Κέλτικο και Νεο-Κέλτικο Ωροσκόπιο

Νέο-Κέλτικο Ωροσκόπιο
Τα Κέλτικα Γενέθλια Δένδρα

Το πως ονόμαζαν τον κάθε μήνα οι αρχαίοι Κέλτες, παραμένει ένα μυστήριο, αλλά θα συναντήσετε δεκάδες υποθέσεις. Μια από αυτές, είναι ότι πήραν τα ονόματά τους από δέντρα. Αυτή όμως είναι η λιγότερο πιθανή υπόθεση και πρωτο-παρουσιάστηκε από τον Robert Graves, ο οποίος βασίστηκε σε προσωπικές του ερμηνείες της Κέλτικης μυθολογίας για να καταλήξει σ’ αυτό το συμπέρασμα, το οποίο -μέχρι στιγμής- είναι αστήρικτο.
Με αυτήν την βάση, ο Graves ασχολήθηκε και με τον Κέλτικο ζωδιακό κύκλο, ονοματίζοντας τα ζώδια με δέντρα. Ο Graves όμως, πέραν από αυθαίρετες εικασίες, τοποθετεί λάθος και την αρχή του Κέλτικου ημερολογίου (στις 24 Δεκεμβρίου), προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα ηλιακό ημερολόγιο με σεληνιακούς μήνες, βασιζόμενος στην -καθόλου περιφρονητέα- φιλοσοφία του εξισορρόπησης του Θεού και της Θεάς. Άλλο όμως νεο-παγανιστική φιλοσοφία και άλλο αρχαιολογικά ντοκουμέντα. Οι Κέλτες είχαν ξεκάθαρα σεληνιακό ημερολόγιο και σεληνιακούς μήνες. Το αποτέλεσμα του Graves: ένα λάθος ημερολόγιο και ένας λάθος ζωδιακός κύκλος.
Παρ’ όλ’ αυτά, η θεωρία του Graves αγαπήθηκε πολύ από τους νεο-παγανιστές και -φυσικά- τους νεο-Δρυίδες. Πάω πάσο… είναι πράγματι μια πολύ ενδιαφέρουσα φιλοσοφική θεωρία, αλλά αναμφισβήτητα λάθος αρχαιολογική και ιστορική θεωρία του τι πίστευαν και πως μετρούσαν οι γνήσιοι, αρχαίοι Δρυίδες.

Ο «Κέλτικος» ζωδιακός των 39 ζωδίων (21 δέντρων) παρόλο που είναι αναμφίβολα άσχετος με τον πραγματικό Κέλτικο ζωδιακό, παρουσιάζει ενδιαφέρον από σύγχρονης αστρολογικής άποψης.

Εξηγώ:

39 διά 3 = 13

Δηλαδή, σε κάθε ζώδιο του σωστού Κέλτικου ζωδιακού, ανήκουν 3 δέντρα/ζώδια του Graves.

Τι πάει να πει αυτό:

Ήδη γνωρίζουμε πολύ καλά ότι Δίδυμος από Δίδυμο (για παράδειγμα φέρνω τους Διδύμους) διαφέρει. Καμιά φορά, διαφέρει όπως «η μέρα με τη νύχτα» που λέμε! Επίσης, συχνά διαβάζοντας τις προβλέψεις τις ημέρας, βλέπουμε δηλώσεις όπως «…ειδικά οι Δίδυμοι γεννημένοι Μάιο…», διαχωρίζοντας δηλαδή από τους Διδύμους του Ιουνίου.
Γιατί; Διότι κάθε ζώδιο εμπεριέχει 3 υποδιαιρέσεις/προσωπικότητες: αυτήν που ανήκει σ’ αυτούς που έχουν γεννηθεί κοντά στην αλλαγή με τον προηγούμενο αστερισμό, κι επομένως επηρεάζεται απ’ αυτόν. Αυτήν που ανήκει σ’ αυτούς που έχουν γεννηθεί τις μέρες που μεσουρανεί ο αστερισμός, χωρίς άλλες επιρροές. Αυτήν που ανήκει σ’ αυτούς που έχουν γεννηθεί κοντά στην αλλαγή με τον επόμενο αστερισμό, κι επομένως επηρεάζεται απ’ αυτόν.
Και οι 3 όμως, μοιράζονται κοινά, βασικά αστρονομικά στοιχεία: τον αστερισμό και τον πλανήτη.
Κατ’ επέκταση, μοιράζονται κοινά, βασικά ημερολογιακά στοιχεία: του μηνός γέννησης, ανάλογα το ημερολόγιο του λαού (ηλιακό για τους Έλληνες, σεληνιακό για τους Κέλτες… θυμηθείτε ότι έχουμε διαφορά στο ημερολόγιο που τώρα χρησιμοποιούμε με αυτό που χρησιμοποιούσαμε στην αρχαιότητα. Τα ζώδιά μας συμφωνούν με το αρχαιοελληνικό ημερολόγιο, όπως συμφωνεί ο Κέλτικος ζωδιακός που παρέθεσα με το Κέλτικο ημερολόγιο).
Αυτές οι 3 υποδιαιρέσεις της προσωπικότητας του κάθε ζωδίου, που έχουν παρατηρηθεί από κάθε λαό που ανέπτυξε αστρονομία και αστρολογία, εκφράστηκε με διάφορους τρόπους στον κάθε λαό. Το πως εκφράστηκε από τους Κέλτες, δυστυχώς δεν το γνωρίζουμε. Έχει χαθεί αυτή η πληροφορία.
Ο Graves όμως, βασιζόμενος στους γενικά αποδεκτούς κανόνες αστρολογίας και στην Κέλτικη μυθολογία, ανέπτυξε αυθαίρετα έναν τρόπο διαχωρισμού: τα 39 δέντρα/ζώδια. Κι αν και τα αρχαιολογικά/ιστορικά λάθη είναι αρκετά (ημερολογιακά και αστρολογικά, βάσει τους αρχαίους Κέλτες), αν μη τι άλλο έχουν πολύ ενδιαφέρον και… δεν είναι εντελώς λάθος από σύγχρονης αστρολογικής απόψεως.

Συγκεκριμένα, βλέπουμε το εξής:

DAMH ή ΒΕΤΗ ~ 24 Δεκεμβρίου – 20 Ιανουαρίου
23 Δεκεμβρίου-01 Ιανουαρίου : Μηλιά
02 Ιανουαρίου-11 Ιανουαρίου : Έλατο
12 Ιανουαρίου-24 Ιανουαρίου : Φτελιά

CORR ή LUIS ~ 21 Ιανουαρίου – 17 Φεβρουαρίου
25 Ιανουαρίου-03 Φεβρουαρίου: Κυπαρίσσι
04 Φεβρουαρίου-08 Φεβρουαρίου : Λεύκα
09 Φεβρουαρίου-18 Φεβρουαρίου : Κέδρος

RON ή ΝΙΟΝ ~ 18 Φεβρουαρίου – 17 Μαρτίου
19 Φεβρουαρίου-28 Φεβρουαρίου : Πεύκο
01 Μαρτίου-10 Μαρτίου: Κλαίουσα Ιτιά
11 Μαρτίου-20 Μαρτίου : Γλυκολεμονιά

ART ή FEARN ~ 18 Μαρτίου – 14 Απριλίου
21 Μαρτίου: Βελανιδιά
22 Μαρτίου-31 Μαρτίου : Φουντουκιά
01 Απριλίου-10 Απριλίου : Σουρβία (Σορβιά)

NATHAIR ή SAILLE ~ 15 Απριλίου – 12 Μαΐου
11 Aπρ.-20 Απριλίου : Σφοντάμι
21 Απριλίου-30 Απριλίου : Καρυδιά
01 Μαΐου-14 Μαΐου : Λεύκα

BEACH ή UATH ~ 13 Μαϊου – 9 Ιουνίου
15 Μαΐου-24 Μαΐου : Καστανιά
25 Μαΐου-3 Ιουνίου : Μελία
04 Ιουνίου-13 Ιουν : Φιστικιά

DOBHRAN ή DUIR ~ 10 Ιουνίου – 7 Ιουλίου
14 Ιουνίου-23 Ιουνίου : Συκιά
24 Ιουνίου : Σημύδα
25 Ιουνίου-04 Ιουλίου : Μηλιά

ΚΑΤΙ ή ΤΙΝΝΕ ~ 8 Ιουλίου – 4 Αυγούστου
05 Ιουλίου-14 Ιουλίου : Συκιά
15 Ιουλίου-25 Ιουλίου : Φτελιά
26 Ιουλίου-04 Αυγούστου : Κυπαρίσσι

BRADAN ή COLL ~ 5 Αυγούστου – 1 Σεπτεμβρίου
05 Αυγούστου-13 Αυγούστου : Λεύκα
14 Αυγούστου-23 Αυγούστου: Κέδρος
24 Αυγούστου-02 Σεπτεμβρίου : Πεύκο

EALA ή MUIN ~ 2 Σεπτεμβρίου – 29 Σεπτεμβρίου
03 Σεπτεμβρίου-12 Σεπτεμβρίου : Κλαίουσα Ιτιά
13 Σεπτεμβρίου-22 Σεπτεμβρίου : Γλυκολεμονιά
23 Σεπτεμβρίου : Ελιά

GEADH ή GORT ~ 30 Σεπτεμβρίου – 27 Οκτωβρίου
24 Σεπτεμβρίου-03 Οκτωβρίου : Φουντουκιά
04 Οκτωβρίου-13 Οκτωβρίου : Σουρβία
14 Οκτωβρίου-23 Οκτωβρίου : Σφοντάμι

CAILLEACH-OIDHCHE ή NGETAL ~ 28 Οκτωβρίου – 24 Νοεμβρίου
24 Οκτωβρίου-11 Νοεμβρίου: Καρυδιά
12 Νοεμβρίου-21 Νοεμβρίου : Καστανιά
22 Νοεμβρίου-01 Δεκεμβρίου : Μελιά

BRAN ή RUIS ~ 25 Νοεμβρίου – 22 Δεκεμβρίου
02 Δεκ-11 Δεκεμβρίου : Φιστικιά
12 Δεκεμβρίου-21 Δεκεμβρίου : Συκιά
22 Δεκεμβρίου : Οξιά

Παρόλο που τα 39 δέντρα/ζώδια του Graves, σε μερικά ζώδια «ξεφεύγουν» λίγο, δημιουργώντας κάποια κενά ή «διπλο-περάσματα» για λίγες μέρες (πράγμα που οφείλεται στις ανεπαρκείς του έρευνες), η μοιρασιά γίνεται μια χαρά και συμφωνεί με την ευρύτερα αποδεκτή αστρολογία, που αφορά τις 3 «πτυχές» του κάθε ζωδίου.

Ας έχουμε υπ’ όψη μας ότι η αστρολογία είναι «παιδάκι» της αστρονομίας. Βασιζόμενοι στην αστρονομία που είχαν αναπτύξει, οι αρχαίοι κάθε λαού δημιούργησαν την αστρολογία και τον ζωδιακό τους κύκλο.
Εάν οι Κέλτες δεν είχαν αναπτύξει αστρονομία, τότε τα 39 δέντρα/ζώδια είναι μια αρκετά καλή προσπάθεια «πρωτάρηδων». Αλλά γνωρίζοντας ήδη με σιγουριά ότι οι Κέλτες ανέπτυξαν αστρονομία και γνωρίζοντας λίγα μεν γενικά, αρκετά δε ειδικά για να υποθέσουμε το πως είχε ο ζωδιακός τους κύκλος, τότε τα 39 δέντρα/ζώδια δεν μας καλύπτουν. Διότι είναι ελλιπέστατα λοιπών στοιχείων και πληροφοριών: Που είναι οι αστερισμοί τους; Που είναι οι πλανήτες τους; Που είναι οι συσχετισμοί τους με τους Θεούς; Που είναι οι συσχετισμοί τους με πολύτιμους λίθους; (κάτι που κάθε αρχαίος λαός συσχέτιζε και οι Κέλτες δεν αποτελούν εξαίρεση). Μας καλύπτουν μερικώς ως υποδιαιρέσεις των 13 ζωδίων, αλλά όχι ως αυτά καθ’ αυτά τα ζώδια.

Ας δούμε όμως τώρα λίγο πιο αναλυτικά τον νέο-Κέλτικο ζωδιακό:

Pages: 1 2 3 4 5
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 + eleven =