Wicca

Το Δόγμα

Μετάφραση της επίσημης ανακοίνωσης του Συμβουλίου Wicca της Αμερικής το 1974, για τα Πιστεύω της θρησκείας

1. Τελούμε ιεροτελεστίες για να εναρμονιστούμε με τους φυσικούς ρυθμούς ζωτικής δύναμης όπως τις ορίζουν η φάσεις της σελήνης, καθώς και τα εποχιακά ηλιοστάσια.

2. Αναγνωρίζουμε ότι η ανθρώπινη νοημοσύνη, μας προσφέρει την μοναδική και ξεχωριστή ευθύνη προς το περιβάλλον. Αναζητούμε ύπαρξη αρμονική με την Φύση και οικολογική ισορροπία που προσφέρει ολοκλήρωση και επίγνωση της ανελικτικής αντίληψης.

3. Αποδεχόμαστε μια Δύναμη βαθύτερη και μεγαλύτερη απ’ ότι εμφανίζεται και απ’ ότι μπορεί να αντιληφθεί ο μέσος άνθρωπος. Λόγω αυτής της ανωτερότητάς Της, μερικές φορές αποκαλείται «υπερφυσική», μα εμείς Την αναγνωρίζουμε ως μια φυσική Δύναμη που βρίσκεται μέσα στον καθένα.

4. Λαμβάνουμε ότι η Δημιουργός Δύναμη του Σύμπαντος εκφράζεται με πολικότητα -ως αρσενικό και θηλυκό- ότι αυτή είναι η ίδια Δύναμη που ζει μέσα σε κάθε άνθρωπο και ότι λειτουργεί μέσα από την αλληλεπίδραση του αρσενικού και θηλυκού. Δεν αξιώνουμε το ένα πάνω από το άλλο, γνωρίζοντας ότι το ένα υποστηρίζει το άλλο. Τιμούμε την σεξουαλικότητα ως ευχαρίστηση, ως σύμβολο και ενσάρκωση της Ζωής, και ως μια από τις πηγές ενέργειας που χρησιμοποιούνται στην εξάσκηση της Μαγείας και της θρησκευτικής λατρείας.

5. Αναγνωρίζουμε τον εσώτερο και εξώτερο κόσμο, ή αλλιώς τους ψυχολογικούς κόσμους, γνωστούς και ως Πνευματικός Κόσμος, Κοινό Υποσυνείδητο, Εσώτερο Επίπεδο κλπ. και βλέπουμε στην αλληλεπίδραση αυτών των δύο διαστάσεων, την βάση των υπερφυσικών φαινομένων και της εξάσκησης της Μαγείας. Δεν αμελούμε καμία από αυτές τις διαστάσεις για χάρη τις άλλης αλλά αναγνωρίζουμε και τις δύο ως απαραίτητες για την ολοκλήρωση.

6. Δεν αναγνωρίζουμε απολυταρχικές ιεραρχίες, μα τιμούμε αυτούς που διδάσκουν, σεβόμαστε αυτούς που μοιράζονται την ανώτερη γνώση και σοφία τους, παραδεχόμαστε αυτούς που θαρραλέα καθοδηγούν.

7. Βλέπουμε την θρησκεία, την Μαγεία και την σοφία ζωής ως ένωση, με τρόπο που ο καθένας αντιλαμβάνεται τον κόσμο και που ζει μέσα σε αυτόν, ως μια κοσμική φιλοσοφία ζωής που εμείς προσδιορίζουμε σαν Μαγεία ή Τρόπο των Wicca (Wiccan Way).

8. Η αυτό-αποκάλεση «Μάγισσα» ή «Μάγος» δεν δημιουργεί την Μάγισσα/Μάγο, ούτε η κληρονομικότητα, ούτε οι τίτλοι, ούτε οι βαθμοί, ούτε η μύηση. Η Μάγισσα/Μάγος αναζητά να ελέγξει τις εσώτερες δυνάμεις που θα επιτρέψουν μια ζωή καλή και σοφή, χωρίς να βλάπτει άλλους και σε αρμονία με την Φύση.

9. Αναγνωρίζουμε ότι είναι η επιβεβαίωση και ολοκλήρωση της ζωής, ως συνέχεια της εξέλιξης και ανάπτυξης του συνειδητού, αυτό που δίνει νόημα στο Σύμπαν που γνωρίζουμε και στον προσωπικό μας ρόλο μέσα σε αυτό.

10. Η μοναδική μας αντίδραση προς τον Χριστιανισμό, ή οποιαδήποτε άλλη θρησκεία με φιλοσοφία ζωής, είναι στο σημείο που ο θεσμός τους αξιώνει πως είναι «η μοναδική αληθινή και σωστή οδός», αξίωμα που δεν επιτρέπει την ελευθερία σε άλλους και καταπιέζει άλλες θρησκευτικές τελετουργίες και πιστεύω.

11. Ως Μάγισσες και Μάγοι, δεν μας απειλούν οι διάλογοι για την ιστορία της Τέχνης, η προέλευση διαφόρων όρων και η νομιμότητα ποικίλων απόψεων διαφόρων παραδόσεων. Μας απασχολεί μονάχα το παρόν και το μέλλον μας.

12. Δεν δεχόμαστε την αντίληψη του «απόλυτου κακού» ούτε λατρεύουμε οντότητες γνωστές ως «Σατανάς» ή «Διάβολος» όπως έχουν οριστεί από την Χριστιανική παράδοση. Δεν αναζητούμε δύναμη μέσω δεινοπάθειας άλλων, ούτε αποδεχόμαστε την άποψη ότι τα προσωπικά οφέλη μπορούν να παραληφθούν μέσω εχθρότητας και επίθεσης σε άλλους.

13. Ενεργούμε μέσα στην Φύση, διότι αυτό είναι που ενισχύει την καλή μας υγεία και ύπαρξη.

Pages: 1 2 3 4 5 6 7
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.You can leave a response, or trackback from your own site.
2 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × three =