Δακτυλιομαντεία

dactylomancy   Η Δακτυλιομαντεία είναι μια από τις απλούστερες και πλέον διαδεδομένες μορφές Μαντείας. Στην παραδοσιακή και εθιμοτυπική της μορφή, το μόνο που χρειάζεται είναι ένα απλό δαχτυλίδι, από καθαρό μέταλλο. Συνήθως χρησιμοποιείται η βέρα του ενδιαφερόμενου ή, εάν δεν έχει ακόμα βέρα, κάποιο δαχτυλίδι που φορά αρκετά συχνά. Όπως είναι προφανές, πρόκειται για μια από τις διάφορες μορφές της Ραδιαισθησίας (άλλη γνωστή μορφή είναι το Εκκρεμές). 

   Σύμφωνα με ευρήματα και αναφορές, εικάζεται ότι στο μαντείο των Δελφών εξασκούνταν και η Δακτυλιομαντεία, χρησιμοποιώντας δαχτυλίδι ως εκκρεμές (δεμένο με λεπτή και μακριά αλυσίδα). Σύμφωνα με τον αρχαίο ιστορικό Ammianus Marcellanus (320 – 390 π.Χ.) η Δακτυλιομαντεία εξασκούνταν στην αρχαία Ρώμη, τουλάχιστον από τον 4ο αιώνα π.Χ.

    Κατά την διάρκεια του Μεσαίωνα, αναπτύχθηκε μια ιδιαίτερα πολύπλοκη μέθοδος Δακτυλιομαντείας. Απαιτούσε ένα ειδικά προετοιμασμένο τραπεζάκι, με χαραγμένα σε κύκλο τα 12 σύμβολα των ζωδίων. Χρειάζονταν επίσης μικροί μεταλλικοί δίσκοι, με κάθε έναν χαραγμένο από ένα γράμμα της αλφαβήτου και τρεις δίσκοι για κάθε γράμμα (δλδ κάθε γράμμα υπήρχε τρεις φορές). Ο μάντης τοποθετούσε τους δίσκους στο τραπεζάκι και ζητούσε από τον ενδιαφερόμενο να κρατήσει το δαχτυλίδι του, που ήταν κρεμασμένο από μια κλωστή, πάνω από το τραπέζι. Κατόπιν, έκαιγε την κλωστή που συγκρατούσε το δαχτυλίδι. Ο μάντης τότε έπρεπε γρήγορα να σημειώσει που έπεσε το δαχτυλίδι, που κύλησε και που τελικά σταμάτησε. Όλ’ αυτά τα στοιχεία, σε συνδυασμό με τον εγχάρακτο ζωδιακό στο τραπεζάκι, έδιναν στον μάντη όλες τις πληροφορίες που χρειάζονταν για να δώσει την απάντησή του στον ενδιαφερόμενο.

FlowerBorder

   Όπως προαναφέρθηκε, το πλέον κατάλληλο δαχτυλίδι θεωρείται η βέρα, αλλά για μια πιο πολύπλοκη εξάσκηση μπορούν να χρησιμοποιηθούν διαφορετικών μετάλλων δαχτυλίδια, ανάλογα με τη φύση του ερωτήματος και σε σχέση με τις αστρολογικές αντιστοιχίες των μετάλλων με τους πλανήτες. Δηλαδή:

   Ο χρυσός σχετίζεται με τον πλανήτη Ήλιο και η μέρα του είναι η Κυριακή. Χρησιμοποιείται χρυσό δαχτυλίδι (όχι όμως βέρα!) για ερωτήματα που αφορούν αποκάλυψη αλήθειας, τιμή, περηφάνια, αξιοπρέπεια, ηγεσία, πλούτο, γοητεία, αρσενική δύναμη, αυτοπεποίθηση, δημιουργικότητα, προστασία και δύναμη.

   Το ασήμι σχετίζεται με τον πλανήτη Σελήνη και η μέρα του είναι η Δευτέρα. Χρησιμοποιείται ασημένιο δαχτυλίδι για ερωτήματα που αφορούν την θηλυκή δύναμη, ευαισθησία, δεκτικότητα, διαίσθηση, γονιμότητα, οικογενειακά ζητήματα και τα παιδιά.

   Ο σίδηρος σχετίζεται με τον πλανήτη Άρη και η μέρα του είναι η Τρίτη. Χρησιμοποιείται σιδερένιο δαχτυλίδι για ερωτήματα που αφορούν την ανδρική γονιμότητα, σωματική δύναμη, πάθος, αποφασιστικότητα, θάρρος και κουράγιο.

   Το κράμα μετάλλων σχετίζεται με τον πλανήτη Ερμή και η μέρα του είναι η Τετάρτη. Χρησιμοποιείται δαχτυλίδι από κράμα μετάλλων για ερωτήματα που αφορούν επικοινωνία, οξυδέρκεια, προσαρμοστικότητα, εμπόριο, γνώση, σπουδές, πρόοδο, ταξίδια, γραπτό & προφορικό λόγο και πειθώ.

   Ο κασσίτερος σχετίζεται με τον πλανήτη Δία και η μέρα του είναι η Πέμπτη. Χρησιμοποιείται δαχτυλίδι κασσίτερου για ερωτήματα που αφορούν αφθονία, ευημερία, εξέλιξη, επιτυχία, δύναμη, σοφία, θεραπεία, ανανέωση, πίστη, εμπιστοσύνη, επαγγελματική επιτυχία, οικονομικά και νομικά ζητήματα.

   Ο χαλκός σχετίζεται με τον πλανήτη Αφροδίτη και η μέρα του είναι η Παρασκευή. Χρησιμοποιείται δαχτυλίδι χαλκού για ερωτήματα που αφορούν αγάπη, έρωτα, ομορφιά, τέχνη, ισορροπία, αρμονία, ειρήνη, διαίσθηση, θηλυκότητα, προσαρμοστικότητα, τρυφερότητα, απόλαυση, αισθησιασμό, φιλία και διαπραγματεύσεις.

   Ο μόλυβδος σχετίζεται με τον πλανήτη Κρόνο και η μέρα του είναι το Σάββατο. Χρησιμοποιείται δαχτυλίδι μόλυβδου για ερωτήματα που αφορούν κληρονομικά ζητήματα, θάνατο, υποσυνείδητο, σταθερότητα, μοναχικότητα, διατήρηση, αυτοσυγκέντρωση, ηθική, θρησκεία και παράδοση.

   Ο τσίγκος (ψευδάργυρος) σχετίζεται με τον πλανήτη Ουρανό και οι μέρες του είναι η Πέμπτη, η Παρασκευή και το Σάββατο. Χρησιμοποιείται δαχτυλίδι τσίγκου για ερωτήματα που αφορούν ανανέωση, επανάσταση, αυθεντικότητα, πρόοδο, διαίσθηση, ελευθερία και ισότητα.

   Το αλουμίνιο σχετίζεται με τον πλανήτη Ποσειδώνα και οι μέρες του είναι η Πέμπτη, η Παρασκευή και το Σάββατο. Χρησιμοποιείται δαχτυλίδι αλουμινίου για ερωτήματα που αφορούν γαλήνη, ευσπλαχνία, πνευματικότητα, ψυχικές δυνάμεις, έμπνευση, μυστικισμό, οράματα και ειρήνη.

 

FlowerBorder

 

   Σήμερα, είναι ευρέως γνωστές τουλάχιστον πέντε μέθοδοι εξάσκησης της Δακτυλιομαντείας:

Μέθοδος 1η:

   Η πιο απλή μέθοδος είναι με τη χρήση του δαχτυλιδιού ως εκκρεμές, πάνω από ενδείξεις «ναι» (δεξιά) και «όχι» (αριστερά). Το δαχτυλίδι αιωρείται στη μέση των δύο απαντήσεων και τίθεται το ερώτημα του ενδιαφερόμενου. Καθώς το δαχτυλίδι αρχίζει να κλυδωνίζεται, προς την πλευρά που έχει τη τάση να κλυδωνίζεται περισσότερο, βρίσκεται η απάντηση στο ερώτημα.

Μέθοδος 2η:

   Η πλέον διαδεδομένη μέθοδος στην Ελλάδα, είναι με την βέρα της νιόπαντρης ενδιαφερόμενης, περασμένη σε λεπτή και μακριά αλυσίδα, να αιωρείται πάνω από την ανοιχτή παλάμη της. Οι κινήσεις της βέρας θα αποκαλύψουν το πόσα παιδιά θα κάνει και τι φύλο θα είναι. Όταν η βέρα κινείται κυκλικά, το παιδί είναι κορίτσι. Όταν κινείται ευθύγραμμα, το παιδί είναι αγόρι. Αν λοιπόν, ως παράδειγμα, η βέρα κινηθεί πρώτα ευθύγραμμα και μετά αλλάξει σε κυκλική κίνηση, τότε η ενδιαφερόμενη θα κάνει δύο παιδιά, πρώτα ένα αγόρι και μετά ένα κορίτσι. Εάν, ως άλλο παράδειγμα, η βέρα κινηθεί πρώτα ευθύγραμμα, φανεί σα να σταματάει για λίγο και μετά συνεχίζει με ευθύγραμμη κίνηση, τότε η ενδιαφερόμενη θα κάνει δύο παιδιά, και τα δύο αγόρια.

Μέθοδος 3η:

   Άλλη μέθοδος, αυτή που χρησιμοποιούνταν στην αρχαία Ρώμη, είναι να χρησιμοποιηθεί το δαχτυλίδι σαν εκκρεμές πάνω από κύκλο με τα γράμματα της αλφαβήτου. Σε μια πιο σύγχρονη παραλλαγή αυτής της μεθόδου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί πίνακας Ουίτζα.

Μέθοδος 4η:

   Εναλλακτική μέθοδος με το δαχτυλίδι ως εκκρεμές, απαιτεί και ένα γυάλινο ποτήρι με λίγο νερό. Το δαχτυλίδι τοποθετείται να αιωρείται μέσα στο ποτήρι, πάνω από το νερό και τίθεται το ερώτημα του ενδιαφερόμενου. Εάν το δαχτυλίδι χτυπήσει μια φορά στο γυαλί, η απάντηση είναι «ναι», ενώ εάν χτυπήσει δύο φορές, η απάντηση είναι «όχι».

Μέθοδος 5η:

   Σε αρκετές βαλκανικές χώρες, εξασκείται η Δακτυλιομαντεία με την βοήθεια ενός ειδικά ζωγραφισμένου μπωλ. Αυτό το μπωλ χρησιμοποιείται μονάχα γι’ αυτόν τον σκοπό και έχει συγκεκριμένα σύμβολα και σχέδια στον εσωτερικό του πάτο. Γεμίζεται με νερό και ο ενδιαφερόμενος κρατά το δαχτυλίδι του πάνω από την επιφάνεια του νερού με μια κλωστή. Κατόπιν ρίχνεται, μέσα στο μπωλ. Η μάντισσα τότε ερμηνεύει την θέση του δαχτυλιδιού πάνω στα σχέδια του μπωλ και δίνει την απάντησή της.

   Αξίζει να σημειωθεί, πως αναφέρεται ότι ο Μάντης που εξασκεί Δακτυλιομαντεία, καλό είναι να έχει πάνω του λίγη Βερβένα, για να τον προστατέψει από τις ψυχικές επιθέσεις κακόβουλων πνευμάτων, που πιθανόν να ελκύσει η πρακτική του.

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

19 − nine =