Είδη των Ονείρων

Όλα μας τα όνειρα μπορούν να διαχωριστούν σε 13 βασικά είδη. Γνωρίζοντας το είδος τους, μπορούμε να τα ερμηνεύσουμε ορθότερα και πιο ολοκληρωμένα, καθώς επίσης να τα εκμεταλλευτούμε για την ψυχολογική μας υγεία ανάλογα.

Αυτά τα είδη είναι τα εξής (με αλφαβητική σειρά) :

Δαιμόνια Όνειρα
Πρόκειται για όνειρα στα οποία βλέπουμε ότι πολεμάμε «κάτι» (που μπορεί να είναι οτιδήποτε, μα πάντα μας προκαλεί μια «απόκοσμη» αίσθηση) και τελικά βγαίνουμε νικητές ή ξυπνάμε λίγο προτού ηττηθούμε. Είναι όνειρα που προκαλούν πολύ αγωνία και συχνά συνοδεύονται από οργή. Αν και συνηθίζεται να ερμηνεύονται -από τους μυστικιστές- ως πραγματικές μάχες με κάποια οντότητα στο αστρικό πεδίο, η αλήθεια είναι πως αυτή η περίπτωση είναι πολύ σπάνια. Συνήθως, πρόκειται για μάχη με τον ίδιο μας τον εαυτό -για προσωπικά «δαιμόνια» δηλαδή (εξ’ ου και η ονομασία τους)

~*~*~

Επαναλαμβανόμενα Όνειρα
Πρόκειται για εκείνα τα όνειρα που τα βλέπουμε και τα ξαναβλέπουμε απαράλλαχτα ή με ελάχιστες διαφοροποιήσεις. Αν και συνήθως είναι εφιάλτες, δεν αποκλείονται τα ευχάριστα επαναλαμβανόμενα όνειρα. Όμως, το ότι το υποσυνείδητο επιμένει να προκαλεί το ίδιο όνειρο, είτε είναι δυσάρεστο είτε όχι, σημαίνει ότι υπάρχει κάτι βαθιά μέσα μας το οποίο αναζητά αναγνώριση από το συνειδητό. Καλό είναι λοιπόν να προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε αυτά τα όνειρα και στην συνέχεια να πράξουμε ανάλογα.

~*~*~

Επικά Όνειρα ή Ζωντανά Όνειρα
Πρόκειται για όνειρα που είναι πολύ έντονα (ζωντανά) και πολύ μεγάλα σε διάρκεια. Παρόλη την ζωντάνια τους και την πεποίθηση που μας προκαλούν ότι πρόκειται για Προφητικά Όνειρα, τα Επικά Όνειρα δεν φέρουν κανένα μήνυμα για το μέλλον. Πρόκειται για βαθιά μηνύματα ή/και ανάγκες του υποσυνείδητου, που έχουν φτάσει… στα όρια ανοχής τους. Μ’ άλλα λόγια, όταν βλέπουμε ένα Επικό Όνειρο, οφείλουμε στον εαυτό μας να το αποσυμβολίσουμε και να βρούμε την πηγή του, διότι αλλιώς σύντομα θα υποστούμε τις επιπτώσεις του στην ψυχολογία μας.

~*~*~

Εφιάλτες
Πρόκειται για τα άσχημα όνειρα που μας προκαλούν αισθήματα φόβου, άγχους, οργής ή/και λύπης. Η πηγή των εφιαλτών είναι συνήθως τα καθημερινά γεγονότα/επιρροές που μας έχουν προκαλέσει αυτά τα συναισθήματα. Σε άλλες περιπτώσεις, πρόκειται για υποσυνείδητες φοβίες που εκφράζονται μέσα από τα όνειρα. Όταν ο ίδιος εφιάλτης επαναλαμβάνεται, είναι καλό να αναζητήσουμε την πηγή του, ώστε να λύσουμε το πρόβλημα και να απαλλαχθούμε από την επανεμφάνισή του. (βλ. επαναλαμβανόμενα όνειρα)

~*~*~

Ημερήσια Όνειρα
Πρόκειται για τα όνειρα που κάνουμε όλοι κατά την διάρκεια της ημέρας, ενώ είμαστε ξύπνιοι, αλλά απορροφούμαστε τόσο πολύ στα όνειρά μας (που είναι ουσιαστικά οι επιθυμίες και η φαντασία μας) που για λίγα λεπτά αποκοπτόμαστε από το γύρω περιβάλλον. Μερικές φορές μάλιστα, είναι τόσο ζωντανά, που για λίγες στιγμές αφότου «ξυπνήσουμε», αναρωτιόμαστε εάν πράγματι συνέβησαν τα όσα βλέπαμε.

~*~*~

Θεραπευτικά Όνειρα
Πρόκειται για όνειρα που μας προειδοποιούν για την υγεία του σώματός μας, όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Συνήθως εκφράζονται με πόνο, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο. Χαρακτηριστικό θεραπευτικό όνειρο, είναι όταν βλέπουμε να πέφτουν τα δόντια μας, που -αν και έχει ερμηνευτεί με πάμπολλους τρόπους- συνήθως μας προειδοποιεί για προβλήματα στα δόντια.
Άλλο χαρακτηριστικό θεραπευτικό όνειρο, είναι όταν βλέπουμε κάποιος να μας χτυπάει σε συγκεκριμένο σημείο του σώματος. Καλού-κακού, ας επισκεφτούμε έναν γιατρό για το συγκεκριμένο σημείο.

~*~*~

Κριτικά Όνειρα ή Όνειρα «Σκιές»
Πρόκειται για όνειρα στα οποία βλέπουμε να έχουμε πάει πίσω στον χρόνο, έχοντας όμως την παρούσα συνείδηση και μνήμη. Άλλοτε εξελίσσονται όμορφα και άλλοτε σε εφιάλτες.
Στην πρώτη περίπτωση, πρόκειται για όνειρα μέσα από τα οποία το υποσυνείδητο, προσπαθεί να μας θυμίσει κάτι ωφέλιμο στον χαρακτήρα μας το οποίο έχουμε ξεχάσει.
Στην δεύτερη περίπτωση, το υποσυνείδητο μάς γυρνά πίσω, στην «στιγμή γέννησης» κάποιου ελαττώματος ή φοβίας μας, με σκοπό να το πολεμήσουμε και να το εξαφανίσουμε.

~*~*~

Μέσα Όνειρα ή αλλιώς «Όνειρα μέσα σε Όνειρα»
Πρόκειται για όνειρα στα οποία βλέπουμε ότι ξυπνάμε και νομίζουμε ότι έχουμε ξυπνήσει, ενώ στην πραγματικότητα συνεχίζουμε να κοιμόμαστε και να ονειρευόμαστε. Αυτά τα όνειρα δεν υποδηλώνουν τίποτε άλλο πέρα από την μετάβαση από την κατάσταση REM (Rapid Eye Movement, που υποδηλώνει τον πολύ βαθύ ύπνο) σε πιο ελαφρύ ύπνο. Γι αυτό συνήθως, δεν θυμόμαστε πολύ καλά το πρώτο μέρος του ονείρου (δηλαδή αυτό προτού «ξυπνήσουμε») αλλά το δεύτερο.

~*~*~

Όνειρα «Φάρσες»
Όπως ορίζει και η ονομασία τους, πρόκειται για όνειρα που δεν σημαίνουν τίποτα ούτε φέρουν κάποιο μήνυμα. Είναι απλές επιρροές από τα γεγονότα της ημέρας που πέρασαν ή ακόμα και… από την ταινία που είδαμε προτού πέσουμε για ύπνο. Αυτά τα όνειρα, τα βλέπουμε ή λίγο μετά που αποκοιμιόμαστε ή λίγο πριν ξυπνήσουμε.

~*~*~

Προφητικά Όνειρα ή Διαισθητικά Όνειρα
Όπως ορίζεται και από το όνομα που τους έχει δοθεί, πρόκειται για όνειρα που μας πληροφορούν για μελλοντικά γεγονότα. Τα πιο συνηθισμένα, αφορούν απλά γεγονότα του άμεσου μέλλοντος.

~*~*~

Συνειδητά Όνειρα (γνωστά και ως Lucid Dreams ή Αρχικά Όνειρα)
Αυτά τα όνειρα συμβαίνουν συνήθως είτε λίγο μετά αφ’ ότου πέσουμε για ύπνο ή λίγο προτού ξυπνήσουμε (εάν έχουμε «χορτάσει» ύπνο). Αυτό που συμβαίνει, είναι ότι κάποια στιγμή μέσα στο όνειρο, συνειδητοποιούμε ότι ονειρευόμαστε. Συνήθως, την ίδια στιγμή ξυπνάμε, εκτός εάν εξασκηθούμε στο να παραμένουμε σ’ αυτήν την κατάσταση, ελέγχοντας την έκβαση του ονείρου.

~*~*~

Τηλεπαθητικά Όνειρα
Πρόκειται για όνειρα τα οποία μας δείχνουν το τι συμβαίνει ακριβώς εκείνη την στιγμή που κοιμόμαστε, κάπου αλλού ή σε κάποιον άλλο.
Επίσης, μια μάλλον σπάνια περίπτωση, είναι να ονειρευόμαστε ότι ονειρεύεται την ίδια στιγμή, ένα πολύ κοντινό μας πρόσωπο.


Βιβλιογραφία & άλλες πηγές πληροφοριών:
ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΝΕΙΡΩΝ, του Strephan Kaplan-Williams, Εκδόσεις Ι. ΦΛΩΡΟΣ
http://psychology.about.com/library/classics/bleeden_dm0.htm
http://www.tryskelion.com/psydream.htm
http://home1.gte.net/drmdoc/webdoc3.htm
http://www.newagedirectory.com/dream/dreamanalysis.htm
http://www.explorarea-visurilor.ro/Uk/Themaintypes.htm

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 − one =