Απαντομαντεία και τα ζώα στα Όνειρα

Animals

   Μέθοδος συγγενής της Οιωνοσκόπησης και της Θηριομαντείας, που εικάζεται ότι έχει τις ρίζες της στον Σαμανισμό. Αν και συνεχίζει να εξασκείται μέχρι σήμερα σ’ όλο τον κόσμο, είναι πλέον αρκετά εκφυλισμένη τέχνη και εντάσσεται περισσότερο στις διάφορες λαϊκές δεισιδαιμονίες και προλήψεις. Για παράδειγμα, προλήψεις όπως: «εάν συναντήσεις μαύρη γάτα στο δρόμο σου, είναι κακός οιωνός», είναι εκφυλισμένη μορφή της Απαντομαντείας.

    Η αρχέγονη πρακτική της Απαντομαντείας απαιτούσε ο ενδιαφερόμενος να παρατηρεί προσεχτικά όλα τα ζώα (και τη συμπεριφορά τους) που θα συναντούσε πηγαίνοντας στο μάντη. Φτάνοντας εκεί, έκανε μια λεπτομερή αναφορά όλων όσων είδε, που τα είδε και τι έκαναν, και ο μάντης ερμήνευε όλους αυτούς τους οιωνούς.

   Όντας σήμερα μια εκφυλισμένη τέχνη, η αρχική γνώση της Απαντομαντείας είναι πλέον μάλλον ξεχασμένη. Άλλωστε, είναι πλέον μάλλον δύσκολο ο σύγχρονος άνθρωπος να συναντήσει περισσότερα από 5-6 είδη ζώων στον δρόμο του προς οπουδήποτε.

   Όμως, μια πιο απλή μορφή της Απαντομαντείας συναντάμε στην Ονειρομαντεία, καθώς ερμηνεύονται τα ζώα που ο ενδιαφερόμενος βλέπει στον ύπνο του και το πως αυτά συμπεριφέρονται.

   Μια άλλη απλή μορφή της, είναι μέσω απλού διαλογισμού: Ο ενδιαφερόμενος χαλαρώνει σκεπτόμενος μονάχα το θέμα που τον απασχολεί. Στη συνέχεια οραματίζεται ότι εισέρχεται σε μια σπηλιά, όπου εκεί θα «συναντήσει» ζώα. Παραμένοντας χαλαρός και προσπαθώντας να μην «εξαναγκάζει» με τη λογική του την εμφάνιση ζώων, παρατηρεί πια ζώα θα εμφανιστούν και πως θα συμπεριφερθούν. Κατόπιν, γίνεται η ερμηνεία και πρόγνωση. Η συγκεκριμένη μέθοδος φαίνεται να έχει τις ρίζες της στις Σαμανικές πρακτικές των Ινδιάνων της Αμερικής.

   Τόσο στην Ονειρομαντεία όσο και στην Απαντομαντεία μέσω διαλογισμού, η ερμηνεία της εμφάνισης και συμπεριφοράς των ζώων είναι ίδια και έχει ως εξής:

Αγελάδα – Συμβολίζει παραγωγικότητα και υπακοή. Προβλέπει πραγματοποίηση επιθυμιών, ευημερία και συμβουλεύει προσοχή στις προσωπικές και οικογενειακές σχέσεις.

Αετός – Συμβολίζει δύναμη. Προβλέπει συνειδητοποίηση φιλοδοξιών, κέρδη, δόξα, πλούτο και γενικότερα επιτυχία στον επαγγελματικό τομέα.

Αλεπού – Προβλέπει έναν εχθρό που παρουσιάζεται ως φίλος. Εάν ο ενδιαφερόμενες δει ότι σκοτώνει την αλεπού, τότε ο εχθρός θ’αποκαλυφθεί και θα νικηθεί.

Αλιγάτορας – Συμβολίζει τον αρχέγονο και πρωτόγονο φόβο. Προβλέπει κίνδυνο και συμβουλεύει προσοχή.

Άλογο – Προβλέπει μεγάλα κέρδη και ευημερία. Αν όμως παρουσιαστεί άρρωστο, καχεκτικό ή νεκρό, τότε έρχονται μεγάλα έξοδα και δυσκολίες.

Αράχνη – Προβλέπει οικογενειακή ευτυχία και ενθαρρύνει στη συνέχιση των προσεχτικών και ειλικρινών προσπαθειών στο θέμα που έχει τεθεί, ώστε ν’ανταμειφθεί δίκαια.

Αρκούδα – Προβλέπει την νίκη ενάντια σε εχθρούς. Συνήθως, η αρκούδα κάνει την εμφάνισή της μετά από περίοδο μάχης, ανταγωνισμού ή διαγωνισμού.

Αρνί – Προβλέπει ευημερία μετά από πολλές θυσίες και δυσκολίες.

Αρουραίος – Προβλέπει δυσάρεστες καταστάσεις. Όμως, στον επαγγελματικό τομέα, προβλέπει ότι όσες δουλειές έχουν μείνει ημιτελής, θα ολοκληρωθούν με επιτυχία.

Αστακός – Προβλέπει μεγάλα κέρδη και εύνοια από ισχυρούς ανθρώπους. Όμως, υποδηλώνει και ανασφάλεια του ενδιαφερόμενου.

Βάτραχος – Προβλέπει αρρώστια.

Βδέλλα – Προβλέπει απογοήτευση και επικίνδυνους εχθρούς.

Βίδρα (Ενυδρίδα) – Προβλέπει έναν φίλο να επιστρέφει από ταξίδι, είτε κυριολεκτικό είτε μεταφορικό.

Βόας – Προβλέπει περίοδο δυσάρεστων καταστάσεων και κακής τύχης και συμβουλεύει προσοχή στους κόλακες.

Βουβάλι – Προβλέπει ισχυρούς εχθρούς και συμβουλεύει για διπλωματία για ν’ αντιμετωπιστούν.

Γαζέλα – Συμβολίζει ομορφιά και χάρη. Προβλέπει ευτυχία και ειλικρινή αγάπη.

Γάιδαρος – Συμβολίζει τους καλούς και πιστούς φίλους. Προβλέπει επιτυχία σε νέα ξεκινήματα και συμβουλεύει απλότητα στο τρόπο δράσης.

Γάτα – Συμβολίζει την θηλυκότητα. Εάν είναι φιλική, προβλέπει την εύνοια μιας γυναίκας. Εάν επιτίθεται, συμβολίζει εχθρούς. Αν όμως ο ενδιαφερόμενος νικήσει, τότε προβλέπεται ευημερία και δόξα.

Γεράκι – Προβλέπει αύξηση πλούτου και καλή τύχη.

Γορίλας – Προβλέπει αναβολές, που όμως θα δώσουν την ευκαρία για «ανάκτηση δυνάμεων».

Γουρούνι – Συμβολίζει την εξυπνάδα αλλά και την απληστία. Προβλέπει ευημερία και επιτυχία στις ερωτικές σχέσεις.

Δελφίνι – Προβλέπει καλούς και ικανούς φίλους, πρόθυμους να βοηθήσουν εάν τους ζητήθει.

Ελάφι – Προβλέπει μια καινούργια φιλία ή συνεργασία ή ερωτική σχέση που μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια.

Ελέφαντας – Συμβολίζει σοφία, υπομονή και επιμονή. Προβλέπει αναγνώριση.

Έντομα (διάφορα) – Προβλέπουν αποκάλυψη μυστήριων αλλά και οικονομικά κέρδη.

Ερπετά – Προειδοποιούν για ανθρώπους που κουτσομπολεύουν και συμβουλεύει προσοχή στις επαγγελματικές σχέσεις.

Καβούρι – Προβλέπει μακρόχρονη αλλά δύσκολη ερωτική σχέση και συμβουλεύει απόσταση από τους αντίζηλους.

Καγκουρό – Προβλέπει επιθετική διάθεση από κάποιον άνθρωπο κοντά στον ενδιαφερόμενο και συμβουλεύει προσοχή.

Καμήλα – Συμβολίζει αντοχή. Προβλέπει μεγάλα οικονομικά κέρδη μετά από πολλές δυσκολίες.

Καναρίνι – Προβλέπει ευτυχία, θαλπωρή και καλούς φίλους.

Καρχαρίας – Προειδοποιεί για επικίνδυνα δυνατά συναισθήματα του ενδιαφερόμενου και συμβουλεύει την υπερνίκησή τους.

Κατσίκα ή Τράγος – Συμβολίσει πάθος και σθένος. Προβλέπει σταθερή άνοδο κερδών αλλά συμβουλεύει προσοχή στις επαγγελματικές συμφωνίες.

Κόκορας – Όταν ακούγεται κόκορας να λαλεί, προβλέπονται ευχάριστα νέα και ευημερία. Όταν εμφανίζονται κοκόρια να τσακώνονται, προβλέπονται οικογενειακούς καβγάδες και απρόσμενες στεναχώριες.

Κοράκι – Προβλέπει θρήνο, δυστυχία και απογοήτευση.

Κότα/Κοτόπουλο – Προβλέπει καλή τύχη στα συναισθηματικά, ευτυχία και ικανοποίηση στους άλλους τομείς.

Κουκουβάγια – Συμβολίζει την σοφία και την σύνεση. Προβλέπει την εμφάνιση ενός ανθρώπου που έχει σκοπό να εξαπατήσει και προειδοποιεί για μεγάλη αρρώστια.

Κύκνος – Συμβολίζει την ομορφιά. Προβλέπει νέες ευχάριστες εμπειρίες και καλή υγεία.

Λαγός – Συμβολίζει την γονιμότητα. Προβλέπει καλές νέες επαγγελματικές δραστηριότητες και μια μεγάλη φιλία.

Λεοπάρδαλη – Προειδοποιεί για εχθρούς που αναζητούν την επαγγελματική αλλά και ψυχολογική κατάρρευση του ενδιαφερόμενου. Συμβουλεύει την υπερνίκησή τους μέσω της  επιμονής και της βοήθειας από αγαπημένα πρόσωπα.

Λιοντάρι – Συμβολίζει ευγένεια, δύναμη και υπερηφάνεια. Προβλέπει μια βαθιά φιλία και συμβουλεύει αμυντική στάση για να έρθει η επιτυχία σε όλους τους τομείς.

Μαϊμού – Προειδοποιεί ερωτικούς καβγάδες και για φίλους που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τον ενδιαφερόμενο.

Μέλισσες – Συμβολίζουν δράση, παραγωγικότητα, κοινωνική ζωή, ευτυχία, επιτυχία στα συναισθηματικά και επαγγελματικά. Προβλέπουν σημαντικές και κερδοφόρες συμφωνίες.

Μύγα – Προβλέπει κάποια βιαστική και ασυλόγιστη ενέργεια του ενδιαφερόμενου, που θα του κοστίσει τη αναβολή της επιτυχίας που αναμένει.

Μυρμήγκι – Προβλέπει καλές επιχειρησιακές δραστηριότητες και συμβουλεύει την συνεργασία με άλλους για την επίτευξη στόχων.

Νυχτερίδα – Συμβολίζει το Μυστήριο. Προβλέπει καβγάδες και καταστροφές που προέρχονται από επιθέσεις με μεταφυσικά μέσα.  

Όρνεο – Προβλέπει την διάλυση μιας καλής φιλίας λόγω αδιαλλαξίας του ενδιαφερόμενου. Συμβουλεύει ευαισθησία και διπλωματία. Επίσης, ελοχεύει κίνδυνος για ασθένεια.

Ορτύκι – Όταν εμφανίζεται ζωντανό, είναι ένας πολύ καλός οιωνός. Όταν όμως εμφανίζεται νεκρό, προμηνύει σοβαρή κακοτυχία.

Οστρακοειδή (γαρίδες, αχιβάδες κλπ.) – Προμηνύει την συμφιλίωση με κάποιο πεισματάρικο αλλά τίμιο πρόσωπο. Το αποτέλεσμα θα είναι η ευτυχία και η ευημερία.

Ουραγκοτάγκος – Προειδοποιεί για κάποιο πρόσωπο που εκμεταλλεύεται την εύνοια του ενδιαφερόμενου για δικά του οφέλη.

Παγόνι – Προειδοποιεί για υπερβολική  και παράλογη φιλοδοξία του ενδιαφερόμενου, που τελικά θα οδηγήσει στην απογοήτευση.

Πάνθηρας – Συμβολίζει ομορφιά και χάρη. Προβλέπει εχθρούς που θα αποτύχουν στο να βλάψουν τον ενδιαφερόμενο.

Παπαγάλος – Προειδοποιεί για έναν άνθρωπο που θα πλησιάσει με κολακείες τον ενδιαφερόμενο και θα σκοπεύει να τον εξαπατήσει. Όμως, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να στηριχθεί στους έμπιστους φίλους του για βοήθεια και προστασία.

Πάπια – Προβλέπει γάμο ή γέννηση παιδιού.

Περιστέρι – Προβλέπει νέα από αγαπημένο πρόσωπο που βρίσκεται μακριά.

Πεταλούδα – Συμβολίζει ομορφιά και χάρη. Προβλέπει ευημερία και νέες δραστηριότητες.

Πίθηκος – Προβλέπει εξαπάτηση και συμβουλεύει προσοχή στις σχέσεις και την επικοινωνία με τους άλλους.

Ποντίκι – Προβλέπει οικογενειακούς καβγάδες και απογοητεύσεις στον επαγγελματικό τομέα.

Πουλιά – Προβλέπουν απελευθέρωση από ψυχολογικά βάρη.

Πρόβατο – Προβλέπει επιτυχία, εάν υπάρξουν καλά οργανωμένα σχέδια.

Ρινόκερος – Προβλέπει μεγάλη και σημαντική απώλεια που θα προέλθει από μυστικές πλεκτάνες.

Σαύρα – Προειδοποιεί ότι κάποιος εχθρός θα καταφέρει να δημιουργήσει προβλήματα στον ενδιαφερόμενο. Εάν όμως ο ενδιαφερόμενος καταφέρει να σκοτώνει τη σαύρα, ο εχθρός θα νικηθεί.

Σκίουρος – Προβλέπει καινούργιους φίλους.

Σκορπιός – Προβλέπει ανθρώπους που σκέφτονται και μιλάνε καταστροφικά για τον ενδιαφερόμενο.

Σκύλος – Όταν είναι φιλικός, προβλέπει μεγάλο κέρδος και φιλία.

Σολομός – Προβλέπει επαγγελματική προαγωγή αλλά και προειδοποιεί για έναν κρυφό εχθρό.

Στρείδια – Συμβουλεύει για θάρρος ώστε να έρθει η επιτυχία.

Ταύρος – Συμβολίζει δύναμη και γονιμότητα. Προβλέπει επαγγελματικά προβλήματα αλλά και επιτυχία στον συναισθηματικό τομέα.

Τίγρης – Συμβολίζει δύναμη, άγρια ομορφιά και έντονη σεξουαλικότητα. Προβλέπει υπερνίκηση εμποδίων και επαγγελματική προαγωγή.

Τσακάλι (Κογιότ) – Συμβολίζει απατεωνιά και κλεψιά. Προβλέπει απογοήτευση και σοβαρή καταστροφή.

Τσούχτρα (Μέδουσα) – Προειδοποιεί για καταπιεσμένη οργή στο υποσυνείδητο του ενδιαφερόμενου που θα πρέπει με κάποιο τρόπο να εκδηλωθεί και να εκτονωθεί, για να μην δημιουγήσει προβλήματα.

Φάλαινα – Συμβολίζει την ήρεμη δύναμη και υπομονή. Προβλέπει μεγάλη ευτυχισμένη περίδο που έρχεται και την αποκάλυψη μιας αλήθειας που είναι τώρα έτοιμος ο ενδιαφερόμενος να δεχτεί.

Φίδι – Όταν εμφανίζεται επιθετικό, προειδοποιεί για προδοσία από άνθρωπο που δεν υποψιαζόταν ο ενδιαφερόμενος.

Φώκια – Προβλέπει έμπιστους φίλους και ασφάλεια στον έρωτα, αλλά προειδοποιεί και για έναν κρυφό εχθρό.

Χέλι – Προβλέπει μια μεγάλη ευκαιρία που χάθηκε, εκτός αν ο ενδιαφερόμενος καταφέρει να το πιάσει.

Χελώνα – Προβλέπει μια μεγάλη ευκαιρία που έρχεται και προειδοποιεί για εχθρούς στον στενό περίγυρο του ενδιαφερόμενου.

Χήνα – Προβλέπει ένα πολυήμερο και επικερδές ταξίδι.

Χοίρος ή Αγριόχοιρος – Προβλέπει αύξηση της προσωπικής περιουσίας, μετά από σκληρή δουλειά.

Χρυσόψαρο – Προβλέπει ευχάριστες και κερδοφόρες περιπέτειες.

Χταπόδι – Προβλέπει αύξηση του κοινωνικού περίγυρου του ενδιαφερόμενου, λόγω της καλής του διάθεσης και συμπεριφοράς.

Ψάρι – Όταν παρουσιάζεται να κολυμπάει σε καθαρό νερό, προβλέπει συναισθηματική ευτυχία και ελευθερία.

Ψύλλος – Προειδοποιεί για όχι σοβαρή αρρώστια και επίσης συμβουλεύει να ξεκαθαριστούν προβλήματα που διαιωνίζονται.


You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five + 14 =