Χαρτομαντεία

Σύντομο Ιστορικό των Τραπουλόχαρτων
Το αρχαιότερο «βιβλίο» του κόσμου πρωτοεμφανίστηκε σε μορφή τράπουλας. Ονομαζόταν «Τάροκ των Βοημών» και ήταν ο πνευματικός πρόγονος όλων των τραπουλόχαρτων που πωλούνται σήμερα.
Παρ’ όλο που η καταγωγή των τραπουλόχαρτων χάνεται στα σκοτάδια των χρόνων, είναι πολύ πιθανό (αν όχι σίγουρο) πως χρονολογείται πριν τον έντυπο λόγο. Ένας λαϊκός θρύλος βεβαιώνει πως τα χαρτιά ανακαλύφθηκαν στην Κίνα το 1120 μ.Χ. για να διασκεδάζουν μια παλλακίδα του Αυτοκράτορα Σούν – Χό. Τα τραπουλόχαρτα των Αιγυπτίων ή Τσιγγάνων, που ακολουθούν ένα τελείως διαφορετικό δρόμο, θα πρέπει να είναι κατά πολλούς αιώνες αρχαιότερα. Κάποτε αποτελούσαν ένα ξεχωριστό μέρος της λατρείας του Αιγυπτίου Θεού Τοθ (σήμερα υπάρχει η συγκεκριμένη τράπουλα διαφοροποιημένη από το πέρασμα των χρόνων, ως το «ταρώ του Τοθ»). Τα σύμβολά τους, που είχαν θρησκευτικό χαρακτήρα, χρησιμοποιούνταν από εκείνους που έλεγαν την μοίρα, έδιναν συμβουλές, ή εξηγούσαν την θέληση των Θεών. Τα χαρτιά αυτά ονομάστηκαν Τάροκ ή Φύλλα της Τύχης.
Τα χαρτιά του Τάροκ ήρθαν στην Ευρώπη και διαδόθηκαν από τους Τσιγγάνους που τα είχαν για να λένε τη μοίρα, όμως εκείνοι που ανακάλυψαν πως τα χαρτιά μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορα παιχνίδια και μάλιστα τυχερά, ήταν οι Σταυροφόροι. Αυτοί τα έφερα σε όλες τις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και μέσα σε λίγο καιρό η κάθε χώρα είχε συμπληρώσει τον εθνικό της τύπο τραπουλόχαρτων.
Στις περισσότερες τράπουλες, η κάθε σειρά έχει 14 χαρτιά. Εκτός από τον Βασιλιά (Ρήγα) και τη Βασίλισσα (Ντάμα) είναι ακόμα και ο Ιππότης και ο Ακόλουθος που τελικά συγχωνεύτηκαν στον Φάντη (Βαλέ) των σύγχρονων χαρτιών. Υπήρχαν παλιές τράπουλες που περιλάμβαναν έως είκοσι σειρές, αλλά κατά τον 13ο αιώνα περιορίστηκαν πια οριστικά σε τέσσερις σειρές: σε Μπαστούνια, σε Κούπες, σε Καρρό και σε Σπαθιά.
Αρχικά τα τάροκ είχαν 78 τραπουλόχαρτα και 22 φύλλα χωρίς αριθμό που ονομάζονταν ατού (η σημερινή Μεγάλη Αρκάνα των ταρώ). Στον απόκρυφο Νόμο τα χαρτιά αυτά αποτελούσαν και αποτελούν τα σημαντικότερα μαντικά σύμβολα, ενώ τα αριθμημένα χαρτιά ήταν τα δευτερεύοντα. Το μοναδικό χαρτί που παραμένει στην σημερινή τράπουλα είναι αυτό του «τρελού» (The Fool).

Γιατί Τράπουλα και όχι Ταρώ?
Βασικά είναι στην επιλογή του μάντη το τι θα χρησιμοποιήσει. Άλλοι στρέφονται στα μεταγενέστερα ταρώ, λόγω της διάθεσης (μέσω π.χ. βιβλίων) αποκρυφιστικών πληροφοριών για την χρήση των ταρώ, σύμφωνα με τις διάφορες παραδώσεις στις οποίες βασίζονται. Άλλοι πάλι αρκούνται ή αισθάνονται ποιο άνετα με την «παλιά καλή» τράπουλα και την χαρτομαντεία που μαθαίνουν συνήθως από στόμα σε στόμα, κι έτσι συνεχίζουν την λαϊκή παράδοση της χαρτομαντείας. Η απόφαση δική σας…

Ρίχνοντας τα χαρτιά
Ενδεχομένως, ούτε δύο από τους ανθρώπους που διαβάζουν τα χαρτιά, δεν ερμηνεύουν με τον ίδιο τρόπο τα σύμβολα. Οι Τσιγγάνοι βασίζονται καθαρά στην διαίσθησή τους και τις λαϊκές γνώσεις τους που περνάν από γενιά σε γενιά. Άλλοι πάλι το συνδυάζουν με τις απόκρυφες γνώσεις των τάροκ, αποδίδοντας πολλές φορές στα χαρτιά ερμηνείες πολύπλοκες ή και σκοτεινές, που καταντάνε ακατανόητες στο μέσο άνθρωπο.
Πρέπει να τονιστεί πως η χαρτομαντεία δεν βασίζεται στην μοιρολατρία. Σπάνια είναι η περίπτωση που η πορεία των γεγονότων δεν μπορεί να μεταβληθεί. Πολλοί άνθρωποι έχουν μια σειρά από προβλήματα που αγωνίζονται να επιλύσουν. Ο χαρτομάντης μπορεί να αποκαλύψει σε γενικές γραμμές τον λόγο των προβλημάτων ή και τα ίδια τα προβλήματα.
Η δουλειά του βέβαια, δεν είναι να πει στον ενδιαφερόμενο τι πρέπει να κάνει, αλλά να φανερώσει το πιθανό μέλλον του ενδιαφερόμενου ώστε ο τελευταίος να έχει την επιλογή να αποτρέψει την πιθανή αρνητική πορεία του μέλλοντός του.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fifteen − eight =