίνουν πιο ξεκάθαρα και θα μπορείς να βρεις την ρίζα τους.
Εξασκήσου καθημερινά, προσθέτοντας κάθε μέρα από 1 λεπτό.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Όταν φτάσεις τα 10 λεπτά, ΜΗΝ αυξήσεις άλλο τον χρόνο! Τήρησέ τον στα 10 λεπτά! Επίσης, μπορεί να αισθανθείς κάτι σαν να σε «ρουφάει» και να μην σε αφήνει να «επιστρέψεις» στο συνειδητό, Πολέμησέ το!! Μόλις το αισθανθείς, σταμάτα αμέσως την άσκηση και μην την επαναλάβεις για μερικές μέρες.
Είναι πιθανό να αισθάνεσαι επιθετικότητα ή θλίψη μετά από αυτήν την άσκηση. Σε αυτήν την περίπτωση, επισκέψου τις σελίδες περί Σκόπιμων Αναπνοών και Διαλογισμού, για να ηρεμήσεις και να επαναφέρεις την καλή σου διάθεση.

Γνώρισε τα όνειρά σου
Πολύ συχνά, βλέπουμε όνειρα που δεν μπορούμε να εξηγήσουμε, αλλά μας έχουν εντυπωσιάσει ή/και επηρεάσει πολύ. Αυτά τα όνειρα, περιέχουν συμβολισμούς τους οποίους έχει δημιουργήσει το υποσυνείδητο, αλλά δεν μπορεί να κατανοήσει το συνειδητό.
Υπάρχουν 2 τρόποι για να μπορέσεις να «ανακαλέσεις» το υποσυνείδητο και να σου αποσυμβολίσει αυτά τα όνειρα. Μπορείς να τις κάνεις ξεχωριστά, αλλά θα συμβούλευα να δοκιμάζεις και τους 2 τρόπους.
1- Διάλεξε ένα ήσυχο σημείο που δεν θα σε ενοχλήσει κανείς. Πάρε μια κόλλα χαρτί μπροστά σου και χαλάρωσε. Άρχισε να καταγράφεις το όνειρό σου με όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες. Όταν ολοκληρώσεις, είναι πιθανό να παρατηρήσεις ότι όσο έγραφες, θυμήθηκες και μερικές λεπτομέρειες που είχες ξεχάσει. Τώρα διάβασέ το και ξεκίνα να γράφεις από κάτω τι πιστεύεις ότι σήμαινε το κάθε τι. Γράφε συνειρμικά και αυτόματα, χωρίς να αφήνεις την λογική σου να σε επηρεάζει. Αυτό το χαρτί είναι μόνο για σένα, οπότε δεν χρειάζεται να δίνεις σημασία στο να γράψεις όμορφα, σωστά και ορθογραφημένα. Διάβασε τι έγραψες και παρατήρησε τα συναισθήματα που σου δημιουργούνται. Εάν αισθανθείς την ανάγκη να συμπληρώσεις παρατηρήσεις ή οτιδήποτε άλλο, κάντο. Είναι πολύ πιθανό μετά από αυτό, να μπορέσεις να καταλάβεις μερικά πράγματα για το όνειρο.
2 – Διάλεξε ένα ήσυχο σημείο που δεν θα σε ενοχλήσει κανείς. Πάρε κοντά σου ένα σημειωματάριο και ένα ξυπνητήρι που θα έχεις ρυθμίσει να χτυπήσει στα 5-7 λεπτά. Ξάπλωσε κάπου ανάσκελα με το κορμί ίσιο ή κάθισε σε μια καρέκλα με ίσια την πλάτη, τα πόδια να πατούν καλά στο έδαφος και σε ίσα θέση, τα χέρια χαλαρά πάνω στα πόδια με τις παλάμες στερεμένες προς τα πάνω, τα δάχτυλα χαλαρά. Κλείσε τα μάτια σου, πάρε μερικές βαθιές αναπνοές για να χαλαρώσεις.
Φέρε στο μυαλό σου το όνειρο από την αρχή και προσπάθησε να το «ξαναζήσεις» αυτή τη φορά όμως δίνοντας περισσότερη σημασία στις λεπτομέρειες. Μην διστάσεις να εξετάσεις κάτι πιο αναλυτικά αν σου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση. Αν για παράδειγμα είναι κάποιο αντικείμενο, άγγιξέ το, κούνα το, παρατήρησέ το, ψάξε το απ’ όλες τις πλευρές. «Διασχίζοντας» έτσι ολόκληρο το όνειρο, θα ανακαλύψεις πολλά πράγματα που δεν πρόσεξες την πρώτη φορά, και δεν είναι απίθανο να καταφέρεις να τα εξηγήσεις. Δεν αποκλείεται επίσης το όνειρο να αλλάξει ροή. Δεν πειράζει, αρκεί να μην είναι οι αλλαγές δημιούργημα της λογικής σου και του συνειδητού. Αν για οποιοδήποτε λόγο φοβηθείς ή δεν νιώσεις άνετα, στάματα και ή ξαναπροσπάθησε αργότερα, ή περιορίσου στον πρώτο τρόπο αποσυμβόλισης.

Γνώρισε τις φοβίες σου
Όλοι μας έχουμε φοβίες που μας έχουν δημιουργηθεί για διάφορους λόγους. Συνήθως, η ρίζα τους χάνεται στην παιδική ηλικία, αλλά δεν αποκλείεται να έχουν δημιουργηθεί και πολύ αργότερα. Εάν η φοβία είναι πολύ δυνατή και σου δημιουργεί έντονα προβλήματα στην ζωή σου, επισκέψου έναν ψυχολόγο για να σε βοηθήσει! Εάν όμως είναι κάτι πιο απλό, που δεν δημιουργεί προβλήματα ούτε στην συμπεριφορά σου, ούτε στους γύρω σου, ούτε στην καθημερινή σου ζωή, μπορείς να προσπαθήσεις να το ξεφορτωθείς μόνος σου. Ο μόνος τρόπος για να απαλλαγούμε από αυτές είναι αρχικά να γνωρίσουμε γιατί δημιουργήθηκαν. Οι λόγοι μπορεί να άπειροι και δεν αποκλείεται να τους γνωρίζουμε ήδη. Αλλά ας πιάσουμε πρώτα την περίπτωση όπου δεν γνωρίζουμε την ρίζα τους.
Αρχικά, ρώτησε τους γονείς σου ή οποιονδήποτε άλλο μήπως γνωρίζει αν είχες ποτέ κάποια εμπειρία στην παιδική σου ηλικία σχετικά με το θέμα της φοβίας σου. Για παράδειγμα, αν φοβάσαι τους σκύλους, ρώτησέ τους αν ποτέ σου επιτέθηκε σκύλος ή αν ποτέ κάποιος σε είχε τρομάξει με ιστορίες άγριων σκυλιών. Συχνά, οι γονείς μας ή οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά μας όσο είμαστε παιδιά, χωρίς να το θέλουν μας δημιουργούν φοβίες ή μας περνάνε τις δικές τους.
Εάν είσαι τυχερός, θα βρεις την ρίζα του προβλήματος έτσι, αλλιώς, κάνε το εξής:
Διάλεξε ένα ήσυχο σημείο που δεν θα σε ενοχλήσει κανείς. Πάρε κοντά σου ένα σημειωματάριο και ξάπλωσε κάπου ανάσκελα με το κορμί ίσιο ή κάθισε σε μια καρέκλα με ίσια την πλάτη, τα πόδια να πατούν καλά στο έδαφος και σε ίσα θέση, τα χέρια χαλαρά πάνω στα πόδια με τις παλάμες στερεμένες προς τα πάνω, τα δάχτυλα χαλαρά. Κλείσε τα μάτια σου, πάρε μερικές βαθιές αναπνοές για να χαλαρώσεις. Συνεχίζοντας με το παράδειγμα του σκύλου, φαντάσου έναν σκύλο. Άφησε το υποσυνείδητό σου ελεύθερο να του δώσει κίνηση. Παρατήρησε προσεχτικά τα όσα είναι γύρω του και τις πράξεις του. Δεν αποκλείεται να αναγνωρίσεις μερικά πράγματα. Μπορεί για παράδειγμα να αναγνωρίσεις τον περίγυρο ότι είναι η αυλή του σχολείου σου! Δεν αποκλείεται επίσης να δεις κάποια πρόσωπα που αναγνωρίζεις, ή που κάτι σου θυμίζουν. Αν για οποιοδήποτε λόγο φοβηθείς ιδιαίτερα, σταμάτα και συνέχισε κάποια άλλη στιγμή. Όταν ολοκληρώσεις, κατέγραψε όλα όσα είδες και προσπάθησε να καταλάβεις το πώς σου δημιουργήθηκαν αυτές οι εικόνες. Κατά πάσα πιθανότητα, θα σε οδηγήσουν στο γεγονός που σου δημιούργησε την φοβία. Αν θέλεις, μπορείς και πάλι να ζητήσεις την βοήθεια ανθρώπων που σε ξέρουν από παιδί.
Έχοντας λοιπόν ανακαλύψει την ρίζα του προβλήματος, είναι πιο εύκολο να απαλλαγούμε από την φοβία, μιας και είναι πολύ πιθανό το ότι ήδη την έχουμε απομυθοποιήσει. Αρχικά, ψάξε και διάβασε όσο το δυνατόν περισσότερο θέματα που αφορούν το αντικείμενο της φοβίας σου. Αυτό θα σε βοηθήσει αφάνταστα να την γνωρίσεις και να την απομυθοποιήσεις ακόμα περισσότερο. Σταμάτα να το «καταχωνιάζεις» στην άκρη του μυαλού σου, και αντιμετώπισέ το!
Ο οραματισμός πάνω στο θέμα βοηθάει πολύ για να αντιστρέψουμε την φοβία μας, δίνοντάς της κίνηση καλοπροαίρετη. Συνεχίζοντας και πάλι με το παράδειγμα του σκύλου, οραματίσου έναν σκύλο να σε προστατεύει από έναν άλλο άνθρωπο ή από κάποιο ζώο. Δηλαδή, δημιούργησε με το μυαλό σου συχνά, σενάρια που σε ικανοποιούν και όπου το αντικείμενο της φοβίας σου σε βοηθάει. Επίσης, εάν υπάρχουν, ψάξε και διάβασε βιβλία, δες ταινίες, άκου ιστορίες για ανθρώπους που είχαν την ίδια φοβία με σένα και κατάφεραν να την ξεπεράσουν.
Καλή επιτυχία!

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

sixteen − eight =