Η πιο απλή και πλέον διαδεδομένη τέχνη είναι αυτή των κεριών. Όσοι πιστεύουν ότι δεν έχουν εξασκήσει αυτήν την Τέχνη ποτέ στην ζωή τους, σφάλουν, μιας και όλοι μας την εξασκούμε από τον πρώτο χρόνο της ζωής μας και κάθε χρόνο τουλάχιστον μια φορά, απλούστατα με το να σβήνουμε τα κεράκια της τούρτας των γενεθλίων μας! Είναι ένα έθιμο που βασίζεται στις 3 βασικές αρχές δημιουργίας γητείας: αυτοσυγκέντρωση – οραματισμός – θέληση. Με πιο απλά λόγια, αυτοσυγκεντρωνόμαστε στην θέλησή μας (την ευχή), την οραματιζόμαστε να πραγματοποιείται και τέλος, σβήνοντας τα κεριά, παραμένουμε με την ελπίδα ότι θα πραγματοποιηθεί.
Η χρήση των κεριών ως απόκρυφη τέχνη δεν διαφέρει πολύ από τα κεράκια των γενεθλίων και παραμένει τόσο απλοϊκή, εκτός εάν ο εξασκών θελήσει να την κάνει πιο πολύπλοκη.
Βασικές Οδηγίες για την Χρήση των Κεριών
– Το μέγεθος και το σχήμα του κεριού που θα χρησιμοποιηθεί για γητεία, δεν έχει καμία σημασία. Είναι όμως προτεινόμενο να αποφεύγουμε τα πολύπλοκα σχέδια, μιας και δεν αποκλείεται να μας τραβήξουν την προσοχή και να μας δυσκολέψουν στην αυτοσυγκέντρωση. Το απλό, γνωστό μας κερί-λαμπάδα είναι το ιδανικό σχήμα και μέγεθος.
– Το αγοραστό από μαγαζί κερί μπορεί να μας εξυπηρετήσει καλά, αλλά σίγουρα είναι καλλίτερο να φτιάχνουμε δικά μας κεριά, γιατί έτσι εισάγουμε την δική μας ενέργεια και «υπογραφή». Εκτός αυτού, φτιάχνοντας και προετοιμάζοντας το δικό μας κερί, βοηθάμε την αυτοσυγκέντρωσή μας στον σκοπό μας.
– Σε οποιοδήποτε βιβλίο και αν κοιτάξετε που αφορά την Μαγεία των κεριών, θα διαβάσετε την εξής οδηγία: «τα κεριά που θα χρησιμοποιηθούν για γητεία θα πρέπει να μην έχουν ξαναχρησιμοποιηθεί για άλλο σκοπό». Προσωπικά, μου έχει τύχει να χρησιμοποιήσω κερί για γητεία που είχε χρησιμοποιηθεί πρωτύτερα για άλλο σκοπό, μιας και δεν προλάβαινα να φτιάξω ή να αγοράσω καινούργιο. Αν και η γητεία είχε αποτέλεσμα, η δύναμη ήταν αισθητά μειωμένη. Μπορείτε λοιπόν να χρησιμοποιήσετε ήδη χρησιμοποιημένα κεριά, αλλά να γνωρίζετε ότι η δύναμη της γητείας δεν θα είναι η αναμενόμενη, όπως δεν αποκλείεται και να αποτύχει τελείως.
– Μπορούμε να αγοράσουμε ή να φτιάξουμε πολλά κεριά σε διάφορα χρώματα και σχήματα και απλά να τα φυλάξουμε κάπου μέχρι να τα χρειαστούμε, αλλά είναι προτιμότερο να τα αγοράζουμε ή να τα φτιάχνουμε εξ’ αρχής με την σκέψη του προορισμού τους.
– Το κηροπήγιο στο οποίο τοποθετούμε το κερί (ή τα κεριά) για την γητεία μας, είναι προτιμότερο να είναι μεταλλικό, και ακόμα καλλίτερα αν είναι ασημένιο. Αυτό γίνεται για να μπορεί η ενέργεια που κατευθύνουμε στο κερί να «ρέει» και όχι να μπλοκάρεται. Μερικοί εξασκούντες την Τέχνη, χρησιμοποιούν ξύλινα ή πήλινα κηροπήγια, τα οποία όμως εσωτερικά, εκεί που ακουμπά το κερί, τα έχουν ντύσει με αλουμινόχαρτο. Έτσι, εξυπηρετούνται 2 σκοποί: και το κερί βρίσκεται σε μέταλλο, και το κηροπήγιο μπορεί να χαραχτεί με σύμβολα δύναμης ή σύμβολα που να αντιπροσωπεύουν τον σκοπό της γητείας. Η επιλογή είναι πάντα δική σας… μπορείτε απλά να χρησιμοποιείτε κεριά αρκετά χοντρά που να στέκονται μόνα τους, χωρίς να χρειάζονται κηροπήγιο.
Πώς να φτιάξετε δικά σας κεριά
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν να φτιάχνουν μόνοι τους τα κεριά τους. Είναι σίγουρα προτιμότερο από τα έτοιμα, αγοραστά κεριά, και, σίγουρα γι’ αυτούς που έχουν κάποιες καλλιτεχνικές ανησυχίες, είναι μια πολύ ευχάριστη και δημιουργική ασχολία.
Τα υλικά που απαιτούνται για να φτιαχτεί ένα κερί, μπορούν πολύ εύκολα να βρεθούν σε ειδικευμένα μαγαζιά με κεριά, μαγαζιά με είδη χειροτεχνίας, και όσοι θελήσουν να δημιουργήσουν αρωματικά κεριά, μπορούν να προμηθευτούν τα απαραίτητα βότανα και αιθέρια έλαια από μαγαζιά με είδη υγιεινής διατροφής, ακόμα και καταστήματα με φυτικά καλλυντικά. Βέβαια, πολύ απλά, μπορούμε να συγκεντρώσουμε τα βότανα με μια βόλτα στο δάσος.
Πρώτος Τρόπος Παρασκευής Κεριών:
Υλικά:
– Παραφίνη ή Μελισσοκέρι
– Φυτίλι 2 φορές πιο μακρύ από το επιθυμητό μήκος του κεριού
– Χρωστική κεριών
– (Αυτά τα υλικά μπορούν να βρεθούν στα ειδικά μαγαζιά για κεριά)
– Λαδόκολλα
– Μια ξύλινη κουτάλα
– Δύο κατσαρολάκια, το ένα πιο μικρό από το άλλο
– Προαιρετικά: αποξηραμένα βότανα ή λίγες σταγόνες (περίπου 10 σταγόνες) αιθέρια έλαια της επιλογής σου.
Τοποθέτησε την μια κατσαρόλα μέσα στην άλλη πάνω στο μάτι της κουζίνας. Γέμισε την μεγάλη κατσαρόλα με τόσο νερό όσο να φτάνει περίπου στα μισά της μικρής. Μέσα στην μικρή τοποθέτησε την Παραφίνη ή το Μελισσοκέρι. Άναψε το μάτι σε μέση φωτιά και μόλις το νερό πάρει βράση και το κερί αρχίσει να λιώνει, άρχισε να ανακατεύεις με την ξύλινη κουτάλα. Εάν χρησιμοποιήσεις Παραφίνη, πρόσεξε η θερμοκρασία στο μάτι να είναι χαμηλή, διότι σε δυνατή θερμοκρασία μπορεί να πάρει φωτιά!
Όταν το κερί έχει λιώσει καλά, πρόσθεσε την χρωστική και συνέχισε να ανακατεύεις καλά. Τα κεριά όταν κρυώνουν, γίνονται λίγο πιο ανοιχτόχρωμα απ’ ότι φαίνονται να είναι όσο είναι ακόμα ζεστά, οπότε καλό θα ήταν η απόχρωσή του εν όσο είναι υγρό και ζεστό, να είναι λίγο πιο σκούρα από την επιθυμητή.
Όταν το χρώμα ανακατευτεί καλά, πρόσθεσε τα αποξηραμένα βότανα τα οποία θα έχεις προηγουμένως χτυπήσει καλά σε γουδοχέρι ώστε να έχουν γίνει σαν σκόνη. Ανακάτεψε καλά το μίγμα και πρόσθεσε τις σταγόνες από το αιθέριο έλαιο.
Τώρα το μίγμα είναι έτοιμο. Πάρε το φυτίλι και δίπλωσέ το στα δύο. Κράτησέ το άκρη-άκρη από την γωνία της δίπλωσης. Βύθισέ το στο μίγμα και τράβα το πάλι πάνω. Περίμενε μέχρι να κρυώσει καλά, και βύθισέ το πάλι. Αυτό θα πρέπει να γίνει πολλές φορές, μέχρις ότου το κερί να λάβει το επιθυμητό πάχος. Είναι μια πολύ χρονοβόρα διαδικασία, που μπορούμε όμως να επιταχύνουμε έχοντας δίπλα μας ένα δοχείο με παγωμένο νερό. Μετά από κάθε φορά που βυθίζεις το φυτίλι στο υγρό κερί, βύθισέ το στο παγωμένο νερό και κράτα το εκεί για λίγα δευτερόλεπτα ώστε να παγώσει το κερί.
Όταν το κερί έχει πλέον το επιθυμητό πάχος, άπλωσε την λαδόκολλα και κύλισέ το με τα χέρια σου πάνω ώστε να λειανθούν οι τυχόν ανωμαλίες στην επιφάνειά του. Βύθισέ το άλλη μια φορά στο υγρό κερί και κόψε λίγο με ένα μαχαίρι το κάτω μέρος του ώστε να είναι ίσιο. Κρέμασέ το κάπου από το φυτίλι του μέχρι να στεγνώσει καλά, και το κερί είναι έτοιμο.
Εάν δεν θέλεις να περάσεις όλη αυτή τη χρονοβόρα διαδικασία με το φυτίλι, μπορείς να χύσεις το μίγμα σε ένα ποτήρι του νερού ή μια κούπα του καφέ και να στηρίξεις το φυτίλι με 3 οδοντογλυφίδες στο χείλος του. Όταν το κερί στεγνώσει καλά, με ένα λεπτό μαχαιράκι που θα έχεις ελαφρά λαδώσει, χώρισε το κερί από τα τοιχώματα του ποτηριού/κούπας. Κάντο προσεχτικά ώστε να χαραχτεί το κερί όσο το δυνατό λιγότερο. Είναι πιθανό να μην βγαίνει εύκολα το κερί από το ποτήρι/κούπα, οπότε θα πρέπει να σπάσεις το ποτήρι/κούπα. Να έχεις κρατήσει λίγο από το μίγμα του κεριού το οποίο να ζεστάνεις και να βυθίσεις μια μόνο φορά το κερί ώστε να εξαφανιστούν οι χαρακιές από το μαχαίρι.
Δεύτερος Τρόπος Παρασκευής Κεριών:
Υλικά:
– Παραφίνη ή Μελισσοκέρι
– Φυτίλι 2 φορές πιο μακρύ από το επιθυμητό μήκος του κεριού
– Χρωστική κεριών
– Μια ξύλινη κουτάλα
– Δύο κατσαρολάκια, το ένα πιο μικρό από το άλλο
– Αρκετή θαλασσινή άμμο, πολύ ψιλή
– Ένα αρκετά μεγάλο δοχείο ή μια λεκάνη για την άμμο
– Προαιρετικά: αποξηραμένα βότανα ή λίγες σταγόνες (περίπου 10 σταγόνες) αιθέρια έλαια της επιλογής σου.
Βάλε την άμμο στην λεκάνη και πρόσθεσε λίγο νερό, τόσο ώστε η άμμο απλά να υγρανθεί και να μπορεί να «στέκεται» χωρίς να κυλά. Αν θέλεις, μπορείς να ρίξεις και ελάχιστο λάδι (1-2 κουταλιές της σούπας) και να το ανακατέψεις καλά, ώστε να ξεκολλάει μετά το κερί από την άμμο πιο εύκολα. Φτιάξε μια τρύπα στην μέση της άμμου, σε μέγεθος και σχήμα που επιθυμείς για το κερί.
Προετοίμασε το μίγμα του κεριού όπως αναφέρεται παραπάνω, και χύσ’ το προσεκτικά μέσα στην τρύπα της άμμου. Κράτησε λίγο στο κατσαρολάκι για μετά. Άφησε το κερί στην άμμο να κρυώσει καλά. Με ένα ξύλινο καλαμάκι ή ένα μολύβι κάνε μια τρύπα στην μέση του κεριού και βάλε μέσα το φυτίλι. Λιώσε το μίγμα που κράτησες και προσεχτικά ρίξ’ το στην τρύπα με το φυτίλι, κρατώντας το φυτίλι σταθερό. Άφησέ το να κρυώσει πάλι καλά. Όταν σιγουρευτείς ότι το κερί είναι απόλυτα στεγνό, βάλε τα χέρια σου μέσα στην άμμο και κάτω από το κερί, και τράβηξέ το έξω. Τίναξε την άμμο που έχει πάνω του και είναι έτοιμο.
Σημειώσεις:
1- Η χρωστική κεριών είναι σχετικά δυσεύρετη αλλά και πανάκριβη. Μια πολύ απλή και φτηνή λύση που θα την αντικαταστήσει, είναι τα χρωματιστά κραγιόνια (αυτά που ζωγραφίζουν τα παιδάκια). Σπάμε τα κραγιόνια σε μικρά κομμάτια και τα προσθέτουμε στο υγρό κερί. Ανακατεύουμε πολύ καλά, και τα κραγιόνια λιώνουν, αφήνοντας το χρώμα τους στο μίγμα.
2- Εκτός από Παραφίνη ή Μελισσοκέρι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κερί σε σκόνη που βρίσκεται εύκολα σε σακουλάκια, ακόμα και στα σούπερ-μάρκετ.
Πώς να προετοιμάσετε τα κεριά σας
Προτού χρησιμοποιήσουμε τα κεριά για οποιαδήποτε γητεία ή τελετή, εκτελούμε μια μικρή και απλή προετοιμασία. Η προετοιμασία αυτή, ανάλογα με το σύστημα του καθενός, ονομάζεται «ντύσιμο των κεριών» ή «λάδωμα των κεριών» ή «ενεργοποίηση των κεριών». Αν και η ονομασία διαφέρει, η πρακτική παραμένει η ίδια για όλους.
Το μόνο υλικό που χρειάζεται γι’ αυτήν την διαδικασία είναι παρθένο ελαιόλαδο ή κάποιο αιθέριο έλαιο του φυτού που αντιπροσωπεύει τον σκοπό της γητείας/τελετής. Ο σκοπός είναι να «συντονίσουμε» το κερί με τον σκοπό μας και με την ενέργειά μας. Μετά από αυτήν την διαδικασία, θα πρέπει να αισθανόμαστε το κερί σαν έναν «αντιπρόσωπό» μας ή μια «προέκταση» της ενέργειάς μας.
Πρακτικά:
(Προτείνω να διαβαστούν πρώτα τα κείμενο Οραματισμός και Συγκέντρωση & Κατεύθυνση Ενέργειας που βρίσκονται στον Εσωτερισμό)
Κάθισε κάπου ήσυχα, σε θέση διαλογισμού. Φέρε το κερί κοντά σου, και προς το παρόν, ακούμπησέ το μπροστά σου. Ρίξε λίγες σταγόνες από το ελαιόλαδο ή το αιθέριο έλαιο στις παλάμες σου και τρίψ’ τις μεταξύ τους. Κλείσε τα μάτια σου και πάρε μερικές βαθιές αναπνοές για να χαλαρώσεις. Καθάρισε το μυαλό σου απ’ όλες τις σκέψεις, διατηρώντας μόνο τον σκοπό για τον οποίο προορίζεται το κερί. Οραματίσου καθαρά το τι θέλεις να κάνεις. Όταν έχεις μια καθαρή εικόνα, οραματίσου την να «υλοποιείται» σε ενεργειακό φως το οποίο κατευθύνεται από τον αφαλό σου (το ενεργειακό σου κέντρο δηλαδή) στις παλάμες σου.
Τώρα πάρε το κερί στα χέρια σου. Το κερί θα λειτουργήσει σαν μαγνήτης. Ο ένας του πόλος είναι η πάνω του άκρη και ο άλλος η κάτω του άκρη. Ξεκίνα να το τρίβεις αργά με τις παλάμες σου από το πάνω άκρο μέχρι την μέση. Κάντο αργά και σταθερά, οραματιζόμενος το ενεργειακό φως που βρίσκεται τώρα στις παλάμες σου να περνά στο κερί. Μην αλλάζεις φορά, να διατηρείς την φορά από πάνω προς το κέντρο του κεριού. Αφού το κάνεις αυτό αρκετές φορές, κάνε το ίδιο από το άλλο άκρο του κεριού μέχρι την μέση. Από κάτω προς το κέντρο δηλαδή. Μην βιάζεσαι και μην αφήνεις το μυαλό σου να ξεφεύγει σε άλλες σκέψεις.
Όταν ολοκληρώσεις, το κερί σου είναι έτοιμο για χρήση.
Είδη κεριών
Εκτός από το απλό, γνωστό σε όλους μας κερί, κυκλοφορούν και χρησιμοποιούνται κεριά με διάφορα σχήματα για διάφορους λόγους. Εδώ αναφέρω μερικά από τα πιο γνωστά είδη κεριών. Ουσιαστικά, είναι τα πιο γνωστά σχήματα που δίνουμε σε κεριά για διάφορους σκοπούς. Είναι πολύ πιθανό να συναντήσετε αυτά τα ονόματα σε βιβλία με πρακτική Μαγείας.
Τα κεριά του Ιερού
Στο ιερό κάθε θρησκείας βρίσκονται συνήθως κάποιο ή κάποια κεριά τα οποία χρησιμοποιούνται περισσότερες από μια φορές. Ανάβονται πρώτα και σβήνονται τελευταία. Αυτά τα κεριά είναι πιο ψηλά και πιο παχιά από τα γνωστά. Ανάλογα το δόγμα, τα κεριά αυτά έχουν και το ανάλογο χρώμα, αλλά μπορούν να είναι και απλά λευκά. Αντιπροσωπεύουν τις θεότητες του δόγματος (π.χ. ένα για τους Χριστιανούς, 2 για τους Wicca, 12 για τους Ολυμπιστές κλπ). Αυτά τα κεριά παραμένουν πάνω στο ιερό και χρησιμοποιούνται κάθε φορά που χρησιμοποιείται και το ιερό.
Αδάμ & Εύα
Είναι 2 κεριά σχηματισμένα σαν άντρας και γυναίκα, συνήθως χρώματος γαλάζιου και ροζ. Χρησιμοποιούνται κυρίως για γητείες/τελετές έρωτα και γάμου.
Η Γάτα
Κερί σε σχήμα γάτας. Ανάλογα το χρώμα είναι και η χρήση. Π.χ. μαύρη για εξορκισμό κακής τύχης, κόκκινη για αγάπη, πράσινη για λεφτά κλπ.
Ο Σταυρός
Σταυρός από κερί, είτε όρθιος (με το φυτίλι στο επάνω άκρο) είτε ξαπλωμένος (με το φυτίλι στο κέντρο). Χρησιμοποιείται κυρίως για προστασία και εξορκισμό. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για αντιπροσωπεύσει Αγγέλους ή Αρχαγγέλους (ένα για κάθε Άγγελο ή Αρχάγγελο) σε χρώμα που να τους αντιπροσωπεύει (βλ. Αντιστοιχίες Χρωμάτων).
Ο Φαλλός
Κερί σε σχήμα φαλλού με χρώμα συνήθως κόκκινο. Χρησιμοποιείται για γητείες/τελετές πάθους. Για μερικά δόγματα, χρησιμοποιείται στο ιερό για να αντιπροσωπεύσει την αρσενική θεότητα.
Ζωδιακός
Μπορεί να είναι είτε ένα μεγάλο στρογγυλό κερί, χρωματισμένο και χαραγμένο σαν ζωδιακός κύκλος, είτε 12 ξεχωριστά μικρά κεριά σχηματισμένα το καθένα σαν το σύμβολο του κάθε ζωδίου, ή το ζώο που τα αντιπροσωπεύει. Χρησιμοποιούνται κυρίως για να αντιπροσωπεύσουν ανθρώπους.
Leave a Reply