Αυτόματη Γραφή

Τι είναι η αυτόματη γραφή;
Όταν αναφερόμαστε στην αυτόματη γραφή η σκέψη μας μάλλον μας παραπέμπει σε ανθρώπους μέντιουμ οι οποίοι έχουν μπροστά τους ένα χαρτί και αρχίζουν να γράφουν. Τι γράφουν όμως; Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά:

Αρχικά, λέγοντας αυτόματη γραφή αναφερόμαστε σε ένα είδος παραψυχολογικού φαινόμενου. Μέσα από αυτό το φαινόμενο ο άνθρωπος ο οποίος το εξασκεί έρχεται σε επαφή με το υποσυνείδητο ή με κάποιο πνεύμα (ή πνεύμα-οδηγητή του) το οποίο τον καθοδηγεί στην γραφή ενός κειμένου. Εν συντομία είναι μία ασυνείδητη γραφή για το λόγω ότι γράφεται ότι έρχεται στο νου μας χωρίς να το επεξεργαζόμαστε, σαν να βρισκόμαστε σε έκσταση.
Η αυτόματη γραφή χρησιμοποιείτε κυρίως στην μαντεία. Ο άνθρωπος (μέντιουμ) συγκεντρώνεται στο θέμα που θέλει να πάρει απάντηση και έρχεται σε επαφή με τον εσώτερο εαυτό του (υποσυνείδητο) και ξεκινά να γράφει καθοδηγούμενος από αυτόν.
Επίσης, αν και δεν υπάρχουν επίσημα επιστημονικά στοιχεία, πολλοί ψυχοθεραπευτές χρησιμοποιούν αυτήν την τεχνική σαν θεραπεία (όπως στην Φροϋδική ψυχολογία, για αυτογνωσία), απέναντι σε άτομα τα οποία έχουν καταπιεσμένες μνήμες. Αν ο ανθρώπινος νους δεν έχει περιορισμούς στο τι σκέφτεται, τότε εύκολα μπορούν να ανακληθούν μνήμες οι οποίες ήταν καταπιεσμένες.
Επιπλέον, οι αποκρυφιστές χρησιμοποιούν αυτή την τεχνική για να έρθουν σε επικοινωνία με ψυχές ανθρώπων ώστε να συλλέξουν πληροφορίες ή ακόμα και για καθοδήγηση.

Που αποσκοπεί η αυτόματη γραφή;
Η αυτόματη γραφή αποσκοπεί κυρίως στην μαντεία, στον εσωτερισμό, στην ψυχολογία και πιο γενικά στην ψυχανάλυση. Μέσω αυτής μπορούμε να μάθουμε, να κατανοήσουμε, ακόμα και να επιλύσουμε διάφορα προβλήματα της καθημερινότητάς μας. Παραθέτω μερικά από αυτά:
• Να μάθουμε για το παρελθόν, για το παρόν και το μέλλον.
• Να ανακαλέσουμε μνήμες από προηγούμενη ζωή.
• Να ανακαλύψουμε τον σκοπό της γέννησής μας σε αυτήν την ζωή.
• Να λύσουμε ένα πρόβλημα.
• Να διδαχθούμε (όσο περίεργο και αν ακούγεται, μπορούμε να πάρουμε πληροφορίες για την τέχνη, τους άλλους πλανήτες, τις διάφορες επιστήμες κλπ. Ας μην ξεχνάμε ότι πολλοί συγγραφείς του σουρεαλισμού χρησιμοποιούσαν την αυτόματη γραφή για να συγγράψουν τα κείμενά τους.)

Ποιοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν την αυτόματη γραφή;
Όλοι μας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την αυτόματη γραφή αρκεί να γνωρίζουμε κάποια βασικά πράγματα. Όπως:
• Θα πρέπει να ήμαστε σε θέση να μπορούμε να χαλαρώσουμε το σώμα μας όσο περισσότερο μπορούμε. Άμα υπάρχει ένταση τότε μπορεί να μας δυσκολέψει στην πρόοδό μας.
• Να έχουμε ελεύθερο μυαλό. Δεν θα πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί στο τι σκεφτόμαστε. Αυτός είναι και ο στόχος της τεχνικής αυτής να απελευθερώσουμε το μυαλό μας και να γράψουμε ότι μας έρχεται στο νου.
• Αυτοπεποίθηση. Είναι πολύ χρήσιμο να πιστεύουμε στον εαυτό μας, γιατί μας βοηθάει στο να πετύχουμε αυτό που πραγματικά θέλουμε και να μην σταματάμε αν δεν τα καταφέραμε.
• Υπομονή και επιμονή. Υπάρχει περίπτωση να μην έχουμε αποτελέσματα με την πρώτη φορά. Αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να μας πτοήσει, αλλά κάτι που θα μας κάνει να προσπαθήσουμε ξανά. Ας μην ξεχνάμε και τι λέει ο σοφός μας λαός «κάθε αρχή και δύσκολη».

Ποια προβλήματα υπάρχουν κατά την εκτέλεση;
Πρώτα από όλα, υπάρχει περίπτωση να μην μπορούμε να αφήσουμε το μυαλό μας ελεύθερο και να επιστρέφουμε συνέχεια στο συνειδητό. Αν υπάρχει αυτό το πρόβλημα τότε θα μπορούσαμε να διαλογιστούμε ξανά να χαλαρώσουμε ακόμα περισσότερο και να μην πιέζουμε τον εαυτό μας. Πρέπει επίσης να κατανοήσουμε ότι με την αυτόματη γραφή ανοίγουμε ένα «κανάλι» το οποίο μπορούν να εισέλθουν στο νου μας διάφορες ανεπιθύμητες επικοινωνίες. Πώς θα σας φαινότανε αν βρισκόσασταν σε μία κατάσταση που να δέχεστε παθητικά όλες τις σκέψεις που μεταδίδουν κάποιοι άλλοι; Δεν θα ήταν και πολύ ευχάριστο!! Πρέπει δηλαδή να κατανοήσουμε ότι η επιθυμητή επικοινωνία, είναι με τον εσώτερο εαυτό μας ή με τον προστάτη-οδηγητή μας. Κανέναν και τίποτε άλλο! Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο αφ’ ότου έχουμε πετύχει την ζεύξη με τον εσώτερο εαυτό μας, μέσω της αυτογνωσίας.
Αν η επικοινωνία που έχουμε επιτύχει, δεν είναι με τον εσώτερο εαυτό μας ή τον προστάτη-οδηγητή μας και θέλουμε να καταλάβουμε τις διαθέσεις του, τότε το μόνο μέσο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι η διαίσθησή μας. Αν αισθανόμαστε κάτι αρνητικό τότε σταματάμε την πρακτική αμέσως. Σκεφτείτε ότι αν κάποιος ή κάτι θέλει να μας «βλάψει», τότε θα μας μεταλαμπαδεύσει σκέψεις οι οποίες μπορούν αλλάξουν τον δικό μας τρόπο σκέψης, ίσως και να μας μεταδώσει ψεύτικες ελπίδες κι έτσι να μας αποπροσανατολίσει από τους δικούς μας στόχους και σκοπούς.

Ας μπούμε λοιπόν στην πρακτική…

Τι θα χρειαστούμε;
• Ένα ήσυχο μέρος για να εξασκηθούμε.
• Χαλαρή ατμόσφαιρα (αρωματικά λιβάνια, λευκά κεριά κατά προτίμηση, απαλή μουσική σε χαμηλούς τόνους και ότι άλλο μας βοηθάει να χαλαρώσουμε χωρίς να μας αποσπάει την προσοχή.)
• Ένα χαρτί και ένα μολύβι ή στυλό. Καλό θα ήταν αν γράφουμε πάνω σε ξύλινο έπιπλο να έχουμε ένα τετράδιο κάτω από το χαρτί για να μην δημιουργεί θόρυβο την ώρα που γράφουμε, που ίσως μας αποσπάσει την προσοχή.

Ξεκινάμε…
Πρόκειται να χρησιμοποιήσεις το χαρτί και το μολύβι για να επικοινωνήσεις με τον προστάτη-οδηγητή σου. Μην δίνεις χρόνο στο μυαλό σου να επεξεργαστεί τις πληροφορίες, απλά προσπάθησε να τις καταγράψεις.
• Ας κάτσουμε σε μία θέση στην οποία μπορούμε να χαλαρώσουμε και να ευνοεί το γράψιμο, έχοντας μπροστά μας ένα χαρτί και ένα μολύβι.
• Παίρνουμε βαθιές αναπνοές για να χαλαρώσουμε, αναπνέοντας από την μύτη και εκπνέοντας από το στόμα.
• Χαλαρώνουμε το σώμα μας. Ξεκινάμε από κάτω προς τα πάνω ή από πάνω προς τα κάτω, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο πρόσωπό μας. (βλ. σχετικά άρθρα στην ενότητα Εσωτερισμός)
• Καθαρίζουμε το μυαλό μας από τις καθημερινές μας σκέψεις
• Πιάνουμε το μολύβι και το τοποθετούμε πάνω στο χαρτί. Προσέχουμε όμως να μην δώσουμε μεγάλη πίεση.
• Νοητά καλούμε τον προστάτη-οδηγητή μας και τον λέμε ότι θέλουμε να επικοινωνήσουμε μαζί του.
• Όταν αισθανθούμε την παρουσία του, ξεκινάμε.
Χαιρετάμε τον προστάτη-οδηγητή μας και τον ευχαριστούμε για την παρουσία του, γραπτώς.
• Ζητάμε το όνομά του. Ακολουθούν οι προσωπικές ερωτήσεις για επαλήθευση. Αν η οντότητα μας δώσει άλλο όνομα μπορούμε αν θέλουμε και αν αισθανόμαστε άνετα να δουλέψουμε με αυτήν την οντότητα, αρκεί να γνωρίζουμε το όνομα της.
• Μπορούμε πλέον να κάνουμε τις ερωτήσεις που θέλουμε να πάρουμε απάντηση. Οι απαντήσεις θα έρθουν στο μυαλό μας σε λίγα δευτερόλεπτα, για αυτό δεν θα πρέπει να μαντέψουμε τις απαντήσεις. Υπομονή.
• Όταν πάρουμε τις απαντήσεις που θέλουμε, ευχαριστούμε και πάλι τον προστάτη-οδηγητή μας και του ζητάμε να αποχωρήσει.
• Για να σταματήσεις την τεχνική αυτή απλά επιστρέφεις ολοκληρωτικά στο συνειδητό με τις σκέψεις τις καθημερινότητας.

Αποκωδικοποιώντας τα γραπτά…
Όταν πάμε να διαβάσουμε το κείμενο μας, ίσως και να μην μπορούμε να βγάλουμε άκρη. Θα παρατηρήσουμε πως στην αρχή τα γραπτά που θα παίρνουμε θα περιέχουν λάθη ορθογραφίας, σύνταξης, άγνωστες λέξεις κλπ. Αυτό με την εξάσκηση σιγά-σιγά θα μειώνεται. Υπάρχει περίπτωση τα όσα έχουμε γράψει να μην είναι οι απαντήσεις κατευθείαν.
Για παράδειγμα:
Ερώτηση ~ «τι θα πρέπει να κάνω για να βγάλω λεφτά;»
Απάντηση ~ «προσπάθησες να βρεις δουλειά;»
Για αυτό μία δεύτερη ανάγνωση θα βοηθούσε πολύ ώστε να βγάλουμε νόημα.

Καλή επιτυχία!


Πηγές πληροφοριών:

  • http://www.crystalinks.com/automatic_writing.html
  • http://www.spiritnexus.org/library/autowrite/Default.htm
  • http://www.skepdic.gr/Entries/Alpha/aytomatigrafi.htm
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five × five =