[A B C D] [E F G H] [I J K L] [M N O P] [Q R S T] [U V W X] [Y Z + ελληνικό αλφάβητο]
Abatwa
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Εξαιρετικά μικρά πλασματάκια, κατά την παράδοση της Νότιου Αφρικής, που ζουν μαζί με τα μυρμήγκια. Τόσο μικρά, που μπορούν να καβαλήσουν μυρμήγκι. Είναι πολύ ντροπαλά, μα αρέσκονται να εμφανίζονται σε παιδιά, έγκυες γυναίκες και μάγους. Είναι καλοπροαίρετα, ειρηνικά και δίνουν σοφές συμβουλές. Λέγεται πως, εάν έγκυος γυναίκα δει ένα αρσενικό Abatwa, τότε το παιδί της είναι σίγουρα αγόρι. Λέγεται επίσης, ότι εάν κάποιος καταφέρει να συνομιλήσει μ’ ένα Abatwa, καλά θα κάνει να συμπεριφερθεί λες και είναι του ιδίου μεγέθους, διότι εάν και ειρηνικά πλασματάκια, τα Abatwa έχουν ένα κάποιο… κόμπλεξ με το μέγεθός τους.
Adhene
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Ξωτικά της Βρετανικής και Κέλτικης παράδοσης, παρεξηγησιάρικα και επικίνδυνα εάν πεις λάθος το όνομά τους ή εάν δεν τους φερθείς δίκαια.
Aeval
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Νεραϊδοβασίλισσα της Κέλτικης παράδοσης. Ο μύθος λέει ότι κάποτε άκουσε τα παράπονα των γυναικών όσον αφορά το ότι οι άνδρες δεν τις ικανοποιούν σεξουαλικά. Αφού άκουσε και την πλευρά των ανδρών, αποφάσισε ότι οι άνδρες έχουν άδικο και τους «έδεσε» με γητειά να είναι πάντα ικανοί να ικανοποιήσουν τις γυναίκες.
Aguane
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Θηλυκά πνεύματα των βουνών, των λόφων και των ποταμιών. Λατρεύουν το κόκκινο χρώμα και συνηθίζουν να φορούν κόκκινο σκουφάκι, που λέγεται ότι τους δίνει την ικανότητα να γίνονται αόρατες.
Aibell
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Θεότητα των Νεράιδων της Ιρλανδίας.
Alp Luachra
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Κακόβουλες νεράιδες της Ιρλανδικής παράδοσης. Παίρνουν την μορφή μικρών ερπετών και μπαίνουν και φωλιάζουν στο στόμα των ανθρώπων που έχουν αποκοιμηθεί δίπλα σε ποτάμι, για να τραφούν από αυτά που θα τρώει ο άνθρωπος. Επειδή είναι λαίμαργες, ο άνθρωπος μετά απ’ αυτό, όσο και να τρώει, τίποτα δεν φτάνει στο στομάχι του. Για να απαλλαγεί κανείς απ’ αυτές, θα πρέπει να τρώει συνέχεια πολύ αλμυρές τροφές, χωρίς να πιεί καθόλου νερό. Μετά να πάει να αποκοιμηθεί δίπλα σε ποτάμι, με το στόμα ανοιχτό. Η Alp Luachra τότε θα βγει από το στόμα, αναζητώντας νερό.
Alven
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Μικροσκοπικές Νηρηίδες της Ολλανδικής παράδοσης. Είναι καλόβουλες και αρέσκονται να χορεύουν και να τραγουδούν υπό το σεληνόφως, κοντά σε ποτάμια, ρυάκια και λίμνες. Αν και καλόκαρδες, γίνονται πολύ επιθετικές με τους ανθρώπους που βεβηλώνουν ιερούς χώρους ή που καταστρέφουν το περιβάλλον, κι έχουν ιδιαίτερη αδυναμία στα λουλούδια που ανθίζουν την νύχτα.
Amad?n
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Κακόβουλο αρσενικό πνεύμα της Ιρλανδικής παράδοσης. Κυκλοφορεί συνήθως τον μήνα Ιούνιο, επιλέγοντας τυχαία τα θύματά του, τα οποία με το που θα τ’ αγγίξει, τα παραμορφώνει στο συγκεκριμένο σημείο που τα άγγιξε.
Ana
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Νεραϊδοβασίλισσα της Τσιγγάνικης παράδοσης, πανέμορφη και καλόκαρδη.
Angiaks
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Νεκροζώντανα παιδιά των Εσκιμώων. Όταν ένα μωρό ήταν άρρωστο, χωρίς ελπίδα επιβίωσης, οι γηραιοί της φυλής το αφήνανε έξω στο χιόνι να πεθάνει. Μετά όμως θα έπρεπε η φυλή να μετακομίσει από την περιοχή, αλλιώς θα τους στοίχειωνε.
Anjanas
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Μικροκαμωμένες καλόβουλες και ειρηνικές νεράιδες, μισές άνθρωποι και μισές ζώο. Ζουν μέσα στα δάση, κοντά σε ρυάκια.
Ankou
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Πνεύμα της Βρετανικής, Γαλλικής και Ιρλανδικής παράδοσης, που σχετίζεται με τον θάνατο. Λέγεται ότι οδηγεί μια μαύρη άμαξα που την σέρνουν 4 μαύρα άλογα. Όποιος τον δει, σημαίνει πως είτε αυτός, είτε κάποιος κοντινός του άνθρωπος, σύντομα θα πεθάνει.
Anthropophagi
Ελληνική Αντιστοιχία: Ανθρωποφάγοι
Αν και το όνομα είναι ελληνικό, αυτά τα ξωτικά εμφανίζονται στην Βρετανική παράδοση. Πρόκειται για μεγαλόσωμα πλάσματα, χωρίς κεφάλι. Τα μάτια τους βρίσκονται στους ώμους τους, το στόμα τους στο στήθος τους και το μυαλό τους χαμηλά στην κοιλιά. Κυνηγούν μονάχα όταν είναι πεινασμένα.
Κατά μια αρκετά αποδεκτή εξήγηση, αυτά τα φανταστικά πλάσματα δεν είναι τίποτε παραπάνω παρά η μυθοποίηση των Αφρικανικών φυλών που μετανάστευσαν στην Βρετανία, κατά τον Μεσαίωνα.
Aoibhinn
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Νεραϊδοβασίλισσα της βόρειας Ιρλανδίας.
Ariel
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Μικροσκοπικές νεραϊδούλες που ζουν μέσα στα άνθη των πασχαλιών και μετακινούνται ανεβαίνοντας στις πλάτες των νυχτερίδων.
Asparas
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Νεράιδες γνωστές και ως «χορεύτριες του ουρανού». Καλόκαρδα πλάσματα που ευλογούν τους ανθρώπους σε στιγμές μεγάλης σημασίας για την ζωή τους. Ευλογούν επίσης γάμους. Ζουν μέσα σε συκιές και συνηθίζουν να παρουσιάζονται σε επιστήμονες, για να τους ξελογιάσουν ώστε να μην αποκαλυφθούν ποτέ τα μυστικά του κόσμου τους.
Asrai
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Μικροκαμωμένες και ντελικάτες Νηρηίδες της νύχτας, της Βρετανικής παράδοσης, που ζουν στα βάθη των θαλασσών. Περιγράφονται ως εξαιρετικά όμορφες και πολύ ευγενικές. Βγαίνουν στην επιφάνεια κάθε 100 χρόνια, για μια μόνο νύχτα και επιστρέφουν στα βάθη, πριν το ξημέρωμα. Εάν τις πιάσει άνθρωπος, λιώνουν και μεταμορφώνονται σε θαλασσινό νερό.
Aynia
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Νεραϊδοβασίλισσα της βόρειας Ιρλανδίας.
Barguest
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Είδος καλικάτζαρου, θα μπορούσαμε να πούμε. Παίρνει διάφορες μορφές, αλλά συνήθως είναι κερασφόρος μαύρος σκύλος. Όταν πρόκειται να πεθάνει κάποιο σημαντικό πρόσωπο, προκαλεί όλα τα σκυλιά της περιοχής να ουρλιάζουν ταυτόχρονα.
Basadone
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Ξωτικό της Ιταλικής παράδοσης, που είναι γνωστός και ως «αυτός που φιλά γυναίκες». Λέγεται ότι ταξιδεύει πάνω στην απογευματινή δροσούλα και κλέβει φιλιά από τις γυναίκες.
Bauchan ή Bogan
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Ξωτικό που αρέσκεται να κάνει ζαβολιές και αταξίες. Ανάλογα τα κέφια του, μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνο ή πολύ βοηθητικό.
Bazaloshtsh
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Μικροκαμωμένη νεράιδα της Γερμανικής παράδοσης, που θυμίζει πολύ την Ιρλανδική Banshee. Το όνομά της, κυριολεκτικά σημαίνει «μοιρολόι του Θεού». Κάθεται κάτω από το παράθυρο ετοιμοθάνατου και μοιρολογεί.
Bean-Nighe
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Φαντάσματα των γυναικών που πέθαναν στον τοκετό, κατά την Σκωτική παράδοση, καταδικασμένα να μην μπορούν να προχωρήσουν, μέχρι την ημέρα που θα πέθαιναν κανονικά. Μοιάζουν με την Ιρλανδική Banshee, που θρηνούν αυτούς που πρόκειται να πεθάνουν.
BeanTighe
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Μικροκαμωμένη γριά Νεράιδα της Ιρλανδικής παράδοσης, με ρόδινα μάγουλα και πάντα χαμογελαστή. Επιλέγει σπίτια που οι κάτοικοί τους είναι καλοί άνθρωποι και κατοικεί σ’ αυτά για να τους προστατεύσει και να τους βοηθήσει στις δουλείες τους. Λατρεύει τα παιδιά και τις φράουλες με κρέμα. Το να επιλέξει μια BeanTighe να κατοικήσει το σπίτι σου, είναι μεγάλη τιμή και ευλογία.
Befana
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Νεράιδα της νεότερης Ιταλικής παράδοσης. Λέγεται ότι οι 3 μάγοι που επισκέφτηκαν τον μικρό Χριστό, ήταν αρχικά 4. Αλλά η 4η, χάθηκε στον δρόμο ή δεν μπόρεσε να πάει εγκαίρως, διότι ήταν πολύ απασχολημένη. Αυτή η 4η, είναι η Befana, που έκτοτε επισκέπτεται κάθε σπίτι, την βραδιά των Φώτων, αφήνοντας δώρα για τα παιδιά μέσα στις κάλτσες τους.
B?find
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Κατά την Γαλλική και Κέλτικη παράδοση, είναι η μια από τις τρεις νεράιδες που επισκέπτονται τα νεογέννητα για να τους προσφέρουν χαρίσματα και να προβλέψουν το μέλλον τους.
Bendith Y Mamau
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Κοντές, άσχημες και κουτσές νεράιδες τις Ουαλικής παράδοσης. Είναι κακότροπες και αντικοινωνικές, αλλά αγαπούν πολύ τα όμορφα μωρά και τους συμπεριφέρονται με πολύ στοργή και τρυφερότητα. Γι αυτό, μπαίνουν μέσα στα σπίτια και κλέβουν τα όμορφα μωρά, αφήνοντας στην θέση τους τα άσχημα δικά τους. Το όνομά τους σημαίνει «Η Ευλογία της Μητέρας».
Bodach ή Bugbear ή Bug-A-Boo
Ελληνική Αντιστοιχία: Μπαμπούλας (κατά μια έννοια)
Τερατάκι που περνά μέσα από τις καμινάδες και απαγάγει τα άτακτα παιδιά.
Boggart
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Τα δαιμόνια αδέλφια των Brownies. Πολύ άτακτα, σκανδαλιάρικα και φασαριόζικα. Είναι πολύ δύσκολο να τα ξεφορτωθεί κανείς, μιας και είναι λίγα τα πράματα που φοβούνται και τα απωθούν.
Bogles
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Κακιασμένα ξωτικά που αρέσκονται να λένε ψέματα και να προκαλούν κακό… έως και φόνους!
Bokwus
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Πνεύμα της βοριοδυτικής Αμερικάνικης παράδοσης, που λέγεται ότι το πρόσωπό του είναι βαμμένο σαν τοτέμ. Αντιπαθεί τους κυνηγούς και τους ψαράδες και -κατά τον μύθο- αρπάζει τις ψυχές τους και τις σκορπά στο δάσος.
Brownie
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Ένα από τα διασημότερα είδη ξωτικών, που συναντάμε στην Σκωτική, την Ιρλανδέζικη και την Βρετανική παράδοση. Πρόκειται για μικροσκοπικά ανθρωπάκια, συνήθως γένους αρσενικού, με καφέ ρούχα, που αρέσκονται να τελειώνουν την νύχτα τις δουλειές που άφησαν στην μέση οι άνθρωποι την ημέρα. Είναι καλόβουλα, υπεύθυνα, εργατικά και πολύ καλοί σύμβουλοι.
Bugul Noz
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Υπερβολικά άσχημο πλάσμα, της Βρετανικής παράδοσης. Λέγεται ότι είναι τόσο άσχημο, που εάν το δει κανείς απευθείας στο πρόσωπο, πεθαίνει από το σοκ. Όμως, ο Bugul Noz είναι τελείως ακίνδυνος, καλόκαρδος, πολύ κοινωνικός και πρόθυμος να βοηθήσει. Αναζητά απελπισμένα την συντροφιά και την φιλία, αλλά η απαίσια εμφάνισή του, δεν τον βοηθάει καθόλου.
Bukura e dheut ή Bukura e detit
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Αδελφές νεράιδες, πανέμορφες, καλόβουλες και πανίσχυρες, Αλβανικής παράδοσης. Το όνομά της Bukura e dheut κυριολεκτικά σημαίνει «η ομορφιά της γης» και της Bukura e detit «η ομορφιά της θάλασσας».
Butterfly Faery
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Πανέμορφες μικροσκοσκοπικές νεράιδες (αρσενικού και θηλυκού γένους) της Σουηδικής και της Γερμανικής παράδοσης, που όμως μπορούμε να συναντήσουμε και στην Ιρλανδική και στην Αφρικανική παράδοση. Έχουν φτερά πεταλούδας που μοιάζουν με αυτά του είδους πεταλούδα-Μονάρχης, ζουν μέσα στα πυκνά δάση και είναι ιδιαίτερα ντροπαλές. Είναι δύσκολο να εμπιστευτούν άνθρωπο, εάν όμως τελικά το κάνουν, είναι ιδιαίτερα πρόθυμες να προσφέρουν βοήθεια, σε διάφορα θέματα, αλλά κυρίως στο να φέρνουν καλή τύχη.
Bwca
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Ξωτικά της Ουαλικής παράδοσης, παιχνιδιάρικα και πολύ σκανδαλιάρικα. Απεχθάνονται τους ψεύτες και τους ανθρώπους με… μεγάλη μύτη!
Candelas
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Μικροσκοπικές νεράιδες της Ιταλικής παράδοσης, που μοιάζουν με τις πυγολαμπίδες. Κινούνται πάντα σε ομάδες και εμφανίζονται το σούρουπο, λίγο μετά την δύση του ηλίου.
Cannered Noz
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Νηρηίδες της Γαλλικής παράδοσης. Το όνομά τους σημαίνει «πλύστες τις νύχτας». Μοιάζουν με γηραιές χωριάτισσες και συνήθως ακούγονται το βράδυ να πλένουν ρούχα στα ρυάκια των δασών, γι αυτούς που θα πεθάνουν χωρίς να έχουν μετανοήσει.
Chin Chin Kobakama
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Πνεύματα της Ιαπωνικής παράδοσης, που περνάνε από τα καθαρά και τακτικά σπίτια, κι ευλογούν τους κατοίκους. Αν και φαίνονται σαν ηλικιωμένες γυναίκες ή άνδρες, είναι ιδιαίτερα ευέλικτα και σπάνια καταλαβαίνει ένας άνθρωπος ότι πρόκειται για πνεύμα κι όχι ανθρώπινο ον.
Churnmilk Peg
Ελληνική Αντιστοιχία: Δρυάδες (κατά μια έννοια)
Δρυάδες της Βρετανικής παράδοσης, που προστατεύουν την ωρίμανση των φουντουκιών. Εάν κάποιος άνθρωπος κόψει και φάει φουντούκι προτού να είναι ώριμο, η Churnmilk Peg θα του προκαλέσει τρομερούς κοιλόπονους.
Cloud Fairies
Ελληνική Αντιστοιχία: Νεφέλες
Αερικά που είναι πλασμένα από σύννεφα. Λατρεύουν την φυσική ομορφιά, τα χειροτεχνήματα από φυσικά υλικά, τα ξημερώματα και τα δειλινά. Ευλογούν με έμπνευση και ταλέντο, αυτούς που αγαπούν την φύση και τον ουρανό.
Clurichaun
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Σπιτικό ξωτικό, της Ιρλανδικής παράδοσης, ευδιάθετο και καλοπροαίρετο, που λατρεύει το κρασί και το προστατεύει από κλέφτες και από το να χαλάσει. Φέρνει καλή τύχη και χαρά στο σπίτι. Είναι αρκετά μικροκαμωμένο και συνήθως φοράει κόκκινο καπελάκι ή κάποιο κόκκινο άνθος. Πρέπει να του συμπεριφέρονται με ενδιαφέρον και σεβασμό, αλλιώς εκνευρίζεται και εγκαταλείπει το σπίτι, φροντίζοντας μάλιστα κανένα άλλο καλόβουλο ξωτικό ή πνεύμα να μην επισκεφτεί το σπίτι ξανά.
Coblynau
Ελληνική Αντιστοιχία: Καλικάντζαροι (κατά μια έννοια)
Καλικαντζαράκια των ορυχείων, κατά την Ουαλική παράδοση.
Corrigan
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Πνεύματα ή Στοιχεία της Βρετανίας, που τριγυρίζουν στο δάσος. Είναι κακόβουλα και επικίνδυνα. Λέγεται ότι υπήρξε παλαιότερα Δρυίδης που σφάχτηκε από Χριστιανό. Αγαπά πολύ τα παιδιά και μπορεί να προσφέρει προστασία, αλλά όχι στους Χριστιανούς, διότι τους απεχθάνεται.
Couril
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Μικροκαμωμένες νεράιδες που φυλάνε τους αρχαίους ιερούς χώρους της Βρετανίας.
Cururipur
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Τρομερό αερικό της Νοτιαμερικάνικης παράδοσης, που κυνηγά και βασανίζει τους κυνηγούς χελώνων.
Cyhyraeth
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Νεράιδα της Ουαλίας, που θυμίζει πολύ την Banshee της Ιρλανδίας. Όταν ακούγεται το μοιρολόι της, προμηνύεται πολύνεκρο δυστύχημα ή σοβαρή επιδημία στην περιοχή.
Deevs
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Κακόβουλες νεράιδες της Περσικής παράδοσης.
Devas
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Νεράιδες της Περσικής παράδοσης, μικροκαμωμένες, που εμφανίζονται σαν μικρές σφαίρες φωτός. Ζουν μέσα σε δέντρα και φυτά ή κοντά σε λίμνες, προστατεύοντας τον γύρο χώρο.
Dinnshenchas
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Νεράιδες της Ιρλανδικής μυθολογίας, ακόλουθες της Θεάς Aine, προστάτιδας των γυναικών και των αγελάδων. Είναι μικρόσωμες, σαν νάνοι, αλλά πολύ δυνατές. Μπορούν να μεταλλαχθούν σε ότι θέλουν και σκοπός τους είναι να προστατεύουν τις γυναίκες που απειλούνται, με οποιονδήποτε τρόπο, από άνδρες.
Disir
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Αερικά που κατοικούν σε εγκαταλελειμμένα σπίτια και συνήθως εμφανίζονται με γυναικεία μορφή.
Dones d’aigua
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Πανέμορφες, καλοκάγαθες νεράιδες της Ισπανικής (κυρίως) παράδοσης, που συνήθως εμφανίζονται μισές γυναίκες και μισές ψάρια ή πουλιά. Κατοικούν κοντά σε πηγές, ποτάμια, λίμνες, αλλά και μέσα σε δέντρα και σπηλιές, προστατεύοντας θησαυρούς. Το όνομά τους σημαίνει «Κόρες του Νερού».
Dormette
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Νεράιδα της Γαλλικής παράδοσης που φροντίζει για τον ύπνο των παιδιών και τα όμορφα όνειρά τους.
Dryads
Ελληνική Αντιστοιχία: Δρυάδες
Κέλτικες Νεράιδες των δέντρων, σοφές και όμορφες. Λέγεται ότι μπορούν να συναντηθούν στις κουφάλες των τεράστιων δέντρων, κατά την Πανσέληνο.
Duende
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Κακιασμένα πνεύματα της Ισπανικής, Μεξικάνικης και Νοτιοαμερικάνικης παράδοσης, που επειδή ζηλεύουν τους ανθρώπους, αρέσκονται να μετακινούν τα έπιπλα των σπιτιών τους, έξω από το σπίτι, προσπαθώντας έτσι να τους τρομάξουν ώστε να μετακομίσουν και να μείνει το σπίτι σ’ αυτές.
Εμφανίζονται ως μεσήλικες γυναίκες που φορούν πράσινα ρούχα.
Duergar
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Είδος νάνων της βόρειας Αγγλίας, που όμως είναι κακόβουλοι και ξεγελάνε τους ανθρώπους, παρασύροντάς τους σε θανατηφόρες παγίδες.
Dwarves
Ελληνική Αντιστοιχία: Νάνοι
Νάνοι της Γοτθικής παράδοσης. Ζουν μέσα σε βουνά όπου έχουν τα μεταλλεία τους. Είναι πολλοί ικανοί μεταλλουργοί και χρυσοχόοι μα και πολύ φιλάργυροι.
Dybbuk
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Αερικό της Εβραϊκής παράδοσης, κακόβουλο και επιθετικό, που έχει την ικανότητα να καταλαμβάνει τους ανθρώπους.
Each-Uisge
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Επικίνδυνα στοιχειά των λιμνών και θαλασσών, που επιτίθονται στα θύματά τους, τα κομματιάζουν και κατόπιν τα τρωνε. Αφήνουν μονάχα το συκώτι.
Earthmen
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Πνεύματα των ορυχείων, καλοπροαίρετα και πολύ ευδιάθετα.
Ekimmu
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Κακόβουλα και εκδικητικά αερικά της παράδοσης των αρχαίων Ασσύριων, που εμφανίζονται θρηνώντας στην πόρτα των ετοιμοθάνατων.
Elf
Ελληνική Αντιστοιχία: Ξωτικό
Μικροκαμωμένα νεραϊδοπλάσματα, που συναντάμε στην Σκανδιναβική και Κέλτικη παράδοση. Αρχικά, αναφέρονταν ως πνεύματα των νεκρών που έρχονταν για να βοηθήσουν τους ανθρώπους. Αργότερα, έλαβαν νεραϊδένια φύση και διαχωρίστηκαν στα καλά και πανέμορφα Elfs και στα πανάσχημα και κακοπροαίρετα Elfs.
Ellyllons
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Μικροσκοπικές νεραϊδούλες της Ουαλικής παράδοσης. Φορούν πάντα λευκά και λατρεύουν την καθαριότητα, γι αυτό και ανταμείβουν με καλή τύχη, αυτούς που κρατούν τα σπίτια τους καθαρά. Βασίλισσά τους είναι η Maab
ErlKonig
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Βασιλιάς των Ξωτικών, κατά την Γερμανική παράδοση, που λέγεται ότι εμφανίζεται στους ανθρώπους που σύντομα θα πεθάνουν.
Esprit
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Σπιτικό πνευματάκι της Γαλλικής παράδοσης, που αρέσκεται να κάνει αταξίες και να προκαλεί καυγάδες.
Fand
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Νεραϊδοβασίλισσα της Κέλτικης παράδοσης.
Fata
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Νεράιδα της Ιταλικής παράδοσης, που αναφέρεται και ως «Λευκή Κυρά».
Faun
Ελληνική Αντιστοιχία: Σάτυροι (κατά μια έννοια)
Αερικά της γονιμότητας, της γεωργίας και του οίνου, που συχνά ταυτίζονται με τους Έλληνες Σάτυρους και τον Θεό Πάνα, αν και έχουν αρκετές φυσιογνωμικές διαφορές: εν αντιθέσει με τους Σάτυρους, οι Faun έχουν ελαφίσια πόδια (αντί για τραγίσια) και είναι αρκετά εμφανίσιμοι, εν αντιθέσει με τους Σάτυρους που είναι μάλλον άσχημοι. Επίσης, είναι πολύ πιο ευγενικοί και ήσυχοι στους τρόπους τους, απ’ ότι οι Σάτυροι. Ομοίως όμως με τους Σάτυρους, έχουν αυτιά και κέρατα τραγίσια, είναι πάντα εύθυμοι και αρέσκονται να παίζουν την φλογέρα και τον αυλό. Φέρνουν ευτυχία και ευημερία στον αγρότη τον οποίο αποφασίσουν να χτίσουν στα κτήματά του το σπίτι τους.
Fear Dearc ή Κόκκινος Άνθρωπος ή Far Darrig ή Fir Darrig ή Fir Dhearga
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Αυτό το παράξενο, κοντό και χνουδωτό πλασματάκι που φορά πάντα κόκκινα ρούχα, αρέσκεται να πειράζει και να ξαφνιάζει τους ανθρώπους. Διασκεδάζει με το να τρομάζει το ‘θύμα’ του, αλλά οι πλάκες του είναι ακίνδυνες και, στην πραγματικότητα, προδίδουν την συμπάθειά του στον άνθρωπο που επέλεξε να πειράξει, τον οποίο ταυτόχρονα ευνοεί με καλή τύχη.
Feeorin
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Μικροσκοπική νεράιδα της Αγγλικής παράδοσης, με πράσινο δέρμα και κόκκινο καπελάκι, που λατρεύει τον χορό και το τραγούδι.
Ferrishyn
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Φυλή μικροσκοπικών ξωτικών, με εξαιρετικά ευαίσθητη ακοή. Γενικά, δεν ασχολούνται ούτε ανακατεύονται με τους ανθρώπους, εκτός εάν κάποιος κάνει το… λάθος και πει κάτι κακό γι αυτά.
Finvarra ή Finavara ή Finn Bheara ή Finbeara ή Fionnbharr
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Βασιλιάς Ιρλανδέζικης φυλής ξωτικών, που έχει την φήμη ότι βοηθά πολύ και προστατεύει τους ανθρώπους που τον τιμούν και τον σέβονται.
Fir Darrig
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Ξωτικό που αρέσκεται να κάνει φάρσες και πλάκες, συχνά όμως το χιούμορ του είναι λίγο… χοντροκομμένο.
Flower Fairies
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Πνεύματα της Γης που προστατεύουν τα λουλούδια, τα φυτά, τα δέντρα και τα σπαρτά. Ευλογούν με καλή τύχη τους ανθρώπους που σέβονται την φύση, αλλά γίνονται ιδιαίτερα επικίνδυνα γι’ αυτούς που καταστρέφουν την φύση και έχουν την απληστία στην καρδιά τους. Λέγεται ότι μπορούμε να προσελκύσουμε την εύνοιά τους, αφήνοντας κρασί και γλυκά σε μέρη που φυτρώνουν άγρια λουλούδια.
Foawr
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Γίγαντες της Σκωτίας.
Folletti ή Farfarelli
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Πνεύματα του Αέρα, θηλυκού γένους, που συνήθως εμφανίζονται σαν πεταλούδες. Αρέσκονται να παίζουν δημιουργώντας μικρούς αέρινους στρόβιλους. Είναι γενικά καλοπροαίρετα, αλλά εκνευρίζονται εύκολα και τότε μπορούν να γίνουν επικίνδυνα.
Fyglia
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Αερικό της Σαμανικής παράδοσης, που μπορεί να θεωρηθεί και κάτι σαν προσωπικός φύλακας.
Fylgiar
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Νεράιδες της Ιρλανδικής παράδοσης, που προσκολλούνται σ’ έναν άνθρωπο η καθεμιά και περνά μαζί του την ζωή της, εν αγνοία του ανθρώπου, χωρίς να ανακατεύεται στις υποθέσεις του. Εμφανίζονται στον άνθρωπο που έχουν προσκολληθεί, μονάχα λίγες ώρες πριν τον θάνατό του, δείχνοντάς του τον τρόπο που θα πεθάνει κι αν θα είναι γαλήνιος ή ταραγμένος.
Gan Ceanach ή Gancanagh ή Ganconer ή GanCeann
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Αέρινο πλάσμα των δασών της Ιρλανδικής παράδοσης, αρσενικού γένους. Αρέσκεται να παίζει φλογέρα σε απομονωμένες ρεματιές. Δεν έχει σκιά, περιβάλλεται από ελαφριά ομίχλη και τα πουλιά σταματούν το τραγούδι τους στην παρουσία του, για ν’ ακούσουν την φλογέρα του. Το όνομά του κυριολεκτικά σημαίνει «γλυκομίλητος». Λέγεται ότι όσοι άνδρες έχασαν όλη τους την περιουσία αγοράζοντας ακριβά δώρα για τις γυναίκες, είχαν συναντήσει τον Gan Ceanach. Επίσης, λέγεται ότι αρέσκεται να μαγεύει με την φλογέρα του και τα γλυκά του λόγια τις νεαρές που κάνουν μόνες τους βόλτα στο δάσος, και μετά να εξαφανίζεται, ραγίζοντας τις καρδιές τους.
Gans
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Αερικά της παράδοσης των Απάτσι, που τους προσφέρουν μέρος από τα θηράματά τους, ώστε να προφυλάξουνε από το κακό και να φέρουν καλή τύχη.
Gentry
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Φυλή ξωτικών της Ιρλανδικής παράδοσης, η ευγενέστερη όλων. Θεωρείται ότι ήρθαν από τους πλανήτες και συνήθως φορούν λευκά.
Ghillie Dhu
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Αερικό-Φύλακας των δέντρων της Σκωτικής παράδοσης, που κατοικεί σε κουφάλες σημύδας και τα ρούχα του είναι φτιαγμένα από φύλλα και βρύα.
Gianes
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Ξωτικά της Γης, θηλυκού γένους, που έχουν μεγάλο ταλέντο στην υφαντουργεία και την μαντεία. Συνήθως αδιαφορούν για τους ανθρώπους, αλλά καμιά φορά προσφέρονται να βοηθήσουν, εάν κρίνουν ότι ο άνθρωπος είναι άξιος της προσοχής τους.
Glaistig
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Νεράιδα του Νερού, μισή γυναίκα και μισή κατσίκα, που ντύνεται με ένα μακρύ πράσινο φόρεμα, για να κρύψει τα πόδια κατσίκας της. Γοητεύει τους άνδρες και τους προκαλεί να χορέψουν μαζί της, μέχρι να ζαλιστούν και να τους επιτεθεί σαν βαμπίρ, πίνοντάς τους το αίμα. Όμως, μπορεί να είναι και ιδιαίτερα ευγενική, προστατευτική και βοηθητική στα παιδιά, τους γεωργούς και τους ηλικιωμένους, βοηθώντας τους στις δουλειές τους.
Gnomes
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Μικροκαμωμένα πλασματάκια, πανέξυπνα και πολύ ευέλικτα. Είναι οι φύλακες ιερών χώρων. Έχουν αδυναμία στους πολύτιμους λίθους και σε οτιδήποτε γυαλίζει.
Goblins
Ελληνική Αντιστοιχία: Καλικάτζαροι
Ασχημούλικα μικροκαμωμένα πλασματάκια, γνωστά για τις κακιούλες τους. Αρέσκονται να παίρνουν την μορφή διάφορων ζώων.
Golem
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Στοιχειό της Εβραϊκής παράδοσης. Πρόκειται για ψυχές ανθρώπων που σκοτώθηκαν άδικα ή δολοφονήθηκαν και αναζητούν εκδίκηση.
Grim
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Νεράιδα που θυμίζει την Ιρλανδική Banshee, η οποία θρηνεί την βραδιά πριν από τον θάνατο κάποιου αρρώστου. Εμφανίζεται συνήθως ως μεγαλόσωμο μαύρο σκυλί ή ως κουκουβάγια, που θρηνεί κάτω από το παράθυρο του ετοιμοθάνατου.
Gumnut
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Μικροσκοπικά, κεφάτα ξωτικά των λουλουδιών, της Αυστραλέζικης παράδοσης. Ζουν μέσα σε λουλούδια, τα οποία και προστατεύουν, ντύνονται με τα πέταλά τους και κάνουν παρέα με τα έντομα που κυκλοφορούν γύρω από λουλούδια. Λατρεύουν την μουσική και τον χορό.
Gwragedd Annwn
Ελληνική Αντιστοιχία: Νηρηίδες (κατά μια έννοια)
Πανέμορφες νεράιδες με χρυσά μαλλιά, της Ουαλικής παράδοσης, που ζουν σε λίμνες. Είναι φιλειρηνικές, αγαπούν τους ανθρώπους και μερικές φορές… τους παντρεύονται και κάνουν οικογένειες μαζί τους.
Gwyllion
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Κακόβουλες νεράιδες των βουνών, της Ουαλικής παράδοσης. Αρέσκονται να ξεγελούν τους ταξιδιώτες κάνοντάς τους να χαθούν στα βουνά. Αγαπούν τα κατσίκια και μερικές φορές παίρνουν μορφή κατσικιών.
Gwyn ap Knudd ή Gwin ap Nuth
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Νεραϊδοβασιλιάς της Ουαλικής παράδοσης.
GyreCarlin
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Νεραϊδοβασίλισσα της Σκωτικής παράδοσης.
Habetrot ή Habitrot ή Habtrot
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Νεράιδα-Προστάτιδα της υφαντουργίας. Ζει με τις αδελφές της κάτω από πελώριες πέτρες στους πρόποδες χλοερών λόφων. Αν και το άσχημο παρουσιαστικό της τρομάζει, η Habetrot είναι πολύ καλοπροαίρετη και πρόθυμη να διδάξει την τέχνη της υφαντουργίας σε όποιον το επιθυμεί.
Habonde ή Abundia
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Πανέμορφη, μαυρομάλλα Νεραϊδοβασίλισσα της Βρετανικής και Γαλλικής παράδοσης.
Habundia
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Νεραϊδοβασίλισσα των «Λευκών Κυράδων»
Hag
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Διάσημη Νεράιδα της Βρετανικής παράδοσης, που πιθανότατα πρόκειται για ‘μετάλλαξη’ αρχαιότερης θεότητας. Συνδέεται με τον Χειμώνα και την αλλαγή των εποχών από Χειμώνα σε Άνοιξη: όλο το Χειμώνα είναι μια γριά άσχημη γυναίκα, που όμως καθώς πλησιάζει η Άνοιξη, μεταλλάσσεται σε πανέμορφη νεαρή.
Hamadryad
Ελληνική Αντιστοιχία: Δρυάδα
Πνεύμα που κατοικεί μέσα σε δέντρα. Γεννιέται μαζί με το δέντρο και πεθαίνει επίσης μαζί του.
Hobgoblin ή Robgoblin ή Hobgoblinet
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Μικρόσωμο ασχημούλι, αλλά καλοπροαίρετο και πρόθυμο να βοηθήσει ξωτικό των δασών, που όμως καμιά φορά δεν μπορεί ν’ αντισταθεί στον πειρασμό να κάνει αταξίες και ζαβολιές.
Holle ή Frau Holle ή Hollen ή Hoide ή Holda ή Hulda ή Huldra ή Huldu ή Hulla
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Πανέμορφη Νεράιδα της Γερμανικής παράδοσης, που κατοικεί στα βουνά. Μαγεύει τους άνδρες με την ομορφιά της, παρασύροντάς τους στη φωλιά της.
Huacas
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Αερικά της παράδοσης των Ίνκας, που είναι φύλακες των αγρών.
Hyster-sprites
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Μικρόσωμα αερικά με πράσινα μάτια και δέρμα στο χρώμα της άμμου, της Αγγλικανικής παράδοσης.
Jack-In-Irons
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Γίγαντας που στοιχειώνει τα μοναχικά δρομάκια, από την παράδοση του Γιορκσάιρ.
Jenny Greenteeth
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Γριά-στοιχειό που παραφυλάει στην λίμνη του Γιορκάιρ και πνίγει παιδιά στα νερά της.
Jinnee ή Jinn – γνωστά στην Ελλάδα ως ‘Ντζιν’
Πανίσχυρα Αερικά της Αραβικής παράδοσης, απόγονοι της Φωτιάς. Η παράδοση λέει ότι δημιουργήθηκαν από Φωτιά, χιλιάδες χρόνια πριν εμφανιστεί ο άνθρωπος στην γη. Η πατρίδα τους είναι το όρος K?f και βασιλιάς τους είναι ο Suleyman – ‘αυτός που έχτισε τις Πυραμίδες’.
Εμφανίζονται στους ανθρώπους ως ερπετά, σκύλοι, γάτες, τέρατα ή ακόμα και απλοί άνθρωποι. Τα καλόβουλα Ντζιν έχουν πάντα ευχάριστη και ειρηνική εμφάνιση, ενώ τα κακόβουλα δυσάρεστη και επιθετική.
Kachina
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Πνεύματα των προγόνων των Ινδιάνων της Βορείου Αμερικής. Πιστεύεται ότι πρόκειται για το πνεύμα των ενάρετων ανθρώπων.
Kelpie
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Πνεύμα του νερού, της Σκωτικής παράδοσης, που συνήθως παίρνει την μορφή αλόγου, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και ως ένας πολύ τριχωτός άνδρας. Στοιχειώνει ποτάμια και ρυάκια, προσελκύοντας τους ανθρώπους να το καβαλήσουν και μετά τους ρίχνει στο νερό.
Keshalyi
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Καλοσυνάτες, φιλάνθρωπες και πανέμορφες Νεράιδες της παράδοσης των Τσιγγάνων της Τρανσυλβανίας, που κατοικούν στα δάση και τα βουνά.
Killmoulis
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Κακάσχημο ξωτικό της φυλής των Brownie (βλ. Brownies), που ζει σε μύλους. Έχει τεράστια μύτη και καθόλου στόμα. Αρέσκεται να βοηθά τον μυλωνά στις δουλειές του, αλλά ταυτόχρονα αρέσκεται να κάνει αταξίες, με αποτέλεσμα τελικά να δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ’ όσα λύνει.
Klaboutermannikin
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Μικρόσωμα αερικά που κατοικούν στην πλώρη των πλοίων και τα προστατεύουν.
Klippie
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Ξωτικό της Σκωτικής παράδοσης, που έχει καφέ πρόσωπο.
Kobolds
Ελληνική Αντιστοιχία: Καλικατζαράκια (κατά μια έννοια)
Καλικατζαράκια της Γερμανικής παράδοσης, που στοιχειώνουν ορυχεία και δημιουργούν σωρό προβλημάτων στους εργάτες, καθυστερώντας την δουλειά τους. Κατά τον 16ο και 17ο αιώνα, συχνά τους παρουσίαζαν οι ζωγράφοι στους πίνακές τους, ως μικροκαμωμένα κακάσχημα πλασματάκια, με κωνικά καπέλα, μυτερά παπούτσια, τριχωτές ουρές και πατούσες αντί για παλάμες.
Korred
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Ιδιότροπα, μα καλοπροαίρετα αερικά της Βρετανικής παράδοσης, που προστατεύουν τα πέτρινα μνημεία.
Kul
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Πνεύματα του Νερού, της παράδοσης των Εσκιμώων της Αρκτικής. Αρέσκονται να κάνουν φάρσες, αλλά γενικά βοηθούν τους ψαράδες. Οι Εσκιμώοι συνηθίζουν να προσφέρουν μερικά ψάρια από την πρώτη ψαριά της εποχής στα Kul, ώστε να τα εξευμενίσουν.
Lady of Little Van Lake
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Νεράιδα της Ουαλικής και Αυστριακής παράδοσης. Λέγεται ότι εμφανίζεται καβαλά σ’ ένα μαστιγωμένο άλογο, στους καθρεφτισμούς λιμνών και καταρρακτών. Όποιος την δει, τον καταριέται με τρομερή ατυχία.
Laminak
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Ξωτικά της Βασκικής παράδοσης, που ζουν σε υπόγειες στοές, μέσα σε πανέμορφα μικροσκοπικά κάστρα. Εμφανίζονται συνήθως ως γυναίκες και ο μόνος τρόπος να εντοπιστούν ότι δεν είναι άνθρωποι, είναι από το ότι κάποιο μέλος τους είναι πουλιού ή ψαριού.
Lauru
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Μικροκαμωμένα, όμορφα αερικά, με μαύρα μάτια και μαύρα μαλλιά. Σπάνια εμφανίζονται κατά την διάρκεια της ημέρας.
Leanansidhe ή Lhiannanshee
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Νεράιδα-Βαμπίρ της Ιρλανδικής και Σκωτικής παράδοσης, που συνήθως στοιχειώνει πηγάδια και πηγές. Προσκολλάται σ’ έναν άνθρωπο και εμφανίζεται μονάχα σ’ αυτόν ως μια πανέμορφη γυναίκα. Εάν υποκύψει στα θέλγητρά της, θα τον καταστρέψει ψυχή και σώμα.
Παράλληλα, αναφέρεται από την Ιρλανδική παράδοση ως Προστάτιδα των ποιητών και των μουσικών… όταν όμως εμπνέει έναν ποιητή ή μουσικό, το αντάλλαγμα είναι η ζωή του, την οποία θα αφαιρέσει σιγά-σιγά, απορροφώντας την ζωτική του ενέργεια.
Leprechauns
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Το «σήμα κατατεθέν» της Ιρλανδίας. Νανάκια που φορούν πράσινα ρούχα και καπελάκι. Είναι καλοπροαίρετα αλλά και πολύ φιλάργυρα. Συναντιούνται σε περιοχές όπου φυτρώνει τριφύλλι. Αγαπούν κάθε τι που γυαλίζει, ειδικότερα όμως το χρήμα και τις πολύτιμες πέτρες.
Linchetto, Buffardello, Caccavecchia, Mazapegolo
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Ξωτικά που προκαλούν τους εφιάλτες και τους παράξενους νυχτερινούς ήχους. Απεχθάνονται την αταξία.
Lorelei
Ελληνική Αντιστοιχία: Σειρήνες
Σειρήνες της Γερμανικής παράδοσης.
Lull
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Νεράιδα-νοσοκόμα των Νεράιδων
Lunantishess
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Φυλή αερικών της Ιρλανδικής παράδοσης, φύλακες της αγριοκορομηλιάς. Δεν αφήνουν κανέναν να πειράξει αγριοκορομηλιά, την 11η του Νοεμβρίου και την 11η του Μαϊου.
Ly Erg
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Αερικό που μπερδεύεται ανάμεσα στους φαντάρους και δεν μπορεί κανείς να το ξεχωρίσει, παρά μόνο από τα κατακόκκινα χέρια του.
Mab ή Mabb
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Η πασίγνωστη Βασίλισσα Mab, πρωτοεμφανίστηκε στο ευρύτερο κοινό μέσα από την Βρετανική ποίηση του 16ου αιώνα, του Ben Jonson. Η προέλευσή της είναι πιθανότατα από την Κέλτικη ή Ουαλική παράδοση.
Mallebron
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Κατά την Γαλλική παράδοση, είναι ο πιστός ακόλουθος του Νεραϊδοβασιλιά Όμπερον και προστάτης των Ιπποτών.
Masseriol ή Magut ή Mazapegul
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Ξωτικά της Γης, πάντα αρσενικού γένους, παχουλά, με κόκκινα ρούχα και πάντα γελαστά. Αρέσκονται να βοηθούν τους Γεωργούς στις εργασίες τους, αρκεί να μην λερωθούν, διότι είναι ιδιαίτερα κοκέτες. Λέγεται επίσης ότι προσφέρουν χρυσό στους ανθρώπους -κυρίως στις γυναίκες- που δείχνουν να τους σέβονται.
Mazikeen ή Shideem ή Shehireem
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Αερικά της Εβραϊκής παράδοσης, που κατατάσσονται ανώτερα των ανθρώπων, αλλά κατώτερα των Αγγέλων. Κατά την παράδοση, προέρχονται από την ένωση Πνευμάτων με τον Αδάμ και την Εύα, αφ’ ότου εξορίστηκαν από τον Κήπο της Εδέμ. Αναφέρονται ως εξαιρετικοί γνώστες της Μαγείας και της Μαντείας. Έχουν επίσης την ικανότητα να μεταλλάσσονται σε ότι μορφή θέλουν.
Monachetto
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Πνεύματα των σπηλαίων, της Ιταλικής παράδοσης.
Monaciello ή Mamucca ή Pundacciu
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Ξωτικά πάντα αρσενικού γένους, που φορούν κόκκινα ρούχα, είναι μόνιμα μεθυσμένα και πάντα σε καλή διάθεση. Το όνομά τους σημαίνει «μικροί μοναχοί», επειδή τα ρούχα τους έχουν κουκούλες που θυμίζουν τα ράσα των μοναχών. Κατοικούν σε κελάρια και που-και-που κλέβουν τα ρούχα των ανθρώπων για πλάκα. Είναι όμως ιδιαίτερα καλοπροαίρετα, με ευχάριστη προσωπικότητα και εντελώς ακίνδυνα.
Mother Holle
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Γριά-Νηρηίδα, σοφή και δίκαιη, που κατοικεί στον πάτο των πηγαδιών.
Muma Padura
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Δρυάδα της Ρουμάνικης και Σλάβικης παράδοσης. Καλοκάγαθη και πρόθυμη να βοηθήσει, ιδιαίτερα με τα παιδιά που έχουν χαθεί μέσα στο δάσος.
Mumiai
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Ξωτικά που… έχουν ιδιαίτερα έντονο το αίσθημα της δικαιοσύνης. Επιτίθονται στους χωρικούς που έχουν κλέψει από γείτονές τους, και καταστρέφουν τα πράγματά τους, τους κήπους τους, δεν τους αφήνουν να κοιμηθούν τα βράδια, αναγκάζοντάς τους τελικά να φύγουν από το χωριό.
Nagas
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Κατά την Ινδική παράδοση, πρόκειται για πανέμορφους ανθρώπους, που είναι φίδια από την μέση και κάτω. Δαγκώνουν τους ανθρώπους που έχουν κακία μέσα τους, αλλά και αυτούς των οποίων η μοίρα επιφυλάσσει πρόωρο θάνατο. Πολλές βασιλικές οικογένειες της Ινδίας, υποστηρίζουν ότι είναι απόγονοι των Nagas, αλλά κατά τους Βουδιστές, πρόκειται για αρχαιότερες Θεότητες – Φύλακες Πυλών.
NannyButtonCap
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Νεράιδα-νταντά της Βρετανικής παράδοσης. Τριγυρνά τα βράδια στα σπίτια, για να σιγουρευτεί ότι όλα τα παιδιά είναι ασφαλή στα κρεβάτια τους και καλά σκεπασμένα.
Nis ή Nisse
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Ξωτικά της Σκανδιναβικής παράδοσης, πολύ φιλικά και καλόβουλα, που συνήθως κατοικούν μέσα σε αγροτόσπιτα.
Nix ή Nixie
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Είδος Νηρηίδας, πανέμορφη, με πράσινα μαλλιά και πράσινο σκουφάκι.
Nucklelavee ή Nuchlavis
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Πανάσχημα, τερατόμορφα θαλάσσια πλάσματα της Σκωτικής παράδοσης, θηλυκού γένους, μισές άνθρωποι και μισές άλογα, με πτερύγια στα πόδια, ένα μάτι, τεράστιο στόμα και… χωρίς δέρμα, αφήνοντας έτσι να φαίνονται οι φλέβες και οι μυς τους. Είναι επιθετικές, μοχθηρές και πολύ επικίνδυνες, ιδιαίτερα για τους ανθρώπους. Μπορούν να λάβουν ότι μορφή θέλουν, αλλά γίνονται αντιληπτές από την απαίσια μυρωδιά που τις συνοδεύει, που μοιάζει με χαλασμένο αυγό και ψάρι. Ο μόνος τρόπος να διαφύγει κανείς απ’ αυτές, είναι περνώντας καθαρό τρεχούμενο νερό… κάτι που οι Nucklelavee απεχθάνονται.
Nunnehi
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Ξωτικά της παράδοσης των Τσερόκι (φυλή Ινδιάνων) που ζουν υπόγεια. Είναι πολύ καλοπροαίρετα και συχνά βοηθούν και προστατεύουν, ιδιαίτερα τους Τσερόκι, τους οποίους έχουν πάρει υπό την προστασία τους.
Oannes
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Όντα που ζουν στην θάλασσα, με κεφάλι ψαριού, της Περσικής παράδοσης. Κατά πάσα πιθανότητα, πρόκειται για ‘εξέλιξη’ αρχαίων θαλάσσιων θεοτήτων. Η παράδοση λέει ότι οι Oannes κάποτε ζούσαν μαζί με τους ανθρώπους, διδάσκοντάς τους τέχνες, επιστήμες, φιλοσοφίες και θρησκείες, βοηθώντας έτσι να χτιστεί ο Σουμεριακός πολιτισμός. Τα βράδια, επέστρεφαν στην θάλασσα.
Oberon ή Oseron
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Διάσημος Νεραϊδοβασιλιάς, σύζυγος της Τιτάνια, της Βρετανικής παράδοσης. Έγινε ευρύτερα γνωστός, μέσω του έργου του Σαίξπηρ «Όνειρο Θερινής Νυκτός». Εμφανίζεται ως πανέμορφος νάνος, με πολύ ευγενικούς τρόπους… αν και του αρέσουν οι φάρσες. Λέγεται ότι, οι άνθρωποι δεν πρέπει να του μιλήσουν, αν τύχει και τον δουν, διότι έτσι θα παραμείνουν υπό την εξουσία του για πάντα.
Ogres
Ελληνική Αντιστοιχία: Γίγαντες
Τους συναντάμε στις παραδόσεις όλων των λαών της γης, με διάφορα ονόματα. Έχουν ανθρώπινη μορφή, αλλά είναι τεράστιοι συγκριτικά με τους ανθρώπους. Συνήθως είναι άσχημοι και το παρουσιαστικό τους τρομάζει, αλλά οι προθέσεις τους είναι καλές και φιλικές… εκτός εάν εκνευριστούν (πράγμα όχι ιδιαίτερα δύσκολο). Κατά άλλες παραδόσεις, είναι πολύ επιθετικοί, ακόμα και ανθρωποφάγοι.
Ohdows
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Μικρόσωμα, πανέμορφα αερικά της Ινδιάνικης παράδοσης. Ζουν υπογείως και έχουν την δύναμη να δαμάζουν την δύναμη των αερικών που προκαλούν τους σεισμούς.
Ole Luk ?j ή Ole Luk ?ie
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Μικροσκοπική νεραϊδούλα της Δανικής παράδοσης, που τ’ όνομά της σημαίνει «κλείσε τα μάτια σου». Φορά μεταξένια ζακέτα που αλλάζει χρώματα με το φως και κρατά δύο ομπρέλες. Πάει στα κρεβατάκια των παιδιών τα βράδια και φυσά στα μάτια τους νεραϊδόσκονη, για να τα πάρει ο ύπνος. Μετά, ανοίγει μια από τις 2 ομπρέλες της: εάν το παιδάκι ήταν καλό όλη την ημέρα, ανοίγει την ομπρέλα που έχει όμορφες εικόνες πάνω της, κι έτσι το παιδάκι έχει όμορφα όνειρα στον ύπνο του. Εάν όμως το παιδάκι ήταν άτακτο όλη την ημέρα, τότε ανοίγει την άλλη ομπρέλα, που δεν έχει τίποτα πάνω της, κι έτσι το παιδάκι έχει έναν βαθύ ύπνο, χωρίς όνειρα.
Onagh
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Νεραϊδοβασίλισσα της Ιρλανδικής παράδοσης. Είναι πανέμορφη, με χρυσά μαλλιά που φτάνουν μέχρι το έδαφος και φορά ασημένιο φόρεμα. Η παράδοση όμως λέει, ότι παρά την ομορφιά της, ο σύζυγός της ο Finvarra, συχνά την απατά με θνητές γυναίκες που σαγηνεύονται από την μουσική του.
Oosood
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Νεράιδα της Σέρβικης παράδοσης. Εμφανίζεται μονάχα σε λεχώνες, την έβδομη μέρα μετά τον τοκετό, και προλέγει το μέλλον του νεογέννητου.
Orchi
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Αερικά-Γίγαντες με πολύ επιθετικό χαρακτήρα, που ζουν στα σύννεφα και κατεβαίνουν στην γη μονάχα για να φάνε.
Orcuili
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Νάνοι με πολύ επιθετικό χαρακτήρα, που έχουν ταλέντο στην μεταμόρφωση, αλλά μυρίζουν απαίσια. Ζουν μέσα σε σπηλιές.
Orends
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Νεράιδες των βουνών.
Ouphe
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Νύμφες των βουνών, που συναντάται σε πολλές Ευρωπαϊκές παραδόσεις.
Painajainen
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Αερικά των Άλπεων, με μορφή μικρόσωμων αλόγων. Αρέσκονται να πειράζουν και να τρομάζουν τα παιδιά των ανθρώπων, από ζήλια που δεν μπορούν να έχουν δικά τους παιδιά. Αρέσκονται επίσης στο να προκαλούν εφιάλτες.
Palos
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Στοιχειακά πνεύματα του Βορρά, που κυριαρχούν στην δημιουργία, την έμπνευση και την σκέψη.
Pechs ή Pehts
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Ξωτικά της Σκωτικής παράδοσης. Θεωρούνται σπουδαίοι χτίστες που έχουν βοηθήσει να χτιστούν πολλά πανέμορφα κάστρα. Δεν αντέχουν όμως το φως της μέρας, γι αυτό δουλεύουν μονάχα την νύχτα, και με το ξημέρωμα κλείνονται στις κρυψώνες τους.
Peg Powler
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Γριά-Νύμφη, πανάσχημη, κακιασμένη και επικίνδυνη, που παραμονεύει και πνίγει τα θύματά της μέσα σε βάλτους.
Peri
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Καλόβουλες νεράιδες της Περσικής παράδοσης.
Perit
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Πανέμορφες, βουνίσιες Νεράιδες, της Αλβανικής παράδοσης. Συνηθίζουν να ντύνονται στα λευκά και αν και καλοπροαίρετες, εκνευρίζονται πολύ με τους ανήθικους ανθρώπους και τους παραμορφώνουν σε καμπούρηδες.
Phooka
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Καλικατζαράκι της Ιρλανδικής παράδοσης. Μπορεί να εμφανιστεί σαν άλογο, σκύλος ή ταύρος, αλλά η πραγματική του μορφή είναι ενός άσχημου, κατάμαυρου πλάσματος με κόκκινα γυαλιστερά μάτια. Αρέσκεται να ξεγελά τους ανθρώπους ως ένα ήσυχο πλάσμα, που όμως μόλις ο άνθρωπος το πλησιάσει, αγριεύει. Αγαπημένο του ‘παιχνίδι’ είναι να μεταμορφώνεται σε ένα όμορφο, ήσυχο άλογο. Μόλις όμως το καβαλήσει κάποιος άνθρωπος, αρχίζει να τρέχει φρενιασμένο, μέχρι τελικά να πέσει ο καβαλάρης από πάνω του. Τότε, συνεχίζει το ξέφρενο καλπασμό του, κάνοντας χλιμιντρισμούς που θυμίζουν γέλια.
Picts
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Κατά την παράδοση, αυτά τα μικρόσωμα ξωτικά υπήρξαν οι πρώτοι κάτοικοι των παράλιων της Ιρλανδίας. Όταν όμως η περιοχή γέμισε ανθρώπους, τότε αποσύρθηκαν στα δάση και ζούνε μέσα σε σπηλιές ή σε υπόγεια κάστρα που έχουν χτίσει.
Pilliwiggin
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Μικροσκοπικές νεραϊδούλες της Βρετανικής παράδοσης, που ζούνε μέσα στα άνθη που φυτρώνουν κάτω από βελανιδιές.
Pixies ή Pigsies ή Piskies
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Μικροκαμωμένα πλασματάκια, της Ουαλικής και Βρετανικής παράδοσης, πάντα χαρούμενα και άτακτα, που είναι ιδιαίτερα γνωστά για τις αταξίες τους, αλλά και την μουσική τους. Φορούν πάντα πράσινα ρούχα και αρέσκονται να παίρνουν την μορφή σκαντζόχοιρου.
Polevik
Ελληνική Αντιστοιχία: Σάτυρος (κατά μια έννοια)
Μισός άνθρωπος – μισός τράγος, εύθυμος και λάτρης της φλογέρας και του αυλού, που προστατεύει τους βοσκούς και τους αγρότες, κατά την Πολωνέζικη παράδοση.
Portunes
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Μικροσκοπικά νεραϊδάκια, ύφους όσο ένα δάχτυλο, που συναντάμε σε αρκετές Ευρωπαϊκές παραδόσεις. Περιγράφονται σαν ιδιαίτερα ηλικιωμένοι άνδρες, με μακριές λευκές γενειάδες και κουρελιασμένα ρούχα. Ζουν κοντά σε φάρμες και βοηθούν τους αγρότες με τις εργασίες τους. Όμως, που-και-που αρέσκονται να κάνουν σκανδαλιές.
Puck ή Pisca ή Poake ή Pouk ή Pouke ή Pucke ή Puckle ή Pug ή P?ka ή Pukis ή Pukje ή Pwca
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Σπιτικό ξωτικό της Βρετανικής παράδοσης, που συναντάμε και στην Ιρλανδική και στην Ουαλική παράδοση. Είναι πανέξυπνο και καλοπροαίρετο, αλλά είναι και ιδιαίτερα σκανδαλιάρικο. Έγινε ευρύτερα γνωστό, με το έργο του Σαίξπηρ «Όνειρο Θερινής Νυκτός» και το έργο του Κίπλινγκ «Puck of Pooks Hill».
Querciola
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Πνεύματα καλόβουλα, που προστατεύουν τους ερωτευμένους.
Raja Jinn Peri
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Ο βασιλιάς των Νεράιδων, κατά την Μαλαισιανή παράδοση.
Rakshasas
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Επικίνδυνοι δαιμονικοί καλικάτζαροι, που μπορούν να αλλάζουν μορφές κατά βούληση. Τρομάζουν ή ελκύουν το θύμα τους με την μορφή που επιλέγουν να πάρουν και μετά… το τρώνε. Κύριος στόχος τους είναι οι άγιοι άνθρωποι και οι όμορφες γυναίκες. Μπορούν επίσης να προκαλέσουν λέπρα, σοβαρά κι ανίατα κατάγματα και να αναστήσουν νεκρούς ως ζόμπι.
Redcap
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Επικίνδυνος καλικάτζαρος που κατοικεί σε ιστορικά κάστρα και σκοτώνει τα θύματά του, με σκοπό να… βάψει την κάπα του με το αίμα τους.
Rhys Dwfen («τα παιδιά του Deep Rhys»)
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Φυλή ξωτικών που ζουν σε περιοχές μέσα στα δάση, που είναι αόρατες λόγω κάποιου φυτού που φυτρώνει εκεί. Είναι μικρόσωμα αλλά πανέμορφα και συμπεριφέρονται με ιδιαίτερη ευγένεια και καλοσύνη σ’ αυτούς που τα σέβονται. Μπορούν να πάρουν ανθρώπινη μορφή και να ανακατευτούν με τους ανθρώπους, χωρίς να γίνουν αντιληπτά.
Rod
Ελληνική Αντιστοιχία: Οι Μοίρες (κατά μια έννοια)
3 θηλυκά πνεύματα της Σλάβικης παράδοσης, που εμφανίζονται στην κούνια των νεογέννητων και αποφασίζουν για την μοίρα του. Κατά πάσα πιθανότητα, αυτή η παράδοση είναι παραλλαγή του ελληνικού μύθου των Μοιρών.
Salamander
Ελληνική Αντιστοιχία: Σαλαμάνδρες
Πνεύματα που ζούν μέσα στην φωτιά.
Salvani
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Αιθέριες Νεράιδες των δέντρων και προστάτιδες των άγριων ζώων. Φορούν κόκκινα ρούχα και γούνες. Το κόκκινο χρώμα είναι το αγαπημένο τους και αυτό που τις ελκύει. Είναι καλοπροαίρετες, ακίνδυνες και αδιαφορούν για τους ανθρώπους.
Selkies
Ελληνική Αντιστοιχία: Νηρηίδες (κατά μια έννοια)
Νηρηίδες της Ιρλανδικής παράδοσης. Συνήθως παίρνουν μορφή φώκιας, αλλά η πραγματική μορφή τους είναι όμορφης γυναίκας.
Settiano
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Πνεύματα που επηρεάζουν το υποσυνείδητο και τα ζωτικά υγρά των ανθρώπων.
Shellycoat
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Στοιχειό των ποταμών της Σκωτικής παράδοσης. Το σώμα του είναι πάντα καλυμμένο με όστρακα, που κροταλίζουν όταν κινείται. Αρέσκεται να σκαρώνει φάρσες στους ταξιδιώτες, κάνοντάς τους να χάνουν τον δρόμο τους.
Sidhe ή Aes ή Shee ή Sheehogue ή Si ή Sidh ή Sith
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Νεράιδες της Ιρλανδίας και της Σκωτίας, πανέμορφες, ευγενικές και πολύ καλές μουσικοί. Ελκύονται από άνδρες όμορφους και πλούσιους. Στην Βρετανία, τις λένε Cannered-Noz.
Slaugh ή Sluagh
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Φυλή αερικών της Σκωτικής παράδοσης, τα πιο τρομερά απ’ όλα. Πιστεύεται ότι πρόκειται για έκπτωτους Αγγέλους που περιφέρονται στην γη κατά την διάρκεια της νύχτας, ψάχνοντας ν’ αρπάξουν χαμένες ψυχές. Πιστεύεται επίσης ότι μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες, θανάτους οικόσιτων ζώων και τρομερά δυστυχήματα.
Snow Queen («Η Βασίλισσα του Χιονιού»)
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Πανέμορφη Νεράιδα της Δανικής παράδοσης. Λέγεται ότι ταξιδεύει με τις χιονοθύελλες που έρχονται από την Αρκτική και σαγηνεύει τους άνδρες να την ακολουθήσουν -πράγμα που σημαίνει τον θάνατό τους. Κατά την Γερμανική παράδοση, το όνομά της είναι Virginal
Spriggans
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Κακάσχημα, μικρόσωμα καλικατζαράκια, που όμως έχουν την ικανότητα να φαίνονται τεράστια. Η δουλειά τους είναι να φυλάνε κρυμμένους θησαυρούς σε λόφους, αλλά έχουν δημιουργήσει την φήμη ότι είναι κλέφτες και καταστροφείς των σπαρτών. Λέγεται επίσης, ότι συνηθίζουν να απαγάγουν τα παιδιά από τις κούνιες τους και ν’ αφήνουν στην θέση τους τα δικά τους.
Sprites
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Μικροκαμωμένες φτερωτές νεραϊδούλες, καλοπροαίρετες, αλλά νευριάζουν εύκολα και είναι ιδιότροπες. Η δουλειά τους είναι να αλλάζουν το χρώμα των φύλλων το Φθινόπωρο.
Sylphs
Ελληνική Αντιστοιχία: Συλφίδες
Νεράιδες-πνεύματα του αέρα. Θαρραλέες και ταχύτατες. Είναι δύσκολο να τις δει κανείς διότι είναι φτιαγμένες από αέρα, αλλά τις περιτριγυρίζει μια λάμψη.
Tennin
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Πανέμορφη Νεράιδα της Ιαπωνικής παράδοσης, που κατοικεί στις υψηλότερες βουνοκορφές.
Titania
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Νεραϊδοβασίλισσα που έγινε ευρύτερα γνωστή από το έργο του Σαίξπηρ «Όνειρο Θερινής Νυκτός». Προέρχεται από την Ιρκανδική και Σκωτική παράδοση. Σύζυγός της είναι ο Όμπερον.
Tokolosh
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Ξωτικό της Αφρικανικής παράδοσης, πάντα βλοσυρός και κακόκεφος. Μοιάζει με τριχωτό, μαύρο μπαμπουίνο και ζει δίπλα σε ρυάκια και πηγές, τρομοκρατώντας τους περαστικούς ταξιδιώτες πηδώντας ξαφνικά πάνω σε μικρά ζωάκια, αναγκάζοντάς τα να βγάλουν τρομαχτική φωνή που ξαφνιάζει.
Tooth Fairy
Ελληνική Αντιστοιχία:η Νεράιδα των δοντιών
Η γνωστή μας Νεράιδα που αγοράζει τα παιδικά δοντάκια και φροντίζει τα νέα να είναι γερά, είναι διάσημη σε όλη την Ευρώπη. Παραδοσιακά, τα παιδιά αφήνουν τα δοντάκια τους κάτω από το μαξιλάρι και η Νεράιδα τα παίρνει το βράδυ, αφήνοντας στην θέση τους λεφτά ή κάποιο μικρό δωράκι. Σε πολλά χωριά της Ελλάδας, τα παιδιά δεν βάζουν τα δοντάκια τους κάτω από το μαξιλάρι, αλλά τα πετούν στα κεραμίδια του σπιτιού και η Νεράιδα τα παίρνει από εκεί το βράδυ, φροντίζοντας τα νέα δόντια να είναι γερά και να… «στεριώσουν».
Troll
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Καλικάτζαροι της Σκανδιναβικής παράδοσης, που υποτίθεται ότι είναι ιδιαίτερα πλούσιοι. Ζουν σε σπηλιές και απεχθάνονται το φως και τους δυνατούς ήχους.
Trows
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Καλικάτζαροι της παράδοσης των Νησιών Shetland, που μοιάζουν πολύ με τα Σκανδιναβικά Trolls. Η διαφορά τους είναι, ότι τα Trows αρέσκονται να χορεύουν συχνά έναν πολύ χαρακτηριστικό χορό τους, που λέγεται ‘Henking’.
T?nd?r
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Φυλή Νεράιδων της Ουγγαρέζικης παράδοσης. Λατρεύουν την μουσική και συχνά χορεύουν στα ξέφωτα δασών, κάτω από το φως του φεγγαριού. Δεν είναι επικίνδυνες, αλλά δεν είναι και τελείως ακίνδυνες, μιας και που-και-που αρέσκονται να μαγεύουν τους θνητούς με τον χορό τους, ή προσφέροντάς τους γάλα, βότανα, ημιπολύτιμους λίθους κ.α., κάνοντάς τους να ξεχνούν ποιοί είναι και από που έρχονται.
Turehu
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Φυλή πανέμορφων, ξανθών Νεράιδων.
Tylwyth Teg (Η Όμορφη Οικογένεια)
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Φυλή Νεράιδων της Ουαλικής παράδοσης, που συχνά αναφέρεται και ως «η όμορφη οικογένεια» λόγω της μοναδικής ομορφιάς τους. Γενικά, αγαπούν τους ανθρώπους και ειδικά τους ξανθούς άνδρες, που δεν διστάζουν μερικές φορές ακόμα και να τους παντρευτούν! Αγαπούν την μουσική και τον χορό, αλλά είναι επικίνδυνο για έναν θνητό να χορέψει μαζί τους, διότι δημιουργούν πέρασμα στον Νεραϊδόκοσμο, απ’ όπου ίσως να μην καταφέρουν να γυρίσουν. Συνηθίζουν επίσης να προσφέρουν πλούσια δώρα στους θνητούς που κερδίζουν την συμπάθειά τους, αλλά τα δώρα θα εξαφανιστούν εάν ειπωθούν σε τρίτους.
Tylwyth Teg (Οι όμορφοι άνθρωποι)
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Φυλή Νεράιδων της Ουαλικής παράδοσης, που ζουν στα βουνά και λόφους, στα ξέφωτα δασών, στα παράλια νησιών, δίπλα σε λίμνες και ρυάκια, μέσα σε λουλούδια και κουφάλες δέντρων. Το ύψος τους ποικίλει, από αυτό κανονικού ύψους ανθρώπου έως ύψος νάνου. Είναι όμως πάντα πανέμορφα πλάσματα, που φορούν μακριά πράσινα ρούχα, με μεταξωτή διακόσμηση. Λατρεύουν να χορεύουν κάτω από το σεληνόφως και συνδέονται με τα χρονικά περάσματα. Λέγεται επίσης ότι δεν διστάζουν να παντρευτούν θνητούς, αλλά θα φύγουν εάν κάποια υπόσχεση που δόθηκε από το ταίρι τους, δεν τηρήθηκε. Τα θηλυκά ονομάζονται και y mamau, που σημαίνει «μητέρες» και πιθανότατα έχει παραμείνει από αρχαιότερες θεότητες.
Undines
Ελληνική Αντιστοιχία: Νηρηίδες
Νεράιδες-πνεύματα του νερού, που συχνάζουν σε λίμνες και καταρράκτες του δάσους. Είναι γνωστές για την πανέμορφη φωνή τους και τραγούδια τους. Είναι καλοπροαίρετες, αλλά το τραγούδι τους μπορεί να ξελογιάσει και να ξεχάσει αυτός που ακούει από πού ήρθες και ποιος είναι.
Unseelie Court
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Φυλή πλασμάτων-σχεδόν Νεράιδων, αλλά είναι κακόβουλα, άσχημα και επικίνδυνα. Αρέσκονται να επιτίθονται στους ανθρώπους, χτυπώντας και τρυπώντας τους, και αναγκάζοντάς τους να συμμετέχουν σε ποικιλία βάρβαρων παιχνιδιών.
Urisk
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Μοναχικό πλάσμα της Σκωτικής παράδοσης, που ζει κοντά σε απόμερες λιμνούλες και αναζητά συνεχώς την συντροφιά των ανθρώπων. Αλλά λόγω της φοβερής ασχήμιας του, οι άνθρωποι μόλις τον βλέπουν, φεύγουν τρομαγμένοι.
Virikas
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Φυλή μικρόσωμων και πανάσχημων ξωτικών, που συνήθως φορούν κοκκινόχρωμα ρούχα και έχουν μυτερά, αιματοβαμμένα δόντια. Μαζεύονται έξω από τα σπίτια ετοιμοθάνατων και δημιουργούν σαματά με την πολυλογία τους.
Wee Folk
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Σκωτικό και Ιρλανδέζικο παρατσούκλι για τα ξωτικά.
White Merle των αρχαίων Βάσκων
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Λευκό νεραϊδοπούλι, που όταν τραγουδά, χαρίζει την όραση στους τυφλούς.
Wichtlein
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Ξωτικά της παράδοσης της Νότιας Γερμανίας, που μοιάζουν αρκετά με τα goblins. Ανακοινώνουν τον θάνατο κάποιου εξορύκτη, χτυπώντας 3 φορές. Όταν πρόκειται να συμβεί κάποια καταστροφή στο ορυχείο, ακούγονται τα Wichtleins να σκάβουν και να μιμούνται τους θορύβους των εξορυκτών.
Wilkie
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Νεράιδα που κατοικεί τα βουνά Wilkie, που είναι χώρος ταφής των Νησιών Orkney. Οι ντόπιοι συνηθίζουν να της αφήνουν προσφορές γάλακτος.
Will O’ The Wisp
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Πνεύματα των βάλτων, της Βρετανικής παράδοσης, που αρέσκονται να μπερδεύουν τους ταξιδιώτες, κάνοντάς τους να χαθούν. Εμφανίζονται σαν φλόγινες μπάλες και αρκετοί πιστεύουν ότι πρόκειται για ψυχές παιδιών που κάνουν αταξίες.
Xanas
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Νύμφες της Κέλτικης παράδοσης που ζουν κοντά σε ρυάκια, περνώντας την ώρα τους τραγουδώντας υπέροχα και χτενίζοντας τα μαλλιά τους.
Y Z – Γράμματα Ελληνικής Αλφαβήτου
Yakshas
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Φυλή καλοσυνάτων πνευμάτων, που φυλάνε κρυμμένους θησαυρούς στην γη και στις ρίζες δέντρων. Βασιλιάς τους είναι ο Kubera που ζει στα Ιμαλάια και πιθανότατα προέρχονται από αρχαιότερες θεότητες της περιοχής.
YannAnOd
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Καλοπροαίρετα αερικά της Βρετανικής παράδοσης, που εμφανίζονται ως βοσκοί με μακριές λευκές γενειάδες.
Yosei
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Νεράιδες της Ιαπωνικής παράδοσης, που συνήθως εμφανίζονται ως κύκνοι ή γερανοί.
Yumboes
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Νεράιδες της Αφρικανικής παράδοσης, με λευκό δέρμα και ασημένια μαλλιά. Αρέσκονται να χορεύουν και να γλεντούν με πλούσια γεύματα, κάτω από το φως του φεγγαριού.
Γοργόνες & Σειρήνες
Πανέμορφες Νηρηίδες των ανοιχτών θαλασσών, μισές γυναίκες και μισές ψάρια. Οι Σειρήνες αρέσκονται να τραγουδούν πανέμορφα, τόσο που να ξελογιάζονται οι ναυτικοί, με αποτέλεσμα τελικά να πνίγονται. Κατά την Ιρλανδική παράδοση, ονομάζονται Merrow
Κυρά της Λίμνης
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Κατά τον θρύλο του Βασιλιά Αρθούρου, είναι η Νεραϊδοβασίλισσα που κατοικεί στα νερά της λίμνης γύρω από το Νησί του Άβαλον. Είναι αυτή που έδωσε στον Αρθούρο το θρυλικό σπαθί Εξκάλιμπερ και είναι επίσης η μια από τις τέσσερις Νεραϊδοβασίλισσες που μετέφεραν τον Αρθούρο στο Άβαλον, μετά τον θάνατό του.
Ο Καστανός Άνθρωπος
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Πνεύμα-προστάτης των άγριων δασών.
Οι Μπλέ Άνθρωποι
Ελληνική Αντιστοιχία: –
Πλάσματα της Ισλανδικής παράδοσης, που ευθύνονται για τις καταιγίδες και τα ναυάγια.
Οι Πράσινες Κυράδες
Ελληνική Αντιστοιχία: Δρυάδες (κατά μια έννοια)
Νεράιδες που κατοικούν μέσα σε δέντρα και τα φροντίζουν. Είναι ιδιαίτερα προστατευτικές με τα δέντρα που κατοικούν, γι αυτό και παραδοσιακά, οι άνθρωποι ζητούν την άδειά τους προτού κάψουν κάποιο κλαδί. Παλαιότερα, οι Άγγλοι αγρότες φύτευαν πριμούλες κοντά στις ρίζες των μεγάλων και γέρικων δέντρων, ώστε να καλοπιάσουν τις Κυράδες να τους ευλογήσουν με πλούτο και καλή υγεία.
Πηγές:
- Encyclopaedia Mythica
- Occultopedia
- Wikipedia
- http://www.geocities.com/Heartland/Meadows/1322/night.htm
- http://www.moonsmuses.com/fae.html
- http://www.efairies.com/fairy_lore.htm
Leave a Reply