Αποκρυφισμός

Όπως ορίζει και η λέξη, «απόκρυφο» σημαίνει «το κρυμμένο» και ο Αποκρυφισμός ασχολείται με την «κρυμμένη» πλευρά της Φύσης, ή αλλιώς, την «αφανή» πλευρά της. Με άλλα λόγια, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο Αποκρυφισμός είναι η παρατήρηση και μελέτη της Φύσης.
Μόλις κάποιος ξεκινήσει την μελέτη της Φύσης, ανακαλύπτει πως βρίσκεται σε έναν κόσμο πολύ πιο πλούσιο, αληθινό και ολοκληρωμένο απ’ ότι τον φανταζόταν. Ο Αποκρυφισμός δεν ασχολείται μονάχα με τα αποτελέσματα των φυσικών φαινομένων ή την επίδρασή τους σε σύνολο, αλλά ασχολείται κυρίως με τα πως και τα γιατί, με το από πού ξεκινούν τα πάντα, σε ποιους Νόμους υπακούν, ασχολείται δηλαδή με την «ρίζα» των πάντων, την ρίζα της ίδιας της ζωής. Όλ’ αυτά, δεν τα αναζητεί μονάχα στα μεγάλα και σημαντικά φυσικά γεγονότα, αλλά και μέσα στα μικρά και καθημερινά.
Το μεγαλύτερο όμως ερώτημα που θέτει ο Αποκρυφισμός και στο οποίο αναζητά την απάντηση, είναι αυτό της Ύπαρξης. Πως και γιατί υπάρχουμε; Ερώτημα, μέχρι στιγμής, φιλοσοφικό, μιας και καμία απάντηση δεν είναι ικανοποιητική με βάση την μέχρι τώρα γνώση του ανθρώπου. Ο Αποκρυφισμός όμως δεν είναι μόνο φιλοσοφία, είναι και επιστήμη.
Μερικοί, ακούγοντας αυτήν την τελευταία πρόταση που ανέφερα, ότι δηλαδή ο Αποκρυφισμός είναι επιστήμη, χαμογελούν ειρωνικά… Επιστήμη σημαίνει η πλήρης και ακριβής μελέτη και γνώση θέματος ή συνόλου θεμάτων. Τι είναι λοιπόν αυτό που «διαχωρίζει» τον Αποκρυφισμό από την κοινά γνωστή επιστήμη; Ένας άνθρωπος σοφός, κάποτε πολύ ορθά ανέφερε πως η κοινά γνωστή επιστήμη αναζητά να απορρίψει, ενώ ο Αποκρυφισμός να αποδείξει. Θέτοντάς το με άλλα λόγια, η κοινά γνωστή επιστήμη ρωτά «γιατί;» ενώ ο Αποκρυφισμός ρωτά «γιατί όχι;», και οι δύο όμως δεν παύουν να είναι Επιστήμες! Και οι δύο ασχολούνται με την πλήρη και ακριβή μελέτη και γνώση συνόλου θεμάτων: την Φύση, που είναι το σύνολο και η ρίζα όλων των επιστημονικών θεμάτων.
Κάτι ακόμα που διαχωρίζει τον Αποκρυφισμό από την πεπατημένη επιστήμη, είναι το φιλοσοφικό θέμα. Η επιστήμη υποστηρίζει «αν δεν το δω, δεν το πιστεύω» ενώ ο Αποκρυφισμός υποστηρίζει «δεν το βλέπω, μα δεν το αποκλείω να υπάρχει» όπως επίσης και «αν και το βλέπω, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει»…
Λίγο μπερδεμένο; Κι όμως, είναι απλό. Το «κλειδί» βρίσκεται στην απάντηση της ερώτησης «τι είναι πραγματικότητα;»… Μα αυτό είναι ένα άλλο θέμα…

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

13 + three =