Τι μελετάει;
Η κρυπτοζωολογία ή αλλιώς Δυτική ζωολογία ή ακόμα Τυπική ζωολογία, ασχολείται με την έρευνα μυθολογικών ή άγνωστων πλασμάτων για τα οποία δεν υπάρχουν χειροπιαστές αποδείξεις ή τα οποία θεωρούνται εξαφανισμένα. Αυτά τα πλάσματα ονομάζονται κρυπτόζωα και είναι πλάσματα για τα οποία γίνονται περιστασιακές αναφορές.
Τι είναι;
Υπάρχουν τρία μονοπάτια στον χαρακτηρισμό της κρυπτοζωολογίας. Το πρώτο ακολουθείται από τους περισσότερους: Κρυπτοζωολογία είναι η μελέτη των κρυπτόζωων.
Το δεύτερο από λιγότερους: Κρυπτοζωολογία είναι ο επιστημονικός κλάδος της παραφυσικής με στόχο τη μελέτη των κρυπτόζωων.
Και το τρίτο από ελάχιστους: Κρυπτοζωολογία είναι η επιστήμη που ασχολείται με τη μελέτη των κρυπτόζωων. Όμως, η κρυπτοζωολογία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως επιστήμη λόγω των χειροπιαστών ή λογικών ή μαθηματικών αποδείξεων στις οποίες μια επιστήμη βασίζεται. Επίσης, επιστήμονες όπως ζωολόγοι και βιολόγοι απορρίπτουν την κρυπτοζωολογία και την αποκαλούν «ψευδοεπιστήμη» απομακρύνοντάς την από τους επιστημονικούς κύκλους.
Ο όρος και η απαρχή
Ο όρος «κρυπτοζωολογία» προέρχεται από το ελληνικό πρόθεμα «κρυπτός» ή αλλιώς «κρυμμένος» και τη λέξη ζωολογία. Σύμφωνα με τα παραπάνω, λοιπόν, κρυπτοζωολογία είναι κυριολεκτικά η μελέτη κρυμμένων ζώων. Η επινόηση του όρου «κρυπτοζωολογία» αποδίδεται διεθνώς στον αποκαλούμενο «πατέρα της κρυπτοζωολογίας» Bernard Heuvelmans. Ωστόσο, ο γνωστός κρυπτοζωολόγος Loren Coleman υποστηρίζει σε πρόσφατα βιβλία του ότι ο ίδιος ο Heuvelmans αποδίδει την επινόηση του όρου στον Σκοτσέζο κρυπτοζωολόγο Ivan T. Sanderson τη δεκαετία του ’30 ή ’40.
Μολονότι η κρυπτοζωολογία υφίστατο ως κλάδος μελέτης από τότε, η πρώτη δημόσια χρήση του όρου έγινε το 1959 από τον Lucieu Blancou στο βιβλίο του «Bernard Heuvelmans, ο άρχοντας της κρυπτοζωολογίας». Από το 1982 ο Heuvelmans δημοσίευε άρθρα στην εφημερίδα «Κρυπτοζωολογία» (Cryptozoology) αναλύοντας τις ιδέες του και ορίζοντας και επαναορίζοντας τον όρο «κρυπτοζωολογία».
Κρυπτοζωολόγος και έρευνα
Σύμφωνα με τον Heuvelmans, αλλά και με πολλούς άλλους, ο κρυπτοζωολόγος πρέπει να διαθέτει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και η έρευνά του να διεξάγεται με βάση ένα προκαθορισμένο τρόπο.
Αρχικά, η κρυπτοζωολογία πρέπει να υπηρετείται με επιστημονική αυστηρότητα, αλλά ταυτόχρονα, με σφαιρική προσέγγιση. Ο κρυπτοζωολόγος στηρίζεται στις λαϊκές παραδόσεις, στα παραμύθια, σε μύθους, απολιθώματα, αναφορές, μάρτυρες, εφημερίδες και φωτογραφίες. Για αυτόν τον λόγο πρέπει να επιρρίπτει ιδιαίτερη προσοχή στα στοιχεία του. Τα κατάλληλα συστατικά που συνθέτουν έναν ικανό κρυπτοζωολόγο είναι η ικανότητά του να φέρνει εις πέρας μια τέλεια και κατανοητή έρευνα, να είναι υπομονετικός (λόγω των ατελείωτων ωρών έρευνας και μελέτης) και να έχει κριτικό πνεύμα. Ο μελετητής πρέπει να είναι ικανός να συνθέτει όλες τις πληροφορίες που περισυνέλεξε από τις διάφορες πηγές του, να τις εντάσσει σε λογικά πλαίσια και εν τέλει, να αποφασίζει αν υπάρχει κάποιο κρυπτόζωο που να είναι άξιο για τη συνέχιση της έρευνας.
Θα έχετε παρατηρήσει ότι υπάρχουν «πιασάρικα» κρυπτόζωα, όπως η Νέσσυ (το τέρας του Λοχ Νες) ή ο χιονάνθρωπος των Ιμαλαΐων Γιέτι (Yeti). Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω μεγέθους. Πώς θα έχει ο κρυπτοζωολόγος περισσότερους μάρτυρες, δηλ. τεκμήρια, για την ύπαρξη του αντικειμένου της έρευνας; Απάντηση; Όσο πιο μεγάλο το κρυπτόζωο, τόσο πιο εύκολα γίνεται θεατό!
Γνωστά κρυπτόζωα
Η Νέσσυ ή η Champ; Σκοτσέζικο το πρώτο, αμερικάνικο το δεύτερο. Πρόκειται για δύο «τέρατα» με κοινά χαρακτηριστικά. Είναι οικολογικά αδέρφια!
Μαμούθ: Ξανάρχονται! Οι Ιάπωνες επιστήμονες υποστηρίζουν την επαναδημιουργία του μέσω παγωμένου DNA. Η κρυπτοζωολογία, πάντως, θα το μάθει μετά την επιστήμη…
Η τίγρης με σπαθιά για δόντια έχει εξαφανιστεί εδώ και 500.000 χρόνια. Ωστόσο, σε κάποιες αφρικάνικες χώρες έχουν θεαθεί μαχαιρόδοντες και στις μέρες μας.
Και αυτός είναι ο γνωστός Γιέτι… Άραγε υπάρχει;
Ναι μεν…
Κάθε χρόνο ανακαλύπτονται περίπου 5000 νέα είδη ζώων εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία είναι έντομα, όμως, αρκετά είναι και τα μεγάλα σε μέγεθος ζώα, τα οποία θεωρούσαμε εξαφανισμένα ή τα οποία είναι πρόγονοι γνωστών μας ζώων.
Ένα παράδειγμα που επιβεβαιώνει την εγκυρότητα της κρυπτοζωολογίας είναι το εξής: Το 1912 ένας αεροπόρος συνετρίβει στο νησί Κομόντο (Komodo) και επιβίωσε. Εκεί διαπίστωσε την ύπαρξη τεράστιων σαυρών. Όταν επέστρεψε στην πατρίδα του και εξιστόρησε την περιπέτειά του έγινε δακτυλοδεικτούμενος και τον περνούσαν για τρελό. Παρόλα αυτά , οι δράκοι του Κομόντο είναι σαύρες μήκους 3-4 μέτρων!
Ναι, ναι! Υπάρχουν και παραϋπάρχουν!
…Αλλά
Η αλήθεια είναι ότι οι κρυπτοζωολόγοι γράφουν συχνά για πράγματα για τα οποία γνωρίζουν πολύ λίγα και διαπράττουν αμέτρητες φορές λάθη θεμελιώδους σημασίας. Αυτό γίνεται διότι, όχι μόνο δεν έχουν κάποια ειδίκευση στον χώρο της ζωολογίας, αλλά και επειδή δεν μπορούν να συγκεντρώνουν τόσες ειδικότητες όσα τα διαφορετικά ζώα με τα οποία ασχολούνται. Επίσης, μερικοί κρυπτοζωολόγοι φανατίζονται τόσο με την ύπαρξη ενός κρυπτόζωου που παύουν να είναι αντικειμενικοί έναντι της μελέτης τους.
Παραπλανητικά στοιχεία μπορεί να είναι και δηλώσεις αυτόπτων μαρτύρων. Ένα παράδειγμα είναι το εξής: Μία κοπέλα είχε πειστεί ότι ανακάλυψε μεγάλες πατημασιές στο χιόνι. Τελικά, ήταν παραμορφωμένα ίχνη από μπότες λόγω του χιονιού που έλιωνε. Εντούτοις, έμοιαζαν εκπληκτικά με πατημασιές του μεγαλοπόδαρου. Κατανοείτε, λοιπόν, τον αριθμό των περιστατικών που ενάγονται σε απάτη ή λανθασμένη αναγνώριση. Ο αριθμός είναι μεγάλος. Πόσο μάλλον αν σκεφτούμε ότι άγνωστα εξωτικά πουλιά και άγρια ζώα δραπετεύουν κάθε τόσο από τα καταφύγιά τους, με αποτέλεσμα να έχουμε δηλώσεις ανθρώπων για την εμφάνιση κρυπτόζωων. Οι λανθασμένες αυτές αναγνωρίσεις οφείλονται συχνά στις παραμορφωμένες σκιές ζώων στο σκοτάδι ή στη θέαση άγνωστων στους μάρτυρες ειδών.
Οι ακραίοι
Υπάρχουν και κάποιοι φανατισμένοι οπαδοί συγγραφέων ή παραμυθιών που ενάγουν στην κρυπτοζωολογία τα πλάσματα που δημιούργησαν οι αγαπημένοι τους συγγραφείς. Θέλετε παράδειγμα;
Φανατισμένοι οπαδοί του Tolkien και της κρυπτοζωολογίας γράφουν: «Μήπως τα μυθικά πλάσματα του Tolkien δεν είναι και τόσο μυθικά;» και: «Κρυπτοζωολογία- Ο Tolkien είχε δίκιο;». Αφιερώνουν ιστοσελίδες και ιστοσελίδες για να αποδείξουν πράγματα σαν τα παραπάνω.
Υπάρχουν και αυτοί που απορρίπτουν την κρυπτοζωολογία για ποικίλους λόγους, λόγου χάρη, επειδή δεν είναι επιστήμη ή επειδή πιστεύουν ότι έχουν πέσει θύματα προπαγάνδας. Δηλ. πιστεύουν ,για παράδειγμα, ότι το τέρας του Λοχ Νες, αυτό το μεγαθήριο της κρυπτοζωολογίας, είναι ένα κατασκεύασμα ή ένας μύθος για την προσέλκυση τουριστών. Οπότε, γι’ αυτούς, η κρυπτοζωολογία είναι και αυτή κατασκεύασμα.
Εσείς τι πιστεύετε;
Πηγές:
Wikipedia
www.ncf.carleton.ca
www.strangeark.com
www.ldi5.net
www.monsite.wanadoo.fr
www.geocities.com
www.esoterica.gr
www.blackstate.gr
www.alito.gr
Leave a Reply