Ακούγοντας την λέξη «μάγισσα», τι σας έρχεται στο μυαλό;
Μήπως μια κακιασμένη γριά με μυτερό καπέλο, πάνω από μια μαρμίτα που βγάζει μπουρμπουλήθρες ή μήπως μια σαγηνευτική νέα πανέμορφη γυναίκα με έντονο βλέμμα;
Αν σας πω την λέξη «μάγος», τι εικόνα θα σχηματίσετε;
Μήπως έναν καλοσυνάτο γεράκο με κατάλευκα μακριά γένια και μυτερό καπέλο, που κρατά ένα όμορφο ραβδάκι ή μήπως ένας νεαρός κύριος με κάπα και ημίψηλο που βγάζει κουνελάκια;
Ότι κι αν σκεφτήκατε από τα παραπάνω, η γνωμάτευση είναι πως δεν έχετε ακόμα απαλλαγεί από τα… «κλισέ» του θέματος.
Αρχίζοντας, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι μία μάγισσα δεν φαίνεται από τα ρούχα ή τα αξεσουάρ που φοράει, ή από τα όσα λέει. «Η μάγισσα φοριέται στην καρδιά» όπως λένε και οι Wiccans. Εάν λοιπόν δούμε στον δρόμο μας ένα άτομο, ντυμένο στα μαύρα, με κρεμασμένες πεντάλφες στο λαιμό και όλα τα σχετικά αξεσουάρ και στυλ που συνοδεύουν μια τέτοια αμφίεση, το πιο πιθανόν είναι να μην είναι μάγισσα/μάγος, αλλά απλά ένα άτομο που θέλει να τραβήξει την προσοχή και το ενδιαφέρον μας.
Βέβαια, δεν αποκλείεται η περίπτωση ένα τέτοιο άτομο να είναι μάγισσα/μάγος, αλλά αυτή είναι μία από τις πολύ σπάνιες περιπτώσεις, διότι οι μάγισσες/μάγοι δεν επιδιώκουν την φανέρωσή τους στους άλλους.
Κυρίως κατά τον Μεσαίωνα, σχηματίστηκαν τα περισσότερα «κλισέ» που υποτίθεται ότι προδίδουν μία «πραγματική» μάγισσα ή μάγο.
Μερικά -τα πιο γνωστά- απ’ αυτά, είναι τα εξής:
~ Έχει σμιχτά φρύδια (η λεγόμενη «σμιχτοφρύδα»).
~ Είναι Σαββατογεννημένη/ος, ή Παρασκευογεννημένη/ος, ή έχει γεννηθεί με Πανσέληνο.
~ Έχει κόκκινα μαλλιά.
~ Είναι γεννημένη/ος ημέρα Τρίτη και 13 του μήνα.
~ Λατρεύει τις γάτες και σίγουρα έχει τουλάχιστον μια στο σπίτι.
~ Τα υπόλοιπα ζώα ή την/ον λατρεύουν ή την/ον φοβούνται.
~ Έχει ένα σημαδάκι ή καρουμπαλάκι στο σημείο του τρίτου ματιού.
~ Έχει ένα εκ γενετής χαρακτηριστικό σημάδι κάπου στο σώμα.
~ Έχει μαύρα μαλλιά, μαύρα μάτια, μαύρα φρύδια.
~ Δεν μπορεί να κλάψει.
~ Ταξιδεύει πετώντας πάνω σε σκούπα (κυρίως για τις μάγισσες αυτό).
~ Φορά απαραιτήτως μυτερό καπέλο και χαρακτηριστικά χοντροπάπουτσα.
~ Κατοικεί κάπου απομονωμένα, συνήθως μέσα σε δάσος.
~ Έχει την ικανότητα να κατεβάζει το φεγγάρι και να το αρμέγει.
Η κλασσική εκδοχή που έχει παραμείνει μέχρι τις μέρες μας, είναι αυτή των παραμυθιών:
Σε πολλά παραμύθια, η μάγισσα παρομοιάζεται ως μία άσχημη γριά, με γαμψή μύτη, κρεατοελιές και λιγοστά δόντια. Η φωνή της είναι τσιριχτή, έχει μεγάλα νύχια, κρατάει σκούπα και η πρωταρχική της ασχολία είναι το κακό όλων των ανθρώπων. Σε άλλα παραμύθια, η μάγισσα είναι νέα και πανέμορφη, που σαγηνεύει όλους τους άντρες κάνοντάς τους υποχείριά της.
Οι μάγοι, είναι πιο τυχεροί όσον αφορά τα παραμύθια: Παρουσιάζονται ως συμπαθέστατοι γέροντες, σοφοί και παντοδύναμοι, που πάντα μεσολαβούν στο να νικήσει το καλό, έναντι του κακού… που αντιπροσωπεύει η μάγισσα.
Η πραγματικότητα όμως απέχει πάρα πολύ απ’ όλ’ αυτά.
Πως όμως προέκυψαν όλ’ αυτά; Έχουν κάποια «δόση» αλήθειας;
~ Έχει σμιχτά φρύδια (η λεγόμενη «σμιχτοφρύδα»)
και
~ Έχει μαύρα μαλλιά, μαύρα μάτια, μαύρα φρύδια
Τα σμιχτά φρύδια προσδίδουν στο βλέμμα μια ένταση και βάθος. Επίσης, δίνουν μια άγρια εντύπωση στις εκφράσεις, με αποτέλεσμα οι άλλοι που κοιτούν έναν άνθρωπο με σμιχτά φρύδια, να αισθάνονται κάποιο φόβο.
Το ίδιο ισχύει και για τον γενικότερα σκουρόχρωμο άνθρωπο.
– Η αλήθεια: Δεν υπάρχει καμιά αλήθεια.
~ Είναι Σαββατογεννημένη/ος, ή Παρασκευογεννημένη/ος, ή έχει γεννηθεί με Πανσέληνο
Το Σάββατο, η Παρασκευή και φυσικά η Πανσέληνος, είναι χαρακτηριστικές μέρες για τις βασικές, επαναλαμβανόμενες Παγανιστικές εορτές και τελετές. Έτσι, το παιδί που γεννιέται τέτοια μέρα, θεωρείται ότι ευνοείται από τους αρχαίους Θεούς, όπως θεωρείται ότι ευνοείται το γεννημένο Κυριακή παιδί από τον Χριστό (Κυριακή = «ημέρα του Κυρίου»). Πρόκειται απλά για προκατάληψη, που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.
– Η αλήθεια: Δεν υπάρχει καμιά αλήθεια.
~ Είναι γεννημένη/ος ημέρα Τρίτη και 13 του μήνα
Όντας «μέρα γρουσούζικη» η Τρίτη και 13, το παιδί που θα γεννηθεί τέτοια μέρα, δεν είναι για καλό. Πρόκειται για άλλη μια δεισιδαιμονία, που επίσης δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την πραγματικότητα.
– Η αλήθεια: Δεν υπάρχει καμιά αλήθεια.
~ Έχει κόκκινα μαλλιά
Το κόκκινο ήταν για την Ευρώπη ένα ασυνήθιστο χρώμα για μαλλιά. Προσθέτοντας το ότι το κόκκινο χρώμα είναι το χρώμα του πάθους, τα πράγματα συνωμοτούν για την δημιουργία ενός «κλισέ» περισσότερο. Εάν μάλιστα σκεφτούμε ότι οι κοκκινομάλλες γυναίκες θεωρούνται οι πιο ερωτικές και ότι γενικότερα το κόκκινο μαλλί είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα των Ιρλανδών, τότε έχουμε έτοιμο άλλο ένα «κλισέ», μιας και ο λαός της Ιρλανδίας ανέκαθεν φημίζονταν για την επαφή του με τον κόσμο των ξωτικών & νεράιδων και για τους διάσημους Δρυίδες.
– Η αλήθεια: Δεν υπάρχει καμιά αλήθεια.
~ Λατρεύει τις γάτες
Από την αρχαιότητα ακόμα, η γάτα λατρεύτηκε σαν Θεά. Ίσως είναι η αξιοπρεπής συμπεριφορά της, η υπεροψία και ο ανεξάρτητος χαρακτήρας της αυτό που την έκανε τόσο αγαπητή μα και τόσο μισητή από τους ανθρώπους. Αντιπροσώπευσε τη γυναικεία φύση, την εσώτερη σοφία, και η καθηλωτική ματιά της ταυτίστηκε με τις φάσεις της Σελήνης. Έγινε σύμβολο της συνείδησης, και η μορφή της αντιπροσώπευσε τόσο την Κόλαση όσο και την Αγνότητα. Είναι το μοναδικό ζώο που δεν πέρασε ποτέ και δεν θα περνά ποτέ απαρατήρητο.
Στον Μεσαίωνα, η γάτα κατηγορήθηκε ως «όργανο του Σατανά» κι επομένως, ο οποιοσδήποτε ήταν κάτοχος γάτας, δεν μπορεί παρά να είναι μάγισσα/μάγος.
– Η αλήθεια: Εδώ υπάρχει κάποια αλήθεια. Οι περισσότεροι μάγοι και μάγισσες έχουν γάτες, οι οποίες τους βοηθούν στις μαγικές τους δραστηριότητες. Επίσης είναι γνωστό ότι έχουν πάρα πολύ αναπτυγμένη τη διαίσθησή τους, κάτι που είναι χρήσιμο για να ξέρουν οι μάγισσες, αν κάποιο πνεύμα βρίσκεται εκεί κοντά.), βέβαια κάτι τέτοιο (ο οποιοσδήποτε ήταν κάτοχος γάτας, δεν μπορει παρά να είναι μάγισσα/μάγος) δεν ισχύει στις μέρες μας, διότι πολλοί ζωόφιλοι (καθόλου σχετικοί με τη μαγεία) έχουν ως κατοικίδιο γάτες.
~ Τα ζώα ή την/ον λατρεύουν ή την/ον φοβούνται
Το ότι τα ζώα έχουν ένστικτο και μ’ αυτό μπορούν να αντιληφθούν το «διαφορετικό» ενός ανθρώπου, είναι πασίγνωστο από τα πανάρχαια χρόνια. Έτσι, κατά τον Μεσαίωνα, θεωρήθηκε πως εάν έναν άνθρωπο τον φοβούνται τα ζώα, δεν μπορεί παρά να είναι επειδή διαισθάνονται «την παρουσία του Σατανά» δίπλα του.
– Η αλήθεια: Τα ζώα καταλαβαίνουν την αύρα κάποιου και διαισθάνονται τις προθέσεις του. Ο άνθρωπος με δυνατή αύρα, τι πιο φυσικό από το να τον φοβάται ή να τον λατρεύει κάποιο ζώο, ανάλογα την φύση αυτής της αύρας: είναι φορτισμένη θετικά ή αρνητικά;
~ Έχει ένα σημαδάκι ή καρουμπαλάκι στο σημείο του τρίτου ματιού
Όντας γνωστό από την αρχαιότητα ότι οι Μύστες εξασκούσαν το Τρίτο Μάτι, τα μεταγενέστερα χρόνια θεωρήθηκε ότι όποιος εξασκεί το Τρίτο Μάτι, είναι μάγισσα/μάγος και το εάν πράγματι το εξασκεί ή όχι, φαίνεται από το εάν υπάρχει κάτι διαφορετικό σ’ αυτό το σημείο.
– Η αλήθεια: Εδώ οι γνώμες διίστανται. Από την μια μεριά, γίνεται να μεταβάλλει κανείς τη φυσική του κατάσταση, εκτός πλαστικής χειρουργικής βέβαια; Από την άλλη μεριά, παρατηρείται συχνά άνθρωποι που εξασκούν το Τρίτο τους Μάτι, σιγά-σιγά να εμφανίζεται κάτι σαν ελαφρύ πρήξιμο σ’ εκείνο το σημείο. Καμιά φορά μάλιστα, είναι και ελαφρά (πολύ ελαφρά) πιο κόκκινο απ’ το υπόλοιπο δέρμα. Πρόκειται για ένα φαινόμενο για το οποίο -προς το παρόν- δεν υπάρχει αρκετά καλή εξήγηση.
Όμως, όπως -για παράδειγμα- μια μοδίστρα, με τα χρόνια αποκτά απαλά χέρια, λόγω της επανειλημμένης τους τριβής με υφάσματα ή όπως ένας εργάτης, με τα χρόνια αποκτά χέρια δυνατά και άγρια ή όπως οι αθλητές ιππασίας με τον καιρό, αποκτούν πόδια ελαφρά στραβά… κλπ, έτσι υποθέτουμε ότι μπορεί με τον καιρό να αλλάξει η μορφολογία του σώματος σε κάποιο σημείο, λόγω κάποιας συγκεκριμένης χρήσης, όχι απαραίτητα φυσικής, αλλά πνευματικής.
~ Έχει ένα εκ γενετής χαρακτηριστικό σημάδι κάπου στο σώμα
Όταν τον Μεσαίωνα επικράτησε η πεποίθηση ότι «μάγισσα/μάγος = συνεργός του Σατανά», γεννήθηκε και η πεποίθηση ότι όλες οι μάγισσες/μάγοι έχουν υπογράψει συμβόλαιο με τον Σατανά. Ένα σημάδι στο σώμα, πρόδιδε την υπογραφή του συμβολαίου: Εάν ήταν εκ γενετής, τότε το παιδί είχε επιλεχθεί από τον Σατανά, πριν καν γεννηθεί. Εάν όχι, τότε ο άνθρωπος υπέγραψε συμβόλαιο αργότερα.
– Η αλήθεια: Δεν υπάρχει καμιά αλήθεια.
~ Δεν μπορεί να κλάψει
Αυτή η πεποίθηση προέρχεται από την λανθασμένη εντύπωση ότι οι μάγισσες/μάγοι δεν είναι θνητοί! Αφού δεν είναι θνητοί, δεν έχουν κάποιες φυσικές λειτουργίες.
Κατά μια άλλη άποψη, αυτή η εντύπωση δημιουργήθηκε από την (επίσης λανθασμένη) πεποίθηση ότι οι μάγισσες/μάγοι είναι ανίκανοι βαθιών συναισθημάτων, κι επομένως ανίκανοι να κλάψουν.
– Η αλήθεια: Εδώ έχω να πω, ότι υπάρχει ένα μέρος αλήθειας. Οι μάγισσες έβλεπαν και βλέπουν ακόμα τη ζωή με διαφορετικό μάτι. Έτσι για παράδειγμα, επειδή ήξεραν ότι η κάθε ζωή έχει τον κύκλο της (γέννηση, θάνατος, αναγέννηση), ήξεραν ότι δεν χρειαζόταν να κλάψουν για κάτι π.χ. ένα θάνατο. Δεν είναι ανίκανοι, οι μάγοι και μάγισσες, να κλάψουν! Απλά δεν θα το κάνουν με… «ψύλλου πήδημα».
~ Ταξιδεύει πετώντας πάνω σε σκούπα (κυρίως για τις μάγισσες αυτό)
Η πεποίθηση ότι οι μάγισσες «πετάνε με σκούπες», κρατά από τρομερή φαντασία: Βλέποντας μια από τις πλέον γνωστές παραδοσιακές μεθόδους εξαγνισμού του σπιτιού, που δεν είναι άλλο από ένα καλό σκούπισμα με δεξιόστροφη κυκλική κίνηση της σκούπας, ταυτόχρονα με χορό (για θετικότητα), που… με πολύ φαντασία, δίνει την εντύπωση πτήσης με την σκούπα.
– Η αλήθεια: Δεν υπάρχει καμιά αλήθεια.
~ Φορά απαραιτήτως μυτερό καπέλο και χαρακτηριστικά χοντροπάπουτσα
και
~ Προτιμά να κατοικεί κάπου απομονωμένα, συνήθως μέσα σε δάσος
Αυτή είναι μια πεποίθηση που παραδόξως έχει αρκετή δόση ιστορικής αλήθειας, αλλά δεν αφορά μονάχα τις μάγισσες/μάγους, αλλά γενικότερα τους Παγανιστές (που δεν είναι απαραιτήτως και εξασκόντες της Τέχνης): Την εποχή επικράτησης του Χριστιανισμού, στην επαρχία είχανε μείνει λιγάκι πίσω από τα γεγονότα, αλλά και την μόδα. Η μόδα του μυτερού καπέλου και των ανάλογων χοντροπάπουτσων, ήταν «ξεπερασμένη», αλλά οι επαρχιώτες εξακολουθούσαν να τα φορούν. Επίσης, η λατρεία των αρχαίων Θεών κρατούσε ακόμα στην επαρχία, κι έτσι η λέξη «paganus», που σημαίνει «επαρχιώτης» (εξ’ ου και η «απομόνωση»), έλαβε διπλή σημασία: πλέον δεν ήταν απλά ο επαρχιώτης, αλλά ήταν και αυτός που πίστευε στις αρχαίες Θεότητες… και φορούσε παλιομοδίτικα ρούχα.
Αργότερα, αρκετοί σε πείσμα των εποχών, εσκεμμένα φορούσαν «την παλιά μόδα» στα ρούχα, το μυτερό καπέλο και τα χοντροπάπουτσα, θέλοντας έτσι να δηλώσουν την διαφωνία τους με τα θρησκευτικά γεγονότα και την πίστη τους στις αρχαίες θεότητες… Κι έτσι μας έμεινε ο τίτλος «παγανοί» ή «παγανιστές» και το ενδυματικό κλισέ του μυτερού καπέλου και χοντροπάπουτσων.
~ Έχει την ικανότητα να κατεβάζει το φεγγάρι και να το αρμέγει
Κατά τον Μεσαίωνα, πίστευαν πως όταν υπάρχει έκλειψη Σελήνης, είναι επειδή κάπου έχουν μαζευτεί μάγισσες και έχουν κατεβάσει το φεγγάρι για να το… αρμέξουν, «κλέβοντας» έτσι την δύναμη και το φως του, αλλά επίσης απλώνοντας βαθύ σκοτάδι στην γη, ώστε να μπορέσουν να κάνουν όλα τα ακατονόμαστα που τους προσέδιδαν ότι πράττουν, χωρίς να τις δει κανείς.
– Η αλήθεια: Η πεποίθηση ότι οι μάγισσες «κατεβάζουν το φεγγάρι και το αρμέγουν», κρατά από λανθασμένη εντύπωση που έδιναν τα λεγόμενα «drawing down the moon» (κατεβάζοντας την Σελήνη), δηλαδή των γνωστών μας μηνιαίων σεληνιακών τελετών.
Καλά όλ’ αυτά…
Αλλά πως μπορούμε πραγματικά και σωστά να αναγνωρίσουμε μια μάγισσα ή μάγο;
Νοιάζεται για τη Φύση ~ η μάγισσα συνδέεται με τη φύση και γενικά με ολόκληρο το περιβάλλον γύρο της.
Δεν εκνευρίζεται ~ η μάγισσα είναι πολύ υπομονετική γιατί αυτό είναι μία από της αρετές που πρέπει να έχει για την εξάσκηση της Τέχνης.
Δεν νιώθει την ανάγκη να αποδείξει ~ και αυτό, διότι μία μάγισσα ξέρει τον εαυτό της και ξέρει πολύ καλά το τι είναι.
Δεν είναι κοσμικό άτομο ~ περνάει τον περισσότερο χρόνο της στην αυτο-ανάπτυξή της.
Έχει ειδική φυσιογνωμία ~ δύσκολα ξεχνάς το πρόσωπό της γιατί έχει το κάτι το ιδιαίτερο που σε σαγηνεύει (εξ’ ού και η έκφραση που λέμε «αυτή έχει μαγευτική ομορφιά»)
Είναι αχαρακτήριστη ~ δεν μπορείς να πεις ότι είναι καλή ή κακή, γιατί αυτά τα δύο συνυπάρχουν ταυτόχρονα στο ίδιο άτομο. Άλλες φορές θα είναι καλή και άλλες φορές μπορεί να γίνει κακή ανάλογα με τις περιστάσεις…
Είναι χαρισματική ~ διαθέτει πάρα πολλές γνώσεις και πάνω σε πάρα πολλά θέματα και αυτό οφείλεται στο ότι η μάγισσα πρέπει να διαθέτει γνώσεις, για την εξάσκηση της Τέχνης, για την αυτο-ανάπτυξή της κ.α.
Έχει αναπτύξει τη Διαίσθηση ~ η πρώτη από τις ψυχικές δυνάμεις που αναπτύσσουν οι μάγισσες είναι αυτή της Διαίσθησης.
Έτσι, κλείνοντας κι έχοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, οφείλω να πω ότι μία μάγισσα μπορεί να καταλάβει μία άλλη μάγισσα από την δύναμη της αύρας της. Όσο ποιο εκπαιδευμένη είναι η μάγισσα, τόσο πιο εύκολο είναι να αναγνωρίσει την άλλη.
Leave a Reply