Χειρομαντεία

ΧειρομαντείαΚοιτάζοντας τον τίτλο του άρθρου, οι περισσότεροι από εσάς, μαντεύω, κοιτάξατε την παλάμη σας για όχι περισσότερο από 30 δευτερόλεπτα, έτσι δεν είναι; Τι παρατηρήσατε λοιπόν; Γραμμές σε συγκεκριμένα για όλους μας σημεία, γραμμές διάσπαρτες, γραμμές διακεκομμένες, σημάδια, εξογκώματα… Χειροσκοπήσατε δηλαδή, καθώς χειροσκοπία ή χειρογνωμική ονομάζεται η παρατήρηση του σχήματος και της διάταξης του χεριού μας.


Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με τη χειρομαντεία, την μελέτη δηλαδή των σημαδιών του χεριού μας και την αποκάλυψη πτυχών της ζωής μας μέσω αυτών των σχημάτων, καθώς, η ζωή τείνει να αφήνει τα «σημάδια» της, εκτός από την ψυχής μας, και στην παλάμη μας…

Όταν ακούμε για χειρομαντεία, αυτομάτως μας έρχεται στο νου η γριά τσιγγάνα που ζητάει να την «ασημώσουμε» για να μας «διαβάσει» το χέρι. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά όμως από που προήλθε αυτή η τέχνη καθώς έχει την τάση να μεταδίδεται προφορικά, ή μάλλον, «από χέρι σε χέρι»! Τα πρώτα κείμενα πάντως που ασχολήθηκαν με τη χειρομαντεία, εμφανίζονται το 1475, αν και πηγές αναφέρουν ότι οι Κινέζοι, ασχολήθηκαν με τη μελέτη του χεριού ήδη από το 3.000π.Χ. και ονόμασαν αυτή την τέχνη, Siang Cheau και η οποία ξεκίνησε ως ιατρική διάγνωση παθήσεων μέσω των σημαδιών των χεριών. Στο Μεσαίωνα όμως η χειρομαντεία χρησιμοποιήθηκε για να ανακαλύπτουν τις μάγισσες (!) καθώς πίστευαν πως ορισμένα σχήματα πάνω στην παλάμη, έδειχναν ότι το συγκεκριμένο άτομο είχε κάνει συμφωνία με το Διάβολο! Η χειρομαντεία γενικά καταδικάστηκε από την Καθολική εκκλησία, αλλά το 17ο αιώνα κατάφερε να διδάσκεται σε αρκετά πανεπιστήμια της Γερμανίας.


Η χειρομαντεία ως επιστήμη, μοιάζει με την μετωποσκοπία και την φυσιογνωμική καθώς όλες οι παραπάνω στηρίζονται στη συμπαθητική μαγεία και στη διαίσθηση.
Οι χειρομάντες υποστηρίζουν πως, οι γραμμές του χεριού μας θα μπορούσαν να αλλάξουν αν άλλαζε και το άτομο τρόπο ζωής. Προς θεού όμως, μην επιχειρήσετε να χαράξετε νέες γραμμές στο χέρι σας αν οι τωρινές δε σας ικανοποιούν! Αυτό θα ήταν πολύ επώδυνο… Προτιμότερο θα ήταν να βελτιώσετε τον εαυτό σας αντί αυτού (βλ.
αυτογνωσία και αυτοβελτίωση).


ΠαλάμηΓια να ξεκινήσουμε την ανάλυση της παλάμης μας, πρέπει να ξεχωρίσουμε το χέρι το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε. Αυτό θα είναι το χέρι το οποίο επικρατεί, δηλαδή, το χέρι με το οποίο γράφουμε. Στη χειρομαντεία όμως χρησιμοποιούνται και τα δύο χέρια καθώς αναφέρονται σε διαφορετικές περιόδους και διαφορετικούς τομείς της ζωής του ανθρώπου. Έτσι έχουμε:
• Γενικά, το ενεργό χέρι (επικρατές) αναφέρεται στο παρόν και γενικά, στις δυνατότητες που μπορούν να αναπτυχθούν στο μέλλον, ενώ το παθητικό στο παρελθόν και στα χαρίσματα από τα οποία διακατέχεται το άτομο.
• Για τους δεξιόχειρες, το παθητικό (αριστερό) χέρι, δείχνει τις προδιαθέσεις και τα εγγενή χαρακτηριστικά ενώ το ενεργό (δεξί), δείχνει το πεπρωμένο, τη μοίρα και την εξέλιξη των ικανοτήτων του ατόμου. Για τους αριστερόχειρες, ισχύει το αντίστροφο.
Σημειώστε ότι πρέπει να αρχίζουμε την ανάλυση από το παθητικό χέρι, δηλαδή από το παρελθόν, και να προχωράμε με το ενεργό χέρι, δηλαδή το παρόν.

Τα Όρη
Τα όρη αποτελούν σαρκώδης, χαραγμένες περιοχές της παλάμης και συμβολίζουν τις κινητήριες δυνάμεις της ζωής. Στα όρη έχουν δοθεί ονόματα πλανητών κι έτσι το κάθε ένα σχετίζεται με τις ενέργειες του αντίστοιχου πλανήτη. Ισχύει ο κανόνας πως όσο πιο έντονα χαραγμένο είναι κάποιο όρος, τόσο περισσότερο επηρεάζει το χαρακτήρα.

Όρος της Αφροδίτης: (στη βάση του αντίχειρα) Συμβολίζει την ικανότητα να αγαπάμε και την εκτίμηση για την ομορφιά και τις αξίες της ζωής. Γενικά, αντιστοιχεί στο αίσθημα στοργής, στην αγάπη, στην αρμονία και επίσης στην καλλιτεχνική φύση.

Όρος της Σελήνης: (απέναντι από το όρος της Αφροδίτης) Συμβολίζει τη φαντασία, την ευαισθησία, τη δημιουργικότητα, το μητρικό ένστικτό, τα συναισθήματα και τη διαίσθηση. Χαρακτηρίζει ανθρώπους εσωστρεφείς.

Όρος του Άρη: Συμβολίζει την ικανότητα στην εργασία, τη θέληση και το φυσικό πάθος.
Το θετικό (πάνω από το όρος της Αφροδίτης), δείχνει θάρρος και τόλμη και συνδέεται με την επιθετικότητα.
Το αρνητικό (πάνω από το όρος της Σελήνης), δείχνει τις αρετές της αντίσταση, του θάρρους και της υπομονής.

Όρος του Απόλλωνα/Ήλιου: (κάτω από τον παράμεσο) Συμβολίζει τη χαρά, τη διασκέδαση, την επιτυχία, την κοινωνικότητα και το γόητρο.

Όρος του Ερμή: (κάτω από το μικρό δάχτυλο) Συμβολίζει την επικοινωνία, την έκφραση (ομιλία και γράψιμο), τις εμπορικές και πρακτικές υποθέσεις καθώς και την αγάπη για ταξίδια. Δείχνει επίσης και την ευφυΐα του ατόμου.

Όρος του Κρόνου: (κάτω από τον μέσο) Συμβολίζει την εργασία, τη σταθερότητα, τη σοβαρότητα, το καθήκον. Όταν είναι πιο κεντραρισμένο, δείχνει σύνεση κι επιφυλακτικότητα. Δείχνει όμως και μοιρολατρική στάση καθώς και έντονη κλίση προς τον αποκρυφισμό.

Όρος του Δία: (κάτω από το δείκτη) Συμβολίζει τη δύναμη, την αγάπη, την περηφάνια, τη φιλοδοξία, τη σωστή κρίση

Στα όρη, κύριο ρόλο για την ερμηνεία παίζει το πόσο έντονα είναι. Όσο πιο ανεπτυγμένο είναι ένα όρος, τόσο περισσότερο ενισχύει τα χαρακτηριστικά που του αντιστοιχούν. Το αντίστροφο ισχύει για τα επίπεδα όρη.

Οι γραμμές
Αναμφισβήτητα, το σημαντικότερο σημείο στην ερμηνεία του χεριού που όμως δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τη βοήθεια των υπόλοιπων στοιχείων. Έτσι έχουμε τις εξής γραμμές:

Του Κεφαλιού/Της Διανόησης: (ξεκινάει μαζί με τη γραμμή της Ζωής) Αντιπροσωπεύει το εύρος της νοημοσύνης και της αντίληψης και γενικά, καθετί που έχει σχέση με τις εγκεφαλικές λειτουργίες. Στο παθητικό χέρι δείχνει τον εσωτερικό κόσμο και τα παιδικά χρόνια.

Της Ζωής: (κάνει το γύρο του αντίχειρα) Η γραμμή της Ζωής, φανερώνει την ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ της ζωής μας. Επίσης αναφέρεται και στην γενική κατάσταση της υγείας.

Της Καρδιάς: (περνάει σχεδόν κάτω από όλα τα δάχτυλα) Αντιπροσωπεύει τη συναισθηματική συμπεριφορά, τον τρόπο που αγαπάμε και τις σχέσεις μας. Δείχνει επίσης την εκτίμηση για τις τέχνες και τη δημιουργικότητά μας. Δίνει επίσης, πληροφορίες για την κατάσταση της καρδιάς.

Της Μοίρας: Αυτή η γραμμή, δίνει πληροφορίες για την καριέρα, τους στόχους και την ικανότητα προσαρμογής.
Η συγκεκριμένη γραμμή έχει την ιδιαιτερότητα να χωρίζεται σε τρία σημεία που αντιστοιχούν σε διαφορετικές περιόδους ζωής. Έτσι:
1) Η πρώτη περίοδος κυμαίνεται από τον καρπό μέχρι την πρώτη οριζόντια γραμμή που συναντάει και αντιστοιχεί στα πρώτα 30 χρόνια ζωής.
2) Η δεύτερη κυμαίνεται από το τέλος της πρώτης μέχρι την δεύτερη γραμμή που συναντάει και αναφέρεται στην ηλικία από 30 μέχρι 45 χρονών
3) Και η τρίτη κυμαίνεται από το τέλος της δεύτερης, μέχρι την βάση των δαχτύλων και αναφέρεται στα υπόλοιπα χρόνια που ακολουθούν.

Οι ερμηνείες των γραμμών δεν είναι τόσο απλές καθώς αποτελούν συνδυασμό όλων των λεπτομερειών όπως την καθαρότητα των γραμμών, την ευθύτητα, το μήκος, τα σημεία εκκίνησης και τέλους κλπ.

~*~*~

Τώρα λοιπόν που μάθατε τα βασικά, μπορείτε να εξασκηθείτε στην τέχνη της χειρομαντείας. Μην πάρετε όμως τον ρόλο σας και πολύ στα σοβαρά καθώς είστε ακόμα σε αρχάριο στάδιο. Αργότερα, αν σκοπεύετε να ασχοληθείτε περαιτέρω με την εν λόγω τέχνη, μπορείτε να προμηθευτείτε ένα ειδικευμένο βιβλίο με λεπτομέρειες καθώς, εκτός από τις κύριες γραμμές και τα όρη, υπάρχουν πολλά σημάδια, όπως τα δάχτυλα, το δέρμα, το σχήμα του χεριού, οι αρθρώσεις κλπ, που ένας χειρομάντης πρέπει να συνδυάσει και να ερμηνεύσει ώστε να βγάλει το σωστό αποτέλεσμα. Παρ’ όλα αυτά, η χειρομαντεία δεν απαιτεί κάποιο ιδιαίτερο χάρισμα παρά μόνο εξάσκηση και κυρίως, σωστές και αξιόπιστες πηγές, οπότε…

Καλή σας επιτυχία!



Πηγές:
www.skepdic.gr
www.feel.gr
Ένθετο τεύχος «Χειρομαντεία» του Γιώργη Καραφουλίδη απ’το περιοδικό «Astromania»

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fifteen − eleven =