Ρούνοι

Ξεκινώ την γραφή αυτού του θέματος, με βαθύ σεβασμό. Αφουγκράζομαι, τις δονήσεις από το παρελθόν, ελπίζοντας πως οι Δυνάμεις που μας επιτηρούν, θα με βοηθήσουν να ξεδιπλώσω το κουβάρι της σκέψης μου.

Η ιστορία των Ρούνων είναι πολύ παλιά … πόσο άραγε; Είναι κανείς σε θέση να πει; Δεν νομίζω! Το μόνο που μένει από εμάς είναι να τους ακουμπήσουμε με τον ίδιο σεβασμό που ακουμπάμε όλα τα δώρα. Δώρα ανεκτίμητα που οι παλαιότεροι από εμάς, σεβάστηκαν χωρίς να κάνουν κατάχρηση της καλοσύνης, των Δυνάμεων που μας τα εμπιστεύτηκαν.

Εύχομαι να ακουμπήσετε πάνω στους Ρούνους, με σεβασμό. Οι Ρούνοι είναι ένα εργαλείο το οποίο δεν μας βοηθά να «προβλέψουμε» το μέλλον, αλλά να αποφύγουμε τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από τις ίδιες τις αποφάσεις μας και τους χειρισμούς μας, πάνω σε οποιοδήποτε θέμα.

Σαν να ακούω ψιθύρους και γελάκια από κάπου αλλού, να με δείχνουν με το δάχτυλο υπάρξεις άγνωστες σε εμένα αλλά τόσο κοντινές στην ψυχή μου, να με περιπαίζουν για αυτήν μου την προσπάθεια. Με αφήνουν να μπω στα πεδία τους και γελούν με την άγνοιά μου…

Ας δούμε κατ’ αρχήν τι λένε τα αρχαία κιτάπια για τα σχήματα και την ερμηνεία τους:

ΓΟΥΪΡΝΤ : Η δύναμη του Πεπρωμένου.
Στοιχείο : Αιθέρας
Σχήμα : κενός ρούνος
Ο ρούνος αυτός είναι τελείως κενός και συμβολίζει σε πρώτο επίπεδο την ιδέα του πεπρωμένου. Είναι το συλλογικό όνομα που έδιναν οι βόρειοι λαοί στις Νόρνες, των οποίων τα ονόματα ήταν Ούρντ, Βερτάντι και Σκούλντ  (τις τρεις Μοίρες της δικής μας παράδοσης). Αντιπροσωπεύουν αντίστοιχα για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Ο Ρούνος αυτός φανερώνει κάποια μοιραία γεγονότα που είναι δύσκολο να αποφευχθούν. Δεν είναι απαραίτητα δυσοίωνος, διότι η μοίρα μπορεί να μας επιφυλάσσει και καλά γεγονότα. Όλα εξαρτώνται από τους Ρούνους που τον συνοδεύουν. Το Γουΐρντ σε θέση αποτελέσματος δείχνει πως το μέλλον του ενδιαφερόμενου, δεν μπορεί ή δεν πρέπει να του  αποκαλυφθεί και πρέπει να σταματήσει αμέσως την μαντεία. Δεν πρέπει λοιπόν να επαναλάβει το ίδιο ερώτημα εάν δεν περάσει τουλάχιστον μία εβδομάδα.
Αντεστραμμένο : Δεν αλλάζει η έννοια.

ΦΕΟΧ : Η δύναμη της αφθονίας
Στοιχείο : Γη, φωτιά

Προοιωνίζει γενικά πλούτο, ευημερία, και καλή ψυχική διάθεση. Στην αρχή μίας ρουνικής διάταξης δείχνει πως ο ενδιαφερόμενος έχει χάσει την υπομονή του, το ενδιαφέρον του ή το θάρρος του για κάποιο ζήτημα και είναι έτοιμος να εγκαταλείψει τις προσπάθειες. Σε όλους τους τομείς  το Φέοχ, με αρνητικούς ρούνους  εμφανίζεται για να δείξει πως η επιτυχία θα έρθει μόνο αν δεν εγκαταλειφθεί η αρχική μέθοδος προσέγγισης του προβλήματος. Στον ερωτικό τομέα δείχνει πως η επιτυχία
στον έρωτα ή την κατάκτηση μπορεί να επιτευχθεί, πάντα όμως μετά από έντονη προσπάθεια. Στα οικονομικά προοιωνίζει αύξηση του εισοδήματος του ενδιαφερόμενου, η οποία θα έλθει σαν αποτέλεσμα της εργασίας του και των προσπαθειών του. Ο ρούνος που τυχόν τον συνοδεύει θα δείξει από πού θα προέλθουν τα χρήματα. Στην υγεία δείχνει πως η ανάρρωση θα έλθει και τα προβλήματα θα ξεπεραστούν αν ακολουθηθεί αυστηρά η θεραπεία που έχει συστήσει ο γιατρός.
Αντεστραμμένο : Το Φέοχ αντεστραμμένο είναι ιδιαίτερα δυσοίωνο και συμβουλεύει προσοχή αναφορικά με τις επιλογές που έχει ήδη κάνει ο ενδιαφερόμενος. Στα προσωπικά του προβλέπονται καυγάδες που ίσως οδηγήσουν σε χωρισμό, όμως μπορεί τα προβλήματα να είναι προσωρινά εάν ακολουθούν ευοίωνοι ρούνοι. Στα οικονομικά προβλέπεται ο κίνδυνος  απώλειας και  συμβουλεύει τον ενδιαφερόμενο να αντιμετωπίσει την κατάσταση πριν χειροτερέψει. Σχετικά με την υγεία, χρειάζεται προσοχή στις διατροφικές επιλογές.
Συμβολισμός προσώπου :
Όρθιο ~ Εύπορο πρόσωπο που του αρέσει η καλοζωΐα.
Αντεστραμμένο ~ Πρόσωπο που ταλαιπωρείται από οικονομικά και συναισθηματικά  προβλήματα

ΟΥΡ : Η δύναμη του ενστίκτου
Στοιχείο : Γη

Το Ουρ δείχνει μια ξαφνική αλλαγή στην ζωή του ενδιαφερόμενου. Οι ρούνοι που τον συνοδεύουν θα δείξουν σε ποιον τομέα και πόση προσπάθεια θα απαιτήσει. Στα προσωπικά, προβλέπει έντονη σεξουαλική ζωή και παθιασμένες σχέσεις. Κάποια νέα σχέση ίσως εμφανιστεί στην ζωή σας και σας βάλει στον πειρασμό να εγκαταλείψετε μία παλιά,  η οποία σας έχει κουράσει.  Αν εμφανίζεται το Λαγκού ανεστραμμένο, προσέξτε γιατί αυτή η σχέση δεν θα σας βγει σε καλό. Στα οικονομικά θα σας παρουσιαστεί κάποια ευκαιρία να δείξετε την ικανότητα και την αξία σας. Στον τομέα της υγείας έχει την πλέον ευοίωνη μορφή του. Συμβολίζει άριστη υγεία και μεγάλη ζωτικότητα.
Αντεστραμμένο : Έλλειψη ενεργητικότητας σε όλους τους τομείς. Έλλειψη διάθεσης για την ολοκλήρωση μιας προσπάθειας. Στα προσωπικά δηλώνει ανία και αδιαφορία. Μαζί με το Γκιφού μπορεί να δηλώνει έλλειψη πρωτοβουλιών του ενδιαφερομένου και πως αφήνει κάθε πρωτοβουλία στον σύντροφό του. Στα οικονομικά κάποια ευκαιρία χάθηκε ή πρόκειται να χαθεί σύντομα. Αν οι γειτονικοί ρούνοι είναι ευοίωνοι, τότε το Ουρ αντεστραμμένο προτρέπει τον ενδιαφερόμενο να κάνει κάτι για να κερδίσει έστω και την τελευταία στιγμή. Μικρά ή μεγάλα προβλήματα υγείας ανάλογα με τους ρούνους που τον συνοδεύουν.
Συμβολισμός προσώπου :
Όρθιο ~ Συμβολίζει πρόσωπο που έχει το «επάνω χέρι» σε μια σχέση προσωπική ή επαγγελματική.
Αντεστραμμένο ~ Συμβολίζει ένα πρόσωπο με αδύνατη θέληση που άγεται και φέρεται από τους άλλους.

ΘΟΡΝ : Η δύναμη της προστασίας
Στοιχείο : Φωτιά

Ο ρούνος αυτός αποκτά πολλές έννοιες ανάλογα με τους ρούνους που θα βρεθούν κοντά του. Αν βρεθεί σε θέση αποτελέσματος τότε η τύχη είναι με το μέρος του ενδιαφερόμενου. Οι επιθυμίες του θα εκπληρωθούν. Ειδικά αν το Θορν βρίσκεται κοντά στο Ανζούρ το Γιάρα ή το Μαν παροτρύνει τον ενδιαφερόμενο να ζητήσει συμβουλή από έναν ειδικό (γιατρό, δικηγόρο…).  Αν συνοδεύεται από δυσοίωνους ρούνους τότε παροτρύνουν τον ενδιαφερόμενο να προσπαθήσει να παγιώσει την θέση του και ότι έχει πετύχει μέχρι τώρα, με κάθε τρόπο διότι η τύχη του κοντεύει να στερέψει. Σχετικά με την υγεία δείχνει πως είναι καλή με ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.
Αντεστραμμένο : Δείχνει στενομυαλιά και πείσμα. Οι επιπτώσεις από αυτό το πείσμα θα είναι μεγάλες. Στα προσωπικά δείχνει μία δύσκολη περίοδο. Ισως κάποιος σας κλέψει το ταίρι αν δεν προσέξετε και δεν αλλάξετε τρόπο συμπεριφοράς. Στον τομέα της υγείας τα προβλήματα είναι αρκετά σοβαρά ειδικά αν κοντά στο αντεστραμμένο Θόρν υπάρχουν και άλλοι αρνητικοί ρούνοι.
Συμβολισμός προσώπου :
Ορθιο ~ Πρόσωπο επιφυλακτικό και εσωστρεφές που μετρά την κάθε του κίνηση.
Αντεστραμμένο ~ Πρόσωπο ξεροκέφαλο και πεισματάρικο που δεν αλλάζει γνώμη ακόμη και όταν γνωρίζει πως ακολουθεί λάθος μονοπάτι.

ΑΝΖΟΥΡ : Η δύναμη του λόγου
Στοιχείο : αέρας

Ο ρούνος αυτός συμβολίζει την δύναμη του λόγου. Λόγος σημαίνει δύναμη και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά όλοι οι μυημένοι. Ο ενδιαφερόμενος αναζητεί και αποκτά την Γνώση, με την βοήθεια κάποιου που γνωρίζει πολύ περισσότερα στον συγκεκριμένο τομέα. Μαζί με το Μπέοργκ σημαίνει πως θα πάρει συμβουλή από κάποιο μέλος της οικογένειάς του.  Μαζί με το Λαγκού από την σύζυγό του ή κάποια άλλη γυναίκα της ζωής του, μαζί με το Οθέλ από κάποιον ηλικιωμένο. Στα προσωπικά σημαίνει πως όλα λύνονται με την συζήτηση. Κουβεντιάστε ήρεμα με το πρόσωπο που σας ενδιαφέρει. Οι ρούνοι που ακολουθούν πιθανών να σας δείξουν ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αυτής της συζήτησης. Στα οικονομικά ο ρούνος που ακολουθεί το Ανζούρ θα σας δείξει σε ποιον τομέα χρειάζεστε βοήθεια ή ποιος θα σας βοηθήσει (βλέπε συμβολισμός προσώπου). Στην υγεία … συμβουλευθείτε αμέσως τον γιατρό σας, ειδικά εάν έχετε κάποιες ενοχλήσεις. Αν φροντίσετε αμέσως τον πρόβλημά σας όλα θα πάνε καλά.
Αντεστραμμένο : Η κύρια σημασία του αντεστραμμένου Ανζούρ είναι η παροχή λανθασμένων συμβουλών προς τον ενδιαφερόμενο. Αυτοί που τον συμβουλεύουν είτε είναι άσχετοι είτε έχουν δόλο και κοιτούν περισσότερο το δικό τους συμφέρον. Ο ενδιαφερόμενος δεν πρέπει να δείξει εμπιστοσύνη σε κανέναν. Στα προσωπικά δείχνει πως κάποιο πρόσωπο της οικογένειάς του προσπαθεί να αναμειχθεί ενεργά στις προσωπικές του υποθέσεις ειδικά όταν συνοδεύεται από το Οθελ, το Μπέοργκ το Λαγκού, και το Τιρ όρθια ή αντεστραμμένα. Προσέξτε τα κουτσομπολιά των τρίτων γιατί μπορεί να σας φέρουν, χωρίς λόγο, σε σύγκρουση με το πρόσωπο που σας ενδιαφέρει. Στα οικονομικά φανείτε επιφυλακτικός σε κάθε πρόταση και μην κάνετε τίποτε αν δεν εξετάσετε λεπτομερώς την κατάσταση. Αν βρίσκεται το Γκιφού κοντά τότε προσέξτε τον συνέταιρό σας. Στην υγεία μην εμπιστεύεστε τα γιατροσόφια των φίλων
Συμβολισμός προσώπου :
Όρθιο ~ Ένα πρόσωπο σοφό, γνώστης της δουλειάς του και διακεκριμένο στον τομέα του.
Αντεστραμμένο ~ Πρόσωπο φλύαρο και άσχετο που προσπαθεί να επηρεάσει τους άλλου με κενές γνώσεις και λανθασμένες συμβουλές.

ΡΑΝΤ : Ο τροχός της άμαξας
Στοιχείο : Αέρας, Γη

Το Ραντ συμβολίζει τον τροχό άρα κάθε είδους μετακίνηση. Ο Όντιν εκτός από Θεός της σοφίας και της μαγείας είναι και προστάτης των ταξιδευτών, έτσι το Ραντ συμβολίζει κάθε είδους μετακίνηση. Για παράδειγμα μαζί με το Γουΐν ίσως συμβολίζει μερικές ημέρες διακοπών με ευχάριστη συντροφιά. Στα προσωπικά ο ενδιαφερόμενος θα πάρει μία είδηση από κάποιον ή κάποιο απρόσμενο τηλεφώνημα. Αν τα νέα είναι καλά ή κακά θα το δείξουν οι γειτονικοί ρούνοι. Στα οικονομικά ίσως επιτύχετε μία συμφωνία όμως θα πρέπει να γίνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις. Προσοχή αν ακολουθούν αρνητικοί ρούνοι υπάρχει ενδεχόμενο εξαπάτησης. Αναφορικά με την υγεία, ήλθε ο καιρός να επισκεφθείτε τον γιατρό σας για έναν έλεγχο. Το αναβάλατε καιρό τώρα;
Αντεστραμμένο : Συμβολίζει μία μετακίνηση ή ένα ταξίδι που πρέπει να γίνει στην πλέον ακατάλληλη στιγμή ή για κάποιον δυσάρεστο λόγο. Στα προσωπικά ίσως χρειαστεί να χωρίσετε προσωρινά από ένα αγαπημένο σας πρόσωπο. Στα οικονομικά κάποια συμφωνία είναι πιθανόν να χαλάσει εξαιτίας των αμετακίνητων θέσεων και των δύο πλευρών. Στην υγεία το ίδιο : μετακίνηση, ταξίδι για λόγους υγείας.
Συμβολισμός προσώπου :
Όρθιο ~ Ένα αεικίνητο πρόσωπο που η δουλειά του το αναγκάζει να μετακινείται συνεχώς.
Αντεστραμμένο ~ Ένας περιπλανώμενος τυχοδιώκτης που δεν μπορεί να στεριώσει πουθενά.

ΚΕΝ : Η δύναμη της δράσης     
Στοιχείο : Η φωτιά

Το Κεν συμβολίζει την φωτιά, που μαζί με τον πάγο είναι ένα από τα πρωταρχικά στοιχεία που με την ένωσή  τους δημιούργησαν τον κόσμο και πρόκειται για έναν από τους πλέον ελπιδοφόρους ρούνους. Συμβολίζει το ξεπέρασμα μιας άσχημης κατάστασης και την αρχή μίας καλύτερης περιόδου στην ζωή του ενδιαφερόμενου. Θα προστατευθεί από εμπόδια και δυσκολίες ή τουλάχιστον δεν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει περισσότερα προβλήματα από όσα αντέχει. Στα προσωπικά συμβολίζει νέο ξεκίνημα, έναν νέο ερωτικό δεσμό. Αν το ερώτημα αφορά έναν ήδη υπάρχοντα δεσμό, τότε θα λάβει ένα δώρο ή μία προσφορά. Στα οικονομικά προμηνύει κάποιο μπόνους ή προαγωγή. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες προμηνύει κάποιο νέο εγχείρημα ή δραστηριότητα  Αναφορικά με την υγεία, προοιωνίζει ζωντάνια και ενεργητικότητα.
Αντεστραμμένο : Προμηνύει τέλος, αντί για αρχή, και αντί για δώρο, απώλεια ή απόσυρση προσφοράς. Θετικοί ρούνοι δίπλα στο αντεστραμμένο Κεν, δείχνουν πως αυτή η απώλεια είναι προσωρινή. Στα προσωπικά δείχνει το τέλος μίας σχέσης ή φιλίας. Αν υπάρχουν θετικοί ρούνοι εκεί κοντά, τότε υπάρχει η πιθανότητα συμφιλίωσης. Στα οικονομικά προοιωνίζει το χάσιμο μιας δουλειάς ή μιας σημαντικής ευκαιρίας. Αν οι ρούνοι κοντά του είναι δυσοίωνοι όπως ο Χάγκαλ τότε σημαίνει απόλυση ή πτώχευση. Αν στην συνέχεια υπάρχουν ευνοϊκοί ρούνοι τότε ο ενδιαφερόμενος θα βρει μια καλύτερη δουλειά ή θα κλείσει μια ευνοϊκότερη συμφωνία. Μαζί με τι Ις και το Νιντ θα υπάρξουν καθυστερήσεις και θα προκληθεί μεγάλο άγχος. Την υγεία σας θα πρέπει να την προφυλάξετε αυτό το διάστημα. Αν νιώθετε άσχημα επισκεφθείτε αμέσως τον γιατρό σας.
Συμβολισμός προσώπου :
Όρθιο ~ Ένα ενεργητικό και δημιουργικό πρόσωπο που σφύζει από ζωή και είναι έτοιμο για κάθε είδους δραστηριότητα.
Αντεστραμμένο ~ Ένα πρόσωπο με έντονα προβλήματα στον αισθηματικό ή επαγγελματικό τομέα, καταβεβλημένο ή εξουθενωμένο σωματικά.

ΓΚΙΦΟΥ : Η δύναμη της προσφοράς    
Στοιχείο : Αέρας

Η Γκέφιον είναι η παρθένα Θεά που δίνει στους θνητούς θεϊκά δώρα και ταλέντα. Το Γκίφου λοιπόν, συμβολίζει την βαθιά σχέση δημιουργείται ανάμεσα στον δότη και στον λήπτη ενός δώρου. Το Γκίφου είναι ο πρώτος ρούνος στην ρουνική διάταξη  που παρουσιάζεται το ίδιο όρθιος ή αντεστραμμένος. Η ερμηνεία του, λοιπόν, εξαρτάτε από τους γύρω ρούνους . Γενικά δηλώνει την ένωση με κάποιο άλλο πρόσωπο. Είναι πολύ ευνοϊκό όταν βρεθεί σε θέση αποτελέσματος. Στα προσωπικά προοιωνίζει την προσφορά ενός δώρου από κάποιον φίλο ή αγαπημένο πρόσωπο προς τον ενδιαφερόμενο. Επίσης μερικές φορές συμβολίζει και μία γέννηση μέσα στην οικογένεια, ειδικά μαζί με το Μπέορκ και το Ινγκ. Μαζί με το Νιντ σημαίνει την ανάγκη μιας θυσίας εκ μέρους του ενδιαφερομένου για να διατηρήσει μία φιλία ή μία σχέση . Στις πρώτες θέσεις δηλώνει καθεαυτού την σχέση ή τον δεσμό. Στα επαγγελματικά / οικονομικά δηλώνει συνεταιρισμούς ή συμφωνίες. Αν οι γειτονικοί ρούνοι είναι ευοίωνοι η συνεργασία θα πάει καλά, αν είναι δυσοίωνοι τότε θα πρέπει να προσέξετε μην εξαπατηθείτε. Αναφορικά με την υγεία είναι καλό σημάδι ιδιαίτερα στην θέση αποτελέσματος. Μαζί με αρνητικούς ρούνους, προσέξτε την υπερκόπωση και μην σπαταλάτε όλες σας τις δυνάμεις για χάρη των άλλων.
Συμβολισμός προσώπου :
Συμβολίζει δύο πρόσωπα, συνήθως ένα ζευγάρι, αλλά μερικές φορές και δύο φίλους ή δύο συνεταίρους.

ΓΟΥΙΝ : Η δύναμη της εγκράτειας        
Στοιχείο : Γη

Το Γουΐν συμβολίζει την χαρά και την ευτυχία που μπορεί να αποκτήσει κάποιος αν ισορροπήσει συναισθηματικά μέσα σε μία γενικά δυσαρμονική κοινωνία. Πρόκειται για έναν εξαιρετικά ευοίωνο ρούνο ειδικά εάν βρεθεί σε θέση αποτελέσματος. Οι ρούνοι που το ακολουθούν δείχνουν σε ποιον τομέα θα υπάρξουν οι ευχάριστες εξελίξεις. Απαλύνει την αρνητικότητα των δυσοίωνων ρούνων, και δίνει την ελπίδα πως τελικά η ευτυχία θα αργήσει αλλά θα έρθει. Στα προσωπικά προμηνύει μία σχέση που βασίζεται περισσότερο στην αμοιβαία αγάπη και τρυφερότητα και λιγότερο στο πάθος. Αν συνοδεύεται από αρνητικούς ρούνους τότε απλά θα υπάρξει μία καθυστέρηση στις ευχάριστες εξελίξεις.  Στα οικονομικά δείχνει επιτυχία και κέρδη. Για κάποιον τεχνίτη προμηνύει ένα όμορφο δημιούργημα φτιαγμένο με κέφι. Στην υγεία, αίσια εξέλιξη κάποιου προβλήματος ειδικά στον τομέα της φυσιοθεραπείας.
Αντεστραμμένο : Το Γουΐν  αντεστραμμένο προμηνύει στεναχώρια και δυστυχία. Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να προσέξει να μην πάρει, προς το παρόν, καμία σημαντική απόφαση. Στα συναισθηματικά ο ενδιαφερόμενος θα πάρει κάποια απογοήτευση, που οι γειτονική ρούνοι θα δείξουν πόσο μεγάλης έκτασης θα είναι. Ειδικά μαζί με το Γκιφού ή το Ανζούρ αντεστραμμένα προοιωνίζουν κάποιο τρίτο πρόσωπο που θα προκαλέσει τριβές και λογομαχίες στο ζευγάρι. Στην υγεία θα υπάρξουν προβλήματα που θα απαιτήσουν ιδιαίτερη προσοχή. Αν συνοδεύεται από θετικούς ρούνους δηλώνει μία τάση υποχονδρίας.
Συμβολισμός προσώπου :
Όρθιο ~ Ένας τεχνίτης ή ένας καλλιτέχνης. Ένα πρόσωπο με αγάπη και μεράκι για την δουλειά του.
Αντεστραμμένο ~ Ένα πρόσωπο δυσαρεστημένο και ανικανοποίητο από την προσωπική του ζωή.

ΧΑΓΚΑΛ : Η δύναμη της συνοχής     
Στοιχείο : Πάγος

Το Χάγκαλ συμβολίζει την ανεξέλεγκτη δύναμη της Φύσης που πρώτα εξολοθρεύει και στην συνέχεια επαναδημιουργεί. Παράδειγμα το χαλάζι, το οποίο είναι καταστροφικό όταν πέφτει αλλά όταν λιώσει γίνεται ευεργετικό νερό.  Όπως είναι γνωστό ο πάγος και το χιόνι δημιουργούν κρυστάλλους οι οποίοι έχουν τον ίδιο αριθμό ακτινών (έξι) αλλά κανένας δεν είναι όμοιος με τον άλλον. Σε ένα πιο εσωτερικό επίπεδο συμβολίζει τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην σταθερότητα του Νόμου και την ατελείωτη ποικιλία του Χάους που συνθέτονται και δίνουν μορφή στον κόσμο. Με δεδομένα αυτά το Χάγκαλ συμβολίζει τις περιστάσεις της ζωής όπου ο άνθρωπος δεν μπορεί να ασκήσει κανέναν έλεγχο και προμηνύουν απρόσμενα γεγονότα που θα προκαλέσουν σοκ ή το λιγότερο έκπληξη στον άνθρωπο. Αν συνοδεύεται από ευοίωνους ρούνους τότε η έκπληξη θα είναι ευχάριστη και το αντίθετο αν συνοδεύεται από δυσοίωνους. Αν βρίσκεται σε θέση αποτελέσματος τότε η αναστάτωση θα κυριαρχεί στην ζωή του ενδιαφερομένου. Στα προσωπικά, κάποιο πρόσωπο μπορεί να μπει στην ζωή σας απρόσμενα ή το ίδιο απρόσμενα να βγει από αυτήν. Με το Μπέοργκ και το Ινγκ προμηνύει ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Στα οικονομικά το απροσδόκητο κυριαρχεί. Μαζί με το Γιάρα, το Μαν ή το Ανζουρ δείχνει πως η τύχη του ενδιαφερομένου εξαρτάται από τρίτους με τους οποίους δεν έχει προσωπικές σχέσεις (π.χ. έναν πρόεδρο δικαστηρίου) Το ίδιο αναπόφευκτα λειτουργεί και στα ερωτήματα υγείας.
Συμβολισμός προσώπου :
Ένα πρόσωπο με θυελλώδη προσωπικότητα που ανατρέπει όλες τις υπάρχουσες καταστάσεις όπου και αν βρεθεί.

ΝΙΝΤ : Η δύναμη της αντιξοότητας                     
Στοιχείο : Φωτιά

Το Νιντ είναι ένας ρούνος καθυστέρησης. Όλα τα γεγονότα που πρόκειται να συμβούν θα έλθουν στην ώρα τους και εκείνος δεν μπορεί να βιάσει τα πράγματα. Μπορεί να παρακολουθεί και να είναι σε ετοιμότητα. Το Νιντ δείχνει ακόμη πως ο ενδιαφερόμενος θα αποκτήσει εμπειρίες με τον δύσκολο τρόπο. Στην θέση αποτελέσματος είναι δυσοίωνος αλλά αν προηγούνται ευοίωνοι ρούνοι τότε οι δυσκολίες θα ξεπεραστούν. Στα ερωτικά ζητήματα δείχνει πως ένα κρυφό πάθος τρώει την ψυχή του ενδιαφερόμενου ή δείχνει μοναξιά και απελπισμένη αναζήτηση ερωτικού συντρόφου. Αν υπάρχουν ευοίωνοι ρούνοι τότε ο ερωτικός σύντροφος που επιθυμεί θα βρεθεί σύντομα. Ακόμη και σε μία υπάρχουσα σχέση η οποία δεν του προσφέρει την αγάπη και την τρυφερότητα που περιμένει. Στα οικονομικά καθυστερήσεις, ή ακόμη είναι για καιρό άεργος και χρειάζεται οικονομική ενίσχυση για να ξεπεράσει τα προβλήματά του. Στην υγεία δείχνει μία χρόνια ασθένεια που απαιτεί συνεχώς ιατρική παρακολούθηση. Πάντα συμβουλευόμαστε τους γύρω ρούνους αν είναι ευοίωνοι ή δυσοίωνοι.
Αντεστραμμένο : Ακόμη πιο δυσοίωνο απ΄ότι όρθιο, το αντεστραμμένο Νιντ δείχνει πως ο ενδιαφερόμενος έχει πάρει λάθος δρόμο στην ζωή του ο οποίος θα καταλήξει σε αποτυχία. Στα προσωπικά δείχνει πως ο ενδιαφερόμενος είναι έτοιμος να απατήσει τον σύντροφό του, ιδίως εάν ακολουθούν το Λαγκού ή το Πέορθ αντεστραμμένα. Η εμφάνιση αυτού του ρούνου τον προτρέπει να μην το κάνει. Στα οικονομικά προβλήματα με την εργασία από μία λανθασμένη τακτική που ακολουθήθηκε ή θα ακολουθηθεί. Στην υγεία ο άσχημος τρόπος ζωής θα φέρει πολλά προβλήματα.
Συμβολισμός προσώπου :
Όρθιο ~ Ένα πρόσωπο με πολλά άγχη και κατά πάσα πιθανότητα έντονα προβλήματα μοναξιάς.
Αντεστραμμένο ~ Κάποιο πρόσωπο κυνηγημένο από την μοίρα αλλά και από τις ίδιες του τις τύψεις συνειδήσεως.

ΙΣ : Η δύναμη της αδράνειας         
Στοιχείο : Πάγος

Το Ις δηλώνει την αδράνεια του πάγου. Συμβουλεύει τον ενδιαφερόμενο να μην προβεί σε καμία ενέργεια και να αφήσει τα πράγματα να ακολουθήσουν τον δρόμο τους. Αν πρόκειται για το ξεκίνημα ενός νέου σχεδίου να το αναβάλλει για 9 ημέρες ή εβδομάδες ή μήνες (το 9 σχετίζεται με τον πάγο). Στα ερωτικά ζητήματα είναι ιδιαίτερα δυσοίωνο. Δείχνει πως η φλόγα της αγάπης έχει χαθεί και αντικαταστάθηκε από την ψυχρότητα. Με δυσοίωνους ρούνους η αρνητική σημασία αυξάνει ενώ με θετικούς δείχνει πως τα εμπόδια θα ξεπεραστούν. Τα οικονομικά επίσης προβληματικά ιδιαίτερα για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αν ακολουθεί το Γιάρα ίσως υπάρξουν προβλήματα με την παράταση ενός δικαστικού αγώνα που δεν λέει να τελειώσει και σας τρώει χρήματα. Στον τομέα της υγείας όλα μένουν στάσιμα. Μαζί με το Μπέοργκ και το Ινγκ δείχνει πως υπάρχει πρόβλημα στειρότητας.
Συμβολισμός προσώπου :
Ένα πολύ ψυχρό πρόσωπο που είτε έχει ψυχολογικά προβλήματα είναι απλά κοιτάζει μόνο το συμφέρον του.

ΓΙΑΡΑ : Η δύναμη του Νόμου     
Στοιχείο : Γη

Το Γιάρα είναι σύμβολο του Νόμου και της αιώνιας τάξης. Ο ρούνος δείχνει πως ο ενδιαφερόμενος θα πάρει μία δίκαιη αμοιβή για τις προσπάθειες που κατέβαλε ή, αν οι ρούνοι είναι αρνητικοί, μία τιμωρία για τα παραστρατήματα του παρελθόντος. Στις πρώτες θέσεις δείχνει πως τον ενδιαφερόμενο τον απασχολεί ένα νομικό πρόβλημα, ενώ σε θέση αποτελέσματος δείχνει την καλή έκβαση του ερωτήματός του, εκτός αν οι ρούνοι που προηγούνται είναι πολύ αρνητικοί. Στα συναισθηματικά τώρα, επειδή είναι παγερός ρούνος σημαίνει μάλλον μία παγερή υπολογιστικότητα στον έρωτα. Μαζί με το Γκιφού δείχνει γάμο που γίνεται από συμφέρον. Μόνο με έντονα ερωτικούς ρούνους όπως το Κεν ή το Τιρ παίρνει καθαρά ευοίωνη όψη και δείχνει πως ο ενδιαφερόμενος θα μπορέσει να βρει επιτέλους τον έρωτα που έψαχνε. Στα οικονομικά δείχνει πως ο ενδιαφερόμενος κάνει ένα επάγγελμα ή έχει έναν τρόπο ζωής που δεν του ταιριάζει. Μαζί με το Γκιφού συμβολίζει την δημιουργία μίας εταιρίας ή μιας συνεργασίας. Στα θέματα υγείας δείχνει πως ότι προβλήματα αντιμετωπίσει ο ενδιαφερόμενος θα είναι αποτέλεσμα του τρόπου ζωής του.
Συμβολισμός προσώπου : Ένα πρόσωπο που έχει σχέση με τον νόμο : δικαστής, δικηγόρος, αστυνομικός ή ακόμη και δημόσιος υπάλληλος.

ΥΡ : Η δύναμη της αιωνιότητας
Στοιχείο : Όλα

Αυτός ο ρούνος δείχνει μια αλλαγή προς το καλύτερο και αν υπάρχουν συγκεκριμένοι στόχοι δείχνει  επιτυχία ειδικά εάν βρεθεί στην θέση αποτελέσματος. Με δυσοίωνους ρούνους δηλώνει καθυστερήσεις και κάποια εμπόδια τα οποία αν ο ενδιαφερόμενος, δείξει προσοχή θα ξεπεραστούν και θα αποβούν σε όφελός τους. Στα προσωπικά σε μία υπάρχουσα σχέση ειδικά μαζί με το Γκιφού δείχνει καυγάδες και διαφωνίες στο ζευγάρι αν όμως οι ρούνοι που ακολουθούν είναι θετικοί τότε οι σχέσεις τους θα συσφιχθούν ακόμη περισσότερο. Στα οικονομικά, το Υρ δείχνει προβλήματα αν το ακολουθούν δυσοίωνοι ρούνοι, που όμως θα ξεπεραστούν με την δύναμη της αποφασιστικότητας  αν το Τιρ ή το Ουρ είναι σε θέση αποτελέσματος. Αντίθετα με το Γιάρα θα πρέπει να ζητήσει νομική συμβουλή. Σε θέματα υγείας αν βρίσκεται μεταξύ δυσοίωνων ρούνων μπορεί να σημαίνει, ακόμη και θάνατο. Μην τρομοκρατηθείτε από αυτό και μην ξεχνάτε πως την μοίρα μας την φτιάχνουμε μόνοι μας. Αν οι γύρω ρούνοι είναι ευοίωνοι, σημαίνει καλή υγεία και προστασία από τις ασθένειες.
Συμβολισμός προσώπου :
Ένας πιστός φίλος ή γνωστός που είναι πάντα πρόθυμος να σταθεί στο πλευρό σας.

ΠΕΟΡΘ : Η δύναμη της αποκάλυψης  
Στοιχείο : Γη

Η εμφάνιση του Πέορθ δείχνει, συνήθως, πώς κάτι κρυμμένο θα αποκαλυφθεί. Όταν ο ρούνος είναι όρθιος η αποκάλυψη θα είναι ευνοϊκή. Με το Ανζουρ ή το Λαγκού δείχνει πως ο ενδιαφερόμενος έχει κρυμμένες ψυχικές δυνάμεις που θα έλθουν στην επιφάνια. Στα προσωπικά ο ρούνος αυτός συμβολίζει έντονο σεξουαλικό  πάθος σε συγκεκριμένη σχέση. Με το Κεν αντεστραμμένο δείχνει πως μόνο το πάθος κρατάει αυτό το ζευγάρι μαζί οπότε αργά ή γρήγορα η σχέση θα σβήσει. Σε θέση αποτελέσματος δείχνει κάποια ευκαιρία που θα παρουσιαστεί στον ορίζοντα. Στα οικονομικά μαζί με το Χάγκαλ ή το Γουΐρντ δείχνει πως ο ενδιαφερόμενος θα αποκτήσει χρήματα χωρίς κόπο. Ίσως κερδίσει κάποιο λαχείο. Με το Γιάρα ή το Οθελ δείχνει κληρονομιά. Αν οι γύρω ρούνοι είναι αρνητικοί θα πρέπει να προσέξει ο ενδιαφερόμενος πριν δεχθεί κάποιο δώρο γιατί ο τελικός σκοπός πίσω από την προσφορά μπορεί να είναι ύποπτος. Στην υγεία δείχνει μία επερχόμενη αρρώστια κυρίως στον ψυχικό τομέα.
Αντεστραμμένο το Πέορθ δείχνει μυστικό που θα έλθει στην επιφάνεια με άσχημες επιπτώσεις για τον ενδιαφερόμενο. Συμβουλή, να μην δείχνει εμπιστοσύνη σε κανέναν. Σε θέση αποτελέσματος δείχνει μία περίοδο ατυχίας. Στα προσωπικά, θα πρέπει να προσέξει διότι μία κρυφή του σχέση θα βγει στην επιφάνεια. Με το Ις ή το Κεν ή το Τιρ αντεστραμμένα δείχνει πως ο ένας ερωτικός σύντροφος έχει πάψει να θεωρεί τον άλλον ελκυστικό. Στην υγεία προοιωνίζει κάποιο αφροδίσιο νόσημα.
Συμβολισμός προσώπου :
Όρθιο ~ Ένα πρόσωπο μυστικοπαθές αλλά πολύ ερωτικό. Κάποιος εραστής ή κάποια ερωμένη.
Αντεστραμμένο ~ Πρόσωπο με κάποια σεξουαλική διαστροφή.

ΕΟΛΧ :  Η δύναμη της αποτροπής 
Στοιχείο : Αέρας

Νέοι ορίζοντες ανοίγονται για τον ενδιαφερόμενο. Πρόκειται να έχει αλλαγές στην ζωή του, είτε στον επαγγελματικό είτε στον αισθηματικό τομέα. Κάποια νέα πρόταση κερδοφόρας συνεργασίας ή ένας νέος έρωτας. Με τους ρούνους αλλαγής όπως το Ουρ, το Ραντ ή το Εοχ σημαίνει πως πρέπει να θυσιάσει κάτι καλό για κάτι ακόμη καλύτερο. Στα προσωπικά και τα οικονομικά ισχύουν τα προαναφερόμενα. Στον επαγγελματικό τομέα οι πιο αδύναμοι από εσάς θα νοσταλγήσουν τα παλιά τους εργασία, αλλά οι φιλόδοξοι θα βρουν ευκαιρίες ανόδου!
Το Εολχ
αντεστραμμένο, πρέπει να προφυλαχθεί από ψυχικές ή σωματικές επιθέσεις. Είναι ευάλωτος στην παρούσα χρονική στιγμή. Στα ερωτικά ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να είναι πολύ επιφυλακτικός, ειδικά αν δεν γνωρίζει καλά το πρόσωπο με το οποίο σκοπεύει να δημιουργήσει σχέση. Ειδικά όταν το Εολχ βρεθεί κοντά στο Γκιφού, ή στο Τιρ ή το Λαγκού αντεστραμμένα, τότε κάποια συνομωσία γίνεται πίσω από την πλάτη του. Στα επαγγελματικά δείχνει έναν υπεραισιόδοξο και αφελή άνθρωπο που κινδυνεύει να πέσει θύμα απάτης. Σε θέματα υγείας … προσοχή στις μολύνσεις.
Συμβολισμός προσώπου :
Όρθιο ~ Ένα ευχάριστο πρόσωπο που είναι πάντα έτοιμο να συμπαρασταθεί.
Αντεστραμμένο ~ Κάποιος εχθρός, πολύ επικίνδυνος.

ΣΙΓΚΕΛ : Η δύναμη της ενέργειας          
Στοιχείο : Φωτιά

Αντιπροσωπεύει τον ζωοδότη ήλιο και την δύναμη του, Έτσι προοιωνίζει επιτυχία και νίκη σε κάθε ζήτημα που απασχολεί τον ενδιαφερόμενο. Στα ερωτικά δείχνει επιτυχίες και μια αισιόδοξη στάση ζωής. Με το Ις και το Νιντ δείχνει πως ο ενδιαφερόμενος αγχώνεται με τα προβλήματα που τον απασχολούν μα δεν κάνει και τίποτε για να τα λύσει. Στα οικονομικά συμβολίζει επιτυχίες αλλά και εργασιομανία. Αν υπάρχουν τέτοιες τάσεις η συμβουλή είναι να ηρεμήσετε, για να μην κουραστείτε. Στην υγεία συμβουλεύει προσοχή στην κόπωση.
Συμβολισμός προσώπου : Ένα πολύ ενεργητικό πρόσωπο που πιθανών να μην το ενδιαφέρει τίποτε άλλο παρά μόνο η εργασία του.

ΤΙΡ : Η δύναμη του όρκου            
Στοιχείο : Αέρας

Σε μια ρουνική διάταξη το Τιρ  δείχνει  πως ο ενδιαφερόμενος είναι αποφασισμένος να μην σταματήσει εμπρός σε κανένα εμπόδιο προκειμένου να πετύχει τον σκοπό του. Αν ακολουθούν θετικοί ρούνοι τα εμπόδια που θα ξεπεράσει δεν θα είναι σοβαρά αλλά αν ακολουθούν αρνητικοί θα συναντήσει μεγάλη αντίσταση. Στα προσωπικά αντιπροσωπεύει το πάθος και την σεξουαλικότητα. Με το Πέορθ δείχνει μία σαρκική σχέση, με το Γουΐν ή το Γκιφού ή το Εολχ δείχνει μια σχέση που θα γίνει μόνιμη και ίσως καταλήξει σε γάμο, ενώ με το Μπέοργκ δείχνει πιθανή εγκυμοσύνη. Στα οικονομικά δείχνει μία περίοδο ενεργητικότητας και εάν έχει θέσει ήδη στόχους τότε θα τους επιτύχει. Μαζί με το Λαγκού δείχνει πως ο ενδιαφερόμενος θα πάρει σημαντική βοήθεια από τον / την σύντροφό του. Σε θέματα υγείας δείχνει γρήγορη ανάρρωση ή επιτυχία σε μία εγχείρηση.
Αντεστραμμένο : Το Τιρ δείχνει έλλειψη ενθουσιασμού και ενέργειας. Είναι έτοιμος να εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια στην πρώτη δυσκολία ή τα περιμένει όλα έτοιμα. Στα ερωτικά προμηνύει καυγάδες και απιστίες. Για κάποιον μόνο του προοιωνίζει μία περίοδο αγαμίας ή κάποιον έρωτα χωρίς ανταπόκριση. Στα οικονομικά η έλλειψη αγωνιστικότητας ή ενεργητικότητας θα προκαλέσει οικονομικά προβλήματα. Σε θέματα υγείας δείχνει αδυναμία. Με το Οθελ αντεστραμμένο δείχνει κίνδυνο ατυχήματος
Συμβολισμός προσώπου :
Όρθιο ~ Συμβολίζει κυρίως τον άνδρα. Αν πρόκειται για γυναίκα είναι φεμινίστρια. Πιο συχνά συμβολίζει συγγενή που με την δύναμή του μπορεί να βοηθήσει σε όποιον τομέα, αρκεί να το ζητήσει ο ενδιαφερόμενος.
Αντεστραμμένο ~ Για την γυναίκα ενδιαφερόμενη, συμβολίζει τον σύζυγο ή τον σύντροφο που απατά. Για τον άνδρα ενδιαφερόμενο, ο ίδιος του ο εαυτός με προβλήματα αδυναμίας και έλλειψη ενεργητικότητας.

ΜΠΕΟΡΓΚ : Η δύναμη της πραγμάτωσης 
Στοιχείο : Γη

Το Μπέοργκ όρθιο δείχνει πάντα μία υλοποίηση μία ολοκλήρωση. Προειδοποιεί πως η επιτυχία θα έρθει μόνο με την προσοχή και την φροντίδα του ενδιαφερόμενου. Με τι Ις ή το Νιντ (αρνητικοί ρούνοι) προειδοποιεί πως η επιτυχία του σχεδίου δεν θα διαρκέσει πολύ ή κινδυνεύει από καθυστερήσεις, ενώ με το Γκιφού, το Κεν ή το Γουΐν δείχνει πως θα έχει ευτυχή κατάληξη. Στα προσωπικά, το Μπέοργκ είναι ρούνος που αφορά κυρίως την οικογένεια. Σε θέση αποτελέσματος ή με το Ινγκ, για ένα νέο ζευγάρι προοιωνίζει την έλευση ενός παιδιού, με το Ουρ μία προαγωγή, με το Ανζουρ επιτυχία κάποιου παιδιού σε εξετάσεις. Αν ακολουθούν δυσοίωνοι ρούνοι, προσέξτε τις προστριβές μέσα στην οικογένεια. Στα οικονομικά συμβολίζει ευφορία και αύξηση κερδών. Με αρνητικούς ρούνους, προειδοποιεί πως πρέπει να δώσει ο ενδιαφερόμενος όλη του την φροντίδα για να ευοδωθούν τα σχέδιά του, ενώ με θετικούς ρούνους τα πράγματα θα πάνε καλύτερα από ότι τα υπολόγιζε ο ενδιαφερόμενος. Στην υγεία με αρνητικούς ρούνους μπορεί να σημαίνει προβλήματα υγείας  μέσα στην οικογένεια ενώ με θετικούς όλα πάνε καλά.
Αντεστραμμένο, το Μπέοργκ προμηνύει καυγάδες και τριβές μέσα στην οικογένεια. Προβλήματα στην ευόδωση κάποιων σχεδίων. Αν δεν υπάρχει αρνητικός ρούνος θα ξεπεραστούν γρήγορα με λίγη υπομονή. Με το Χάγκαλ ή το Ις για πιθανότητα αποβολής αν η ενδιαφερόμενη είναι ήδη έγκυος, αλλά μην της το πείτε και την τρομάξετε. Πείτε μόνο να κουράζεται όσο λιγότερο γίνεται, και με την κατάλληλη φροντίδα το πρόβλημα πιθανότατα θα ξεπεραστεί. Με το Μπέοργκ αντεστραμμένο δείχνει προβλήματα στειρότητας (κυρίως για την γυναίκα ενώ για τον άνδρα το αντίστοιχο είναι το Τιρ αντεστραμμένο). Στην υγεία προοιωνίζει προβλήματα κάποιου μέλους της οικογένειας.
Συμβολισμός προσώπου :
Όρθιο ~ Ένα πρόσωπο της οικογένειας του ενδιαφερόμενου.
Αντεστραμμένο ~ Ένα πρόσωπο της οικογένειας που δημιουργεί συνεχώς προβλήματα.

ΕΟΧ : Η αναζήτηση για το νόημα 
Στοιχείο : Γη

Η σημασία του ‘Εοχ, είναι η αλλαγή προς το καλύτερο. Η εμφάνιση του ‘Εοχ στην αρχή μιας ρουνικής διάταξης δείχνει πως κάτι τέτοιο απασχολεί το μυαλό του ενδιαφερόμενου. Αυτή η αλλαγή πολλές φορές απαιτεί μετακίνηση. Σε θέση αποτελέσματος, δείχνει πως γρήγορα θα φτάσει στον σκοπό του ο ενδιαφερόμενος και να συνεχίσει να κινείται με τον ίδιο τρόπο. Με το Ανζουρ ή το Γιάρα ή το Μαν δείχνει πως θα επιτευχθούν πολύ περισσότερα αν ζητηθεί η συμβουλή ενός ειδικού. Με αρνητικούς ρούνους, ο ενδιαφερόμενος δεν πρέπει να εμπιστεύεται κανέναν άλλον παρά μόνο τον εαυτό του. Στα προσωπικά αν είναι με θετικούς ρούνους δείχνει μια οικογενειακή συγκέντρωση, με αρνητικούς θα χωρίσετε για ένα διάστημα από τους αγαπημένους σας ανθρώπους. Στην υγεία με θετικούς ρούνους να το συνοδεύουν δείχνει ένα ταξιδάκι αναψυχής, ενώ με αρνητικούς ρούνους, θα γίνει ένα ταξίδι αλλά για λόγους υγείας.
Αντεστραμμένο το Εοχ δεν χάνει την έννοια που έχει όρθιο, όλα εξαρτώνται από τους ρούνους που το συνοδεύουν. Με το Ουρ ή το Χάγκαλ δείχνει μια ξαφνική αλλαγή, όχι απαραίτητα δυσάρεστη. Αν οι υπόλοιποι ρούνοι είναι αρνητικοί τότε η αλλαγή θα γίνει προς το χειρότερο. Στα προσωπικά, προβλήματα στην οικογένεια λόγω κάποιας αλλαγής στέγης. σε μικρότερο ή πιο άβολο σπίτι. Στα ερωτικά ο ενδιαφερόμενος θα νιώσει τάσης φυγής, ίσως επειδή ο υπάρχων δεσμός του δεν τον ικανοποιεί. Στην υγεία, θα γίνει ένα ταξίδι για αυτόν τον λόγο και οι γύρω ρούνοι θα δείξουν την εξέλιξη της κατάστασης.
Συμβολισμός προσώπου :
Όρθιο ~ Ένα πιστό πρόσωπο, πάντα πρόθυμο να σταθεί στο πλευρό του ενδιαφερόμενου.
Αντεστραμμένο ~ Ένα πρόσωπο που δεν έχει ικανοποιηθεί και προσπαθεί με κάθε τρόπο να ξεφύγει από το περιβάλλον του.

ΜΑΝ : Η δύναμη της αλληλεγγύης 
Στοιχείο : Αέρας

Το Μαν δηλώνει την αλληλεξάρτηση των ανθρώπων μέσα σε μία κοινωνία. Έτσι σε μια ρουνική διάταξη δείχνει ένα πρόσωπο που θέλει ή μπορεί να βοηθήσει τον ενδιαφερόμενο, συχνά χωρίς αντάλλαγμα Αν ο ενδιαφερόμενος θέλει να βάλει σε εφαρμογή κάποιο σχέδιό του, το Μαν δείχνει πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή. Στα προσωπικά εάν εμφανιστεί μαζί με το Τιρ για γυναίκα, ή το Λαγκού για άνδρα δηλώνει κάποιο νέο πρόσωπο που θα εμφανιστεί στην ζωή του. Στα οικονομικά θα πρέπει να ζητήσετε την γνώμη ενός ειδικού. Με θετικούς ρούνους η βοήθεια που θα πάρετε θα είναι αποτελεσματική ενώ με αρνητικούς η βοήθεια δεν θα έχει καμία χρησιμότητα και θα πρέπει να βασιστείτε μόνο στις δυνάμεις σας. Στην υγεία συνιστάται προσοχή αν έχετε ενοχλήσεις.
Αντεστραμμένο το Μαν δείχνει πως ο ενδιαφερόμενος δεν έχει να περιμένει βοήθεια από πουθενά και να προσέξει διότι υπάρχουν ύπουλοι και κρυφοί εχθροί. Ο ρούνος που προηγείται ή έπεται θα δείξει με ποιον τρόπο θα αντιμετωπιστεί καλύτερα αυτή η αντιξοότητα. Στα προσωπικά δείχνει πως ο ενδιαφερόμενος είναι λίγο απομακρυσμένος από τους συνανθρώπους του. Θα πρέπει να αλλάξει τακτική. Αν οι υπόλοιποι ρούνοι είναι θετικοί τότε ένα νέο πρόσωπο θα μπει στην ζωή του ενδιαφερόμενου, με διαφορετική καταγωγή ή νοοτροπία και μπορεί να ασκήσει μία γοητεία επάνω του. Στα οικονομικά, ένας αντίπαλος προσπαθεί να κερδίσει σε βάρος του ενδιαφερόμενου ή να τον βλάψει. Με θετικούς ρούνους συμβουλεύει να μην κάνετε νέα ανοίγματα και με αρνητικούς, να αναβάλετε κάθε νέα επένδυση. Στην υγεία μην εμπιστεύεστε τις συμβουλές τρίτων για φάρμακα φυσικά ή χημικά. Θα σας βλάψουν είτε από άγνοια είτε από δόλο.
Συμβολισμός προσώπου :
Όρθιο ~ Κάποιο τρίτο πρόσωπο, ίσως άγνωστο, είναι πρόθυμο  να βοηθήσει τον ενδιαφερόμενο.
Αντεστραμμένο ~ Κάποιος εχθρός του ενδιαφερομένου.

ΛΑΓΚΟΥ : Η δύναμη του υποσυνείδητου  
Στοιχείο : Νερό

Το Λαγκού δείχνει πως ο ενδιαφερόμενος έχει ψυχικές δυνάμεις. Ένα όνειρο ή μια διαίσθηση μπορεί να τον προστατεύσει. Δείχνει έμπνευση και δημιουργικότητα Σε θέση αποτελέσματος δείχνει πως ο ενδιαφερόμενος θα βρει κατανόηση από τους ανθρώπους που σχετίζονται με το ερώτημά του. Στα προσωπικά δείχνει μία ικανή γυναίκα που θα σταθεί στο πλευρό του. Αν ο ενδιαφερόμενος είναι γυναίκα τότε δείχνει πως είναι ικανή και σίγουρη για τον εαυτό της. Με το Γκιφού ή το Κεν προοιωνίζει έναν παράφορο έρωτα. Στα οικονομικά στηριχθείτε στην διαίσθησή σας. Θα είναι ο καλύτερός σας σύμβουλος. Στην υγεία θα ξεπεράσετε τα πιθανά σας προβλήματα με μία περίοδο ηρεμίας. Με αρνητικούς ρούνους ακούστε μόνο την καρδιά σας. Η διαίσθησή σας, όπως είπαμε είναι ο καλύτερος σας σύμβουλος για να αποφύγετε ασθένειες ή ατυχήματα.
Αντεστραμμένο το Λαγκού δείχνει πως ο ενδιαφερόμενος έχει παρασυρθεί από την διαίσθησή του και αναλώνεται με ανθρώπους που δεν του ταιριάζουν. Αν δεν υπάρχει το Νιντ ή το Ις ή το Μαν τότε ο ενδιαφερόμενος πρέπει να ενεργήσει αμέσως γιατί μόνο έτσι υπάρχουν κάποιες πιθανότητες να επιτύχει. Στα συναισθηματικά … προσοχή στα παραπατήματα και τα παραστρατήματα διότι το τίμημα που θα χρειαστεί να πληρώσετε θα είναι πολύ βαρύ. Στα οικονομικά η διαίσθησή σας μπορεί να σας προδώσει. Αυτοσυγκεντρωθείτε και εξετάστε το θέμα όσο πιο ψύχραιμα γίνεται. Στην υγεία μην εμπιστεύεστε εύκολα τις θεραπείες που μπορεί να σας δώσουν. Πάρτε μία δεύτερη γνώμη. Σε ακραίες περιπτώσεις δείχνει εξάρτηση από ποτό ή ναρκωτικά.
Συμβολισμός προσώπου :
Όρθιο ~ Μια γυναίκα με έντονη προσωπικότητα και θηλυκότητα.
Αντεστραμμένο ~ Για τον άνδρα μια γυναίκα θα τον βάλει σε πειρασμό. Για γυναίκα, μια  επικίνδυνη γνωστή η οποία την εχθρεύεται.

ΙΝΓΚ : Η δύναμη της ολοκλήρωσης 
Στοιχείο : Νερό – Γη

Το Ινγκ συμβολίζει την απόλυτη ένωση του θηλυκού με το αρσενικό. Είναι ένας ευοίωνος ρούνος που προοιωνίζει επιτυχία σε κάθε εγχείρημα. Δεν έχει αντεστραμμένη όψη και μόνο με πολύ δυσοίωνους ρούνους δείχνει κακή κατάληξη και δυστυχία αφού ολοκληρωθεί το κάθε εγχείρημα. Στα προσωπικά δείχνει επιτυχία στον έρωτα, με την μορφή της γαλήνης και της θαλπωρής που προσφέρει μία μόνιμη σχέση. Με το Μπέοργκ ή το Κεν προοιωνίζει την γέννηση ενός παιδιού. Στα οικονομικά οι επενδύσεις ολοκληρώνονται, χρήματα έρχονται στα χέρια του ενδιαφερομένου που τα περίμενε καιρό. Στην υγεία δείχνει πως τα πιθανά προβλήματα θα ξεπεραστούν γρήγορα.
Συμβολισμός προσώπου : Ένα ήσυχο και εργατικό πρόσωπο  που αγαπά την δουλειά και την οικογένειά του.

ΝΤΑΕΓΚ : Η δύναμη της σύνθεσης 
Στοιχείο : Φωτιά – Αέρας

Το Ντάεγκ συμβολίζει το φως της ημέρας που φέρνει αισιοδοξία, ζεστασιά και λάμψη. Συμβολίζει την ανάπτυξη και τις νέες προοπτικές που έρχονται. Αν βρεθεί σε θέση αποτελέσματος είναι ένας πολύ καλός οιωνός για κάθε εγχείρημα. Με το Χάγκαλ  ή το Γουΐν ή το Οθελ ή το Μαν αντεστραμμένα δείχνει πως ο ενδιαφερόμενος είναι υπερβολικά απαισιόδοξος.  Αν γίνει πιο αισιόδοξος η επιτυχία θα έλθει πολύ ευκολότερα. Στα συναισθηματικά δείχνει επιτυχία στον έρωτα, ακόμη και αν ακολουθούν αρνητικοί ρούνοι απλά δείχνουν μόνο καθυστέρηση. Στα οικονομικά δείχνει επιτυχία σε κάθε νέο εγχείρημα ή την βελτίωση της θέσης του ενδιαφερόμενου. Στην υγεία … αισιόδοξο το μήνυμα. Αν υπάρχουν προβλήματα θα ξεπεραστούν.
Συμβολισμός προσώπου : Ένα αισιόδοξο πρόσωπο που αντιμετωπίζει την ζωή θαρραλέα.

ΟΘΕΛ : Η δύναμη της παράδοσης  
Στοιχείο : Γη

Το ΄Οθελ συμβολίζει την οικογενειακή περιουσία. Πολλές φορές το πατρικό σπίτι του ενδιαφερόμενου. Μπορεί να συμβολίζει ομόλογα ή ασφάλεια ζωής.. Με το Ανζουρ ή το Μαν ή το Ραντ δείχνει πως ο ενδιαφερόμενος έχει κάποιο όραμα και προσπαθεί να πετύχει τον σκοπό του με κάθε τρόπο, αλλά αν οι προαναφερόμενοι ρούνοι εμφανιστούν αντεστραμμένοι τότε ο ενδιαφερόμενος έχει φανατιστεί με αυτό του, το όραμα και γίνεται επικίνδυνος για τον εαυτό του και τους άλλους. Στα προσωπικά σχετίζεται κυρίως με τους ηλικιωμένους συγγενείς. Με το Γκιφού μπορεί να σημαίνει γάμο με πρόσωπο μεγαλύτερης ηλικίας. Στα οικονομικά προοιωνίζει μία κληρονομιά ή δωρεά εκ μέρους ηλικιωμένων συγγενών.  Με το Γκιφού προοιωνίζει πρόσληψη σε κάποια μεγάλη εταιρία. Με δυσοίωνους ρούνους σημαίνει πως θα πρέπει να εργαστεί σκληρά για να επιτύχει τους στόχους του. Με το Νιντ φανερώνει απληστία. Στην υγεία … η οικογένεια θα βοηθήσει στην ανάρρωση του ενδιαφερόμενου. Με το Κεν αντεστραμμένο δηλώνει κάποια κληρονομική ασθένεια.
Αντεστραμμένο, το Οθελ είναι ένας δυσοίωνος ρούνος που προοιωνίζει καθυστερήσεις και απογοητεύσεις. Αν οι υπόλοιποι ρούνοι είναι θετικοί, θα υπάρξει απλά καθυστέρηση και θα πρέπει να δείξει υπομονή. Θα πρέπει να αντιμετωπίσει μόνος του το όποιο πρόβλημα και να σταθεί στα πόδια του αν θέλει να επιτύχει. Στα προσωπικά προβλήματα στην οικογένεια που έχουν σχέση με κληρονομικά και με το Ανζουρ αντεστραμμένο δείχνει πως ένα ηλικιωμένο πρόσωπο θα γίνει βάρος στον ενδιαφερόμενο, έστω και άθελά του. Στα οικονομικά δείχνει καθυστερήσεις και δυσκολίες. Δώστε προσοχή. Προβλήματα με ακίνητη περιουσία ίσως οδηγήσουν σε μακρόχρονους δικαστικούς αγώνες. Προσέξτε τις λεπτομέρειες των συμβολαίων για να μην έχετε δυσάρεστες εκπλήξεις από απροσεξία. Στην υγεία υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ατυχήματος οπότε θέλει προσοχή. Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να δείξει σωφροσύνη.
Συμβολισμός προσώπου :
Όρθιο ~ Κάποιο ηλικιωμένο πρόσωπο που βρίσκεται στο πλευρό του ενδιαφερόμενου.
Αντεστραμμένο ~ Κάποιο ηλικιωμένο πρόσωπο εχθρικά ή αδιάφορα διακείμενο στον ενδιαφερόμενο.


Ας δούμε τους τρόπους που μπορούμε να ρίξουμε τους ρούνους:

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι όμως θα σας πω αυτούς που θεωρώ παραδοσιακούς.

Κατ’ αρχήν θα ήταν καλό να κατασκευάσετε μόνοι τους ρούνους σας. Είτε από ξύλο είτε από πηλό είτε από βότσαλα. Θα σας πάρει χρόνο αλλά τα αποτελέσματα όταν θα τους ρίχνετε θα είναι εντυπωσιακά. Οι ρούνοι σας θα έχουν μόνο τους δικούς σας ψυχικούς κραδασμούς και δεν πρέπει να αφήνετε άλλους να τους αγγίζουν. Όχι πως είναι κακοί οι άλλοι και εσείς οι καλοί αλλά θα μπερδευτούν οι δικοί σας ψυχικοί  κραδασμοί  με των άλλων. Για τον καθαρμό των ρούνων αφού τους κατασκευάσετε, χρησιμοποιήστε τρόπους που γνωρίζετε. Πριν τους ρίξετε, κάθε φορά, κρατήστε τους για λίγο στην κοιλιά σας για να τους «ζεστάνετε».

Μην ξεχάσετε να προσευχηθείτε ζητώντας την βοήθεια των Θεών πριν από κάθε μαντεία και αφού ολοκληρώσετε να τους ευχαριστήσετε για την βοήθειά τους. Μην περιμένετε θεαματικά αποτελέσματα από την πρώτη φορά. Κάντε υπομονή. Αργά θα έλθει η εξοικείωση. Κυρίως μην θέτετε το ίδιο ερώτημα δύο φορές σε μικρό χρονικό διάστημα. Αν δεν μπορείτε να ερμηνεύσετε τους ρούνους, προσπαθήστε άλλη στιγμή πιο συγκεντρωμένοι και ήρεμοι!

Απλώστε ένα λευκό πανί φυσικής προέλευσης (π.χ. βαμβακερό, λινό) και απλώστε τους  με τα σύμβολα να μην φαίνονται. Ανακατέψτε τους  με την φορά των δεικτών του ρολογιού με το δεξί σας χέρι γυρίζοντάς τους γύρω- γύρω. Μετά διαλέξτε αυτούς που η διαίσθησή σας λέει με το αριστερό σας χέρι. Προσοχή για τους αριστερόχειρες ισχύει το αντίθετο. Τρεις για αρχή. Θα τους αποκαλύψετε όχι όπως κάνουμε με τα χαρτιά από πάνω προς τα κάτω αλλά από δεξιά προς τα αριστερά.  Ο πρώτος  συμβολίζει το πρόβλημα που απασχολεί τον  ενδιαφερόμενο ο δεύτερος  τι προκύπτει από τις έως τώρα επιλογές του ενδιαφερομένου και ο τρίτος το αποτέλεσμα. Των επιλογών του. Προσοχή στην απαισιοδοξία διότι όλα τα δυσάρεστα  μπορούν να αλλάξουν αν εμείς αποφασίσουμε να αλλάξουμε επιλογές.

Ενας άλλος τρόπος είναι το κεφάλι του ΜΙΜΙΡ. Διαλέγουμε 7 (επτά) ρούνους  και τους παρατάσουμε ανά ζευγάρια κρατώντας τον 7ο για την θέση του αποτελέσματος. Οι δύο πρώτοι ρούνοι αντιπροσωπεύουν την φύση του προβλήματος που απασχολεί τον ενδιαφερόμενο. Το δεύτερο ζευγάρι σας δίνει μία ιδέα για το παρελθόν του προβλήματος. Το τρίτο ζευγάρι ερμηνεύεται με τον 7ο ρούνο μαζί ο οποίος είναι σε θέση αποτελέσματος. Καλό είναι να γνωρίζετε το πρόβλημα που απασχολεί τον ενδιαφερόμενο οικονομικό ή συναισθηματικό ή κάτι άλλο (ρωτήστε τον!) για να ερμηνεύσετε τους ρούνους σωστά.

Την ερμηνεία των ρούνων την έμαθα από τον Θωμά Μαστακούρη από το βιβλίο του «Ρούνοι, η παραδοσιακή μαγεία των βόρειων λαών» εκδόσεις ΔΙΔΥΜΟΙ. Έχει πολύ περισσότερα πράγματα που μπορείτε να βρείτε μέσα στο βιβλίο.

Αντιστοιχία ρουνικού αλφαβήτου με ελληνικό :

Φέοχ : Φ                                       Νιντ : Ν                                           ‘Εοχ : Ε
Ουρ : –                                          Ις : Ι & Η                                          Μαν : Μ
Θόρν : Θ                                      Γιάρα : –                                           Λαγκού : Λ
Ανζουρ : Α                                   Υρ : Υ                                                Ινγκ : – 
Ραντ : Ρ                                       Πέορθ : Ψ & Π                                 Ντάεγκ : Δ
Κεν : Κ & Ξ                                  Εολχ : –                                             Οθελ : Ο & Ω
Γκιφού : –                                    Σίγκελ : Ψ & Ξ & Σ
Γουΐν : Γ                                      Τιρ : Τ
Χάγκαλ : Χ                                   Μπέοργκ : Β

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × 1 =