Η Μαντεία των Άστρων

Μαντεία των ΆστρωνΤι σας έρχεται πρώτο στο μυαλό όταν ακούτε «Μαντεία των Άστρων»; Σίγουρα η πρώτη σκέψη είναι: Αστρολογία!
Πράγματι η Αστρολογία είναι η πλέον διαδεδομένη μορφή Μαντείας των Άστρων, δεν είναι όμως η μοναδική. Στην «σκιά» της διάσημης Αστρολογίας κρύβονται κι άλλες ακόμα μέθοδοι και παραδόσεις, που η πρακτική τους, όπως και της Αστρολογίας, χάνεται στα βάθη των αιώνων.
Σήμερα κάποιες από αυτές τις μεθόδους τις έχουμε «ενσωματώσει» στην κοινά γνωστή Αστρολογία. Άλλες έχουν σχεδόν ξεχαστεί και χρησιμοποιούνται από ελάχιστους μονάχα λάτρεις της Αστρολογίας, που έχουν το «μεράκι» να αναζητούν στα παλιά, σκονισμένα βιβλία της ιστορίας αυτές τις πανάρχαιες παραδόσεις των πρώτων αστρολόγων.


Επιλεκτική Αστρολογία
Ενώ είναι γνωστή λίγο πολύ σε όλους, εμπλέκεται και χαρακτηρίζεται ως Αστρολογία γενικώς. Η Επιλεκτική Αστρολογία όμως είναι αυτόνομη μαντική Τέχνη και ίσως προηγείται της κοινά γνωστής Αστρολογίας.
Από τα βάθη της ιστορίας οι βασιλιάδες και άρχοντες συμβουλεύονταν τον αστρολόγο τους για την έκβαση κάποιας σοβαρής κρατικής υπόθεσης. Ο αστρολόγος με την σειρά του μελετούσε τους αστρολογικούς χάρτες συγκρίνοντάς τους με τον αστρολογικό χάρτη «γέννησης» του κράτους, του μονάρχη και εάν επρόκειτο για πόλεμο ή εμπορική συναλλαγή με κάποιο άλλο κράτος, μελετούσε και τον αστρολογικό χάρτη του αντίπαλου κράτους καθώς και του μονάρχη του. Έτσι, πληροφορούσε τον άρχοντα για την έκβαση του θέματος, αλλά και για την πλέον κατάλληλη ημέρα δράσης.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα Επιλεκτικής Αστρολογίας είναι ο Μέγας Αλέξανδρος, που είναι πια ευρέως γνωστό το ότι κατά την διάρκεια των εκστρατειών του δεν έκανε τίποτα χωρίς να συμβουλευτεί πρώτα τα άστρα και τους Θεούς και ήταν ικανός να περιμένει μέχρι και ένα ολόκληρο έτος για την κατάλληλη ημέρα μάχης.

Αστρομαντεία ή Μαντεία των Οδών
Ίσως η αρχαιότερη μέθοδος, προγενέστερη ακόμα και της σημερινής μας Αστρολογίας, που ξεκίνησε από τους αρχαίους Έλληνες. Είναι η μαντεία μέσω παρατήρησης και ερμηνείας των αστρικών φαινομένων και ιδιαίτερων κινήσεων των άστρων, πλανητών, μετεωριτών, κομητών, εκλείψεων κλπ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα που επιβιώνει μέχρι τις μέρες μας είναι οι ερμηνείες που δίδονται με την διέλευση του κομήτη του Χάλεϋ.
Επίσης παλαιότερα, παρατηρούσαν και η συμπεριφορά των ζώων κατά την διάρκεια κάποιου ιδιαίτερου αστρικού φαινομένου.

Νεφελομαντεία
Αυτή η μέθοδος συχνά εμπλέκεται με την οιωνοσκοπία, όμως εντάσσεται στην Μαντεία των Άστρων, παρόλο που διατηρεί αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με την οιωνοσκοπία.
Είναι η παρατήρηση και ερμηνεία της θέσης και διαμόρφωσης των νυχτερινών νεφελωμάτων σε σύγκριση με τις θέσεις των πλανητών, άστρων, κομητών κλπ. που εμφανίζονται ανάμεσά τους.
Οι αρχαίοι νεφελομάντες συνήθιζαν να ξαπλώνουν στην γη τα ανοιξιάτικα και φθινοπωρινά βράδια -που τα σύννεφα είναι αραιά και επιτρέπουν να φαίνονται ανάμεσά τους τα άστρα- και να παρατηρούν τα σχήματα που δημιουργούσαν τα νέφη στον ουρανό σε συνδυασμό με τα άστρα και τους πλανήτες που διακρίνονταν ανάμεσα από τα κενά των νεφών ή πίσω από αυτά.
Γνωστός είναι μέχρι τις μέρες μας ο καλός οιωνός των νεφών που σχηματίζουν κύκλο γύρω από την πανσέληνο.

Η Μαντεία των Άστρων και των Ταρώ – Ο Χορός των Άστρων
Η τέχνη των Ταρώ είναι πανάρχαιη και σχεδόν από την έναρξη της ύπαρξής της συνδυάστηκε με την μαντεία των άστρων.
Εκτός από τις λίγο-πολύ γνωστές μεθόδους χρήσης των Ταρώ, υπάρχει και η μέθοδος του «Χορού των Άστρων». Στην μέθοδο αυτή χρησιμοποιείται μονάχα η Μεγάλη Αρκάνα των Ταρώ με την οποία σχηματίζεται ένας κύκλος όπως του ζωδιακού με 12 από τις κάρτες. Κάθε θέση κάρτας αντιπροσωπεύει έναν από τους 12 ζωδιακούς οίκους και η κάρτα ερμηνεύεται σε συνδυασμό με το τι αφορά ο οίκος.
Με αυτήν την μέθοδο, μπορεί να δοθεί μια πρόβλεψη για όλα τα ζητήματα και όχι για κάποιο συγκεκριμένο θέμα, μιας και ο κάθε οίκος αφορά κάτι διαφορετικό (π.χ. οικονομικά, οικογενειακά, κοινωνικά κλπ.).

Ωριαία Αστρολογία
Η μέθοδος της Ωριαίας Αστρολογίας έχει πλέον σχεδόν εξαφανιστεί, μιας και δεν είναι τόσο εύκολη στην εφαρμογή της.
Ο άνθρωπος που αναζητά να μάθει την έκβαση σε κάποιο θέμα που τον απασχολεί, πρέπει να θυμηθεί την ακριβή ημέρα και ώρα που δημιουργήθηκε η ερώτηση στο μυαλό του. Δίνει αυτά τα στοιχεία στον αστρολόγο, ο οποίος με την σειρά του μελετά τον αστρολογικό χάρτη αυτής της συγκεκριμένης στιγμής και τον συγκρίνει με τον γενέθλιο αστρολογικό χάρτη του ανθρώπου που ρωτά, για να μπορέσει να προβλέψει την έκβαση του θέματος.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × 3 =