Σαμανισμός

Οι αρχαίοι πρόγονοι του ανθρωπίνου γένους, ανακάλυψαν το πώς να μεγιστοποιούν τις δυνάμεις του Νου και της Ύλης, κυρίως για λόγους θεραπευτικούς, είτε της ψυχής, είτε του πνεύματος είτε του σώματος, και αυτές οι εντυπωσιακές πρακτικές ονομάστηκαν Σαμανισμός.

Ο Σαμανισμός είναι ίσως η αρχαιότερη τέχνη του κόσμου που εξακολουθεί να υφίσταται μέχρι σήμερα. Μελέτες αρχαιολόγων και ανθρωπολόγων κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Σαμανισμός είναι ηλικίας τουλάχιστον 10.000 ετών, δεν αποκλείεται λοιπόν να μιλάμε για μια γνώση που κρατά μνήμες από τότε που ο Άνθρωπος στάθηκε στα πόδια του.

Αν και δείγματα Σαμανισμού βρίσκουμε στην αρχαία ιστορία λαών όλων των Ηπείρων, η φιλοσοφία και πρακτική του άνθισε και εξελίχθηκε ιδιαίτερα με τους Ιθαγενείς της Βορείου κυρίως Αμερικής (Ινδιάνοι), όπου και εξακολουθεί μέχρι σήμερα να εξασκείται.

Η κάθε Ινδιάνικη φυλή έχει έναν Σαμανό, (όχι απαραίτητα άντρα, μπορεί να είναι και γυναίκα) τον λεγόμενο «Άνθρωπο των Φαρμάκων», ο οποίος είναι κατά κάποιο τρόπο ο Σοφός της φυλής, ο Γιατρός, ο Πνευματικός Ηγέτης και ο Σύμβουλός της. Ο Σαμανός διδάσκει την τέχνη σε κάποιον που έχει επιλέξει από την φυλή τον οποίο θεωρεί άξιο και έτοιμο να λάβει την γνώση και ο οποίος θα είναι ο επόμενος Σαμανός της φυλής μετά τον θάνατο του Διδασκάλου του.

Αν και ο βασικός σκοπός του Σαμανού είναι να θεραπεύει τους ασθενείς της φυλής του και να συμβουλεύει για διάφορα θέματα, οι γνώσεις και οι δυνάμεις του δεν σταματούν εκεί. Μπορεί να επικοινωνήσει με τα πνεύματα των προγόνων, να δει το κοντινό μέλλον της φυλής, να προβλέψει τον καιρό του ερχόμενου έτους, να επηρεάσει τα καιρικά φαινόμενα, να εισέρχεται σε άλλες διαστάσεις ταξιδεύοντας αστρικά, είναι θηριομορφιστής, αστρολόγος, φυσιοδίφης, βοτανολόγος, φιλόσοφος, και γενικά η λίστα των γνώσεων και ικανοτήτων του είναι αρκετά μεγάλη, αλλά αυτό που είναι πάνω απ’ όλα, είναι ένας άνθρωπος απόλυτα εναρμονισμένος με την Φύση.

Σίγουρα οι γνώσεις του είναι αρκετά δελεαστικές και δεν είναι λίγοι αυτοί που επιχειρούν να μάθουν την τέχνη του Σαμανού, αλλά εδώ κρύβεται η παγίδα του ότι η εκπαίδευση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και δεν μπορεί να διδαχθεί από τον οποιοδήποτε ή αυτόνομα, αλλά μονάχα από Σαμανό. Η μύηση στην γνώση δεν αποκλείεται να σκοτώσει τον μαθητευόμενο ή να τον τρελάνει. Μέσα όμως σε αυτήν την σκληρότητα της εκπαίδευσης κρύβεται και η σοφία της τέχνης.

Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα ο Νέο-Σαμανισμός, ο οποίος είναι ένα κράμα Παγανισμού και Σαμανισμού. Οι πρακτικές και η εκπαίδευση είναι σημαντικά πιο ακίνδυνες και πιο απλουστευμένες, αλλά από την άλλη η δύναμη δεν είναι εξίσου αποτελεσματική.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι αν και ο Σαμανισμός είναι περισσότερο φιλοσοφία παρά θρησκεία θεωρείται ο Πατέρας όλων των θρησκειών, και οι πρακτικές του θεωρούνται πρόδρομοι της Ιατρικής αλλά και της Μαγείας.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.You can leave a response, or trackback from your own site.
2 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nineteen + 12 =