Σκόπιμες Αναπνοές

Υπάρχουν πολλές ασκήσεις αναπνοών, η κάθε μια και για άλλο σκοπό. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε να αναπνέουμε σωστά για να διαλογιστούμε, αλλά τα οφέλη των σκόπιμων αναπνοών δεν σταματούν εκεί. Οι σκόπιμες αναπνοές συνιστούνται και από ψυχολόγους, σαν βοήθημα θεραπείας ενάντια στο άγχος, τις φοβίες, την κατάθλιψη, την νευρικότητα, τους πονοκεφάλους, την κούραση κ.α. Συνιστούνται επίσης από καρδιολόγους για ενδυνάμωση του κυκλοφοριακού και του καρδιακού μυ, από αθλητικούς προπονητές για ενδυνάμωση των πνευμόνων και γενικά οι χρησιμότητές τους είναι αναρίθμητες.

Η τεχνική τους είναι πολύ απλή και μπορεί να την μάθει ο οποιοσδήποτε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Αλλά όσο εξασκείται, τόσο πιο θεαματικά θα γίνονται τα αποτελέσματα και τόσο πιο υγιής θα είναι ο οργανισμός. Για την Τέχνη της Μαγείας, οι σκόπιμες αναπνοές χρησιμοποιούνται για τον καθημερινό διαλογισμό αλλά και για να προετοιμαστούμε για οποιαδήποτε εργασία. Βελτιώνουν την διάθεσή μας, χαλαρώνουν και ενδυναμώνουν την αύρα, την δύναμη αλλά και την ενεργειακή ασπίδα μας. Εάν αποφασίσεις να εξασκηθείς με τις σκόπιμες αναπνοές, θα συνιστούσα να ξεκινήσεις με την Βασική Τεχνική Σκόπιμης Αναπνοής.

Βασικές Οδηγίες
Υπάρχουν μερικοί κανόνες που ισχύουν για όλες τις ασκήσεις σκόπιμης αναπνοής. Αυτοί είναι οι εξής:
– Φρόντιζε πάντα να διαλέγεις ένα σημείο όπου δεν θα σε ενοχλήσει κανείς. Είναι καλό επίσης να μην σε ενοχλούν γενικά θόρυβοι.
– Σίγουρα το ιδανικό μέρος για τις ασκήσεις είναι κάπου κοντά στην φύση όπου ο αέρας είναι καθαρός.
– Κάθισε κάπου άνετα, είτε σε μια καρέκλα με ίσα την πλάτη, τα πόδια να πατούν καλά στο έδαφος και σε ίσα θέση και τα χέρια χαλαρά στα μπράτσα της καρέκλας, ή ξάπλωσε κάπου ανάσκελα με ίσια το κορμί και μόνο ένα μικρό μαξιλαράκι κάτω από τον αυχένα. Όταν πρωτοξεκινάς με τις ασκήσεις σκόπιμης αναπνοής, είναι καλλίτερα να προτιμήσεις την καρέκλα, μιας και δεν είναι απίθανο να χαλαρώσεις τόσο πολύ που να σε πάρει ο ύπνος. Μην καμπουριάζεις διότι σε εμποδίζει να αναπνεύσεις βαθιά.
– Πολλοί προτιμούν να βάζουν και κάποια ελαφριά μουσική όσο κάνουν τις ασκήσεις τους. Το ιδανικό είναι κλασσική μουσική ή οποιαδήποτε χαλαρωτική μουσική χωρίς φωνητικά, σε χαμηλή ένταση. Επίσης, πολλοί χρησιμοποιούν και αρωματικά λιβανάκια, με αρώματα διακριτικά και χαλαρωτικά. Προσοχή μόνο να μην είναι πολύς ο καπνός και ενοχλητικός!

Βασική Τεχνική Σκόπιμης Αναπνοής
Κάθισε κάπου άνετα, είτε σε μια καρέκλα με ίσα την πλάτη, τα πόδια να πατούν καλά στο έδαφος και σε ίσα θέση και τα χέρια χαλαρά στα μπράτσα της καρέκλας, ή ξάπλωσε κάπου ανάσκελα με ίσια το κορμί και μόνο ένα μικρό μαξιλαράκι κάτω από τον αυχένα. Κλείσε τα μάτια σου και εισέπνευσε βαθιά από την μύτη, μετρώντας αργά 1-2-3-4… αν θες μπορείς να φτάσεις μέχρι το 6 ή 7, αρκεί να αισθάνεσαι άνετα με αυτό. Ο σκοπός είναι να αισθάνεσαι τα πνευμόνια σου και όλη την περιοχή του στομάχου να γεμίζουν αέρα. Κράτησε για λίγο τον αέρα μέσα, αλλά όχι τόσο ώστε να αισθανθείς δυσφορία. Εξέπνευσε αργά με τον ίδιο ρυθμό (1-2-3-4…) από το στόμα μέχρι να βγει όλος ο αέρας.
Με κάθε εισπνοή, οραματίσου ότι εισπνέεις θετική, χρυσή ενέργεια, που αντιπροσωπεύει γαλήνη, ηρεμία, χαλάρωση, θεραπευτική δύναμη και όποια άλλη θετική δύναμη έχεις ανάγκη. Με κάθε εκπνοή, οραματίσου ότι αποβάλεις όλες τις αρνητικές ενέργειες με την μορφή μαύρου καπνού. Αισθάνσου ότι φεύγει από μέσα σου ο φόβος, το μίσος, η νευρικότητα, το άγχος και οτιδήποτε άλλο έχεις ανάγκη να ξεφορτωθείς.
10 τέτοιες αναπνοές την φορά και καθημερινή εξάσκηση είναι το ιδανικό. Κάθε μέρα, αύξησε και από λίγο την αντοχή της εισπνοής, αλλά ποτέ μην την φτάνεις σε σημείο που να αισθάνεσαι έντονη δυσφορία.

Φυσική Τεχνική Σκόπιμης Αναπνοής του Δέντρου

Κάθισε κάπου άνετα, είτε σε μια καρέκλα με ίσα την πλάτη, τα πόδια να πατούν καλά στο έδαφος και σε ίσα θέση και τα χέρια χαλαρά στα μπράτσα της καρέκλας, ή ξάπλωσε κάπου ανάσκελα με ίσια το κορμί και μόνο ένα μικρό μαξιλαράκι κάτω από τον αυχένα. Σκέψου για λίγο το συναίσθημα που θέλεις να ξεφορτωθείς (άγχος, φοβία, νευρικότητα κλπ).
Κλείσε τα μάτια σου και οραματίσου τον εαυτό σου σαν ένα μεγάλο, δυνατό δέντρο με πλούσια φυλλωσιά. Οι ρίζες του είναι γερές και απλώνονται βαθιά στην γη. Εκτός όμως από τα πράσινα φύλλα του, οραματίσου και μερικά ξερά ή κίτρινα. Αυτά τα φύλλα, αντιπροσωπεύουν αυτό που θέλεις να ξεφορτωθείς. Εισέπνευσε βαθιά και αργά από την μύτη, μέχρι να αισθανθείς τα πνευμόνια σου και όλη την περιοχή του στομάχου να γεμίζουν αέρα. Με κάθε εισπνοή, οραματίσου το δέντρο να δυναμώνει και να τρέφεται από την ενέργεια της Γης. Κράτησε για λίγο τον αέρα μέσα και εξέπνευσε αργά και σταθερά από το στόμα. Με κάθε εκπνοή, οραματίσου τον αέρα να παρασέρνει μερικά από τα ξερά και κίτρινα φύλλα του δέντρου και να τα πηγαίνει μακριά. Επανέλαβε τουλάχιστον 10 φορές, μέχρις ότου να αισθανθείς ότι «το δέντρο» ξεφορτώθηκε όλα του τα «ξερά και κίτρινα φύλλα».

Σκόπιμη Αναπνοή Χαλάρωσης των Μυών.
Κάθισε κάπου άνετα, είτε σε μια καρέκλα με ίσα την πλάτη, τα πόδια να πατούν καλά στο έδαφος και σε ίσα θέση και τα χέρια χαλαρά στα μπράτσα της καρέκλας, ή ξάπλωσε κάπου ανάσκελα με ίσια το κορμί και μόνο ένα μικρό μαξιλαράκι κάτω από τον αυχένα. Κλείσε τα μάτια σου και χαλάρωσε. Προσπάθησε αρχικά να επικεντρώσεις την προσοχή σου στην άκρη των ποδιών. Εισέπνευσε αργά και σταθερά από την μύτη. Καθώς εισπνέεις, οραματίσου την ένταση των μυών σε εκείνο το σημείο να συγκεντρώνεται και να σχηματίζει μια μαύρη «επίστρωση» αρνητικής ενέργειας κάτω από το δέρμα.
Εξέπνευσε αργά και σταθερά από το στόμα. Καθώς εκπνέεις, οραματίσου την αρνητική ενέργεια να απελευθερώνεται και να αποβάλλεται από το σώμα μέσα από τους πόρους του δέρματος. Επανέλαβε 3 φορές. Τώρα εστίασε την προσοχή σου στα πέλματα των ποδιών. Επανέλαβε την ίδια διαδικασία και προχώρα στους αστραγάλους. Επαναλαμβάνεις συνέχεια, ανεβαίνοντας σιγά-σιγά στα μέρη του σώματος. Ολοκληρωμένη η σειρά έχει ως εξής: Άκρες των δαχτύλων των ποδιών, Πέλματα, Αστράγαλοι, Γάμπες, Γόνατα, Μηροί, Κοιλιακή χώρα, Ηλιακό πλέγμα (ανάμεσα από την κοιλιακή χώρα και τον θώρακα. Η περιοχή γύρω από το διάφραγμα), Θώρακας, Παλάμες, Μπράτσα, Ώμοι και ωμοπλάτη, Λαιμός και αυχένας, Πρόσωπο, Όλο το τριχωτό της κεφαλής

Σκόπιμη Αναπνοή Κάθαρσης
Κάθισε κάπου άνετα, είτε σε μια καρέκλα με ίσα την πλάτη, τα πόδια να πατούν καλά στο έδαφος και σε ίσα θέση και τα χέρια χαλαρά στα μπράτσα της καρέκλας, ή στάσου όρθιος/α σε ίσια θέση με τα πόδια ελαφρά ανοιχτά. Εισέπνευσε αργά και βαθιά από την μύτη και κράτησε για λίγο την αναπνοή σου. Φαντάσου ότι έχεις ένα φυσοκάλαμο στο στόμα σου, δώσε δυνατά και απότομα μια σύντομη εκπνοή, χωρίς να διώξεις όλον τον αέρα από μέσα σου. Επανέλαβε μέχρι να φύγει όλος. Με κάθε σύντομη εκπνοή, οραματίσου την αρνητική ενέργεια σαν μικρά μαύρα ζωύφια που ξεπετιούνται από το «φυσοκάλαμο» και πέφτουν νεκρά στο πάτωμα. Με κάθε εισπνοή, οραματίσου εξαγνιστική φωτεινή ενέργεια να εισέρχεται σε όλο σου το σώμα. Επανέλαβε 8-10 φορές.
Η τεχνική αυτή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για ενδυνάμωση των πνευμόνων, για αναζωογόνηση του σώματος αλλά και σαν κομμάτι της τελετουργικής κάθαρσης πριν από οποιαδήποτε Μυστικιστική εργασία.

Σκόπιμη Αναπνοή Ενεργοποίησης των Κυττάρων του Σώματος και του Εγκεφάλου
Στάσου όρθιος/α σε ίσια θέση με τα πόδια ελαφρά ανοιχτά. Τέντωσε το κορμί σου σε ανάταση και επιδίωξε να χασμουρηθείς. Χαλάρωσε τους μυς σου τελείως και επανέλαβε. Κάθε φορά που τεντώνεσαι, προσπάθησε να φτάσεις και πιο ψηλά. Επανέλαβε τουλάχιστον 5 φορές και χαλάρωσε. Κάνε την διαδικασία της Σκόπιμη Αναπνοή Κάθαρσης για τουλάχιστον 5 φορές και χαλάρωσε. Άπλωσε τα χέρια σου έκταση και ξεκίνα να κάνεις μικρούς κύκλους με γρήγορο ρυθμό για περίπου 20-30 δευτερόλεπτα. Ανέστρεψε την φορά των κύκλων και επανέλαβε. Άφησε τα χέρια σου να χαλαρώσουν. Πάρε μερικές βαθιές αναπνοές και ξεκίνα να περιστρέφεις αργά και σταθερά το κεφάλι σου με μεγάλους κύκλους. Μέτρησε περίπου 10 κύκλους και ανέστρεψε την φορά μετρώντας άλλους 10. Πάρε μερικές σύντομες αλλά βαθιές αναπνοές, εισπνέοντας από την μύτη και εκπνέοντας από το στόμα.

Σκόπιμη Αναπνοή για όσους υποφέρουν από Αϋπνίες.
Πριν πέσεις για ύπνο, κάνε ένα μπάνιο ή ντους με όσο πιο ζεστό νερό μπορείς (όχι καυτό!!). Ξάπλωσε στο κρεβάτι ανάσκελα με ίσια το κορμί. Κλείσε τα μάτια σου και πάρε μερικές αργές και βαθιές αναπνοές, εισπνέοντας από τη μύτη και εκπνέοντας από το στόμα. Άρχισε να αναπνέεις κανονικά και οραματίσου ότι βρίσκεσαι σε μια παραλία. Προσπάθησε να οραματιστείς και να αισθανθείς με όλες σου τις αισθήσεις τις λεπτομέρειες της περιοχής: το καθαρό νερό, την λευκή άμμο, την μυρωδιά του θαλασσινού αέρα, την ζέστα του ήλιου κλπ. Τώρα επικέντρωσε την προσοχή σου στο απαλό κύμα που σκάει στην παραλία. Συγχρόνισε το κύμα με την αναπνοή σου. Με κάθε εισπνοή το κύμα «φεύγει» και με κάθε εκπνοή «έρχεται». Εάν θέλεις, μπορείς να μετράς ταυτόχρονα τα κύματα.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

one × four =